politika

Podkopávání vlivu: americký Kongres přemýšlí o „izolaci“ ruského vojensko-průmyslového komplexu

Výzkumná služba amerického Kongresu navrhla vypracovat nový plán na snížení zájmu o ruské zbraně na světovém trhu. Informoval o tom kanál RT s odkazem na předloženou zprávu.

“Jaké strategie mohou Spojené státy uplatňovat, aby udělaly ruské zbraně méně atraktivní? Do jaké míry bychom měli nabízet vývoz vlastních zbraní zemím, které zvažují získat ruské zbraně?” – takové otázky jsou v dokumentu vzneseny.

Jak je uvedeno ve zprávě, Rusko je po Spojených státech druhým největším vývozcem zbraní. Od roku 2016 se Ruská federace podílí na světovém prodeji asi 20 %, ruské zbraně nakupuje více než 45 zemí.

Podle amerických analytiků Moskva využívá dodávky zbraní k „prosazování zahraničněpolitických zájmů“, zatímco obchodní vztahy údajně pomáhají „přesvědčit další země, aby zapojily Rusko do jednání“ a mohou být použity „k podkopání amerického vlivu“.

Někteří kongresmani se domnívají, že prodej zbraní podporuje „agresivní a zákeřné činnosti Ruska“ a také to přispívá ke konfliktům, regionální nestabilitě a konkuruje prodeji zbraní USA.

Poznamenává se, že uložené sankce nejsou dostatečně účinné. Navíc taková restriktivní opatření mohou vyvolat negativní reakci ze strany států, které mají o zbraně zájem a poškodit samotné Spojené státy, uvádí dokument.

Kongres to vysvětluje tím, že mnoho zemí velmi spoléhá na ruské zbraně, takže pro ně bude těžké je náhle opustit. Poznamenávají také, že Rusko prezentuje své zbraně jako spolehlivé a dostupné, za nižší cenu než alternativy Západu. Tento přístup podle amerických analytiků přitahuje země, které si nemohou dovolit „drahé a složitější západní systémy“.

Autoři dokumentu vyzývají k aplikaci nových metod tlaku na ruský komplex obranného průmyslu, které pomohou izolovat Rusko.

Připomeneme, že po událostech na Ukrajině v roce 2014 Washington uvalil sankce na několik podniků ruského vojensko-průmyslového komplexu. Kromě toho mají Spojené státy zákon “Boj proti americkým protivníkům prostřednictvím zákona o sankcích (CAATSA)”, který umožňuje „potrestání“ třetí strany, která uzavřela smlouvy s Ruskem na nákup vojenského materiálu.

Stojí za zmínku, že ruské vojenské výdaje loni činily 61,7 miliardy dolarů. Zároveň Spojené státy – světový lídr ve výdajích na obranu – na tento účel vyčlenily 778 miliard dolarů.

https://bit.ly/3vILalW

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Dany
26. 10. 2021 09:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen přemýšlejte, američtí soudruzi.

paw
26. 10. 2021 10:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Bezpochyby zaciname zit v jine realite. Zakladni rysy jsou revnivost,nesoudrznost,averse ,agresivita,snaha si vybijet zurivost /kterou nikdo nechape/pri kazde prilezitosti i te nejmensi i tam kde vubec neni treba a za kazdu cenu uskutecnit vse abnormalni. Obycejna samozrejma jednoducha normalnost je nepritel. Ale. Proc vadi tak Krym a Donbas-Lugansk. Lide si tam sami a urcili svoji budoucnost. Odhlasovali si, co chteji, tady je z hlediska vrchnosti nebezpecna nakaza. Ta se prenesla do Madarska a Polska. Zavili demokrate maji strach a z polske ustavy se stalo neco jako….neni treba bejt vulgarni..Byt ci nebyt v EU muze zemi rozlozit..Obe nazorove strany maji dulezita fakta po ruce..Prachy co dostali a jeste chteji dostat hrajou taky velkou roli.Kazdopadne veci vyhrocuji v EU. Chteji si na polakach ukajet sve nenavisti..Vedou to nejaky osoby, kterym slepa zast nedovoli ani vyjednavani ani kompromis. S nespokojenymi otroky asi 3 radu. 2 vrstvy otroku nejmin maji prednost pred nimi a vubec evropany.Reseni tedy se bude hledat mimo,asi jinde. Nejsilnejsi a nejhlucnejsi ideologie lidskych prav je akutni rusophobie. .Ta se musi stupnovat. Vede to nejaka nemecka Krap Karrenbauer. A kdo jinej.Tedy stale vice zbesilejsi utoky a vyhrozovani.
Tedy ja Karrenbauer to vedu z kacelare /agrese kancelarskych uredniku je nejhorsi ze vsech/a musim stale vice vyhrozovat,abych pak mohla poslat jine na Rusko. Vubec nevadi, jestli rusove jsou mirumilovni, nebo chteji chlastat, nebo cokoliv, jsou to /a musi byt !!/,vsichni putinove a basta. Na tom se nesmi nic zmenit. Musi dojit k jejich napadeni nami NATO svobodnymi demokratu a vubec nezalezi na tom jestli na nas budou hazet vetsi bomby a rakety,nez my na ne .Nezalezi vubec jestli nas znici,nebo ne . Tady je hlavni ideologie a tak Musi byt napadeni co nejdrive. To je ovsem nam co jsme vzdy pozadu, velmi cizi..Kdyz se mi nekdo nelibi otocim se k nemu zady..Kdyz se nemusim branit. Tady je opakovana tragicka zavislost Dolfova opet v hla

josef
26. 10. 2021 14:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Naši politici přivedli zem na kraj bankrotu a občani slouží nevědomky jako otroci pro americká poltická prasata ! Svobodné volby je pouhá utopie doklad toho je SENAT české republiky a přestárlí výrostci co ho ovládají !!!