politika

Nakupujeme za 270: prezident Srbska troloval celou Evropu

Na pozadí rostoucí paniky v Evropě kvůli blížící se zimě a rekordně vysokým cenám plynu srbský prezident Alexandr Vučič řekl, že v jeho zemi „je jak plyn, tak i dostatek elektřiny“.

Za to poděkoval plynovodu Balkánský proud a rozhodnutí o jeho vybudování označil za „velmi chytré“.

“Bylo to velmi chytré rozhodnutí postavit plynovod proti veškerému tlaku, kterému jsme čelili.  Máme plyn i dostatek elektřiny,“ řekl během své návštěvy Slovinska.

Evropa se podle jeho slov blíží k největší krizi od koronaviru – ke krizi energetické. A je to způsobeno tím, že evropské země včas neuzavřely dlouhodobé smlouvy na dodávky plynu z Ruska.

“Kupujeme 1 000 metrů krychlových prostřednictvím Balkánského proudu za 270 dolarů,“ řekl Vučič.

Vučič řekl, že požádá Putina o pomoc Srbsku v energetické krizi

Srbský prezident Alexandr Vučič se v době energetické krize obrátí o pomoc na ruského prezidenta Vladimira Putina. Uvedl to ve středu na okraj summitu EU-Západní Balkán, který se konal 5. – 6. Října ve Slovinsku, uvádí agentura TASS.

“Nyní plyn již zdražil i na 1 900 dolarů, naše cena je dále 270 dolarů za tisíc metrů krychlových. Zítra [ruský vicepremiér] Jurij Borisov přijede do Bělehradu a pro mě to bude velmi důležitý rozhovor. Předám můj osobní vzkaz Putinovi, ve kterém ho požádám, aby nám pomohl, abychom získali co nejvyšší procento ropného vzorce a co možná nejnižší procento burzovního vzorce. Ty ceny, které jsou nyní na burze, nejen Srbsko, nikdo nemůže vydržet,“ řekl Vučič.

https://bit.ly/3lpGhuw

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
zdena
10. 10. 2021 18:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Jooo…není nad dobré vztahy….. a co teď s českými tlučhuby ? A hodně jich po volbách bude u vesla….. tak si držte klobouky,. teď se pojede s kopce dolů…..