politika

Moderní pirátství: USA v Řecku zabavily íránskou ropu v ruském tankeru

Americké ministerstvo spravedlnosti zabavilo v Řecku íránskou ropu, přepravovanou na ruském tankeru.

Podle řeckých úřadů byl tanker Lana plující pod ruskou vlajkou (IMO: 9256860), vyrobený v roce 2003, zadržen 15. dubna poblíž ostrova Karystos na základě obvinění z porušení protiruských sankcí.

Pak se však ukázalo, že struktura, která tanker vlastní, nepodléhá sankcím EU.

Lana, dříve známá jako Pegas, byla ve vlastnictví Promsvjazbank a byla registrována na dceřinou společnost banky “PSB Leasing”, podle Lloyd’s List Intelligence. V březnu však došlo ke změně registrace tankeru na “Transmorflot”, majitelem byl ruský občan Jamaldin Pašaev, který je zakladatelem Transmorflot LLC.

Antimonopolní úřad Řecka nařídil propuštění lodi kvůli nedostatku právních důvodů pro její zadržení. Soud v Aténách však rozhodl, že náklad přepravovaný na tankeru může být zabaven.

“Konfiskace se provádí na žádost americké strany, protože náklad patří zemi, na kterou se vztahují sankce. Ropa bude převedena na jiný tanker, který ji přepraví do Spojených států,” uvedly řecké úřady v prohlášení.

Podle Lloyd’s List najalo americké ministerstvo spravedlnosti tanker Ice Energy (IMO: 9301732), který vlastní řecký Dynacom, aby přepravil zabavenou ropu.

Interfax
https://bit.ly/3wIv7GX

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frenki
25. 5. 2022 00:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Stále dokola, USA jako největší světový zloděj ropy, zlata, peněz a ostatních komodit. Nic na tomto světě těm zlodějům není svaté ani cizí. Staletá touha uloupit veškeré nerostné zdroje v Rusku stále přetrvává a za touto lupičckou touhou stojí stále stejné rodiny. Nestačí jim kolikrát už musely s hanbou z Ruska prchnout, nakonec je jim to jedno, z jejich rodin stejně nikdo nebojoval a na ostatních lidech jim nezáleží.

25. 5. 2022 02:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobře jste se Rusku odvděčili, šmejdi. A to jsem vás litoval. Hm… Ale, sakra, vždyť jsme ve stejným klubu šmejdů, jak mi právě došlo! Tak znova. Dobře se ruskému lidu odvděčujeme, že? Zajisté to bude oceněno.

Ladislav
25. 5. 2022 06:38

Dokud tenhle světový zloděj, válečný gengstr a prolhaný stát nezmizí z povrchu zemského, nebude na zemi klid a mír!

Frank
25. 5. 2022 07:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Americké kur.y kradou a vraždí. Ale dlouho nebudou a už jim zvoní hrana.

Josef
25. 5. 2022 08:22
Odpovědět  Frank

Na místě by byla nějaká reakce OSN. Pak také sankce. Pirátství je celkem přesně definováno. A když OSN správně nezareaguje? Pak je potřeba nová spravedlivá organizace. Pro svoji neschopnost a nespravedlnost “dojelo” Společenství národů. Mám dojem, že nejrůznější spolky pod taktovkou USA a GB pomalu končí.

Gales
25. 5. 2022 09:55
Ohodnotit příspěvek :
     

A Fiala by si taky mohl něco odnést aspoň do konvičky.Vždyť jsme taky jejich.Prozápadní.

zdena
25. 5. 2022 10:19
Odpovědět  Gales

fialinka se teď klepe radostí, že si ho rusové nedali na seznam států, aktivně se účastnících bojů na Ukrajině dodávkami zbraní.

25. 5. 2022 18:24
Odpovědět  zdena

Popravdě řečeno se tomu dost divím. Co dost. Hodně.

Gales
26. 5. 2022 11:37
Odpovědět  zdena

Voni nás už od jara prohlásili za nepřátele.

zdena
25. 5. 2022 10:16
Ohodnotit příspěvek :
     

to je sprostá krádež, nic víc…. nebo chcete-li pirátství…. a hlavně ubožárna…..

me2d44
25. 5. 2022 11:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Nedá se říct, že bych se divil. A kdo se diví, zkuste si pustit americké westerny, nebo filmy z poslední doby: ” mám větší kolt, rychelší ruce [nebo věrtšího a rychlejšího pindíka], tak mám právo na všechno” – takhle se USA chovají od svého vzniku. Tlučou se do prsou, jak podporují volný obchod – ale volný je jen tehdy, kdy z toho mají USA zisky. Jimi vyhlašované sankce nejsou nic jiného, než překážka volnému obchodu. A když prodávsjící řekne, že místo toho jejich zeleného hajzlpapíru požaduje platbu v jiné měne, tak je v tu ránu na černé listině. A pro USA-fily – už i některé mainstreemové servery ukazují, jak v amerických městech lidé místo bydlení, stanují v ulicích. A pro propagátory myšlenky, že v Rusku neznají splachovací záchod, mám překvapení, znají. Ale neznají tam situaci, že tisíce lidí (možná až miliony) bydlí jen obytných karavanech se suchým záchodem.

Pozor
25. 5. 2022 12:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Verím, že Irán a Rusko urobia recipročné opatrenia.

J.S.
25. 5. 2022 14:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Tankery bych provozoval jen s vojenským doprovodem. Alespoň v současnosti. A na oplátku zabavit i něco amíkům.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Plebej
25. 5. 2022 15:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Doufám, že uloupená ropa půjde i přepravním tankerem ke dnu.

PENNYS
25. 5. 2022 16:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Každý rok vydává americký historik William Blum svou aktualizovanou verzi americké zahraniční politiky, z níž vyplývá, že od roku 1945 se Spojené státy pokusily svrhnout více než 50 vlád, mnoho z nich bylo demokraticky zvoleno, tvrdě zasahovaly do voleb ve 30 zemích, bombardovaly civilní obyvatelstvo ve 40 zemích, použily chemické a biologické zbraně a pokoušely se zavraždit politické činitelé. To nenapsal nikdo z Moskvy, ale veterán z Bílého domu, Paul Craig Roberts.