politika

Kurdové požádali Moskvu, aby pomohla chránit jejich území v Sýrii

Syrští Kurdové požádali Rusko o pomoc s ochranou jejich území na severovýchodě země.

Kurdská aliance Syrské demokratické síly (SDF) požádala ruské představitele, aby pomohli dosáhnout dohody mezi aliancí a vládou v Damašku pro ochranu území, která aliance kontroluje na severovýchodě země, řekl v pondělí mluvčí SDF Aram Khana televizi Al-Hadas.

“Požádali jsme Rusy, aby iniciovali dohodu o koordinaci akcí s Damaškem na ochranu našeho území,” řekl Khan. Podle jeho slov mu ruští zástupci na schůzce se zástupci aliance předložili podmínky Turecka, které “byly zamítnuty”.

Od 20. listopadu Turecko provádí leteckou operaci proti syrskému křídlu zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) na severu Sýrie – byly hlášeny útoky na město Kobani a také na sever Iráku. Turecký prezident Tayyip Erdogan označil operaci za úspěšnou a nevyloučil, že po ní bude následovat operace pozemní.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3VdtTNG

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
TTT
29. 11. 2022 02:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Kurdové si před několik lety zvolili jako svého ochránce USA. Dali Američanům přednost a to byla situace, kdy jim mohlo Rusko pomoci. Tehdy byla doba, kdy Turecko potřebovalo Rusko. Měli hrát se Sýrií, ale chtěli samostatnost bez Asada. Dosáhli svého. Jsou chvíle, kdy se nedá hrát se všemi a mám dojem, že v situaci, která je dnes, jim Rusko nemůže pomáhat, protože potřebuje Turecko. Kurdové promeškali správnou dobu a zvolili chybné řešení. Teď za to asi zaplatí. Dnes jim mohou pomoci jen USA.
(PS: Je možné, že mám špatné informace, takže budu vděčný, pokud někdo napíše přesnější)

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
29. 11. 2022 07:49
Odpovědět  TTT

Hm… Vysvětluji si to správně, že, když tu žádost odrbeme na dřeň, Kurdové žádají o pomoc zemi (Rusko), která je ve válce s USA, proti zemi (Turecko), jejíž útoky brání třetí zemi (USA) volně a bez nebezpečí ostřelování vykrádat národní bohatství (zdroje) ať již Sýrie, nebo Kurdů, kteří si část tohoto území Sýrie nárokují?
Tedy, když se to vezme kolem a kolem, aby buď je (Kurdy), nebo Sýrii, mohli USA dál bez nebezpečí okrádat, by měli dostatek rejdováků na podporu Banderstánu proti Rusku? A ta žádost o pomoc vzešla z moudrých hlav Kurdů? Opravdu? Famózní, jak by řekla Terezka.
P.S. Možná mi myslivna jede po ránu na čtvrt plynu a štrykuju tu nesmysly, v tom případě mi nasázejte mínusů co jen lze, ať se mé konspirativní já zastydí a zamyslí se nad sebou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
orinoko
29. 11. 2022 08:05
Odpovědět  TTT

Proč by Rusko mělo pomáhat zasvinenym Kurdům, když tito kradou syrskou naftu a plyn ve prospěch emeriky! Snad by šlo udělat nějaký handl ve prospěch Damašku. Netřeba pochybovat o tom, že Rusko se klidně erdragonovi postaví podobně jako to učinilo v Libyi po poněkud zbrklych Haftarovych akcích. Stačilo NATO pár stíhaček v nepřetržitém provozu a pozemní postup podél pobřeží směrem na východ byl zastaven.
Kurdové jsou hajzlove, kteří se nejsou schopní dohodnout ani mezi sebou pro různé ideologické vnímání reality. V této chvíli osman pracuje ve prospěch Damašku. I emerika ztrácí. A to je podstatné.

Janka
29. 11. 2022 13:02
Odpovědět  orinoko

myslim, ze keby prislo na lamanie chleba, Erdogan voci Putinovi by cuvol…..ten plynovy hub, ktorym mu mava pod nosom, je pre Turecko prilis cenny. Stacilo by, aby Assad kontroloval hranice s Tureckom a nie Kurdi……ale to by museli vyhodit Amikov a utat ich zlodejstva so syrskou ropou. A to tazko Kurdi ci USA akceptuju. Takze sa bude dalej natahovat cela epizoda……raz to bude musiet niekto polozit. Bud Rusko/Assad, USA/Kurdi….TR je len taky nahodny hrac a kibic v jednom

ladik
29. 11. 2022 13:33
Odpovědět  TTT

Čiň čertu dobře – peklem se ti odmění.

29. 11. 2022 07:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Kurdové mají Američany ne? Však jim tam pomáhaj krást ropu,tak si nemusí stěžovat.Takových šancí už měli mít své uzemí a autonomii, jenže jim nic nebylo dost dobré.

Per
29. 11. 2022 08:28
Odpovědět  Veny232

My sice ropu nemáme, ale nepřipomíná vám to něco? Nepřipomíná vám to jeden stát v Evropě?
Kurdové nechtějí autonomii, Kurdové chtějí vlastní stát. Protože žijí na území čtyř států.
A kde je ropa, tam jsou nároky na vytvoření samostatného státu jen iluzorní záležitostí. Pokud jeden stát na planetě nepotvrdí jejich nároky. Ale tím by byl proti sobě. Takže mají smůlu.

Janaz
30. 11. 2022 07:09
Odpovědět  Per

Kto si neváži menej, nezaslúži si viac. Mať autonómnu oblasť je vždy lepšie, ako byť len súčasťou väčšinového národa a je to dobrý krok k vlastnému štátu v budúcnosti. Kurdi sú v prvom rade na nože sami medzi sebou, sú tam rôzne nezmieriteľné frakcie a tak svoj štát tak rýchlo mať nebudú, možno nikdy.

Vladimír
29. 11. 2022 08:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Kurdové by mohli být celkem sympatičtí, bohužel jsou blbí jako Ukrajinci. Po použití skončili na smetišti dějin.

TTT
29. 11. 2022 11:56
Odpovědět  Vladimír

Shrnul jste to velmi výstižně. Před chvílí jsem si přečetl na netu, že USA chápu turecké útoky na Kurdskou část Sýrie jako “právo Turecka na sebeobranu”. No a mají to spočítané…

Pijack
29. 11. 2022 09:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Dost obtížné a problematické vyhlídky. Rusko by mělo se Sýrií a Tureckem spolupracovat. Tuším, že Kurdové budou jako trn v zadnici všech tří zemí. Něco jako Arméni. Nechtěl bych být v kůže politiků těchto zemí.

Markýza
29. 11. 2022 09:23
Ohodnotit příspěvek :
     

To si Kurdové vybrali blbou dobu. Ale už jsem si párkrát všimla, že mají nulanulaprd smyslu pro nějaké načasování, natož třeba diplomacii. Je to poměrně sympatický parní válec, který se mi může líbit, ale radši mu půjdu z cesty.

Gales
29. 11. 2022 09:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Co si Kurdové uvařili,to ať si sní.Asi jsou tam dvě skupiny Kurdů.Jedna s amíky a druhá proti pašovi?

Pedro
29. 11. 2022 14:32
Odpovědět  Gales

Rusko by mohlo Kurdům prodat Aljašku, amík tam nemá co dělat.