politika

Co je známo o návratu generála Surovikina do zóny Speciální vojenské operace

Царьград

Západní média stále častěji informují s odvoláním na představitele místních úřadů a zpravodajských služeb o blížící se rozsáhlé letní ofenzivě ruské armády. Zároveň řada zasvěcených Tg-kanálů hlásí, že se na frontu vrací muž, který nejednou roztřásl celou Ukrajinu, přezdívaný „generál Armagedon“. Přečtěte si, co je známo o návratu generála Sergeje Surovikina do zóny Speciální vojenské operace v materiálu Tsargrad.

Vrátí se v roce 2024?

Už je to delší dobu co mnoho zdrojů informovalo o návratu legendárního generála Sergeje Surovikina na frontu – údajně dokončuje všechny své záležitosti v Africe, kde díky jeho úsilí se záležitosti nepřítele staly, mírně řečeno, hrozné a vrací se do Ruska.

Jak objasnil sloupkař Tsargardu Vadim Egorov, všechny tyto takzvané zprávy, které byly šířeny v roce 2023, byly zjevné spekulace a fámy šířené proukrajinskými telegramovými kanály. Upozornil na to i vojenský bloger Sergej Koljasnikov, známý jako Zergulio. Byl to Koljasnikov, který to všechno nazval „lží a nesmyslem“ a měl pravdu – Surovikin nadále zůstával v Africe a plnil rozkazy ruského vojenského velení.

Mezitím naši protivníci jen úzkostlivě sledovali zprávy a horečně očekávali možný návrat „generála Armagedon“ do zóny speciální operace.

Stojí za připomenutí, že v té době skandální blogerka Xenia Sobčak zveřejnila fotografii Sergeje Surovikina, který kráčel ruku v ruce se svou ženou, a vyvolala vzrušené diskuse nejen v Rusku a na Ukrajině, ale například i ve Spojeném království.

Výzkumník Centre of information resilience Michael Sheldon s pomocí map určil, kde se ten den vojenský vůdce nacházel.

Myslím, že se Britové bojí návratu Surovikina do systému a struktury ruského ministerstva obrany, takže se ho snaží co nejvíce diskreditovat informačními prostředky, – řekl tehdy politolog, kandidát filozofických věd Jurij Barančik.

Specialista se domnívá, že Britové se opravdu bojí návratu Surovikina, protože obranná linie, kterou kdysi vybudoval, a která je po něm pojmenovaná, se stala jednou z nepřekonatelných překážek pro nepřátelskou techniku, a to i během selhání nechvalně známé „protiofenzívy.” Právě o tyto obranné linii se rozbila více než jedna kolona nepřátelských obrněných vozidel a tanků, včetně těch vyslaných z Británie, což nakonec stálo Londýn desítky milionů dolarů.

Nicméně čas plyne, ruská armáda na své cestě úspěšně osvobozuje všechny obydlené oblasti, nepřítel prchá do týlu a ztrácí bezpočet živé síly a techniky. Celou tu dobu západní tisk s odkazy na speciální služby, včetně ukrajinských, stále hovoří o ruských přípravách na rozsáhlou letní ofenzívu. Mnoho evropských a amerických médií je přesvědčeno, že Kyjev takový průlom nepřežije.

Nejnověji to opět zmínil bývalý velitel Spojených sil Spojeného království Richard Barrons. V rozhovoru také zmínil pravděpodobnou drtivou porážku Kyjeva a letní ofenzivu ruské armády.

Porážka bude podle něj spočívat nejen ve vojenské porážce ukrajinských ozbrojených sil, ale také ve skutečnosti, že „Ukrajina může mít pocit, že nemůže vyhrát“. Podle jeho slov může Ruská federace v létě provést velkou ofenzívu a pak ukrajinské ozbrojené síly nebudou schopny Rusku odolat. … podle jejich názoru [západních odborníků] jsou tři nejpravděpodobnější směry ruské ofenzívy: Charkov, Doněcká oblast a Záporoží. V článku se uvádí, že „Surovikinova linie“, sestávající ze tří stupňů obrany, je obklopena největším a nejhustěji zaplněným minovým polem na světě. Podle exvelitele přitom strategický cíl Ruska v letošním roce pravděpodobně nebude územní, ale dokonce „globální“ – cituje dříve publikovaný rozhovor s Richardem Barronsem Tg-kanál “Другая Украина”.

Ve stejnou dobu tentýž bloger Sergej Koljasnikov, který rozptýlil minulé fámy a spekulace, najednou začal mluvit o návratu Surovikina na frontu. A to je seriózní zdroj.

Návrat generála s rozsáhlými a komplexními bojovými zkušenostmi by prospěl společné věci. I samotná přítomnost „generála Armagedon“ na frontě způsobí průjem mezi [Ukrajinci] a jejich patrony z USA a NATO. Stále roní slzy, když slyší slova „Surovikina line“, – poznamenal Koljasnikov.

Naděje a pochybnosti

Řada dalších ruských zasvěcených telegramových kanálů psala o návratu Surovikina do ukrajinské války jako o řešené záležitosti.

Je příliš brzy říkat, jak a kde, ale již letos se ctěný vojenský vůdce vrátí do Ruska a získá zasloužené postavení. Operace “Line Surovikina” udělala svou práci, – ohlásil kanál Win/Win.

Kanál “На марше Z” uvedl, že „existuje rozhodnutí nejvyššího velitele vrátit Surovikina do služby“. A jeho pozici vojenského poradce v Súdánu a Sýrii, kterou teď zastává, prý zaujme jeho bývalý podřízený – ex-náčelník logistiky Letecko-kosmických sil a náčelník štábu logistiky ruských ozbrojených sil generál Trišunkin.

Pozice, do které se Surovikni vrátí, zatím nebyla zveřejněna. Ve světle nadcházejících změn se ale může stát náměstkem ministra obrany. Doslova: „Válečný generál by měl být na svém místě a ne honit tuláky pískem,“ – uvádí zdroj.

Zároveň je řada zdrojů stále skeptická ohledně zpráv o pravděpodobném návratu Surovikina. V rozhovoru s Tsargradem zástupce Státní dumy generálporučík Andrej Gurulev řekl, že pokud se prezident rozhodne vrátit Surovikina, vrátí ho. Ale když se ho zeptali na pravděpodobnost takového rozhodnutí, odpověděl „stěží“.

V rozhovoru vyjádřil svůj názor vojenský expert, kapitán v záloze Vasilij Dandykin.

Tsargrad: Má podle vás cenu věřit takovým zdrojům?

Vasilij Dandykin: Jako voják, i když v záloze, řeknu jedno: o toho člověka je enormní zájem, zvláště poté, co odešel z funkce náčelníka Speciální vojenské operace, tak si raději počkejme, co se bude dít a jak. Vše je na vůli Nejvyššího vrchního velitele.

Blíží se nejen Velikonoce a Den vítězství, ale i 7. květen (inaugurace prezidenta a demise vlády). A dojde k přeuspořádání. V životě každého vysoce postaveného šéfa jsou vzestupy a pády, ale koncept „kádrové rezervy“ nikdo nezrušil. Pokud je potřeba člověk, s ohledem na jeho profesní zkušenosti, bude k dispozici.

– Rozhodnutí je na prezidentovi….

– Ke jmenování konkrétních osob, jak ve vojenské, tak v civilní službě, vždy dochází neočekávaně, pro nás i pro telegramové kanály. A Nejvyšší předběžně zkoumá, vyhodnotí a konzultuje. Navzdory skutečnosti, že Surovikin velel vzdušným silám, má bohaté zkušenosti a obrovskou praxi s kombinovaným výcvikem vojsk a velením na zemi. Vše záleží na tom, jak se vyvine situace na frontě, a tady si myslím, ať se na to díváte jakkoli, ta vede k tomu, že potřebujeme zaútočit a osvobodit naše území. Což je přesně to, co teď děláme.

V každém případě momentálně je generál Surovikin na jihu. Generál Surovikin je někde v Africe a zabývá se africkými záležitostmi.

Afrika se od západních kolonialistů sama neosvobodí.

https://colonelcassad.livejournal.com/9127514.html

O popularitě Surovikina a málo známých faktech

Armádní generál Sergej Surovikin se na informačním poli objevil v roce 2017, kdy byl jmenován velitelem skupiny vojsk ozbrojených sil Ruské federace v Sýrii. Ve stejném roce byl jmenován do funkce vrchního velitele ruských leteckých sil a získal medaili Zlatá hvězda a titul Hrdina Ruska.

Od 8. října 2022 do 11. ledna 2023 byl generál velitelem společné skupiny vojsk ruských ozbrojených sil v zóně Speciální vojenské operace. Právě pod jeho velením se začaly budovat speciální obranné linie, později nazvané „Surovikinova linie“, která pomohla našim bojovníkům zhatit plány „protiofenzívy“ Ukrajinců v létě 2023.

Během války v Tádžikistánu Surovikin velel 201. pluku a často přebíral povinnosti ministerstva pro mimořádné situace. Například při povodni zorganizoval záchrannou akci a pod jeho kontrolou se podařilo zachránit asi 100 dospělých a dětí.

V Čečensku, již jako generál, Surovikin přežil několik pokusů o atentát a byl zraněn. Po útoku militantů se zřítila budova, která pod troskami pohřbila 9 vojáků 42. motostřelecké divize.

Sýrie zaujímá v vojenské kariéře Surovikina zvláštní místo. V roce 2017 velel skupině vojáků v Syrské arabské republice. V té době byly časté případy, kdy islamisté obsadili města, která jsme předtím osvobodili. Příchod „generála Armagedona“ situaci změnil.

Rusko pod jeho vedením osvobodilo většinu syrské země a v podstatě ukončilo historii grandiózního projektu západních zpravodajských služeb – Islámského státu.

Vzhledem k tomu, že v Sýrii se Surovikinovi podařilo rozplést celou spleť problémů a dokončit zadaný úkol (velkou roli hrály analytické schopnosti generála), mnoho lidí vnímalo jeho jmenování velitelem skupiny v rámci Speciální vojenské operace takto: do Novorossie jede hasičský sbor.

Dokonce i západní vojenští experti potvrdili jeho vojenský talent.

Jak řekla Dara Massicotová, vedoucí výzkumná pracovnice amerického bezpečnostního analytického centra: “To je pravděpodobně nejkompetentnější velitel, kterého Rusko dosud postavilo.”

https://dzen.ru/a/ZjDfC56gTieKetTy

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
stan
2. 5. 2024 00:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Surovikin představuje tvrdost, které se Západ obává.Putin je obezřetný šachista, který promýšlí tahy dopředu. Pokud Putin generála znovu vyšle do bojů na Ukrajině, tak to znamená, že se hodně přitvrdí a ta Ruská ofenzíva, která se očekává bude nejspíš hodně drsná.Ale je potřeba ukázat tvrdost, protože USA tím , že Ukrajině poskytli rakety s dlouhým doletem ATACAMS znamená, že dávají signál k tomu útočit na ruská území. A to už si Rusko nesmí nechat líbit.Údajně Rusko sestřelilo 12 raket ATACAMS, který směřovali směr Krym, pokud je to pravda, tak už není čas váhat a je potřeba ukázat tvrdost, protože USA už se serou tam, kam nemají.

2. 5. 2024 01:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Hm… Brzy budou v Rusku škatulata hejbejte se – vláda Ruska bude podávat demisi. No a na ruswebech se začíná čistě náhodou Surovikinovo jméno zčistajasna objevovat více, než tomu bylo ještě před měsícem. Ale co. Je to náhoda. Svět je plný náhod…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pravdomluvny
2. 5. 2024 06:06

Náhoda!??????🤓

Pavel z Moravy.
2. 5. 2024 08:13

Vladimír moc dobře ví, které poklady jsou pro něho nejcennější. A Surovikin je jeden z těch největších. Když se spekulovalo co s ním je a kam ho zasunuli, musel jsem se usmívat jak lehce je náš človíček manipulovatelný a lehce ovlivnitelný. Putin bude mít velmi dobrý odhad na lidi, to je ten nejhodnotnější rys velkých vůdců. Putin není Ladislav Jagellonský, kterému když ráno řekli, že ten a ten je dobrý, on to sezobl jako holub a když mu večer řekli opak, tedy že je zlý, on to sezobl opět. Jede to dobře, jestli je dáno Rusku obnovit důstojnou lidskou civilizaci, potom díky za tuto zemi.

stan
2. 5. 2024 13:00
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Pavle z Moravy, popsal jsi to tak, jak to vidím i já. Putin je opravdu jiný politik než ty loutky okolo něj. Rusko má opravdu štěstí, že má Putina, protože ten se chová jako opravdový vlastenec.

Frank1
2. 5. 2024 09:42

Kristalovou kouli nech podvodnicim.

All
2. 5. 2024 08:04
Ohodnotit příspěvek :
     

V bojích vykrystalizovali výborní další velitelé,co se osvědčili a jsou zařazováni do vyšších funkcí.Na řadě je CHarkov a jistě se bude postupovat i na jihu směr záporoží. V Oděse je i odboj,který nezapomíná na řádění kyjevských nacistů a ten spát nebude,povstane a bude bojovat také.V.V.Putin z nejlepších velitelů vybírá lidi pro řízení ruské federace,protože západní přisluhovače odvolává a předává soudům aktivněji,než dříve. A Surovikin si jistě poradí i s F-16 a nejenom on,bude to hon na čarodějnice a definitivní konec s rozšiřováním agresívního NATO. Na F-16 se spoléhají jako na nějaký zázrak,podobně jako Hitler na novou zázračnou zbraň.Zázraky ale tvoří vítězové,co bojují za vlast,rodinu a své děti,tak vždy bylo a je.

Gales
2. 5. 2024 09:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Surovikin je pojem.Z něho i Fiala zmodrá a Černošice zbledne.Mimo průjmu který ji dorazí.

Frank1
2. 5. 2024 09:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Surovikin byl odstranen z veleni na Ukrajine, protoze nechtel respektovat politicka rozhodnuti.
Tady je hanbou, ze uverejnujete zpravy zapadnich rypaku o nem a ruske zpravy jsou zmatecne.
Sahnou po nem, az to bude potreba nebo nutnost. Mordvicuk dela svou praci velice dobre.
Surovikin je vlastenec a velice schopny velitel a strateg.

Frank1
2. 5. 2024 09:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Dne 7.5 uvidime jestli se Putinova druzina derzavniku posili. Kdo se stane nastupcem Misustina?

2. 5. 2024 13:54
Odpovědět  Frank1

Žeby Mišustin?

JoFa
2. 5. 2024 17:47
Odpovědět  Frank1

Presne tak, očakávajú sa zmeny a Surovikinov návrat nie je vylúčený. https://www.hlavnespravy.sk/zostanu-sojgu-lavrov-a-kolokolcev-vo-vlade-aj-po-7-maji/3480170
Ak bude mať Mordvičev v chrbte Surovikina, tak Rusov už nič nezastaví. Uvidíme.

Boomer
2. 5. 2024 18:18
Odpovědět  JoFa

..rozhodnutí o dalším směrování Ruska ponechám Rusům.

Ale na HS mě potěšil svými úvahami Viliam Oberhauser, toho pána jsem si vždy vážil, ač nejsem věřícím. S Gabčíkovem si zbudoval pomník už zaživa..

“Exegi monumentum aere perennius
regalique situ pyramidum altius,
quod non imber edax, non Aquilo impotens
possit diruere aut innumerabilis..”

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
2. 5. 2024 18:32
Odpovědět  Boomer

Pochopil som. Aj Mečiarizmus mal svetlé okamžiky aj keď málo, keby to nebolo posvätené vládou, tak J. Binder s partiou, by to nedotiahol. Dnes je v tomto smere načo spomínať- Gabčíkovo bolo dielom pre ďalšie generácie. Keby tak konala celá vláda, tak by sme sa dnes mali ako Bielorusku a nie to, čo máme teraz. Na vládnutie treba myslenie a schopnosť predvídať a to je problém. Veď my ani dnes nemáme krízový plán, ak by EUnia krachla, vy máte aspoń svoju menu, čo je obrovská výhoda.