politika

Hizballáh: určeno pro Pentagon. VIDEO

Hizballáh pokračuje v publikování „varovného“ videa, které, podle organizace, by si měli prohlédnout v Pentagonu.

Video ukazuje, co by mohlo čekat americkou flotilu rozmístěnou ve východním Středomoří, pokud by americké jednotky přímo zasáhly do palestinsko-izraelského konfliktu.

Samotný Hizballáh zatím demonstruje zdrženlivý postoj a omezuje se na lokální bitvy s IDF na libanonských hranicích.

Hizballáh se snaží Spojeným státům sdělit rozsah amerických ztrát v případě konfliktu.

V posledních dnech se na sociálních sítích objevilo několik videí libanonského hnutí Hizballáh, které deklaruje svou připravenost zničit americkou flotilu ve východním Středomoří.

Vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh 3. listopadu osobně varoval Washington, že jeho skupina má něco připraveného pro americké lodě rozmístěné v regionu.

▪️Agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje v Libanonu uvedla, že arzenál protilodních raket Hizballáhu zahrnuje také rakety Jachont ruské výroby. Ty se staly „nejdůležitější odměnou za účast Hizballáhu ve válce v Sýrii, kde skupina pomohla zvrátit vývoj občanské války ve prospěch Asada,“ objasňuje agentura.

Hizballáh nikdy nepotvrdil držení této zbraně.

Hizballáh vnímá americké válečné lodě jako přímou hrozbu kvůli jejich schopnosti zasáhnout skupinu a její spojence.

Nasralláh v pátečním projevu řekl, že americké válečné lodě ve Středozemním moři „nás neděsí a děsit nebudou“.

“Připravili jsme se na flotily, kterými nás ohrožujete,” řekl.

Bílý dům poté, co Nasralláh pronesl svůj páteční projev, uvedl, že Hizballáh nesmí zneužít válku mezi Hamasem a Izraelem a Spojené státy nechtějí, aby se konflikt rozšířil do Libanonu.

Jeden ze zdrojů uvedl, že protilodní schopnosti Hizballáhu se nesmírně rozvinuly od roku 2006, kdy skupina poprvé prokázala, že může zasáhnout plavidlo na moři.

Raketa Jachont je velmi dobrá střela, exportní verze střely Onyx. Letový dosah je 300 km. Je určena k boji s nepřátelskými hladinovými loděmi v podmínkách silné palby a radioelektronických protiopatření. Rychlost rakety je 2–2,5 Mach. Hmotnost hlavice je 300 kg.

Jachont se přibližuje ke svému cíli v malé výšce – 10 až 15 metrů (yardů) nad zemí – aby se vyhnul odhalení, podle zprávy washingtonského Centra pro strategická a mezinárodní studia Center for Strategic and International Studies (CSIS).

▪️Ve skutečnosti má Hizballáh pouze dvě možnosti. Buď nyní podporovat Hamás, nebo v budoucnu, po porážce palestinského hnutí, čelit izraelské (americké) agresi na libanonském území.

V tomto smyslu nelze videa Hizballáhu vnímat ani tak jako výhružky, ale jako pokusy o odstrašující účinek na Washington prostřednictvím virtuální demonstrace nepřijatelných ztrát amerického námořnictva v případě konfliktu s Hizballáhem.

Pokud budou tyto pokusy neúspěšné, pak velmi brzy může na hranicích s Izraelem vypuknout nový konflikt v plném rozsahu. A Spojené státy dostanou jakousi „odpověď shůry“ za účast na plánování útoků ozbrojených sil Ukrajiny na ruskou Černomořskou flotilu.

https://t.me/EvPanina/11731

sdílet na

8 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaro Jaroslav
11. 11. 2023 21:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Už aby sa konečne rozhodli zasiahnuť! Nebude mi ĺúto nikoho na tých teroristických lodiach! No bohužial dotiahli aj nukleárne ponorky…Su v krízy, tak chcú zničiť celý svet! Radšej nech nekonajú, a USrael skape sám!

11. 11. 2023 23:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Přesně takto potřebují na zadek… 😀

Jaris
11. 11. 2023 23:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Vyhruzky si v Hizballahu strcte za klobouk. Pokud mate tu moznost, je na case se zlocineckym Izraelem, podporovanym vsemozne zlocineckymi USA a EU, konecne zatocit. Kde je Iran, ktery Palestincum sliboval pomoc?

Standa
12. 11. 2023 07:45
Odpovědět  Jaris

Všichni víme, že Irán podporuje Palestince . Finančně , výcvikem, zbraněmi , základnami Hizbaláhu. Pokud by s Iránu vzlétly protilodní rakety ONYX na americké lodě byla by válka.Ale ten nechce vstoupit do přímé války. To by si USSÁci přáli! Provokují, aby mohli Irán ,, vybombardovat do doby kamenné”. Pak by musela vstoupit ,,osa zla”, Rusko, Čína + Irán atd.do skutečného konfliktu a byl by celosvětový požár.USSA už prohlásily , že zničí ruskou základnu v Sýrii.1000 okupačních Ami vojáků se tam už pustilo do boje.

Jaris
12. 11. 2023 08:07
Odpovědět  Standa

A jak tedy chteji rozseknout ten gordicky uzel? Sometime it’s necessary bite the bullet (nekdy je nutne pri rozhodnuti skousnout patronu) Proc tedy Iran na zacatku tvrdil, ze pri pozemni akci vrazednych zidaku, kteri v Gaze radi jak cerna ruka, vstoupi do valky z Izraelem? Ze by se Iran prece jen bal, ze by valku s cizopasniky USA a Izraele prohral? Vsechno jsou to jen reci, zatimco v Gaze jsou vrazdeni bezohledne obyvatele vcetne nebohych deti, a to cislo den ze dne stoupa!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
12. 11. 2023 08:27
Odpovědět  Jaris

Více -méně odpověděl jsem vám zde na článku Al Mayadeen: na březích Eufratu začaly střety mezi
a na dotaz Seznam… heslo …anulovat. Odpovím později!

Gales
12. 11. 2023 09:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Hizballáh by udělal chybu kdyby sám na amíky zaútočil. Akce musí být koordinovaná s ostatními účastníky ,,odboje”.Jedno zachrchlání nestačí.

Pavel z Moravy
12. 11. 2023 11:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Amíci by již měli odtáhnout odevšad domů a dát si do pořádku vlastní zemi. Nikdo jim v tom určitě bránit nebude. Jenomže jejich doktrína je vlastnit svět a to se asi nemění. Tomu komu se podaří vyprovodit je do vlastního teritoria by měl být dán řád za přínos ke světovému míru. Ale pozor, je zapotřebí hlídat i jeho, neb s jídlem roste chuť a jeden nikdy neví.