politika

Finský politolog Johan Beckman: Ukrajina a východní Evropa představují hrozbu pro psychiku celého světa

Rusko se dokáže vyrovnat se všemi druhy vojenských hrozeb, ale velkým problémem pro něj je pomlouvačná kampaň, kterou vedou všechna západní média, říká finský politolog a aktivista za lidská práva Johan Beckman.

Hovořil o tom v rozhovoru pro “Украина.ру”.

Známý ukrajinský politolog Vadim Karasev vyjádřil názor, že Německo a Francie nechtějí vidět Kyjev mezi členy Evropské unie a NATO kvůli strachu z vojenské síly země. Údajně se obávají, že díky vojenské síle Ukrajiny to povede k posílení východní Evropy, která bude dominovat západní Evropě.

Johane, souhlasíš s tímto hodnocením?

Ukrajina se nemůže stát členem NATO a Evropské unie, protože je to vlastně neexistující stát. Jedná se o extrémně nestabilní formaci. Krym je již součástí Ruské federace, lidové republiky Donbas se hlásí k nezávislosti a já ani nedokážu pochopit, z jakých důvodů může někdo požadovat nebo navrhovat členství Ukrajiny v NATO nebo Evropské unii.

Teoreticky může být Ukrajina přijata do NATO, aby znovu přinesla problémy Rusku, protože Ukrajina pro Rusko představuje vojenskou hrozbu.

Myslím si, že Rusko je připraveno neutralizovat všechny hrozby. Má k tomu všechny možné prostředky. Rusko reálně nikdo a nic neohrožuje. 

Neustálé protiruské pomluvy jsou jiná věc. To samozřejmě není vojenská hrozba, ale je to také vážný problém. Podívejte se na situaci s gymnastkou Averinou na olympiádě.  Udělala všechno na 100%, ale rozhodčí ji připravili o zlatou medaili. To je velmi urážlivé, že za pomoci politizace a rusofobizace sportu probíhá taková protiruská kampaň.

Je jasné, že boj s rusofobními blázny a psychopaty je věcí lékařů. Rusko ale nemůže posílat psychiatry na Západ. 

Proč urážejí mladou dívku? Nic špatného neudělala. Je skvělá sportovkyně. Prostě je známa informace, že mezi rozhodčími byli zástupci zemí NATO. NATO už dokonce okupuje i sport, nemluvě o médiích a historiografii.

Myslím, že mluvíme o rozpadu Evropské unie a NATO. To samé potvrzuje prohlášení politiků, kteří se vší vážností nabízejí, že tam vezmou Ukrajinu. Myslím si, že po takových návrzích už NATO nemá vůbec žádný smysl.

Na jedné straně říkáme, že Ukrajina není stát, ale na druhé straně mluvíme o jejím nebezpečí.  Vysvětlete, prosím, jaké nebezpečí představuje Ukrajina?

Ukrajina to je failed state. To je ve skutečnosti rozpadlý stát a nepředstavuje vojenskou hrozbu. Ale od ní pochází hrozba berserkismu* – šílení nacionalisté, glorifikace nacismu. To je třeba léčit. Ale opakuji – není to Rusko, kdo by měl posílat psychiatry k léčbě západních novinářů.

A to, co píšou o Bělorusku, je ještě horší. Je velkým neštěstím, že se do této pasti nechala nalákat mladá sportovkyně Timanovská. Proč politizovat sport? To dělají duševně labilní lidé.

Podívejte se na Bidena, který řekl, že ve Spojených státech již bylo očkováno 350 milionů lidí (více než celá populace USA). 

Jak to lze zaměnit? Na Západě se všichni zbláznili. Rusofobie je jen jeden příklad.

– Je možná taková situace, ve které Spojené státy dosáhnou významného posílení východní Evropy (Polsko, pobaltské státy, Česká republika), která bude představovat hrozbu pro západní Evropu?

Ti už představují hrozbu pro naši psychiku (směje se). Pokud budeme hovořit o Ukrajině, pak se jednoduše stydíme za její zahraniční politiku. To představuje hrozbu pro náš způsob života. Chceme žít v míru jak v běžném životě, tak v politice.

To, že tyto země vedou válku proti pomníkům a proti mrtvým, to také není normální. Jedná se o jakési dětské komplexy. Morální úroveň v těchto zemích je stejná jako u 15-16letého teenagera. Chtěl bych, aby vyrostli, abychom s nimi mohli vést dialog.

Pokud jde o vojenskou hrozbu, podívejte se na Bidena. Jakou vojenskou hrozbu může představovat? Je jasné, že nějaký šílený generál válku může vyvolat. Ale vzhledem k tomu, že na internetu byla zobrazena nová vlajka NATO s duhovými barvami, znamená to, že blok není zaneprázdněný válkou, ale podporou manželství osob stejného pohlaví. Západní svět šílí. Manželství osob stejného pohlaví nemůže být vojenskou hrozbou. Takto ohrožují jenom sami sebe.

Finsko, které je jak západní, tak i východní zemí, se za to velmi stydí. S Ruskem dlouhodobě rozvíjíme konstruktivní a stabilní vztahy a to se nám podařilo. Máme dobré vztahy na úrovni lidí i hlav států.

A to, co dělá Ukrajina, nebo to jak jsou šikanováni ruští sportovci, je už komedie bez komedie.

Ještě jsem se chtěl zeptat na Finsko. Vztahy mezi Moskvou a Helsinkami jsou opravdu dobré.  Faktem ale je, že roční provozní náklady obranných sil Finska vzrostly za dva roky z 2,22 miliardy na 3,6 miliardy dolarů, začaly se uzavírat dohody s Norskem a Švédskem a někteří odborníci v tomto ohledu začali hovořit o vytvoření tzv. nové protiruské aliance v Arktidě. Jak to můžete komentovat?

Ano, takový názor existuje, ale není tomu tak. Za prvé, to nelze nazvat dohodami. Finsko podepsalo taková memoranda v oblasti obrany s Velkou Británií, Spojenými státy a Skandinávskými zeměmi. Ale to není ani na úrovni mezinárodního práva. Nechci říci, že se jedná o toaletní papír, ale toto memorandum má spíše symbolický význam.

Musíte pochopit, že Finsko chce udržovat dobré vztahy se všemi. Finsko je členem Evropské unie, Finsko spolupracuje s NATO, ale Finsko nikdy nebude členem Aliance. To je 100%. S Ruskem máme konstruktivní vztahy a vedení obou zemí tyto vztahy respektuje a respektuje jejich historii.

Již nyní se připravujeme na 50. výročí konference o Evropské bezpečnosti, která se konala v roce 1975 v Helsinkách. Toto je hlavní událost v mezinárodní politice posledních let. Bylo by skvělé uspořádat něco podobného v roce 2025 a dokonce tam pozvat Čínu, přestože není členem OBSE.

Byl jsem mnohokrát na Donbasu a místní se mě ptali, „kdy se můžeme vrátit do Ruska“. A na to se ptají Finů. Pokud se tam chtějí vrátit, musejí dostat takovou příležitost. Stejně jako u Krymu.

Řekl jste, že NATO a Evropská unie jsou na pokraji zhroucení. Jak bude tento rozpad podle vašeho názoru vypadat?

Dobrá otázka. Kolaps bude spojen s tím, že organizace s konečnou platností ztratí svoji autoritu (už nyní ji ztrácejí). Organizace mohou formálně zůstat, ale jejich aktivity budou omezené, nebudou se věnovat ničemu vážnému.

Krize je evidentní. Krize legitimity existence EU a NATO. Sami nechápou, za jakým účelem existují. Navíc spáchali spoustu zločinů.  Hlavním zločinem NATO je bombardování Jugoslávie a likvidace Kaddáfího režimu v Libyi. Nevypadá to moc hezky. Proč potřebujeme organizaci, která provádí genocidu jak v Evropě, tak v Africe.

Potřebujeme nový systém, který by skutečně zajistil bezpečnost světa. Už jsem řekl, že by bylo dobré rozšířit OBSE o Čínu. Ale NATO do roku 2025 nebude existovat. Skutečnost, že vyšlo s duhovými vlajkami znamená, že je mu konec.

https://bit.ly/3xKyb2M

* Berserker (berserkr) – ve staroseverském psaném korpusu a v mnoha severských pramenech byli berserkeři ti, o kterých se říkalo, že bojovali v zuřivosti podobné transu (ve smyslu šílení, zuřivě násilní nebo mimo kontrolu). 

sdílet na