blog

Petr Pavel: 75 % Čechů se odmítá vzdělávat. Svět nám uteče. Důchody? To bude bolet

Ze sítí

Velký rozhovor představil nastupujícího prezidenta Petra Pavla čtenářům MF DNES. Dozvěděli se, že chce být hlavou státu velmi aktivní, která bude „plnohodnotně využívat“ všech možností, vyplývajících z autority jeho funkce. A kromě toho Petr Pavel představil své názory na některé chystané reformy. Třeba důchodovou, u které máme počítat s tím, že bude bolet, ale jinak to nepůjde. Přesto by chtěl do společnosti vnést pozitivnější atmosféru.ětlit“.

„Mým cílem je, aby došlo ke změně atmosféry ve společnosti. Mluvím o posunu k aktivnějšímu a pozitivnějšímu vidění světa,“ představil zvolený prezident Petr Pavel své ambice v rozhovoru pro MF DNES.

Kromě toho by chtěl z Hradu přispět k několika zásadním reformám, které tato společnost potřebuje. Důchodové, daňové a vzdělávací. Ta by měla spočívat především v pochopení, že člověk se musí vzdělávat celý život.

„Ke svému překvapení jsem se dozvěděl, že asi 75 procent Čechů nemá zájem se v průběhu života dále vzdělávat. Prostě považují své vzdělání ze školy za dostatečné,“ vykládal. Podle Pavla je to nebezpečné, protože svět je progresivní a uteče nám.

Aktuálně se ale řeší především reforma důchodů. I o té má Pavel, který v posledních letech sám byl v penzi, poměrně jasné představy.

„Účet na důchody je v podstatě rovnice o třech proměnných a těmi je výše sociálního pojištění, poměr mezi reálnou mzdou a výší důchodu a pak samotný věk odchodu do důchodu.“ První dvě možnosti se podle něj už moc natahovat nedají, takže prostor je jen ve změně věku odchodu do důchodu.

„Zvyšuje se průměrná délka života i úroveň vědy a zdravotní péče,“ předložil další argument. On sám se prý v jednašedesáti letech starý rozhodně necítí.

„Je jasné, že máme-li mít vůbec nějaký důchodový systém, tak si na něj musíme vydělat,“ uzavřel zvolený prezident.

Apeluje ale na vládu, aby reforma byla „blbuvzdorná“, tedy pochopitelná pro všechny. Vláda by měla občanům jasně vysvětlit, že pokud mají mít do budoucna alespoň nějaké důchody, musí se reforma udělat teď, jinak systém zkolabuje. „A že ta reforma bude bolet, o tom není žádných pochyb,“ připouští generál.

Nějaký přehnaný patriotismus není na místě

Jako prezident chce být aktivní a do věcí vstupovat, i když ho Miloš Zeman varoval před „prezidentským údělem“ – rozporu silného mandátu z přímých voleb a úzkých reálných pravomocí. Pavel to tak ale nevidí. „Myslím, že to není jen o pravomocích, které prezident má specificky dané, ale je to také o možnostech, které má a které vyplývají z autority jeho funkce,“ uvažuje.

Tyto možnosti chce „plnohodnotně využívat“.

V rozhovoru také potvrdil dva nové členy svého týmu. Velvyslance při EU Jaroslava Zajíčka jako šéfa zahraničního odboru a velvyslance v Bělorusku Tomáše Pernického jako šéfa protokolu. Zatímco Pernický působil v protokolárním odboru už na ministerstvu zahraničí, Zajíček působil většinu své kariéry v Bruselu na zastoupení ČR při EU. Jen v letech 2011–2016 působil jako zástupce velvyslance ve Washingtonu.

Pavel ale odmítl mediální spekulace, že by měl na Hrad jako poradce pro vnitřní politiku přijít bývalý poslanec Jan Farský. Zatím je prý „ve stadiu úvah“. Pavel jej prý poznal, když přijel do Semil, kde dělal starostu, na besedu s gymnazisty. „Jako starosty si ho tam velice vážili, takže pro mě byl i dobrým zdrojem informací o komunální politice,“ vysvětloval.

Na dotaz, zda bude pokračovat v symbolice a jako prezident ČR jezdit českým vozem Škoda přišla odpověď: „Nějaký přehnaný patriotismus není v tomto případě úplně na místě. Vidím smysl i v tom, abych na cestách po České republice jezdil vozem, který je úspornější.“ Na cesty do zahraničí je prý zase bezpečnější limuzína BMW.

Pokud jde o cesty do zahraničí, Petr Pavel již tento víkend, ač není inaugurován, zamíří na bezpečnostní konferenci do Mnichova. Zde chce se západními státníky řešit i dodávky zbraní Ukrajině. „Využiju každou příležitost, abych to, co v této věci cítím a vnímám jako důležité, těmto lidem řekl,“ ujišťuje. Solidarita, kterou ústně vyjadřujeme Ukrajině a prezidentu Zelenskému, podle něj musí být přetransformována do „konkrétní a velice rychlé pomoci ve formě vojenské techniky“.

Pak se jako bývalý náčelník štábu NATO rozpovídal, co očekává od avizované ruské ofenzivy. Pokud prý nebude Ukrajina dostatečně připravena a vyzbrojena, hrozí, že by se „změnila dynamika bojů na Donbase ve prospěch Ruska“.

I proto chce nadále pracovat na zajištění české bezpečnosti. „Teď se Spojenými státy připravujeme bezpečnostní dohodu, která posune úroveň našich vztahů zase o velký kus dál,“ avizuje nastupující prezident.

Parlamentní listy

sdílet na

48 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pedro
15. 2. 2023 20:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Bohužel

stahování (10).jpg
ijn
15. 2. 2023 23:21
Odpovědět  Pedro

POKUD BY SE VYJEDNALO DOPLACENÍ REPARACÍ OD SRN, tak by manželce zbylo i na centrálu pro sexy studio na celou obec,….a měl bys po souložení

zuza
16. 2. 2023 09:51
Odpovědět  ijn

a kto by mal tie reparácie od Nemecka vyjednať? Snáď nie novozvolený ríšsky protektor z pražského hradu alebo ukrajinský premiér zo Strakovky?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaroslav
16. 2. 2023 19:16
Odpovědět  ijn

Ta SRN je jedinou teoretickou nadějí proti USA i proti hyjeně Evropy. Ta hyena na to tlačí v cizím žoldu . Nejme jako oni, kde jsem to jenom slyšel? Pokud by se SRN spojila s RF, tak je se strýčkem amen. Nejlepší je žít za svoje

Boomer
16. 2. 2023 18:36
Odpovědět  josh-xy

.. jo, dnes jsem zaslechl jednoho důchodce od nás z vesnice, jak se strašně rozčiloval, že už měl naplánováno, co si za to navýšení pořídí k vánocům a že včil ho*no! A že za to může Putin!!
A protože znám jeho děti, jejich názory a volební preference, dožral mě velice.. ty hovado tupé, až přijdeš domů, podívej se kdo snížení valorizace prosadil a potom nakopej svým dětem do pozadí za to, koho volily!

Jaroslav
16. 2. 2023 19:23
Odpovědět  Boomer

Jsem také důchodce, ale veškeré to rozdávání politiků mne děsí. Je to nejlepší cesta ke krachu ekonomiky, a pak si i se svými potomci koupí úplný exkrement. O Volodovi si pamatuji, že nabízel vyrábět na Sibiři vodík a posílat ho plynovody, v odpověď nám, opakuji nám ty plynovody proděravěl náš “přítel” zpoza oceánu

Boomer
16. 2. 2023 20:08
Odpovědět  Jaroslav

.. inu, když vláda nedokáže udržet rozpočet a krotit inflaci, musí ze zákona valorizovat některé mandatorní výdaje, jako kupříkladu důchody. Ale když má v zádech 108, může ojebat třeba důchodce..

Jan
15. 2. 2023 20:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Rozumí tomu jak koza petrželí, takže jsou to jen kecy důchodce…

sergej
17. 2. 2023 00:32
Odpovědět  Jan

Se 107 může papouškovat leda “sekeráře a to militaristé jsou a bludaře a ne se pouštět do rad a úvah.

15. 2. 2023 20:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Bla… bla… bla… bla…

To je ale bl.bec.

Albi
15. 2. 2023 21:55

Je to horší. Je to prezident.
Ostatně soudím, že ani prezidentovi by celoživotní vzdělávání neuškodilo.
(Vzdělání, ne funkce!)

16. 2. 2023 01:38
Odpovědět  Albi

Sice neuškodilo, ale sotva by mu to jeho IQ 114 nějak vylepšilo. Navíc postrádá dvě vůbec nejpodstatnější složky intelektu – tvůrčí a kritické myšlení. Takže by to stále byl jen zelený bl-bec s o něco větším vzděláním. A takových tu je i bez něj… Jéje.

Albi
16. 2. 2023 08:19

Co mu chybí na těch dvou složkách, bohatě převýší jeho sebevědomí a pocit nepostradatelnosti. Jak ho vtipně popsal Lu Lina v článku (Mediální hovínka LXXII) má jich “prázdný metrosexuální hajný” na rozdávání.

A ta netrpělivost, s jakou začal prezidentovat, aniž by nepočkal na “řádný termín”.
Hned zavolal na Tchaj-wan, hned sdělil zaměstnavateli (USA), že už nastoupil službu a pospíšil si národu sdělit radostnou zvěst, že bude nadále pracovat minimálně do 68 let, daně se zvednou a důchody se sníží nynějším i budoucím důchodcům. Přitom to není starostí prezidenta, od čeho máme ministry s jejich silně přebujelou i přeplácenou agendou?

Nevím, jestli to bylo úmyslně, nebo se prokecl, ale ten národ, který se nechce vzdělávat (sic”) si nepochybně povšiml, že jeho reakce na snižování důchodů má silný podtext “…je po volbách, konečně máme volné pole, to jsme vás pěkně doběhli”.

Markýza
16. 2. 2023 13:40
Odpovědět  Albi

Jo – metrosexuální hajný mě taky dostal.

katango
16. 2. 2023 09:00

IQ=107! Sám se tím někde chlubil.

Boomer
16. 2. 2023 20:14
Odpovědět  katango

..v devadesátých letech moje potomstvo, před nástupem do první třídy základky s rozšířenou výukou v cizích jazycích, muselo projít testy v pedopsycho poradně. IQ 139.. ;-))))))

A von jenerál v dospělosti 107?!! Tý brďo..

katango
17. 2. 2023 11:49
Odpovědět  Boomer

Ono se to během života moc nemění. Leda demencí. Vzdělání s tím nemá co dělat. testy jsou navržené tak, tedy aspoň některé, ne-li většina, že právě vzdělání a mnohdy ani jazyk nemá vliv. Viz třeba Ravenův test (matrice).

Boomer
17. 2. 2023 12:27
Odpovědět  katango

.. inu ano, s tím souhlasím, jenže v poslední době se do popředí protlačují berličky tzv. různých druhů ineligence(Gardner..), včetně tělesně pohybové :-))))
A k tomu ještě forsáž ve formě pravidelného posouvání 100 bodového standardu po stupnici směrem vlevo.
Souručenství hlupců..

sergej
17. 2. 2023 00:36

🙂 za táden to bude zase o 7. víc:

Lukas
16. 2. 2023 08:46
Odpovědět  Albi

Vítr v kapse!
Česko slouží jako energetická krevní konzerva, připravená kdykoli k okamžitému použití k energetické transfuzi do Německého hospodářství i za cenu totálního vyčerpání dárce. Rodokmen EU , sahá až k nacistickému Německu, kde také vznikl její původní projekt!
Cíl vlády šetřit na důchodcích a nedat jim nic .Udřít k smrti,žádný důchod!
Důchodci ČR díky neschopné a v poslušnosti k zprofanovanému západu všeho schopné Fialové vládě ajeho (Squadra Azuře )-Ze zákonem nám příslušícím 1770kč na důchod…následuje Almužna-750kč. Přijdeme tak o 1020kč…Je nám zcela jasné,že tu Bombastickou Inauguraci“Ne !“ Našeho prezidenta musí někdo zalepit a zbytek se použije na Slámu U kravína? Není Nám však jasné proč se na té šaškárně má podílet už tak zdecimovaný Český Důchodce.
Být či Nebýt ? …Toť věcná otázka…Do konce našeho bytí to nebude Fialovým sadem „Lehká Procházka !“ (To su já Vydrák 81 jar mladý čundrák z OLTECU)
Přepošli nebo Nepřepošli…Je to jen Tvoje volba !

Pavel z Moravy
16. 2. 2023 10:31
Odpovědět  Lukas

V koloniální zemičce si nemůže obyčejný tvor moc vyskakovat. Když si tak srovnávám minulost zemí Latinské Ameriky s prezidentskými generály ve funkcích vojenských diktatur pod řízením světového pána a četníka z USA, úplně tu naši zemičku teď vidím jasněji. A to, že jsme již pěkně dlouho ve stejném postavení, vždyť to kruci normální člověk musel pochopit, kdo se zde dere k moci. Já žádnou lítost k tomuto národu již necítím, má přesně to co chtěl. Všechna ta mladá děcka se potřebují pořádně spálit, ale jsem přesvědčen, že oni to stejně nepochopí. Ta výuka nadnárodních plutokratů jim tak vymyla mozečky, že pro ně již není záchrany. Samozřejmě, výjimky se najdou, ale to je tak nepatrné množství, že nebude mít na další směřování země žádný vliv. To jsem opťouš přátelé, že?

unor 2022
15. 2. 2023 20:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Cesky zivot jako animovany film. Shrek 2.
Z osla se na chvili stava belous. Lec jen vne. Uvnitr je stale .. uz tam budem?

Aleš
15. 2. 2023 20:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Diktatura a její potřeba likvidačně vykrást střední třídu pro soukromou válku USA a EU na Ukrajině.
Přitom stačí tak málo. Opustit EU, spojit se s Maďarskem, znárodnit ČEZ, vyhodit polovinu státních úředníků a zlikvidovat vysoké humanitni školy o 99 pohlavích.
Pokud se volič ani teď nezvedne a nevykope gang SPOLU od koryt, takový národ si nezaslouží místo na slunci.

Autor
15. 2. 2023 20:57
Odpovědět  Aleš

Vyhodit všechny úředníky a po nastavení nových pravidel teprve najímat nové.

Pavel z Moravy
16. 2. 2023 10:35
Odpovědět  Aleš

Máte pravdu, jenže tento národ již sežral svoji hrdost a důstojnost a dnes je již pouhým otrokem globální plutokracie. Stačí se dívat kolem sebe a poslouchat.

Jaroslav
17. 2. 2023 08:24
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle, tento pronárod si svou likvidaci vybral když zvolil 5 plus 1 metrohajnyho. Není třeba lítost

Autor
15. 2. 2023 20:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Hele, vole prezidente, nežvaň.
Pokud jsi a byl jsi skutečně agentem, pak musíš také znát reálie země svého pána. A jednou z nich je to, že tam upadá vzdělanost tak jako se rychle rozkládá mlíko na slunci. Hele, vole, aspoň nežvaň nesmysle. Moc dobře víš, že jsme kolonie nebo polokolonie, to je jen rozdíl v pojmenování stavu, který se tím nezlepší. A jednou ze známek kolonie je to, že páni neradi vidí vzdělané lidi. Ostatně vole, tohle se děje po celé EU a lidí z těch táborů, co tě podporovaly, víš vole, ty to ničili a ničí děsivým tempem.
Hele vole, pokud bys to myslel opravdu upřímně, musel bys udělat všechno pro to, abychom utekli od vzorů jako jsou USA, Německo, Francie, Anglie atd.. Hele vole, a pokud bys to udělal, šel bych osobně po čtyřech z domova k tobě na Hrad abych se omluvil. A to mě sakra bolí kolena!
No, a vole, pokud máš na mysli, že se nechtějí vzdělávat v těch správných hodnotách liberalismu, pak by to bylo spíše plus, ne, vole, pokud to myslíš upřímně, ne?!

Na jednoho viníka, vole, se podívej. Pomáhali Tě takhle zvolit, vole.

КАРИКАТУРА-ЖУРНАЛА-КРОКОДИЛ-НА-КУЛЬТУРНОЕ-ОГЛУПЛЕНИЕ-НАСЕЛЕНИЯ.jpg
Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Burák
16. 2. 2023 10:46
Odpovědět  Peter 008

On asi myslel vzdělávání politické. A tohle pako budeme muset poslouchat několik let. Doufám, že se nechal zapíchnout min čtyřikrát a nebude tu smrdět dlouho..

Eva
15. 2. 2023 21:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak už máme co jsme chtěli…
jenom jsme nějak pozapoměli další slova a republiku nebudujeme, ale likvidujeme. Ale zato velice rychle…

Albi
15. 2. 2023 22:47
Odpovědět  Eva

Bourat jde vždycky rychleji, snadněni a levněji, než něco postavit.
A postavit, aby to něco bylo funkční, trvanlivější a ještě k tomu hezčí – to už si neumíme ani představit.
Předevšín se na všem musí něco “trhnout”, kdyby to jen “všimné” bylo.

PENNYS
16. 2. 2023 10:04
Odpovědět  Eva

Republiku my občané budovali a stále budujeme ,ale oni všechno likvidují!!! Ano, máme vše co nám neziskovky,eurosojuz, USS ,a média zvolila…………….

Pavel
15. 2. 2023 22:23
Ohodnotit příspěvek :
     

ano toto je budoucnost vzdělané ameriky https://www.youtube.com/watch?v=r3FyPn1o-YQ&ab_channel=kimgary i ten šašo clarson to pochopil jeho poslední slova jsou krásná a to je několik let nazpátek https://www.youtube.com/watch?v=4-XDxCb92X4&ab_channel=TheGrandTour

Albi
15. 2. 2023 23:04
Odpovědět  Pavel

K druhému videu – nějak nevidět, že by ty silnice každých pár kilometrů museli opravovat. :-
A takovou raritu jako v ČR, kdy nějaká naše nově postavená dálnice (už si nepamatuji, která to byla), musela ještě před zkolaudováním a jejím slavnostním předáním motoristické veřejnosti projít generálkou a z gruntu opravit, hned tak někde nemají. 🙂
To by Číňani teprve zírali, co Češi za vedení “odborníků vyspělého Západu” dokážou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Velitel
15. 2. 2023 22:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Zelená guma,kterou od narození do hrobu nedobrovolně živí daňový popataníci bude někoho poučovat. Neuvěřitelný debil, ale kdo jiný než debil by si vzal do postele vojenského politruka a absolventa akademie Klementa Gottwalda.

Frank
16. 2. 2023 00:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Já by se chtěl stát rozvědčíkem. Mohl by pan Pávek poradit, kde se tito lidé školí?

All
16. 2. 2023 01:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Většího cypa pražský hrad neměl,tento je originál.

Albi
16. 2. 2023 08:28
Odpovědět  All

Tak jest! Bude těžké, ale nikoliv nemožné ho překonat, jak nám život denně ukazuje.

Petr
16. 2. 2023 09:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Žvásty občana Pávka nečtu , blinkal bych !

Pavel z Moravy
16. 2. 2023 10:43
Odpovědět  Petr

Já to také jenom přelétnul, protože je mi z toho na blití. Ten článek zabírá zbytečně místo. Stačilo říci, dostali jsme vás otroci, to by lépe vyjádřilo tu námahu, kterou si musel dát s tím svým referátem.

Pavel z Moravy
16. 2. 2023 10:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Nu, v hodnotách liberalismu jsme človíčku určitě pozadu za tvým milovaným a zdegenerovaným západem. Ti tvoji západní kamarádíčci byli zesr.aní z kvalit socialistického školství, zdravotnictví, kultury, jež byla ještě kulturou, našeho super zemědělství a průmyslu. To tato koloniální zemička dnes krom arogantních dacanů již vše postrádá. Ale, že ty floskule těch nadnárodních plutokratů z Aspen institutu máte našprtané. Ale já vás mám totálně u pr.dele, vím totiž, že v této společnosti je z vašeho úhlu pohledu pouze velkomožné panstvo a niktoši. Jenže tito niktoši, tedy naši rodiče a prarodiče vám postavili to, co dnes můžete rozkrádat a tunelovat. Tak si svoje moudra nechej pro své stejně věřící ovce, kterým jste již tak vypláchli mozky, že již nejsou k poznání.

Burák
16. 2. 2023 10:57
Odpovědět  Pavel z Moravy

Přesně. Měli by se raději postarat o naše učební obory a strojírenství. Není žádným tajemstvím, že odchodem Husákovych děti do důchodu tu nezbyde žádný odborník.

Gales
16. 2. 2023 10:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Můj soused,důchodce, brečel dojetím nad tím,že když byl na hrázi rybníka,Tak mu kapři házeli chleba.

Albi
16. 2. 2023 16:54
Odpovědět  Gales

🙂 🙂 :-).

Gales
16. 2. 2023 10:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Nebezpečím pro společnost je i aktivní blbec s mocí.

Burák
16. 2. 2023 10:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Co to pako mele za nesmysly? My se máme celý život vzdělávat? Ať se podívá do USA, Itálie nebo Británie kolik mají analfabetu. Vždyť každá z jmenovaných zemí tzv Západu má několik milionů lidí co neumí číst ani psát. Takže v čem nám svět uteče?? Naopak díky socialistickému školství zde umí každý číst a počítat. To pako bude mít prostě fůru chytrých řeči, přitom je to obyčejný hlupák. Pan Koller ho pojmenoval krásně. Prostě muž tisíce řítí 😃

msot
16. 2. 2023 20:46
Ohodnotit příspěvek :
     

A kdo v tomhle debilistánu bude dělat rukama? Nestačí, že lidé s maturitou sedí na pokladnách v řetězcích? Že tam nesedí řemeslníci. Tady se budou všichni vzdělávat a dělat budou Ukrajinci? To určitě!

me2d44
17. 2. 2023 10:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to sice částečně mimo téma – ale doporučuji: https://vladobudicek.cz -týká se to všech (dokonce i nás, již v důchodu!)