politika

Velké energetické tahanice: “Je to nesmysl”. Katar řekl, že není možné rychle nahradit ruský plyn v Evropě

Velké energetické tahanice: Katarský ministr postavil EU před tvrdá fakta.

Je nemožné rychle nahradit ruský plyn v Evropě, řekl katarský ministr energetiky Saad al-Kaabi. 

„Říkat, že se dnes obejdete bez Ruska a tvrdit, že Katar nebo jiní ho mohou nahradit, je prostě směšné. Je to nesmysl. To se nestane,“ zdůraznil v rozhovoru pro německá média,  uvádí kanál RT .

To potrvá roky, zdůraznil šéf resortu s tím, že zatím nevidí nikoho, kdo by mohl ruské dodávky v krátkodobém horizontu nahradit.

Katar není v pozici, aby pomohl Evropě nahrazením ruského plynu katarským plynem, řekl ministr energetiky. Zdůraznil, že Moskva představuje 30-40 % veškerého dodaného plynu. Takový objem Dauhá prostě neutáhne.

Nikdo nemůže zaujmout místo Ruska v dodávkách energie, řekl Saad bin Sharid al-Kaabi.

Nahradit ruský plyn v Evropě plynem od jiných producentů nebude možné během jednoho dne, bude to trvat pět až sedm let, řekl na mezinárodní konferenci Dauhá Saad al-Kaabi, státní ministr energetiky Kataru.

“Nahradit ruský plyn v Evropské unii rychle za jeden den nebude fungovat, chce to čas, asi pět až sedm let,” řekl ministr.

Katar, podle ministra, před začátkem ukrajinské krize počítal s tím, že dodá do Evropy 60 milionů tun LNG, po navýšení kapacity na 126 milionů tun ročně do roku 2027. Al-Kaabi uvedl, že Katar je připraven podílet se na poskytování dodatečných dodávek do EU na výzvu USA, ale 85 % jeho vývozu LNG v současnosti tvoří dlouhodobé smlouvy především s asijskými zeměmi.

Al-Kaabi také popřel zprávy, že se Katar a Německo dohodly na dlouhodobých dodávkách. Qatar Energy bude schopna dodávat významnější objemy na evropský trh až od roku 2025, dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Moskva vyžaduje platit za dodaný plyn všem nepřátelským zemím v rublech. Už jen prohlášení Putina vyvolalo prudký nárůst hodnoty rublu. Mnoho evropských zemí již odpovědělo, že nebude platit rublem, ale podle odborníků prostě nemají na výběr.

https://bit.ly/385KUWv
https://bit.ly/3IVoZOF

sdílet na

5 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
27. 3. 2022 11:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Jenom ať pěkně platí měnou státu, ze kterého berou energetické zdroje. Řešení je jednoduché, nechcete platit rubly, nedostanete nic. Jinak to ani Rusové řešit nemohou, přece si nebudou sr- t do vlastního hnízda. Šílená EU musí pochopit, že to nejsou oni, kdo určují běh planety. Pryč jsou doby kdy evropští kolonizátoři vyžírali a decimovali jiné kultury. Angličané v Asii, Francouzi, Němci, Nizozemci a jiní v Africe a Španělé v Latinské Americe. Nejvíce mne mrzí postoj Italů, kterým přinesli svobodu od tyranie Napoleona právě Rusové. V nádherných filmech Admirál Ušakov a Koráby útočí je vše, co člověk potřebuje vědět.

Pijack
27. 3. 2022 15:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak nám tady někdo maže med kolem huby a nemá koule říct lidem pravdu… Dle včerejší dohody dodá USA do EU letos 15 mld. m3 zkapalněného zemního plynu… jenže roční spotřeba plynu v EU je 580 mld. m3… i blbovi musí být jasný, že dodávky z Ruska nejde absolutně nahradit a že kdyby Rusko zítra zavřelo kohoutky , tak tu nastane apokalypsa… Navíc: ten zkapalněný zemní plyn se musí skladovat při teplotách -162 stupňů…. a upřímně – jakou má ČR (potažmo EU) kapacitu perfektně odizolovaných zásobníků a tak stejně trubek, aby ten plyn do těch zásobníků vůbec přivedla??? No, něco možná bude v Německu, něco v Polsku, … ale v ČR? Nemluvě o tom, že už ten proces zkapalnění je energeticky velmi náročný (ono něco zchladit na -162 stupňů taky něco stojí,… takže jeho cena je logicky úplně jinde než běžná cena plynu (výrazně výš).

Františe
27. 3. 2022 17:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Legrace je ale v tom, že nikdo Ruble nemá. A pokud je bude chtít, tak bude muset něco do Ruska prodat. A Rusko si bude vybírat. A co sankce? Všichni si mysleli, že Rusko podlehne tlaku propagandy a ustoupí a vše bude v pořádku. A ono ne. A teď poleze ven pravda. Amíci mají plyn,špinavý a málo výhřevný, tak akorát pro sebe. A ten, co nakupovali v Rusku za žabí kůže bude taky za Rublíky. Takže nic. Katar nemůže, protože by při tak velkém odběru byl brzo na nule a proto se bude vymlouvat a nic nedodá. Takže se budou shánět Ruble, Už vidím ten rozvoj v Rusku. Technologie, moderní stroje a tak dál. Za nějaký šunt, jak byl západ zvyklý dodávat do Ruska, už nedostanou nic. To bude cvrkot.

Capry
27. 3. 2022 19:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Fiala už by měl vyslat jasný signál že jsme v prdeli. Počítá s tím,že budeme plyn kupovat od němců – ti ho mají za lacino,ale za kolik nám ho prodají,není známo.Takže Fiala místo činu vysílá signály.

Capry
27. 3. 2022 19:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Budeme muset vyslat vhodné děvy šlapat do Ruska. Za rubly.