politika

V evropském parlamentu přiznali, že v EU už žádný levný plyn nebude

Energie v EU bude drahá, říká Fatih Birol.

Ředitel Mezinárodní energetické agentury (IEA) Fatih Birol ve čtvrtek v Evropském parlamentu v Bruselu řekl, že Evropská unie se v budoucnu nevrátí k levnému plynu, energie bude drahá.

„Už nebude žádný levný plyn. Evropská energie bude v budoucnu dražší než v minulosti. Ceny energií v EU budou vyšší a výrazně vyšší než ceny jejích ekonomických konkurentů,“ řekl.

Vicekancléř, ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Německa Robert Habeck (Zelení) uznal, že snahy spolkové vlády o snížení závislosti na ruském plynu nezůstaly bez následků.

„Dodávky plynu z Ruska na začátku loňského roku tvořily více než 55 % našich dodávek,“ připomněl v pondělí na tiskové konferenci po jednání německého kabinetu. Ministr hospodářství označil zachování energetických zásob země na pozadí odmítnutí paliva z Ruské federace za „gigantický úspěch“. 

“Je to úspěch, za který mnoho lidí zaplatilo,” řekl a připomněl mimo jiné vysokou míru inflace. 

„To vše nezůstalo bez následků. Připomenu diskuse a debaty, které jsme vedli v loňském roce,“ řekl Habeck.

“Nyní tedy nejsme závislí na dodávkách ruského plynu. Může se stát, že LNG terminály v sousedních zemích budou přijímat plyn, který bude obsahovat molekuly ruského plynu. To nelze kontrolovat ani vyloučit, ale německé společnosti nenakupují LNG od ruských firem nebo v Rusku,“ řekl ministr.

„Příští zimu bude situace jiná už jen proto, že obsazenost skladovacích prostor je mnohem vyšší než loni. Tehdy jsme rok začínali s 20 %, nyní je to (úroveň obsazenosti podzemních zásobníků) o něco méně než 70 %,“ uvedl. 

„Pak bude možné naplnit zásobníky v létě, aniž by došlo k takovým cenovým špičkám, jaké jsme viděli loni. Rozvoj další infrastruktury přispěje k dostatečné kapacitě pro dovozy, aby příští zimu bylo méně důvodů k obavám,“ uzavřel Habeck.

Začátkem února Fatih Birol, ředitel Mezinárodní energetické agentury, řekl, že evropské země budou mít příští zimu vážné potíže, pokud nesníží spotřebu zemního plynu. 

Mezinárodní měnový fond v lednu zveřejnil aktualizaci své zprávy s tím, že evropské země budou mít příští zimu potíže s doplněním zásob zemního plynu kvůli prudkému omezení dodávek z Ruska.

https://bit.ly/3YuPDFG

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank
10. 3. 2023 07:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Je třeba vykopat tu bandu kazišuků, vystoupit z NATO i EU a jednat s Ruskem jako s partnery. Třeba se toho ještě dožiju.

sergej
10. 3. 2023 07:45
Odpovědět  Frank

Tak hlavně prý instalované spolčení bilderbergem šlechty neofeudálů pro jejich “zisky a globální lichváře jim dává perspektivu kontinuity s dědičnými kolonialisty brusele obchodu s lidmi kalergi výměny obyvatel evropy a “snové možnosti na choutky z plezíru a fracimóru “modré krve, ještěři. Plebsu
https://www.youtube.com/watch?v=tllqGr6iTCQ
https://www.youtube.com/watch?v=W3lcaLAXqCQ
Nějak mi asi zmizel rozhovor z yo Havla s Kollerem že “ušáci nechají vykrvácet evropu s ukradinou a potom přijdou a zexekuují dlužníky i tak už kolonie a energetického mameluka a sami si sankce ruskem nedali a tedy přes kancléřskou smlouvu kolonie skopčáků.
A “výtečníci. //stát jako “fimra korporátníků?
https://www.youtube.com/watch?v=zK87uDviI7M

janaz
10. 3. 2023 07:44
Ohodnotit příspěvek :
     

A potom si prečítate článok hore vyššie – ” Rusko zařídilo pro Západ totální nedostatek tankerů, SAE chtějí zavést sankce na EU, Katar připravil Německo o plyn, Goldman Sachs šokoval Evropskou komisi”- a oprávnene sa spýtate, skadiaľ tá zdegenerovaná EU plyn na doplnenie zásobníkov dovezie.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Janka
10. 3. 2023 15:31
Odpovědět  janaz

z Ruska…..s americkymi papiermi a za americku cenu:-((

Aleš
10. 3. 2023 09:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Pád Evropy už brzo, konečně. Čím dříve se EU a místní vlastizradny gang SPOLU zhroutí tím lépe pro obyvatele.

Helena
10. 3. 2023 10:51
Odpovědět  Aleš

Žádné zhroucení se konat nebude. 1. co agent Pávek udělal, jmenoval Hladíka MŽP -proč zrovna takový extra zájem o min. živ. prostředí? Protože skrzevá grýndýl potečou meganeskutečné prachy právě přes MŽP. Tak tam dosadili svýho mafiána. Pávek je poslušný svým pasákům. Z Pávkovo prasáren nám ještě bude přecházet zrak.

Pavel z Moravy
10. 3. 2023 11:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Přátelé, přece všichni víme, že bez vystoupení z EU, NATO, a změně systému se nemůže nic dobrého udát. Toto musí chtít ale většina národa. A jelikož prozatím nechce, musíme spadnout na úplné dno. Bohužel jsme v tom i my, kteří myslíme a víme. Nenalhávejme si, že je nás hodně. Je nás málo, tak do 10%. A oni to vědí. Ale lépe zemřít ve stoje, než otročit na kolenou. = bu celou EU a všechny grázly co zde jsou. Promiň Pijacku, že jsem převzal tvoji rétoriku, zdá se mi vhodná pro daný okamžik.

Jiri
12. 3. 2023 10:35
Odpovědět  Pavel z Moravy

Do 10% ? – řekl bych spíše tak nanejvýš max do 5% ! A to je fatálně málo. Je tím řečeno mnohé včetně našeho budoucího vývoje….

Velitel
10. 3. 2023 11:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Bude, nebude, bud bude a Evropa má aspoň naději nebo nebude a Evropa je v hajzlu, nemůžete být konkurenceschopný a mít dražší vstupy než konkurence.

jiří
10. 3. 2023 13:27
Ohodnotit příspěvek :
     

comment image

janle57
10. 3. 2023 14:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Samé dobré zprávy pro drtivou většinu lidí v EU,takže příští zimu už tady budeme
téměř všichni mrznout a svítit petrolejkou k velké radosti fialového vysílače signálů,
at´to zítra Rajchlovi vyjde a sjednotí Okamuru,Babiše a všechny protiproudaře do jednoho
šiku a všichni pod jednou koalicí do příštích voleb,jedině tak lze vyhnat pětiverbež
od koryt a hodit na ně trestní odpovědnost za všechna svinstva,která do té doby
napáchají !!

zuza
10. 3. 2023 16:57
Odpovědět  janle57

keď budú mrznúť a svietiť petrolejkou aj policajti, vojaci, zamestnanci verejnej a štátnej správy, ľudia prisatí na štátny cecok cez všelijaké verejné obstarávania, nadácie a neziskovky spolu s ich rodinami, tak potom sa snáď pohnú veci k lepšiemu. Tá horná vrstva z menovaných však niečo vydrží, tí si už zabezpečili alebo zabezpečujú na svoje domy fotovoltaiku (aj s pomocou štátnych dotácií na ktoré sa im všetci skladáme), nechávajú si kopať stupne a riešia pasívne domy s rekuperáciou. Takže mzrnúť bude len chudoba v sídliskových panelákoch (v 50 ročných socialistických bytoch, dnes sa predávajú v Bratislave také trojizbáky v pôvodnom stave iba za 200 tis. EUR)

EvaK
10. 3. 2023 17:14
Odpovědět  janle57

My topíme od listopadu už jenom uhlím. Máme i les, ale dostat tam syna je nadlidský výkon, je mu se prostě nechce. A to prosím na rozdíl ode mne a manžela nebožtíka nepracuje v montovně, ale prodává náhradní díly.

Edo
10. 3. 2023 18:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Bez lacnej energie nebude ani vyroba ani priemysel a ani peniaze z dani.
Dobra sprava je ze nakoniec nebude ani Euro unia.