politika

Únos, atentát a přestřelka v Londýně: tajné válečné plány CIA proti WikiLeaks

V roce 2017, když Julian Assange zahájil pátý rok pobytu na ekvádorské ambasádě v Londýně, CIA plánovala únos zakladatele WikiLeaks, což vyvolalo bouřlivou debatu mezi představiteli Trumpovy administrativy o legalitě a praktičnosti takové operace.

Někteří vysocí představitelé uvnitř CIA a Trumpovy administrativy dokonce hovořili o zabití Assangeho, přičemž zašli tak daleko, že požadovali „návod“ nebo „možnosti“, jak ho zavraždit. Diskuse o únosu nebo zabití Assangeho se odehrály „na nejvyšších úrovních“ Trumpovy administrativy, uvedl bývalý vysoký představitel kontrarozvědky. 

“Zdálo se, že neexistují žádné hranice. Viděli krev” řekl bývalý představitel národní bezpečnosti.

Konverzace byly součástí bezprecedentní kampaně CIA namířené proti WikiLeaks a jejímu zakladateli.  Víceúrovňové plány agentury zahrnovaly také rozsáhlé špehování spolupracovníků WikiLeaks, setí sváru mezi členy skupiny a krádež jejich elektronických zařízení.

Zatímco byl Assange na radaru amerických zpravodajských agentur po celá léta, tyto plány totální války proti němu byly vyvolány pokračující publikací WikiLeaks o mimořádně citlivých hackerských nástrojích CIA, souhrnně známých jako „Vault 7“, kvůli kterým agentura nakonec dospěla k závěru, že jde o  „největší ztrátu dat v historii CIA“.

Zuřivost CIA na WikiLeaks vedla Pompea k tomu, aby v roce 2017 skupinu veřejně označil za „nestátní nepřátelskou zpravodajskou službu“. Toto označení otevřelo agentům dveře k mnohem agresivnějším akcím, přičemž s organizací zacházejí stejně jako se špionážními službami protivníka, řekli bývalí zpravodajští představitelé Yahoo News. Podle nich američtí špioni během měsíců monitorovali komunikaci a pohyby mnoha zaměstnanců WikiLeaks, včetně zvukového a vizuálního sledování samotného Assangeho.

V roce 2017 plánoval Pompeo, šéf CIA a pozdější státní tajemník, únos Juliana Assangeho. Obával se, že Assange uteče do Ruska z ekvádorského velvyslanectví v Londýně, kde strádal pět let. 

Spojené státy věřily, že se pokusí převést Assangeho ruským diplomatickým autem na letiště a ruským letadlem – do Moskvy. CIA plánovala narazit do ruského diplomatického stroje a unést Assangeho – v případě potřeby zahájit palbu na diplomaty. Pokud se dostane do letadla, pak zahájit palbu na podvozek. A pokud letadlo vzlétne, přinutit ho přistát.

Podle tří bývalých představitelů CIA a Bílý dům zahájily přípravy na sérii scénářů, které měly zmařit Assangeovy plány na odchod. 

Jednalo se o potenciální přestřelky s agenty Kremlu v ulicích Londýna, auto, které by narazilo do ruského diplomatického sboru s Assangem a střelba na ruské letadlo nesoucího Assangeho, než by mohlo vzlétnout do Moskvy … (Představitelé USA požádali své britské protějšky, aby v případě potřeby střelby stříleli, a Britové podle bývalého vysokého úředníka souhlasili.)

“Měli jsme všechny důvody věřit, že uvažuje o tom, že se chce odtamtud dostat k čertu,” řekl bývalý vysoký úředník a dodal, že podle jedné zprávy by se Assange mohl pokusit uprchnout z ambasády ukrytý v prádelním vozíku. „Bude to jako útěk z vězení ve filmu.“

Intriky kolem Assangeho možného útěku vyvolaly divoký boj mezi soupeřícími špionážními službami v Londýně. Americké, britské a ruské agentury mimo jiné rozmístily tajné agenty kolem ekvádorského velvyslanectví. V případě Rusů to mělo usnadnit útěk. Pro Spojené státy a spojenecké služby to mělo takový útěk zablokovat. 

“Bylo to neuvěřitelně komické,” řekl bývalý vysoký úředník. „Dostalo se to do bodu, kdy každý člověk v okruhu tří bloků pracoval pro některou ze speciálních služeb – ať už to byli školníci, policisté nebo ochranka.“

Podle bývalého vysokého představitele Trumpovy administrativy, pokud se Rusům podaří dostat Assangeho do letadla, američtí nebo britští agenti mu zabrání ve vzletu tím, že ho na přistávací dráze zablokují autem, nasadí na něj helikoptéru nebo vystřelí na pneumatiky.  … Podle bývalého úředníka plánovali oficiální představitelé v málo pravděpodobném případě, že by se Rusové mohli dostat do vzduchu, požádat evropské země o upření práva přeletu s letadlem.

Spojené státy a Británie tímto způsobem nakonec vymyslely „společný plán“, jak zabránit Assangeovi v útěku a uspořádat pro Vladimira Putina propagandistický převrat, kterého si užíval, když Snowden v roce 2013 uprchl do Ruska.

Zvláště byli naštvaní na Assangeho za zveřejnění Vault -7 – odhalení hackerských nástrojů CIA. Byla to silná publikace – bylo jasné, jak CIA svým materiálům přisuzovala „ruskou stopu“.

Článek ukazuje, že CIA a Spojené státy jako celek nemají vůbec žádná omezení. Takové nevýznamné lidi, jako třeba Skripal, zabíjely bez váhání – nebo kradly a uvrhávaly lidi do vězení. 

Materiál, který zcela rozmetá iluze o metodách západních zpravodajských služeb. 

Odkaz –  https: //news.yahoo.com/kidnapp …

Israel Shamir –  https: //www.facebook.com/66270 …

https://yhoo.it/3ok4eFp
https://bit.ly/3oBmj2b

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Drak
1. 10. 2021 12:04
Ohodnotit příspěvek :
     

“My, Anglosasové, když něco chceme, tak jdeme a vezmeme si to.” Nejlepší charakteristika sama sebe.