politika

Scott Ritter: “Vyhrát může jen jeden”

Hegemonie Spojených států je v úpadku a v mezinárodních vztazích ustupuje multipolaritě, řekl bývalý zpravodajský důstojník Scott Ritter pro Consortium News.

„Éra americké dominance skončila. Je čas přejít k tomu, co nás čeká v budoucnu – k nové éře multipolarity, kde je Amerika pouze jednou z mnoha,“ cituje autora RIA Novosti.

Ritter poukázal na existenci dvou pohledů na budoucnost světového řádu. 

Podle odborníka může vyhrát jen jeden z nich.

“Bojové linie již byly vytyčeny: na jedné straně unipolarita vedená Spojenými státy, na druhé multipolarita vedená Ruskem a Čínou,” vysvětlil důstojník.

Scott Ritter zároveň poznamenává, že Washington v této konfrontaci již prohrává:

“G7 prohrává s BRICS, NATO se štěpí, zatímco ŠOS posiluje svou pozici. Navíc EU je na pokraji zhroucení a Euroasijská hospodářská unie, založená podle názorů Moskvy a Pekingu, naopak vzkvétá”.

„Spojené státy jsou v úpadku. Americký model demokracie selhává i doma, už není schopen být příkladem k následování na světové scéně,“ uzavřel Ritter.

Prezident Vladimir Putin během svého projevu na plenárním zasedání Mezinárodního diskusního klubu Valdaj řekl, že v podmínkách hegemonie nelze nalézt rovnováhu zájmů. Podle prezidenta, zastánci kontroly nad ostatními státy budou muset počítat s oprávněnými požadavky naprosté většiny účastníků mezinárodního procesu – a ne slovy, ale činy.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3TasCVI

sdílet na

29 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sergej
6. 11. 2022 03:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Někde jsem zahlédl že za pět týdnu je amerika bez energíí a jisté je že je to neprostupné masmédii. A indicie i bude že saudové jim na představy či požadavky nakašlali. Což je o upadající autoritě a i klacku – trh. A už asi i o existenční rvačce, žel. Klanění jen pseudokapitálu tak se supervalutou . energiemi tak padá co by virtuální sen.

pav-el
6. 11. 2022 05:43
Odpovědět  sergej

Však se podívejte, co se děje na Haiti. Rusko tam dopravilo z Venezuely palivo, aby mohly fungovat nemocnice, atd. A USA tam poslalo ” Pobřežní hlídku”, loď s ozbrojenou posádkou. Místní policii zásobují obrněnými vozy, které používají proti povstalcům, kteří blokují zásobníky s palivem. Holt, jako vždy dvojí přístup.

Rapa
6. 11. 2022 10:27
Odpovědět  sergej

Tak,dříve či později takto dopadnou,oni to moc dobře ví,možná je to jeden z důvodů ničit Evropu,zejména vylidnit,protože počítají s ůtěkem ze států us do Evropy a zejména i do české a slovenské republiky,kde by se jim mooc líbilo ( Co by to opět pro nás znamenalo,moc dobře víme.Už nikdy tyhle cizince pod jednu střechu,nikdy,nikdy,nikdy)

Frankie
6. 11. 2022 08:10
Ohodnotit příspěvek :
     

USA sice končí, ale o to více budou kolem sebe kopat jako chcípající kobyla. Už nebudou většině světa diktovat a rabovat jejich nerostná bohatství. Začínají na ně kašlat i jejich bývalí “spojenci”. Ekonomika v USA jde ke dnu a zhroucení petrodolaru jen přispěje k brzkému konci jejich hegemonie.

ZMann
6. 11. 2022 08:39
Odpovědět  Frankie

Brusel včera přiznal, že se řítíme do další katastrofy! Česká média o tom raději mlčela!Dnešní článek na webu michalapetr.cz

Albi
6. 11. 2022 14:59
Odpovědět  ZMann

Ale dost pochybuji, že si to všechno plně uvědomují politikové – bruselští i naši.
Zatím mají na všechno dost peněz a zatím prakticcky všechno je.
A tak daleko, aby dohlédli na nedostatek chleba “pro plebs”, ale i koláčů “pro sebe” – na to jsou příliš krátkozrací.
Chytří, to možná jsou – inteligentní už ne a empatičtí ani náhodou či omylem, pokud vůbec vědí, co ten výraz znamená.

ZMann
6. 11. 2022 17:45
Odpovědět  Albi

Tato chátra moc dobře ví co dělá má to v popisu práce a to je likvidace Evropy což je součást zvrhlého NWO.

Albi
6. 11. 2022 19:31
Odpovědět  ZMann

S tím souhlasím, ale soudím, že takový přínos, který očekávají, jim ti nejvrchnější šéfové nepřenechají. Ti podřízení prolitikové jsou pro ně plebs – ten skutečný plebs = my je něco marginálního, neviditelného, čeho si netřeba všímat. Ti jim klacek pod nohy nehodí, to ohlídají ti “vyšší služebníci” – údajně národní vlády,

Rapa
6. 11. 2022 10:37
Odpovědět  Frankie

Proto vlády škůdců,co nic neumí musí pryč,protože tihle lízači tu jsou taky proto,aby začala případně fungovat ,,Krysí stezka II “,tentokrát obráceně.A ty krysy pak budou chtít vykopat nás z našich bytů.baráků a zahrad,až začnou sami prchat z poničené pravlasti indiánů.Vidím to jako jednu z možností plánů těchto krys.

Pavel z Moravy
6. 11. 2022 09:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Jo, to dopadne tak vždy, když lid předá své národní bohatství do rukou velko a moloburžoazie. A to byl přesně rok 1989, ty jásající davy, které naše bohatství předaly samotným zápaďáckým bohům, aby za 33 let konstatovali, že vše je vlastněno cizinci a domácími dravci a lid dělný má holou prd.el. Nu, když chcete dětičky na někoho otročit, proti gustu žádný dišputát. Co to znamená, mít národní bohatství ve vlastních rukou vám z ekipy současných vládců nikdo nevysvětlí, protože jsou to právě oni, kteří z vaší hlouposti a naivity ve světlé zítřky pod vedením těchto globálních plutokratů nejvíce těží. Nu, a rozum vám bez vašeho vlastního přičinění nikdo do makovic nenaleje. Takže pěknou pohodu do dalších skvělých kapitalisticko globalistických zítřků, kde jedna pravda, ať jakkoliv šílená je pro vás ta pravá.

Gales
6. 11. 2022 10:24
Odpovědět  Pavel z Moravy

To máme za trest že jsme nevolili komunisty.

Albi
6. 11. 2022 15:03
Odpovědět  Pavel z Moravy

Opět skvěle napsáno – bohuže sluchu těch, kteří by to potřebovali k probuzení nejvíce – se to nedotkne.
Ale nenechte se odradit. Slovo zůstane živé a náhody se někdy i zcela nečekaně objeví.

Buchtík
6. 11. 2022 09:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Nekdákal tady náhodou nedávno “konzerva”, že ria.ru je hlásná trouba podpindosníků v Rusku?
Já jen, že tady v tom článku se odkazujete právě na ria.ru, kteří citují bývalého zpravodajského důstojníka USA.
Jen se ptám…

Pavel z Moravy
6. 11. 2022 10:24
Odpovědět  Buchtík

Nu, s tím Ritterem je to zvláštní. Nezdá se mi, že by mu dovolili takto hodnotit svoje demokratické státy americké, aniž by byl jakkoliv postižen. Ale třeba se pletu a demokracie do USA už dorazila.

Buchtík
6. 11. 2022 10:34
Odpovědět  Pavel z Moravy

Je to mediální hvězda, je ho plnej YouTube.
Tady v rozhovoru s klukem původem ze Sýrie, který žije ve Velké Británii a má svůj zpravodajský kanál, kde “jde proti současnému systému”:
https://www.youtube.com/watch?v=PvGF5SehBIg

jiří
6. 11. 2022 10:44
Odpovědět  Buchtík

“Je to mediální hvězda, je ho plnej YouTube”.
No právě, a že ho yt nemaže.

Buchtík
6. 11. 2022 11:01
Odpovědět  jiří

Však proto to zmiňuju 🙂

6. 11. 2022 19:36
Odpovědět  Pavel z Moravy

Nazdárek, mínusáku! Já (nejen) u Rittera zaujímám postoj, který trefně pojmenoval Skála. Zove se “předběžná opatrnost”.
Hm… Před chvílí jsem byl na Country rádiu a tam píseň Americký námořník. Kterou jsem ještě coby čundrák a svobodný duch miloval, že jsem v USA viděl záščitu svobody a demokracie. Kdybych v oněch telecích a posttelecích letech nebyl tak blbej, nemusel jsem dnes při poslechu písně, kterou jsem druhdy miloval, sprosťačit a klít a čílit se a nestoupl by mi tlak.
Minusáci, koukejte se tumlovat, ať Moraváka dohoním!

Buchtík
6. 11. 2022 22:42

Ahoj Milane, já mám country taky rád. Říkal jsem si, že bych ti sem hodil nějaký současný, co teď letí v Americe a doporučili mi ho Trumpovci, ale vlastně si myslím, že bys teoreticky nemusel znát ani tuhle klasiku:
https://www.youtube.com/watch?v=yqDVObM1kxc

Text sem vypisovat nebudu, některým lidem se to tady nelíbí, ale rozhodně se vyplatí si ho najít a porozumět.

Napíšu jen, že Harlan je město v okrese Harlan ve státě Kenntucky, které se proslavilo místní těžbou uhlí a taky především krvavě potlačenou stávkou horníků na začátku 30. let 20. století. To jen snad pro ty, kteří by si mysleli, že jsem nějakej tuten zastánce kapitalismu 🙂

Buchtík
6. 11. 2022 23:03
Odpovědět  Buchtík

Ej, smrťáku, to je mi líto, ale jsem rád, že žiješ.
“KSB” písnička moc dobrá!

Tady pro tebe na oplátku něco aktuálního, Chris taky neví, kde sežene příští dolar, ale ví, že se o sebe musí postarat jedině on sám, nikdo jinej to za něj neudělá.
https://www.youtube.com/watch?v=LEOG5Qa3NCI

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
6. 11. 2022 23:55

Ahoj Milane,
Country rádio mám taky naladěno trvale, ale připadá mi, že poslední dobou se tam míň hraje a víc kecá a přibylo i plno reklam.

Amerického námořníka jsem neznala, to bylo asi tím, že na čundry nebo “na vodu” jsem nejezdila, měla jsem jiného “koně”.
Slyšela jsem ho prvně nedávno a to jsem tedy zírala, jaká je to třída – jak vidí někde ohrožena “lidská práva”, okamžitě tam vletí a v tu ránu je to OK. 🙂
A ani si nestačil všimnout, že mu doma nějak haprují. 🙂

7. 11. 2022 02:11
Odpovědět  Albi

To je právě ta relativita. Jak jsem tu písníčku vnímal coby mladas a jak nyní. Aspon že hymnu měla naše osada “Kmen svobodného ducha” takovou, že, když si ji občas poslechnu, mám v krku knedlík. Možná i proto, že jsem poslední z osady kdo ještě vzpomíná. Zbytek kmene je už na Věčným vandru. Já vím, je sentimentální, ale to starý trampský písničky jsou obecně.
Suchou stezku, kamarádi!
https://www.youtube.com/watch?v=k4wGRQ6-ioI

P.S. Já, v zájmu zachování duchovního zdraví, poslouchám jen občas a jen trampský písničky. Tuhle jsem to měl puštěný pod sprchou, takže jsem při zprávách nemohl ztlumit zvuk, nebo to vypnout, a málem mě vzteky jeblo. No nic.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
7. 11. 2022 14:20

Tu jsem ještě neslyšela, ale je krásná, dávám si ji do záložek.

Tématicky mi připomněla – zatím neznám název,- kde se v ní opakuje: “…bez lásky jsem jenom smutný, ale bez přátel bych nepřežil…”.
Jestli ji znáš, hoď sem taky odkaz.

7. 11. 2022 17:00
Odpovědět  Albi

Hodím ti ho v noci pod některý nový článek, ať nemusíš rolovat zpátky.
P.S. Jsem si všim, že taky mlčíš, když blbost začne pučet a v některých diskuzích proto raději absentuješ. Taky na tebe, když takové diskuze prolétneš, potom padají chmury?

Albi
7. 11. 2022 23:11

Přesně tak.
A zajímavé – i já jsem zaznamenala tvou sporadickou přítomnost.
Snad se to časem vylepší, zatím se ta situace jeví dost depresivní.

Aleš
6. 11. 2022 09:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Rozpad USA a rozpad EU je šance pro svět. Pak už jen zavřít SPOLU. Ty jména známe. Nezapomeneme.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jiří
6. 11. 2022 10:45
Odpovědět  Aleš

comment image

Albi
6. 11. 2022 15:06
Odpovědět  jiří

Je to snad i horší, než že jen nebaví.

Gales
7. 11. 2022 10:41
Odpovědět  Albi

Přímo se.re.