politika

Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně

Putin řekl, že do 1. července bude v Bělorusku vybudován sklad pro taktické jaderné zbraně.

Prezident Ruska poznamenal, že 1. července bude dokončena výstavba speciálního skladovacího zařízení pro taktické jaderné zbraně na území Běloruska.

MOSKVA, 25. března. /TASS/. Rusko na žádost běloruské strany rozmístí své taktické jaderné zbraně v Bělorusku, stejně jako to dlouhodobě dělají Spojené státy na území svých spojeneckých zemí. Oznámil to v sobotu ruský prezident Vladimir Putin ve vysílání televizního kanálu Rossija-24.

„I mimo kontext těchto událostí (možné dodávky munice s ochuzeným uranem ze strany Británie na Ukrajinu) Alexandr Grigorjevič Lukašenko dlouhodobě nastoluje otázku rozmístění ruských taktických jaderných zbraní na území Běloruska,“ řekl Putin. 

Zdůraznil, že „na tom není nic neobvyklého“. 

“Spojené státy to dělají desítky let. Své taktické jaderné zbraně dlouhodobě umístily na území svých spojeneckých zemí, zemí NATO, v Evropě. V šesti státech a to jsou – Spolková republika Německo, Turecko, Nizozemsko, Belgie, Itálie a Řecko – no, v Řecku v současnosti ne, ale je tam skladiště,“ řekl prezident Ruské federace.

Výcvik posádky a skladování

“Běloruským kolegům jsme již pomohli vybavit jejich letadla. 10 letadel je připraveno použít tento typ zbraně. Do Běloruska jsme již převezli náš známý, velmi účinný komplex Iskander, který může být i nosičem [taktických jaderných zbraní]. Od 3. dubna zahájíme výcvik posádek a 1. července dokončíme výstavbu speciálního skladu taktických jaderných zbraní na území Běloruska,“ uvedla hlava státu.

“Dohodli jsme se [s Běloruskem], že uděláme totéž co Spojené státy. Aniž bychom porušili, a to chci zdůraznit, naše mezinárodní závazky o nešíření jaderných zbraní,” zdůraznil Putin.

“Takže vše, na co se běloruský prezident ptal, všechny otázky, které v tomto ohledu vznesl, jsou realizovány a všechny naše dohody se uskuteční ve velmi blízké budoucnosti,” pokračoval ruský vůdce. 

Zároveň zdůraznil, že Rusko takové zbraně Bělorusku nepředává, stejně jako je nepředávají Spojené státy svým spojencům. 

“V zásadě děláme úplně to samé, co oni dělali po celá desetiletí,” vysvětlil Putin s tím, že Američané rozmisťují tyto zbraně a připravují nosiče a cvičí posádky. 

“Uděláme totéž, přesně o to požádal Alexandr Grigorjevič,” uzavřel prezident Ruské federace.

Důvodem pro takový krok bylo podle prezidenta oznámení Spojeného království o dodávkách munice s ochuzeným uranem na Ukrajinu. Putin zároveň poznamenal, že Bělorusko již dlouho žádá o umístění ruských jaderných zbraní na svém území. 

Dříve běloruský prezident Alexandr Lukašenko v reakci na plány Británie dodávat Ukrajině granáty s ochuzeným uranem řekl, že Rusko Bělorusku dodá „munici se skutečným uranem“.

„Pokud jde o naše jednání s Alexandrem Grigorijevičem Lukašenkem… Důvodem (vyjádření běloruského vůdce) bylo prohlášení náměstkyně ministra obrany Velké Británie [Annabelle Goldie], že hodlají na Ukrajinu dodat nálože s ochuzeným uranem a to je určitým způsobem svázáno s jadernou technologií,“ řekl Putin.

„Ve stejný den, kdy mi prezident Si Ťin-pching řekl a ukázal pozitivní aspekty čínského plánu urovnání na Ukrajině mírovými prostředky, ve stejný den jsme se dozvěděli o dodávkách milionů granátů na Ukrajinu ze západních zemí. Další den před setkáním s tiskem jsme se dozvěděli, že Spojené království bude dodávat granáty s ochuzeným uranem,“ řekl Putin.

Rusko má čím reagovat na možné použití munice s ochuzeným uranem Ukrajinou, řekl Vladimir Putin.

“Musím říct, že Rusko má samozřejmě čím odpovědět. Bez nadsázky máme stovky tisíc takových granátů (s ochuzeným uranem. – pozn. red.). Zatím jsme je nepoužili,” řekl prezident.

Hlava státu poznamenala, že munice s ochuzeným uranem, kterou se Západ chystá převézt do Kyjeva, nepatří ke zbraním hromadného ničení, ale určitým způsobem vytváří radioaktivní prach, a proto je považována za velmi nebezpečnou. Při použití této munice nevyhnutelně dojde ke znečištění osetých ploch, což bude představovat nebezpečí jak pro místní obyvatele, tak pro životní prostředí.

https://bit.ly/3JDrcAk

sdílet na

16 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Peter Stuyvesan
25. 3. 2023 22:59
Ohodnotit příspěvek :
     

To je velmi rozumné, jediná cesta ven z této západem vyvolané krize je že americká koalice chuligánských států dostane strach. V opačném případě bezprostředně hrozí vznik jaderného konfliktu.

janle57
26. 3. 2023 17:48
Odpovědět  Peter Stuyvesan

Výborně, není na co čekat,ještě rychle s těmito raketami na Kubu,do Venezuely,Nikaragui
a brzo i do Mexika,jinak se s agresivní bandou jménem NATO jednat nedá,pak najednou
ztratí hotdogové o svou kolonii EU zájem,když je budou Kinžaly šimrat po zádech a najednou
bude mír na zemi.

Administrátor
P.A.Semi
26. 3. 2023 00:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Víte, rozdělovat jaderné zbraně na ty “správné” a “špatné”, pokud to dělají ti “naši”, kterým fandíme, narozdí od těch “lumpů” z protistrany, je mírně řečeno nesprávné, na obě strany podobně…

πα½

Mike
26. 3. 2023 09:46
Odpovědět  P.A.Semi

S tvým názorem začnu souhlasit ve chvíli, kdy politici, vojenští analytici a vymývači mozků přestanou rozdělovat zbraně na obranné, které používáme my, ti “dobří” a útočné, které používá nepřítel. Jednou je to zbraň a ta slouží k zabíjení lidí a nezmění to ani metrák eufemistických keců okolo.

Markýza
26. 3. 2023 18:02
Odpovědět  Mike

Proč? Vy jste se svým názorem nějak závislý na vymývačích mozků??

Markýza
26. 3. 2023 18:01
Odpovědět  P.A.Semi

To sice máte pravdu – ale lze to postavit jinak: kdo si začal, parchanti?
No a máme poměrně jasno.

Boomer
26. 3. 2023 19:06
Odpovědět  Markýza

..a v takovém případě je vaší povinností bojovat a to aktivně! Za pasivitu můžete být v judo napomenuta, dostanete trestný bod shido a když nasbíráte tři, jste ze hry venku..
A Putin má černý pás..

Markýza
26. 3. 2023 19:48
Odpovědět  Boomer

Jestli zrovna povinností, to bych neřekla. Ale nutností, to jo. Mmch, ten černý pás mu světová organizace taekwondo (nebo jak se to jmenuje) slavnostně odebrala…..teda on byl čestný, ten pásek, tak asi mohla.
No, že by to mělo vliv na funkci, to nějak nevypadá, co 😎

Boomer
26. 3. 2023 20:00
Odpovědět  Markýza

..čímž si ona organizace tzv. nas*ala do krku hned dvakrát.. při udělení a při odebrání. Tak nějak mi to připomíná kašpaření s titulem Dr.h.c.
V dobách mého mládí jsme se coby praktikanti vzájemně oslovovali PUDr.. Poskok U Dráhy.

Markýza
27. 3. 2023 09:46
Odpovědět  Boomer

A RSDr – rozhodnutím strany doktor 😀 bylo taky pěkný

Pavel K
27. 3. 2023 09:51
Odpovědět  Markýza

Tady u nás to bylo zase jsem ” Celkem Spokojený Cikán a Pracuji U Dráhy. 🤣🤦‍♂️

aamater
26. 3. 2023 05:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Okrem toho by tak mali učiniť aj na Kube a vo Venezuele. Nakoľko darebácky štát USA má jadrové zbrane na Európskom kontinente!!! To by malo teraz nasledovať. Situácia sa totižto priostruje a preto by bolo dobré mať niečo na odstrašenie darebákov ako sú v USA!!! Keď to uvážite, tak USA má jadrové zbrane v Nemecku a aj v Turecku.

Frank
26. 3. 2023 07:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Ještě by to chtělo něco podobného vybudovat na Kubě a Venezuele. Ušáci jsou jako cikáni. Nelze se s nimi normálně domluvit, ale pokud chcete mít od nich pokoj musejí mít stále strach.

Eva
26. 3. 2023 09:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdy, když ne teď.
Kdo, když ne my!

Gales
26. 3. 2023 11:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Proti té válkychtivé svoloči je každej postup dobrý. Pšontci budou nuceni stáhnout ocas a držet hubu.

Polo 2
26. 3. 2023 13:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to reakce Putina na Finsko, tak mají co chtěli