blogKrize UKRAJINA

Spengler: Proč Ukrajina ještě ráda přijme čínský mírový plán

Spengler: Proč Ukrajina ještě ráda přijme čínský mírový plán

To nejpodstatnější, co z nedávného setkání bývalých nejvyšších amerických vojáků, zpravodajců a vědců z éry Reagana až Trumpa vzešlo jako zpráva nejjasnější, bylo konstatování pochmurných vyhlídek Ukrajiny na vítězství nad Ruskem. Jeden z řečníků na tomto shromáždění např. konstatoval, že ukrajinský prezident Zelenskyj, který už v dohledné době pocítí nedostatek vycvičených vojáků i munice, by mohl, zvláště pak po úspěšném čínském zprostředkování íránsko-saudského sporu, čínský mírový plán zvážit. Několik desítek účastníků, z nichž mnozí zastávali funkce v bývalých amerických vládách, se podle pravidel tohoto setkání zvaného Chatman House, (jež sice zakazují identifikaci jednotlivých účastníků, ale umožňují přednesení jejich názoru), se coby drtivá většina diskutujících přiklonila k eskalaci konfliktu poskytnutím dalších zbraní Ukrajině, přičemž jeden z analytiků dokonce navrhl vytvoření „zahraniční legie“ bojovníků z jiných zemí, z níž by ukrajinská armáda doplňovala stále rostoucí úbytek svých řádně vycvičených vojáků.

 Tato většina diskutujících též upřednostnila riskování všech možností pro absolutní vítězství nad Ruskem a nikdo z nich naopak slovem nezmínil výstrahu, jež k riziku eskalace konfliktu až k jaderné válce vyslovil 17. května m.r. Donald Trump.

Otázce, jak by rusko-ukrajinská válka mohla vyústit v širší konflikt, se zkrátka pozornost nevěnovala, a frustrace se dostavila až v okamžiku, kdy se začalo diskutovat o možnostech Ukrajiny Rusko porazit. A to i za podmínky, že Západ k dosažení tohoto cíle vynaloží veškeré své  úsilí a bude eskalaci konfliktu i nadále riskovat.

„Nemělo by nás překvapit“, řekl jeden z hlavních řečníků v závěru tohoto konkláve „kdyby ukrajinský prezident čínský mírový plán přijal. Nikdo na Západě přece nepředpokládal, že Čína bude nakonec tou zemí, která se stane zprostředkovatelem mezi Saudskou Arábií a Iránem. A ačkoli Washington čínský mírový plán zamítl, Zelenskyj tak neučinil. Tento čínský plán, který předpokládá, že Rusko by si ponechalo Azovské moře a většinu osad v Donbasu, by se pro Ukrajinu mohl stát přijatelným východiskem ze situace, kdy ji docházejí jak vojáci, tak munice. Americký pohled  na Čínu je primitivní“ dodal zmíněný řečník, „ a má tendenci čínskou sofistikovanost podceňovat“.

Mluvčí Rady národní bezpečnosti čínskou iniciativu, vyzývající k příměří, odmítl s tím, že příměří by Rusku umožnilo podržet si území, které si z Ukrajiny už vzalo. „Ukrajina utrpěla dvě  třetiny obětí ve srovnání s oběťmi Rusů, ale s třetinou až čtvrtinou populace ruské, což v dlouhodobém měřítku dokazuje menší schopnost Ukrajiny v této válce pokračovat“, řekl expert, který na Ukrajině působil mnoho měsíců.“Celá ukrajinská armáda, kterou NATO vycvičilo v letech 2014 až 2022 v rámci přípravy na střet s Ruskem, je mrtvá a rekruti jsou do bojových linií vrháni s třítýdenním výcvikem. Nejlepší ukrajinský vojáci už byli ve válce zabiti. Přitom nejde jen o to, že Ukrajině doslova docházejí živá těla, ale zhoršuje se i kvalita jejích ozbrojených sil všeobecně, a to vojáků i důstojníků. Kritické obory civilní ekonomiky se hroutí aspolu s tím, jak se pracovní síla přesouvá z oblastí civilních do armády“.

Citovaný odborník odhaduje „neobnovitelné“ oběti Ukrajiny, to je zabité či vážně zraněné, na dvě třetiny obětí ruských. To znamená 120 000 obětí ukrajinských ke 150 000  až 200 000 obětí ruských. Jiné odhady jsou pro Ukrajinu o něco vyšší, ale strategický závěr z nich je totožný: S mnohem mohutnější armádou vyhraje opotřebovávací válku Rusko. Jeden ukrajinský prapor ztratil v lednu 600 mužů, pak získal 700 náhradníků a poté v únoru ztratil 800 mužů – což představuje šedesátiprocentní ztrátu vojáků za dva měsíce.

„Vyhlídky na přelom situace, který by mohl ukončit stávající patovou situaci  na frontách, jsou špatné“, řekl citovaný expert. „Očekávaná jarní ukrajinská ofenzíva je jedním z nejvíce očekávaných manévrů vojenské historie a Rusko mělo dost času na přípravu obranných pozic. Podle názoru jednoho z odborníků by Ukrajina k úspěchu potřebovala  650 moderních tanků a 1 000 bojových transportérů, zatímco jiný americký expert uvedl, že USA by měly na Ukrajinu poslat 1 000 tanků Abrams. Odkud by je ovšem měly vzít neuvedl. Stejně jako neuvedl, odkud by měly vzít zbraně, kterými by Ukrajinci, dle jeho nápadu, měly zaútočit na cíle hluboko v Rusku. „Jestliže za dva roky nebudeme schopni poskytnout Ukrajině opravdu významnou pomoc, bude lepší, když snížíme své ztráty už teď“, řekl expert.

Z Asia Times vybral a přeložil Lubomír Man

sdílet na

34 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sizok
25. 3. 2023 11:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak vidno, západ už to má spočítané. Ale neví o tom.
Hlupáků je na světě moře.

Autor
25. 3. 2023 21:27
Odpovědět  sizok

Já bych nepospíchal. Ano, ztratí svoji dominanci, ale jak MY získáme možnost získat svou vlastní suverenitu? A zadarmo by to rozhodně nebylo (nebude) a ani bez všech druhů obětí také ne.
Může se klidně stát, že sice bude mnohopolární svět, ale pro NÁS se až tak moc nezmění, protože – pak bohužel – zůstaneme součástí toho západu, teď navíc zbaveného čím dál tím více možností parazitovat na koloniích a sice slabého, ale dost silného, aby nás “udržel” a zlikvidoval.
Protože abychom, třeba jako “obrozená změněná Evropa” mohli být něčím, museli bychom se zbavit přímého i nepřímého vlivu především USA a Anglie. Německo by muselo totálně změnit svoje cíle a prostředky a stát se v podstatě “druhým” Ruskem. Po svém, ale ve výsledku podobné. Zkrátka, pokud si někdo myslí, že by se to obešlo bez změny poltického systému – tj. že by zůstal “klasický” kapitalismus – pak nechápe, že pak i po dílčích úspěších by se vše navrátilo tam, kde je to dnes, ano to je do toho místa …

Ivan
25. 3. 2023 22:30
Odpovědět  Peter 008

Lépe bych to nenapsal ,,, bohužel strašná realita,

Pavel z Moravy
26. 3. 2023 11:09
Odpovědět  Peter 008

My už žádnou suverenitu nezískáme. Není tady k tomu materiál. Dětičky už budou pouze sloužit globálu. Však tak to ale chtějí.

Gales
26. 3. 2023 11:12
Odpovědět  Peter 008

Klasický kapitalismus tu nezůstane,přejde na koncerny a tady bude digitální koncentrák.

Zmatený
26. 3. 2023 12:42
Odpovědět  Gales

Na co koncentrák? Výhodnější pro ně bude, nechat nás pochcípat hladem…

skeptik
25. 3. 2023 11:48
Ohodnotit příspěvek :
     

To nevisí na Ukrajině ale na USA. Tam se rozhoduje o Ukrajině.

Keller
25. 3. 2023 12:21
Odpovědět  skeptik

Já bych doplnil, že o Ukrajině se kromě USA rozhoduje také v RF. Podle mého názoru dojde k tomu, že USA a RF se v režimu utajení dohodnou na podmínkách ukončení konfliktu a státu, která tzv. zprostředkuje jednání mezi RF a Ukrajinou – např. Čína nebo Turecko.

skeptik
25. 3. 2023 12:59
Odpovědět  Keller

Na možné přijetí mírového plánu Zelenským nemá RF žádný vliv.

katango
25. 3. 2023 14:55
Odpovědět  skeptik

Otázka je, jestli na to má vliv Zelenskyj.

Jaroslav
25. 3. 2023 19:47
Odpovědět  Keller

Ono USA rozhodnou kolik ukrajinců umře a Rusko kolik území toho co si dnes říká metaforicky Ukrajina je vlastně odloučena část Ruska a připojí se k RF. Ještě je další možnost, až si zbytek ukr. army uvědomí že jsou vlastně Rusové a spojí se s tou ruskou, pak bude RF určovat hranice strategické útočné operace. A oslavnou píseň již mají z minula a zpívá se v ní “jedou jedou po Berlíně naši kozáci “

Janvac
25. 3. 2023 18:18
Odpovědět  skeptik

Znovu musim upozornit na to, ze chazari i v USA jsou rizeni z Londyna! Tam je centrala rizeni vsech procesu Sionistu.

Jaris
26. 3. 2023 07:26
Odpovědět  skeptik

Rozhodujici slovo o budoucnosti Ukrajiny bude mit predevsim Rusko. Nestydati Usaci by, jako vzdy, chteli na Ukrajinu nacpat sve vlastni ziskuchtive plany, ale tak to nepujde . Jejich vliv na mezinarodni scene rapidne klesa a navic si proti sobe postvali vetsinu statu tou svou tlacenou vojenskou demokracii americkou cestou.

miro
25. 3. 2023 13:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Všechno jsou pouhé spekulace,jak to bude pokračovat ví jenom Putin a ten není hloupí aby to dopředu vytruboval,platí to co řekl,vyčistí Ukrajinu od fašistů,benderovců,žoldáku a dojde k připojení k Rusku. Teprve přijde na řadu NATO a pobaltské pidi státy.

Janvac
25. 3. 2023 18:19
Odpovědět  miro

V.V.Putin sve cile ohlasil. Neni treba je stale opakovat.

unor 2022
25. 3. 2023 13:45
Ohodnotit příspěvek :
     

z clanku
.. konstatování pochmurných vyhlídek Ukrajiny na vítězství nad Ruskem.
Ukrajina jako takova byla uz davno porazena, nebo jeste presneji receno znicila sama sebe jeste pred zapocetim SVO.
Bez amiku a jejich sluzebnicku z NATO by nebylo dnes o cem psat.

Markýza
25. 3. 2023 14:17
Odpovědět  unor 2022

Vzali to hned zkraje za špatný konec. Nechali se oslnit západním pozlátkem, povzbuzováni a štengrováni cítili se jako neporazitelní.
Realita je absolutně nezajímala, no – a teď je doběhla.
Všechnonebonicáci, klasičtí. Teď už nevlastní ani ta slavná žírná pole. A myslet si, že se Putin spokojí s “Azovským mořem” je prostě idiocie……on potřebuje Ukrajinu odříznout od jakéhokoli moře (pamětliv Sevastopolu) a taky to udělá.

unor 2022
25. 3. 2023 14:24
Odpovědět  Markýza

A my, vybaveni ocima a sluchem napojenymi na skutecnou sedou kuru, s ohledem na to, jakym vyvojem si zapad od roku 1989 prosel .. az kym se stal dnes, mu k tomu pozehname.
Dnesni zapad je proste kouzelnik.

Jaroslav
25. 3. 2023 19:54
Odpovědět  unor 2022

Již jsem to na tomto webu psal, v 68. roce nás Ukrajinci vyléčil z iluzí západu. Byla to relativně úspěšná léčba, bohužel jenom na 21 let. U nich to probíhá teď, bolestněji. Doufám jenom, že jim zdraví vydrží déle než nám. A závěrem o historii, hlavním poučením z historie je, že se z ní lidi nikdy nepoučili

sizok
25. 3. 2023 14:32
Odpovědět  Markýza

Nemohu nic jiného, než jenom souhlasit.

Janvac
25. 3. 2023 18:23
Odpovědět  unor 2022

Mam pritele v Kalifornii. Syn kulaka, jehoz rodinu komuniste znicili vysokymi dodavkami statu. Je uz tam 50 let a mysli si, ze Ukrajina vyhraje. Jeho politicka gramotnost je miziva. Vysledek pobytu v risi lzi a zla.

Boomer
25. 3. 2023 18:56
Odpovědět  Janvac

.. kamarád žije 40 let v Bostonu, několik měsíců po sametu jsem se ho ptal co o nás píšou, co na to američtí čtenáři.. jo čéče, to nevím, v novinách jste až někde daleko vzadu za reklamou, tam já se nikdy neprokoušu.
Současná situace na Ukrajině prý si stojí obdobně..

Ferko
25. 3. 2023 19:51
Odpovědět  Boomer

Kamarádka byla hlídat děti kdesi v Texasu a rodiče se jí ptali, jestli u nás jíme dřevěnými lžícemi a vysvětlovali jí funkci splachovacího záchodu. Když jim sdělila, že my jsme měli splachovací záchody v době, kdy oni honili bizony a Indiány, velice se urazili.

Autor
25. 3. 2023 21:32
Odpovědět  Ferko

Viděli jste film Tichý Američan v Praze? Tam je scéna, kdy za ním přilétá jeho manželka, samozřejmě Američanka – její vyjádření je zhuštěné, ale typické. Ten film je dobrý.

EvaK
25. 3. 2023 23:32
Odpovědět  Janvac

Moje babička byla také zemědělec a kupodivu ty vysoké dodávky vydržela za těch komoušů. Dědu si pamatuji jako vážně nemocného starce, který se vrátil z 1.WW jako 18 letý s poškozeným zdravím.
Sice si moje matka a teta stěžovaly, že musely kupovat vejce, aby dodávky splnili, ale vydrželi.
Ke konci života babička komunisty chválila, že se tak dobře nikdy v mládí neměla jako my.

Aleš
25. 3. 2023 14:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten komentátor je nějak mimo ohledně ztrát. Ukrajina už šplhá ke 200 tis a Rusko má tak do 20 tis.

sizok
25. 3. 2023 18:02
Odpovědět  Aleš

200 tisíc je ten nižší odhad, přidal bych 100 tis.

Ferko
25. 3. 2023 19:55
Odpovědět  Aleš

A protože poměr mrtvých a zraněných bývá ve válkách většinou 1:3, tak k tomu připočtěte cca 500-600 tisíc zraněných. Není divu, že posílají do boje dědky a děti. Takhle končili v roce 1945 fašisti.

Gales
25. 3. 2023 15:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Ať chcípnou všichni žoldáci kteří podporují fašisty.

Janvac
25. 3. 2023 18:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Dosavadni retorika EU, ze valka musi byt vybojovana do konce (Borrell) a kazdy kdo chce mirova jednani oznacuje za miroveho stvace, se zacina menit. Poskoci chazaru z Londyna vsude v zemich EU najednou jsou zmateni, co ze se to deje!
Synchronizace procesu geopolitiky se dostava do nove faze. Si odmitnul zadost Bidena, nechce se s nim setkat! Drive neslychane! To je signal, ze je uz vse jinak. Do Ciny se chysta tlupa vsech moznych poskoku chazaru dnes u mociv EU. S temito nema cenu jednat, brzy tam nebudou. Macron utika od nepokoju v zemi a stale veri, ze je znovu ustoji a prezije. Prozivame obrat v geopolitice, jaky zde po staleti nebyl. Drzme silam dobra palce!

Janvac
25. 3. 2023 18:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Plan Cinana je tahem na sachovnici. Znamena, ze ve vedeni geopolitiky uz nejsou USA. Valka prestava byt na poradu dne. Rus zatim prihlizi, nevyjadruje se, jeho cile jsou zname.

Jaroslav
25. 3. 2023 20:05
Odpovědět  Janvac

Janvac, kdoví co si na setkání v Moskvě spolu špitali. A Číňan není blbec, johnyho přesahuje inteligenci o několik sáhů. Ví, že johny mír nechce, pro něj by to byla porážka. Ale tlakem na mír jasně prokáže, kdo je válečný štváč. Západní fantasti stále blouzní, halucinuji o vítězství ukrajinců. Jak říkají Rusové, požijeme (nemyslím tím vodku, ake žít), uvidíme

Frank
26. 3. 2023 07:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Problém ale je, že to vůbec nezávisí na tom zhuleném šaškovi. To je jen věčně zfetovaný ubohý mluvčí americké vlády.

Standa
26. 3. 2023 13:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Policejní ředitel:,, Budem posilovat speciální pořádkové služby( těkooděnce”!