politika

Rusko na hrozbu odpovědělo žertem – Švédsko se velmi urazilo

Rusko vystavilo Švédsko na posměch kvůli prohlášení ministra obrany Hultqvista, uvedla SVT. 

Šéf resortu se pokusil zastrašit Moskvu vysláním švédských jednotek na Ukrajinu. V reakci na to mu byla připomenuta bitva u Poltavy v roce 1709.

Ve Švédsku se urazili sžíravým komentářem ruské ambasády k prohlášení švédského ministra obrany Petera Hultqvista o vyslání vojáků na Ukrajinu. 

“Země byla zesměšněna”, řekla Carolina Vendil Pallin, expertka ze Stockholmského institutu pro výzkum obrany.

Hovoříme o slovech ministra obrany Švédska, která řekl v úterý 16. listopadu. Pohrozil Rusku, že Švédsko pošle své vojáky na Ukrajinu. 

Ruská ambasáda mu okamžitě odpověděla.

Rádi bychom připomněli panu Hultqvistovi, že není prvním vojenským vůdcem Švédska, který se snaží zastrašit Rusko silou udatné armády a plánuje vyslat svou armádu na Ukrajinu, uvedli v prohlášení ruští diplomaté.

Tak Rusko vystavuje Švédsko posměchu – komentoval švédský expert odpověď ruského velvyslanectví ve vysílání STV.

Připomeňme, že prohlášení ruské mise ve Švédsku je odkazem na události roku 1709. Tehdy ruská armáda pod vedením Petra I. porazila u Poltavy armádu švédského krále Karla XII. To se stalo přelomovým momentem v Severní válce, která ukončila švédskou nadvládu v severní Evropě.

https://bit.ly/3DIULfQ

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jan Vok
23. 11. 2021 16:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Doma si pořádek udělat s arabáčama neumí, ale druhým státům budou vyhrožovat armádou. Myslím, že všem západním státům pořádně hrabe, ale fest.

Editor
23. 11. 2021 17:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Jenom hlupák ze sebe udělá ještě většího pitomce neznalostí vlastních dějin. Navrch pan ministr zapoměl, že nejen ztráty vojska a porážka armády u Poltavy, ale hlavně ztráta celého Finska a dominance na Baltu byla výsledkem prohrané Severní války, kterou Švédsko ve spojení s federací Litvy a Polska vyvolalo. I Dánové si smočili. Všichni dostali napráskáno.