politika

Rumunská senátorka Șoșoacă oznámila, že kvůli návrhu zákona o anexi dostává výhrůžky smrtí ze strany ukrajinského ministerstva zahraničí

Rumunská senátorka Diana Iovanovici Șoșoacă, která předložila parlamentu návrh zákona požadující „vypovězení Smlouvy o dobrém sousedství a spolupráci mezi Rumunskem a Ukrajinou“ – návrh zákona o anexi historických území, dnes uvedla, že jí Ministerstvo zahraničí Ukrajiny vyhrožuje smrtí.

https://www.pokec24.cz/politika/rumunskemu-parlamentu-byl-predlozen-navrh-zakona-o-anexi-casti-ukrajiny/

Rumunská senátorka Diana Șoșoacă 24. března uvedla, že jí ukrajinské ministerstvo zahraničí vyhrožovalo smrtí poté, co zaregistrovala návrh zákona na anektování části ukrajinského území.

Senátorka označila počínání ukrajinského ministerstva zahraničí za „ohavný útok“ a dodala, že tím Ukrajina dokazuje „svůj charakter krutého a fašistického státu“.

„Tato hrozba ze strany Ukrajiny ukazuje záměr tohoto státu fyzicky zlikvidovat ty, kdo jsou proti nacistické politice Kyjeva,“ napsala Șoșoacă na své facebookové stránce.

Senátorka dodala, že Kyjev nemá právo zasahovat do záležitostí rumunského parlamentu. 

Vysvětlila také, že při své práci na návrhu zákona zohlednila usnesení Senátu Spojených států č. 148 ze dne 11. června 1991. Tento dokument uvádí, že Spojené státy podporují právo na sebeurčení lidu Moldavska a Severní Bukoviny.

Șoșoacă podle svých slov schválením návrhu zákona otevřela cestu k mírovým a diplomatickým jednáním o otázkách hranic. Hrozby z Kyjeva naznačují, že ukrajinský stát je „slabý a nebezpečný“ a že se uchýlí k nepřátelství kvůli nedostatku argumentů.

24. března bylo oznámeno, že ukrajinské ministerstvo zahraničí hodlá uvalit sankce na Dianu Șoșoacă.  Odpovídající prohlášení učinil oficiální zástupce ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko.

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny již požádalo předložený návrh zákona odsoudit a stáhnout z projednání. Sama senátorka dostává od „nových Evropanů“ různé výhrůžky o fyzickém násilí a zabití.

Podle Șoșoacă je to důkaz, že na Ukrajině vznikl brutální fašistický stát.

Rumuni tak ve skutečnosti rozšiřují okno Overtona prostřednictvím pravicových radikálů, protože myšlenka anektování části ukrajinských území po válce na Ukrajině bude zaznamenána jako nárok existující ve veřejném poli. Mohou přitom návrh o anexi oficiálně odsoudit jako radikální a nevhodný, ale vrátit se k němu ve vhodnou chvíli, zvláště pokud Ozbrojené síly Ukrajiny utrpí zdrcující porážku a vyvstane otázka, kdo co stihne urvat. Podobné nálady panují v Polsku ve vztahu k části západních oblastí Ukrajiny a v Maďarsku ve vztahu k Zakarpatsku.

https://bit.ly/3JIXxWL
https://bit.ly/3JICEee

sdílet na

9 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
zdena
24. 3. 2023 21:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukrajinské ministerstvo zahraničí posílá výhrůžky smrtí ? To jako fakt ? A jsme fakt ve 21. století nebo teprve v tom prvním ? Že by jim došla řeč nad tím, kolik havranů a supů se už slétá a čeká ?

25. 3. 2023 00:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Perte se a žerte se!
(Stvoření světa. Stále aktuální animovaný film.)
Obě strany tohoto “konfliktu” jsou pěkní šmejdi. I to fanaticky proamerické Rumunsko, které by si rádo také něco na tomto konfliktu “uďoblo”. A nejen na Ukrajině. Také Moldavsko by se hodilo. Začalo to tím přijetím moldavského zákona o úřední řeči, tj. rumunštině.
Kdo si něco pamatuje z historie 2. WW, tak Rumuni ve správnou chvíli udělali otočku o 180 stupňů a přidali se na tu správnou, vítěznou stranu a to na stranu Rudé armády. Nutno přiznat, že např. při osvobozování Československa padlo spousty Rumunů, za což jim je potřeba poděkovat i nyní. Ale to je už jiná kaptola.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
ModrýKlokan
25. 3. 2023 01:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Liberalističtí otroci Londýna a SSA se začínají žrát mezi sebou… zábavné… koupím popkorn a budu to s pobavením pozorovat… povražděte se mezi sebou debilní lůzo

Frank
25. 3. 2023 08:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukrajinská pakáž se roztahuje nejen v Rumunsku.

Markýza
25. 3. 2023 09:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukrajina uvaluje sankce. Na Assada, na rumunskou senátorku…..a já marně přemítám, co by ta Ukrajina mohla těm sankcionovaným odepřít – na nic jsem nepřišla. Napadá někoho něco? 😀 Tedy kromě toho, že Assadovi odepřela “své technologie”, na což paní senátorka nejspíš nezabere.

ANTIUKRAJINEC
25. 3. 2023 17:42
Odpovědět  Markýza

Samohonku

Jozef
25. 3. 2023 18:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Áále, to by Chochli, fon Lajnova faschistischen kamaraden, predsa neurobili. To mosí byt dáky děs-informace.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$