politika

Putin jednal s kubánským prezidentem

Ruský prezident Vladimir Putin jednal s kubánským vůdcem Miguelem Díaz-Canelem o další koordinaci akcí v souladu s principy strategického partnerství. 

Informovala o tom v pondělí 24. ledna tisková služba Kremlu.

„Proběhla důkladná výměna názorů na téma bilaterální obchodní, ekonomické a investiční spolupráce. Prezident Kuby poděkoval za poskytnutou humanitární pomoc a to i v boji proti nákaze koronavirem,“ stojí ve zprávě.

Hlavy států projednaly také otázky další koordinace akcí obou zemí na mezinárodním poli v souladu s principy strategického partnerství a tradicemi přátelství a vzájemného porozumění.

31. prosince Rusko dodalo Kubě 22 tun humanitární pomoci. Jednalo se také o lékařské ochranné obleky a injekční stříkačky.

V září diskutovali ministři zahraničí Ruska a Kuby Sergej Lavrov a Bruno Rodriguez Parrilla o perspektivách spolupráce mezi oběma zeměmi. Kubánský ministr také poděkoval Rusku za poskytování humanitární pomoci.

V červenci ruské ministerstvo obrany vyslalo na Kubu dva letouny An-124 Ruslan s více než 88 tunami humanitární pomoci. Bylo dodáno jídlo, osobní ochranné prostředky a více než 1 milion lékařských roušek.

Pomoc je Kubě poskytována v rámci omezení USA. Prezident Joe Biden se 7. září rozhodl prodloužit obchodní embargo vůči Kubě o další rok. Poznamenal, že je to v národním zájmu Washingtonu.

https://iz.ru/1281603/2022-01-…

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
25. 1. 2022 09:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Kubánský národ je skvělý a Fidel byl úžasný člověk. Myslím, že byl největší osobnost 20 století. Četl jsem v originále knihu Biografie ve dvou hlasech, kterou napsal novinář Ignácio Ramonet. Mohu říci, že tato úžasná zpověď popisuje jeho celý život již od prvních dětských krůčků. S tak upřímným, nefalšovaným a lidským přístupem se jeden těžko setká. Je mnohem lepší přečíst si knihu v originále, protože překlad už nemusí být to pravé ořechové.Kdyby bylo na planetě pár desítek takových vůdců jako byl Fidel, svět by byl úplně jiný.