politika

Putin informoval o vojenských možnostech na Ukrajině – v Moskvě

Nejvyšší ruští vojenští experti předložili ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi možné plány postupu pro případ, že by napětí kolem Ukrajiny přerostlo v konflikt, uvedla Moskva v době, kdy se napětí mezi oběma státy vyhrocuje.

Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov v rámci čtvrtečního rozhovoru pro médium RTVI uvedl, že “váleční specialisté prezidentovi neustále nabízejí možnosti pro případ, že by se podmínky zhoršily”.

Diplomat poznamenal, že “jde o složité téma”, s nímž je třeba ve veřejném prostoru zacházet opatrně, protože samo o sobě je “rozkolísáním situace”. Dodal také, že je nezbytné “dát diplomacii šanci”.

Rjabkov rovněž naznačil, že by Rusko mohlo provést námořní cvičení, pokud bude Západ Moskvu nadále provokovat, ale uvedl, že k tomu nemá chuť. Na otázku, zda se uvažovalo o možnosti rozmístění vojenské infrastruktury země ve Venezuele nebo na Kubě, úředník odpověděl: “Nechci nic potvrzovat, ale ani zde nic nevylučuji.”

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško prohlásil, že vojenský blok pod vedením USA by měl v zájmu deeskalace napětí přestat dodávat Ukrajině zbraně a “odvolat ze svého území instruktory, důstojníky a vojáky”.

Tiskový tajemník Kremlu Dmitrij Peskov v prosinci bil na poplach, když na dotaz novinářů ohledně pravděpodobnosti války na východě země prohlásil, že “pravděpodobnost válečných akcí na Ukrajině je stále vysoká”.

Na konci listopadu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval, že na sousední Ukrajině “se na linii dotyku v Donbasu hromadí stále více sil a techniky, které jsou podporovány stále větším počtem západních instruktorů”. Zkušený diplomat rovněž obvinil západní státy, že povzbuzují představitele Kyjeva k protiruským akcím, které, jak varoval, mohou snadno přerůst “ve vojenská dobrodružství”.
https://bit.ly/3tqeDSD

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
BBRAD
13. 1. 2022 21:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak jak píší světoví analytici ,teď nezbývá nic jiného než čekat na odpověď – neodpověď
US &NATO na požadavky RF . A vypadá to ,že do příštího čtvrtka ,kdy odpověď RF očekává , no a pak si myslím že se bude “ lámat chleba “ . UVIDÍME

Pavel
14. 1. 2022 11:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Je možné, že jim částečně ustoupí, ale mohou od amíků a NATO stejně čekat nějakou levárnu.