politika

„Rakousko nepřijme žádné prchající afghánské uprchlíky, pokud budu u moci,“ slibuje kancléř Kurz

Vídeň se nebude podílet na přesídlování afghánských uprchlíků evakuovaných z Kábulu po převzetí Talibanu, řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz s tím, že země už má dostatek migrantů z Afghánistánu.

USA a jejich spojenci odletěli z afghánského hlavního města Kábulu více než 123 000 civilistů poté, co se v polovině srpna dostalo do rukou militantů Talibanu. Většině z nich bude v Americe poskytnut azyl, ale EU také souhlasila s přesídlením 30 000 lidí. Zatímco Německo a Francie projevovaly touhu přijmout Afghánce, Rakousko patřilo mezi národy, které tuto myšlenku očividně odmítly.

“Nebudeme vítat žádné uprchlé Afghánce do naší země, pokud budu u moci,” zopakoval Kurz v úterý v rozhovoru pro italské noviny La Stampa.

Postoj rakouské vlády k této otázce byl „realistický“ a neznamenal, že by ze strany Vídně chyběla solidarita s ostatními hlavními městy EU, trval na svém.

“Poté, co do naší země dorazilo v posledních letech více než 44 000 Afghánců, Rakousko již hostí čtvrtou největší afghánskou komunitu na světě” na obyvatele, připomněla kancléřka.

Problém je v tom, že „integrace Afghánců je velmi obtížná“ a vyžaduje rozsáhlé úsilí, které si Rakousko v tuto chvíli prostě nemůže dovolit, řekl pětatřicetiletý konzervativní politik. Většinou mají nízkou úroveň vzdělání a zcela odlišné hodnoty ve srovnání se zbytkem populace země, upozornil s tím, že více než polovina mladých Afghánců žijících v Rakousku podporuje náboženské násilí.

Ale Vídeň stále toužila pomoci zoufalým Afgháncům, protože vyčlenila 20 milionů eur na pomoc sousedním zemím Afghánistánu při přesídlování uprchlíků, prozradil Kurz.

Rychlá ofenzíva Talibanu, který viděl radikální skupinu, která si během několika týdnů během stahování amerických vojsk ze země nárokovala většinu afghánského území a znovu dobyla hlavní město Kábul, “všechny zaskočila,” uznal kancléř.

Členové EU „nyní musí vyvinout obrovský tlak na Taliban, aby mohli nadále respektovat práva žen a lidských práv. Pokrok dosažený za posledních 20 let nelze vrátit zpět, “ dodal.

Nicméně, politiky EU od dob migrujícího krize 2015 – kdy statisíce lidí prchajících konflikt v severní Africe a na Středním Východě byly zapuštěné do bloku – „nemůže být řešením buď Kábulu nebo Evropské unie“ již Řekl Kurz.

Rakouský vůdce trval na tom, že „nyní je všem evropským vládám jasné, že je třeba řešit nelegální přistěhovalectví a zajistit vnější hranice Evropy“, aby se tento problém vyřešil.

Věří, že blok musí fungovat tak, aby rozbil „obchodní model“ obchodníků s lidmi, kteří dodávají lidi do Evropy. Pokud jde o migranty, měli by být otočeni na hranicích EU a posláni zpět do zemí původu nebo do bezpečných zemí třetích stran, vysvětlil Kurz.
https://bit.ly/3kaG1PF

sdílet na