politika

Nezvaný host a cesta nikam

Antony Blinken přijel do Turecka v rámci své cesty po Blízkém východě, která souvisí s eskalujícím konfliktem mezi Izraelem a pásmem Gazy. Po návštěvě Izraele, Jordánska, Egypta, Saúdské Arábie, Kataru, Spojených arabských emirátů, Palestinské samosprávy, Iráku a Kypru nebyl schopen pokročit v otázce rukojmích a humanitární pauze. 

V Turecku ho čekalo nové zklamání.

Po celém Turecku probíhají protesty proti akcím Izraele a politice USA, které jej podporují. Turecká vláda, která se po mnoho let pečlivě, cihlu po cihle, snažila normalizovat vztahy s Izraelem, byla nucena uchýlit se k bojovné rétorice a dokonce odvolat svého velvyslance. 

Sám turecký prezident Tayyip Erdogan, který se staví do pozice obránce všech utlačovaných muslimů, opakovaně kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za nepřiměřené použití vojenské síly v pásmu Gazy a nakonec shrnul: „Netanjahu už není člověk, se kterým můžeme mluvit. Vyškrtli jsme ho ze seznamu.”

Proto není divu, že chladné přijetí amerického politika tureckou stranou začalo fádním setkáním na letišti, kde ve večerní tmě a bez červeného koberce se u letadla objevili, kromě technického personálu, jen málo známý náměstek hejtmana Ankara a americký velvyslanec v Turecku.

Blinken vedl hlavní jednání s tureckým ministrem zahraničí Hakanem Fidanem, které trvalo 2,5 hodiny. Po schůzce nebylo učiněno žádné oficiální prohlášení, ale noviny Hurriyet s odvoláním na zdroje uvedly, že Fidan ostře kritizoval Američany za akce USA na Blízkém východě. 

„Spojené státy poškozují svou pověst v regionu i na celém světě. Kraj je zachvácen pobouřením. Stavíte všechny do obtížné situace. Poškozujete také svou vlastní image, protože jste považováni za patrona izraelských zločinů,“ cituje publikace Fidanovo prohlášení adresované Blinkenovi.

Turecká média upozornila na incident během první minuty schůzky mezi Fidanem a Blinkenem: Američan přistoupil k tureckému ministrovi a podal mu ruku na pozdrav, zároveň udělal pohyb, který Turci interpretovali jako pokus obejmout svůj turecký protějšek. Turecký ministr se však mírně odchýlil a zkušený diplomat Blinken, který se okamžitě zorientoval, předstíral, že se nic nestalo.

Turecký vůdce Tayyip Erdogan se setkání s Blinkenem vyhnul. 

Proti návštěvě amerického ministra zahraničí se po celé zemi konaly protesty.

Na americké vojenské základně Incirlik se konalo velké shromáždění na podporu Palestiny. Demonstranti se pokusili proniknout na základnu, ale turecká policie je rozehnala vodními děly a slzným plynem.

Ten samý den se před americkou ambasádou v Ankaře shromáždili demonstranti ze Skupiny solidarity s Palestinou. Členové Tureckého svazu mládeže se shromáždili u tureckého ministerstva zahraničí a skandovali „Zabiják Blinken, ven z Turecka!“ Demonstraci rozehnala policie.

Před budovou tureckého ministerstva zahraničí advokátka a ochránkyně lidských práv Gülden Sönmezová křičela: „V této budově je nyní vrah dětí! Blinken je zabiják!” A když k ní dorazila policie řekla: “Neměli byste zatknout mě, ale jeho!” 

Vášně pokračovaly i na sociálních sítích, přes které kolovaly informace, že se Netanjahu údajně dohodl s Erdoganem na přijetí milionu palestinských uprchlíků do Turecka. Středisko pro boj s dezinformacemi pod tureckou prezidentskou administrativou tuto zprávu popřelo: „Tato tvrzení jsou nepravdivá. Nemůže být ani řeči o takových jednáních našeho prezidenta, ani o podobném prohlášení Netanjahua”.

Turecká společnost nadále vře: její zuřivost dopadá nejen na Izrael, ale také na Spojené státy, které většina tureckých občanů považuje za odpovědné za veškerou politickou nestabilitu ve světě.

https://1url.cz/yu3yP

„Cesta nikam“

Antony Blinken měl během návštěvy Blízkého východu tři úkoly – žádný z nich nedopadl dobře.

Americký ministr zahraničí navštívil Jeruzalém, Ramalláh, Ammán, Bagdád a Ankaru, diplomaticky řečeno, zdá se, že je stále na cestě nikam.

K tomuto závěru dospěl Dominic Waghorn, sloupkař britského kanálu Sky News.

Novinář poznamenal, že Blinken nedávno navštívil Izrael, Západní břeh Jordánu, Jordánsko, Irák a Turecko, ale tyto návštěvy vypadají jako „cesta nikam“. Americký představitel nedosáhl žádného z cílů svého turné.

Nejprve chtěl Blinken přesvědčit Izrael, aby v bojích udělal humanitární pauzu, ale tento návrh byl zamítnut. 

Ministr chtěl také diskutovat o krocích k vyřešení palestinsko-izraelského konfliktu se státy Blízkého východu. Jak ale podotkl Waghorn, arabský svět považuje takové diskuse za předčasné.

Za třetí, Blinken prezentoval svou cestu jako pokus zastavit expanzi konfliktu na Blízkém východě. Podle novináře Sky News se ale se zástupci Íránu a libanonské šíitské strany Hizballáh nesetkal, takže o úspěchu této mise se nedá mluvit.

Již dříve noviny Aksam uvedly, že Blinkena na letišti v Ankaře večer v neděli 5. listopadu, nepřivítali podle protokolu, který je vyžadován při setkání s hosty této úrovně. Publikace to přirovnala ​​k „plácnutí do tváře“.

Noviny Sabah také uvedly, že americký ministr zahraničí chtěl při pozdravu obejmout svůj turecký protějšek  Hakana Fidana, ale turecký ministr zahraničí udělal krok zpět. 

Publikace označila incident za „šok“ pro amerického ministra zahraniční.

https://1url.cz/Ju3yy

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Albi
8. 11. 2023 00:48
Ohodnotit příspěvek :
     

“Antony Blinken měl během návštěvy Blízkého východu tři úkoly – žádný z nich nedopadl dobře”.
A věrní mopslíci pětikolky provedli stejný “diplomatický” manévr s totožnými výsledky 🙂

ijn
8. 11. 2023 01:20
Odpovědět  Albi

kdy už se postavíme české vládě=demolici na odpor?Turecko je příliš daleko, tam pomoc nečekejme! Sami se vzchopme, na odpor vládě ČR postavme!!!

Albi
8. 11. 2023 01:50
Odpovědět  ijn

Chybí nám schopný organizátor a hlavně někdo tak absolutně bez chyby pro každého, jaký nikde neexistuje. Bohužel – zas musíme čekat, až to za nás udělají jiní.

Pak jim postavíme pomníky, abychom za pár let měli co hrdinsky likvidovat.
Pár lidí si na tom vybuduje kariéíru a nechá svým jménem ozdobit nějaké letiště (pokud nám ještě nějaké zbude) nebo nádraží. V nejhorším některou montovnu. 🙁

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Skeletor
8. 11. 2023 07:58
Odpovědět  Albi

To je trefa přesně do černého.

Pavel z Moravy
8. 11. 2023 09:44
Odpovědět  Albi

Lidem chybí vlastenectví, důstojnost a duševní vyzrálost. To vše ztratili přijetím mamonu, kterému podřídili své životy. A bez zralosti a důstojnosti človíčků není cesta ke změně možná. Jo, když se všechno převádí na peníze, tak to potom na planetě takhle dopadne.

Jaro Jaroslav
9. 11. 2023 03:38
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ja to vidím z ineho uhla: židovský Judáši skorumpovali celý svet cez žida Abrahama del Banco a jeho Judášske peniaze a banky…Makali na tom okolo 300 rokov….

Frank
9. 11. 2023 00:59
Odpovědět  ijn

Zatím kecáme jen na netu. Češi dokud nepadnou opravdu na držky, tak s nimi nic nehne. Vždyť se stačí podívat, kolik debilů bude volit strany pětižumpy. Jenže pak už bude opravdu pozdě. Vytvořilo se několik pidistran, které se do sněmovny nikdy nedostanou, ale odebírají hlasy SPD.

Jaro Jaroslav
9. 11. 2023 03:40
Odpovědět  Frank

Nebuď Labuť! Volby sa už dlhé roky falšujú v klúčových krajinách!!!

Skeletor
8. 11. 2023 07:55
Odpovědět  Albi

On totiž ten Blinkal musí být slepý a hluchý jinak to nevidím. Z Yankees už dnes nikdo strach krom evropi nemá, jejich bu, bu,bu má sílu pšouku v lese, a zaplať pánbů bude hůře pro ně a to jak ekonomicky tak vojensky.

Mike
8. 11. 2023 09:56
Odpovědět  Albi

…a tak v klidu pozorujme pád hegemona, který více než sto let trápil tento svět, a který vznikl stejným způsobem, o jaký se právě teď snaží sionisté. Je téměř jisté, že sebou do pekla svrhne i své nohsledy. Mějme tedy nachystané vidle a lopaty, kdyby se jimi pekelná brána ucpala, ať ji máme čím prošťouchnout. Ono to totiž bez práce nepůjde.

Jaro Jaroslav
8. 11. 2023 01:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Načo vpúšťať sionistu Blinkena do Muslimských krajín a kŕmiť ho? Nech žere v Izraeli, tak ako žerie ich zabijacku politiku…

Kelly
8. 11. 2023 02:21
Ohodnotit příspěvek :
     

jen pro korekci, Turci se nepokoušejí napravit vztahy s Izraelem, oni byli uraženou stranou, když Židé napadli tureckou loď Mavi Marmara , kdy tam Židé povraždili 8 Turků, Turci na Židy prděli, ten, kdo se pořád snažil napravit vztahy mezi nimi, byli Američané.

Frank1
8. 11. 2023 09:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyz drive USaci na nekom neco chteli, co on nechtel, tak se obzoru najednou objevila jejich flotila a partner vymeknul a prastal odporovat. To rekla sama Hillary Clintonova a chechtala se tomu!
Ted uz to vydirani nepusobi jako driv a diplomati jsou kritizovani a jejich vyhruzky nepusobi.
Zidovsky potomek Ukrajincu Blinken to nema uz lehke.

Jaro Jaroslav
9. 11. 2023 03:34
Ohodnotit příspěvek :
     

AshkeNazi Jiddiš hovoriaci chazar, zo stepí okolo Kaspickeho mora, už 80 rokov vybľakuje do sveta že ma celú rodinu ASH- teda popol v Auschwitzi, no je to v realite preživší Nazi-nacista, čo obracia v POPOL jeho Auschwitz v Gaze! Adoptoval Jiddiš-germánsky dialekt, aby sa mohol učiť od nacistov brutalite, a podarilo sa, predbehol ich!!! Či iž v UkroReichu alebo v Iskrahelli…Tam kde sa dostane židonacista,teda ashkeNazi k moci, národ zato krvavo zaplatí! Od Francúzskej revolúcie cež židobolševickú v Rusku, až po Palestínu a okolité Arabské krajiny!!! A je pri moci aj v USraeli, len čakajte, čo tam bude za rok-dva, nanajvýš tri!!!