politika

„Nepoužívejte agresivní jazyk a vnucování názorů“: Rusko reagovalo na prohlášení Blinkena o normalizaci vztahů

Rusko kladně vyhodnotilo možnost uspořádání osobního setkání mezi Vladimirem Putinem a Joe Bidenem. 

Jak však bylo uvedeno v Radě federace a Státní dumě, americká strana by neměla klást žádné podmínky ani vnucovat Moskvě určité názory. 

Takto se poslanci vyjádřili k postoji ministra zahraničí USA Anthonyho Blinkena, který řekl, že Washington by upřednostňoval stabilnější vztahy s Moskvou. Zároveň dodal, že USA „přijmou příslušná opatření“, pokud se Rusko „rozhodne jednat bezohledně nebo agresivně“.

Rusko pozitivně vyhodnotilo možnost uspořádání osobního setkání mezi Vladimírem Putinem a americkým prezidentem Joe Bidenem s tím, že Washington by neměl přicházet s podmínkami. 

Podle Sergeje Cekova, člena výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti, by tedy Washington za účelem normalizace vztahů mezi oběma zeměmi neměl Moskvě nutit svoji vlastní vizi domácí politiky, kterou by, jak se domnívají USA, mělo Rusko následovat.

“Setkání samo o sobě je dobré a mluvení je dobré. Nemyslím si, že by Spojené státy měly navrhovat jakékoli podmínky, to znamená, že by měly jednoduše jenom mluvit o normalizaci vztahů. Bohužel nechápou, že vše, co o nás říkají, je jejich obraz:
jak nerozvážnost, tak agresivita v politice,“ řekl partner RT.

Anton Morozov, člen Výboru pro mezinárodní záležitosti Státní dumy, v rozhovoru s korespondentem RT uvedl, že samotná vyhlídka na setkání mezi vůdci Ruska a Spojených států „vzbuzuje opatrný optimismus“.

“Na jedné straně je nejvyšší čas tuto konfrontaci ukončit, naše vztahy jsou nyní na nízké úrovni, což brzdí nejen nás, ale i Američany,“ uvedl poslanec.

Zároveň upozornil na Blinkenovu klauzuli o záměru USA sledovat akce Ruska. Podle Morozova jsou taková prohlášení z diplomatického hlediska nepřijatelná.

“Budujeme naši politiku na základě našich národních zájmů. Pokud budou v rozporu se zájmy Spojených států, pak je třeba, aby se USA přizpůsobily a přiblížily své postoje u jednacího stolu a nepoužívaly agresivní jazyk, tlak a vnucování svých názorů,“ uzavřel.

https://bit.ly/3eiubjx

sdílet na