politika

„Informační monstrum“ nemůže státu diktovat, jak má žít

Twitter smazal zprávu prezidenta Nigérie

Administrativa Twitteru odstranila příspěvek prezidenta Nigérie Muhammadu Buhariho. 

V reakci na to vláda Nigérie na dobu neurčitou pozastavila práci sociální sítě Twitter v zemi.

Zákaz Twitteru byl oznámen dva dny poté, co sociální síť odstranila zprávu nigerijského prezidenta Muhammadu Buhariho o separatistech na jihovýchodě země, o nichž se domnívá, že jsou zodpovědní za útoky na infrastrukturu v regionu.

Buhari napsal, že „mnoho z těch, kteří se dnes chovají špatně, jsou příliš mladí na to, aby věděli o ničení a smrti během nigerijské občanské války v letech 1967–1970“. 

Prohlásil: „Ti z nás, kteří byli na bitevním poli po dobu 30 měsíců a kteří prošli válkou, s nimi budou jednat v tom jazyce, kterému rozumí.“ 

Twitter tento příspěvek prezidenta odstranilZpráva podle Twitteru porušuje pravidla sociální sítě.

Ministr informací a kultury země Lai Mohammed uvedl, že hlava státu „může svobodně vyjádřit svůj názor, pokud je znepokojena situací,“ uvádí RIA Novosti.

Mluvčí ministerstva zahraničí Ruské federace Maria Zacharova komentovala blokování sociální sítě Twitter v Nigérii s tím, že „informační monstrum“ nemůže státu diktovat, jak má žít.

“Sociální síť měla zato, že prezident Nigérie nezná tak dobře historii Nigérie jako sociální síť. Měla zato a přepočítala se. Nyní v Nigérii není žádná taková sociální síť, dokud si to nigerijské orgány nerozmyslí,“ napsala Zacharova ve svém telegramu.

https://bit.ly/2T2mFAO

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Herodes
6. 6. 2021 07:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Nic nového. Monopolní soukromý IT vlastník zablokoval dalšího prezidenta. A když to nejde vybudováním konkurenčního IT prostoru, jelikož je to velice drahé a Twitter se nezmění (proč by to dělal?) – jednoduše byl zablokován. Z hlediska logiky věci jediné správné řešení..

KarelDar
6. 6. 2021 11:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Když chce prezident (ale i kdokoliv jiný) prezentovat svoje názory na soukromé síti, musí si uvědomovat možné následky. Patrně tihle lidé nemají na to, pořídit si vlastní webové stránky.