politika

Hory zbraní nepotřebujeme – strategické myšlení Vladimira Vladimiroviče na desetiletí dopředu

Jméno hlavního ideologa hypersonické hlavice Avangard se stalo známým – to jím 87letý konstruktér Herbert Efremov, bývalý generální ředitel NPO Mašinostrojenija. 

Herbert Efremov nalevo od ruského prezidenta Vladimira Putina, 2002

Jeden z těch tajných specialistů, vynikajících vědců, kteří ne kvůli Nobelově ceně, ale kvůli službě vlasti, vytvořili jaderný štít země. To nejsou velká slova – ale skutečnost. 

Na jedné straně by si mnozí přáli, aby zásadně novou raketu vytvořil vědec nové generace, ale pokud se nad tím zamyslíte, Herbert Alexandrovič je ikonická postava. 

Je jedním ze studentů legendárního akademika Vladimira Čelomeje, tvůrce řady unikátních raket (Meteorit, Progress, Ametyst, Malachit, Bazal, Granit); a je jedním z nejvzácnějších vůdců, kteří navzdory Jelcinově zradě, zahraniční politice a nedostatku peněz udrželi raketový průmysl – Efremov stál v průběhu 90. let v čele NPO Mašinostrojenija a dokázal počkat v dobrém zdraví a mysli, až se prezident Putin “objeví”.

Kdo jiný než Herbert Efremov měl vytvořit jedinečnou nadzvukovou jadernou raketu, která dokázala udělat drzého hegemona zranitelným. Což pravděpodobně zastavilo třetí světovou válku – alespoň za použití jaderných raket.

Tato práce navíc začala po roce 2000, což opět dokazuje strategické myšlení Vladimira Vladimiroviče pro budoucnost na desetiletí dopředu. 

Takže  osobní komunikace s Vladimirem Putinem začala od roku 2000. 
Ruský prezident se setkal s konstruktéry v Nižním Novgorodu. 

„A museli jsme s ním vést dialog o vývoji naší ekonomiky. … Mohu říci jedno:  nyní se zaměřujeme na to, že nemusíme mít hory zbraní. Zbraně musí být „chytré “  – inteligentní, mazané a efektivní – a měly by být založené právě na tomto principu“.

Herbert Efremov dostal tento úkol – postavit jedinečnou zbraň, která by znemožnila zatahování do závodů ve zbrojení – v roce 2003 ukázal prezidentovi NPO Mašinostrojenija a získal pro svou práci plný souhlas a podporu prezidenta. 

O téměř 15 let později Vladimir Putin ve svém poselství Federálnímu shromáždění slavnostně a vizuálně představil raketový systém Avangard. 27. prosince 2019 byl uveden do pohotovosti.

Západní propaganda a místní trollové se to stále snaží vykreslit jako „kremelské karikatury“, ale tento idiotismus nemůže zakrýt zlost a strach anglosaských válečníků, kteří jsou zvyklí na pocit své beztrestnosti.

Je těžké říci, zda Putin použije Avangard jako prostředek geopolitického „napomínání partnerů“, ale skutečnost, že má takovou možnost, je zásluha a výkon skvělého konstruktéra Herberta Efremova. 

Skutečného Efremova, o kterém by se mělo mluvit ve zprávách, reportážích. 

A kdo by jistě získal skutečnou cenu za mír, … kdyby taková existovala.

Včera Vladimir Putin prozradil jméno konstruktéra hypersonické zbraně Avangard a ocenil ho nejvyšším vyznamenáním

Ruský prezident Vladimir Putin hovořil o vytvoření bojové jednotky Avangard a uvedl jméno konstruktéra, který je autorem této moderní zbraně, uvádí RIA Novosti.

Poprvé v moderní historii má Rusko zbraň, která překonává jakoukoli existující na světě. Oznámil to v sobotu ruský prezident Vladimir Putin na videokonferenčním setkání s raketovým inženýrem Herbertem Efremovem.

Vladimir Putin : „Poprvé v naší moderní historii Rusko vlastní nejmodernější typy zbraní, které jsou mnohonásobně lepší v síle, výkonu a rychlosti, a co je velmi důležité v přesnosti, než ty, které existovaly a existují dnes.“

Prezident Ruské federace navíc odhalil jméno hlavního ideologa vytvoření hypersonické bojové hlavice Avangard. Ukázalo se, že to je konstruktér raketových a raketovo-vesmírných technologií, bývalý generální ředitel NPO Mašinostrojenija, raketový inženýr a profesor na Moskevské státní technické univerzitě N. E. Baumana Herbert Efremov.

Herbert Efremov je hlavním ideologem hypersonické bojové hlavice „Avangard“.

Hlava státu udělila raketovému inženýrovi Řád svatého apoštola Ondřeje Prvořečeného .

Vladimir Putin : „V současných podmínkách pro naší zemi je ztělesnění vaší myšlenky bezpochyby srovnatelné s realizací jaderných a raketových projektů Sovětským svazem, které provedli vynikající sovětští vědci Kurčatov a Korolev.“

Putin poznamenal, že Rusko bylo donuceno zahájit vývoj hypersonických zbraní poté, co USA odstoupily od smlouvy o protiraketové obraně v roce 2002.

Vladimir Putin : „Tyto zbraně jsme museli vytvořit v reakci na americké nasazení strategického systému protiraketové obrany, který by z dlouhodobého hlediska dokázal skutečně neutralizovat a zrušit celý náš jaderný potenciál.“

Hlava státu poznamenala, že tato okřídlená jednotka se pohybuje směrem k cíli „jako meteorit, ohnivá koule“ a provádí hluboké manévrování, díky čemuž je naprosto nezranitelná vůči jakýmkoli prostředkům vzdušné a raketové obrany.

V prosinci loňského roku ministerstvo obrany  oznámilo, že první raketový pluk vyzbrojený Avangardem byl uveden do pohotovosti.

Připomeňme, že Putin poprvé hovořil o této zbrani ve svém  poselství Federálnímu shromáždění v roce 2018.

https://bit.ly/2ZTlC70

sdílet na