politika

Evropská unie nás s nedostatkem plynu podvádí a ohrožuje naši bezpečnost

Jedná se o velmi nebezpečnou hru. Unie neobjednává nabízený plyn od ruského Gazpromu, neboť je levnější než diktují momentální tržní spotové ceny. 

Navíc, plyn z Evropských zásobníků Brusel v podstatě zdarma tlačí zpětným chodem na Ukrajinu.  Tato „diverze“ vyčerpala již 47 procent z podzemních zásobníků.

Evropským odběratelům a samozřejmě, “sponzorům” Ukrajiny (aniž by to tušili) tímto otevírá oči agentura TASS.

Mainstream jako vždy šílí … “Jamal je už pět dní v reverzním módu”! 

Propaganda řekne A, ale velmi poctivě zamlčí „B“. Pojďme si to vysvětlit.

Podvod je v podstatě jednoduchý

Jamal Gazprom uzavřel, neboť nemá z Evropské strany objednávky na dodávky plynu dokonce ani za osminásobně nižší cenu, jaká dnes panuje na evropských trzích. 

To je první podraz vůči občanům Evropské unie. 

Jamal je plynovod, kterým Gazprom přes Polsko zásobuje Německo. Naopak Německo ze zásobníků, které již vyprázdnilo na 47 procent kapacity, tlačí zpětným chodem přes Jamal levný plyn již dodaný Evropě na Ukrajinu (pravděpodobně zdarma). Tím výrazně ohrožuje energetickou bezpečnost Evropské soustavy rozvodů s plynem, neboť zima teprve začíná. Takto dodaný plyn na Ukrajinu platíme všichni kromě Kyjeva v téměř sto procentních nárůstech spotových cen na evropském trhu.

V roce 2021 opakovaně zazněla obvinění proti Rusku v souvislosti s energetickou krizí v Evropě. 

Ruský prezident Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci prohlásil, že Rusko se nezmocnilo trhu s plynem a varoval své partnery v Evropě před nebezpečím zničení systému dlouhodobých kontraktů na dodávky plynu.

Začátkem tohoto týdne Vladimir Putin komentoval rekordní zvýšení cen plynu a obvinění, že Moskva manipuluje trh tím, že nerezervuje kapacitu na plynovodu Jamal-Evropa. Prezident zdůraznil, že Gazprom dodává celý objem plynu na základě stávajících dlouhodobých smluv a německé a francouzské protistrany nepředložily nabídky na nákup.

Falešná obvinění

“Obvinění Ruska a Gazpromu z nedostatečných dodávek zemního plynu jsou nepřijatelné a neopodstatněné, evropské země si vytvářejí problémy samy”. Uvedl to oficiální zástupce “Gazpromu” Sergej Kuprijanov ve vysílání televizního kanálu “Россия-1“. Informuje agentura TASS.

Jedná se o hnusnou lež

“Všechna obvinění Ruska a Gazpromu, že dodáváme na evropský trh málo plynu, jsou naprosto neopodstatněné, nepřijatelné a nepravdivé. Nebo, jednodušeji řečeno, lži a lži,” řekl Kuprijanov.

Podle Kuprijanova je Gazprom připraven dodat dodatečné objemy plynu na základě stávajících dlouhodobých smluv. Ceny plynu za tyto dodávky jsou výrazně nižší než spotové ceny, poznamenal. 

“Všechny problémy v západní Evropě si vytvářejí její země samy a není třeba z toho obviňovat Gazprom. Je lepší se podívat do zrcadla,” dodal oficiální zástupce holdingu.

Rozsah smluv v roce 2021

Řada klientů Gazpromu z Evropy, zejména z Francie a Německa, si již zvolila objem ročních kontraktů v roce 2021, takže již nepodávají žádosti o dodávky plynu, řekl Kuprijanov. 

“Letos Gazprom dodal do Německa na základě smlouvy 50,2 miliardy metrů krychlových, což je o 5,3 miliardy více než loni. Mezi země, kam Gazprom již dodal plynu více než za celý loňský rok, patří kromě Německa také Itálie, Turecko, Bulharsko, Maďarsko, Srbsko, Dánsko, Finsko, Polsko. Zároveň řada našich klientů, zejména z Francie a Německa, již kompletně vybrala všechny své roční objemy smluv, a proto již nezařazují nabídky na dodávky plynu a Gazprom rezervuje přepravní kapacity na základě stávajících nabídek, a nikoli naopak,“ řekl.

Zástupce Gazpromu dále poukázal na dostupné údaje o fyzickém reverzu plynu z Německa do Polska a dále na Ukrajinu v množství 3-5 milionů metrů krychlových za den.

Názor si udělejte sami

TASS dodává také příklad. Na základě současného scénáře cena plynu v nizozemském uzlu TTF na podzim roku 2021 poprvé v historii překročila hranici 1 000 dolarů za tisíc metrů krychlových. 

A v prosinci – byla až 2 000 dolarů za tisíc metrů krychlových metrů. Cena je tak vysoká kvůli spekulativnímu faktoru a neodráží skutečnou cenu fyzických dodávek do Evropy. 

Průměrná vývozní cena plynu podle smluv s Gazpromem v roce 2021 je 280 dolarů za tisíc metrů krychlových. Jenže, na tom by v Evropě ekonomičtí a ideologičtí spekulanti nevydělali. Tedy, pokud by se rozhodli objednat plyn od Gazpromu, nevydělali by na nikom z nás.

Plynu je dost. I levného. Stačí jej pouze objednat za 8krát nižší cenu. A zítra proudí do Evropy. 

Ale řekněte to kšeftařům s ideologiemi.

https://bit.ly/3es5i4a

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
27. 12. 2021 10:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Chtějí nás občany této farizejské EU úplně odrovnat a ožebračit. Zdá se, že takzvané elity EU si myslí, že ožebračení lidé se jim budou lépe ovládat. Předpokládají, že ztratí pud sebezáchovy a oni do nich budou moci narvat všechen ten vakcinační sajrajt, rozehrát špinavou hru se zeleným údělem a další prvky k ovládnutí občanstva. Předpokládají, že se asi populace ze strachu o své životy bude plazit před jejich výsostmi. Kdybychom vypadli včera z EU, tak již bylo pozdě.