politika

Andrej Fursov: Proč de-stalinizace v Rusku zvyšuje Stalinovu popularitu?

Sociolog a historik Andrej Fursov poznamenal, že v Rusku, s výjimkou pozdního sovětského období, se od roku 1991 aktivně provádí „de-stalinizace vědomí“. Ve skutečnosti každý vládce Ruska prohlásil, že je čas konečně provést „konečnou de-stalinalizaci“.

A do toho se investují peníze: točí se filmy, píší se knihy, články, kde je Stalin „probírán“, ale místo toho, aby Rusové začali negativně hodnotit Stalinovu postavu v historii, naopak – průzkumy veřejného mínění naznačují, že Rusové začali mít lepší postoj k vůdci SSSR.

Podíváme se, proč k tomu dochází z hlediska historie a sociologie. Koneckonců, jak pro Putina, tak pro Medveděva, jsou všechny tyto procesy „překvapivé“.

Proč je Stalin populární?

Andrej Fursov poznamenává, že Stalin je spojován s mnoha vítězstvími, úspěchy a pokrokem. 
Za Stalina – to bylo Vítězství, industrializace, kulturní revoluce, vědecké úspěchy.

Za Stalina existovala skutečná odpovědnost za zločiny, bez ohledu na status a známou tvář; došlo k sociální mobilitě, kdy člověk z vesnice mohl v tomto systému dosáhnout všeho. 

Říkat, že se nejedná o plusy, je nemožné. 

Podle historických standardů nelze Stalina srovnávat s vládci Ruska, kteří byli u moci po něm.

Proč selže anti-stalinistická propaganda?

Podle Fursova je neúčinnost anti-stalinistické propagandy způsobena skutečností, že Stalinovi kritici nikdy nemohou dokázat, že jsou alespoň v něčem lepší než Stalin. Nemají za sebou žádnou efektivní práci a žádné úspěchy srovnatelné se Stalinem.

Koneckonců je pošetilé brát v úvahu kritiku Jelcina, vzhledem k tomu, že Stalin vytvořil, rozvíjel průmysl, a Jelcin ho používal pouze k obohacování sebe sama, aniž by došlo k průlomu, jako ve dnech Stalina.

Nelze říci, že za Stalina bylo všechno dokonalé, ale lze říci, že existovalo mnoho zásluh, které nejsou v současnosti.

https://bit.ly/2Oqfltt

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Editor
16. 7. 2020 10:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Po převzetí vlády tehdy ještě Sovětského Ruska Stalinem byla země schopná vyrábět lehce technologicky zaostalou průmyslovou produkci. Na konci jeho éry produkoval SSSR prakticky všechno, co bylo tehdy možné vyrábět celosvětově. Ne vždy v odpovídajícím množství a ne vždy ve špičkové kvalitě. Část produkce byla licenční, u části produkce se k technologii dospělo reverzním inženýrstvím, ale podstatná část byla z vlastního vývoje. Pravda, sem tam kopírovali natvrdo a bez skrupulí. Jako všichni na celém světě.