blogpolitika

Rakušanovo karvinské extempore

David Martínek:

V zásadě je správně, když se vládní politik vypraví do strukturálně postižených regionů.

Je to v pořádku. Taková aktivita by měla být pravidelná a běžně na pořadu dne.

Pokud se ale vydá Rakušan do Karviné, Sokolova, Ostravy, Mostu a dalších strukturálně postižených měst a regionů, po dvou letech hrozivého vládnutí této vlády, jde samozřejmě jen o další ukázku psychotického aktivismu, jehož jádrem je vyvolávání konfliktů a zvyšování pozornosti. Je to praktika, která tento typ politiků provází od počátku.

Tahle věc nepomůže v daných regionech nikomu a ničemu.

Je to podobné, jako když se po zvolení prezidentem vypravil do Ostravy Petr Pavel, aby zde šaškoval v zavřeném dole. Aniž by mu někdo z jeho marketingového dream teamu předtím vysvětlil, že v Ostravě jsou doly už dvacet let zavřené a město a region intenzivně pracuje na tom, aby zde vznikaly centra pro vědu, moderní technologie, výzkum, lékařství a podobně.

Co už, na papalášské výjezdy jsme zde zvyklí. Už od dob, kdy zde Gottwald zapaloval nefunkční vysoké pece.

Rakušan nedávno ohlásil práci nového marketingového týmu. Údajných špiček, kteří stojí za zvolením Pavla, Čaputové atp. Titéž marketéři, kteří se uvedli mimořádně hloupým videem, nyní pokračují ve strategii, která by se dala nazval „čelem k voličům“.

S povzdechem to okomentuji.

Setkání s občany je vždy cenné. Nicméně, princip je trochu jiný. Je dobré znát názory voličů už před volbami. Podle voličů, jejich potřeb, připravovat volební programy. A tyto se poté snažit ze všech sil prosazovat a naplnit.

Tato vláda dělá přesný opak. Na voliče kašle, prosadí se k moci volební reformou, poté vládne pro republiku devastujícím způsobem a když už doslova hoří, tak teprve tehdy, za doprovodu početné ochranky a těžkooděnců, vyráží za občany.

Obávám se, že to, co nespokojení lidé v regionech potřebují, Rakušana jednoduše nezajímá. Tahle akce slouží k tomu, aby se Rakušan předvedl před vlastními voliči. A když si počtete pod jeho příspěvkem, jeho voliči skutečně oceňují Rakušanovo „hrdinství“. A zase, rozčilují se nad lidmi, kteří se do Rakušana obuli pěkně zhusta a v Karviné mu řekli pragmatické: „Demisi, fašisto.“

Pro mě osobně by bylo cenné setkání s Rakušanem v jediném případě.

Kdyby přišel, předstoupil před občany a řekl:

„𝑃𝑎𝑟𝑑𝑜𝑛. 𝑃𝑜𝑠𝑟𝑎𝑙𝑖 𝑗𝑠𝑚𝑒, 𝑐𝑜 𝑗𝑠𝑚𝑒 𝑚𝑜ℎ𝑙𝑖. 𝐴𝑏𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡𝑛𝑒̌ 𝑗𝑠𝑚𝑒 𝑡𝑜 𝑛𝑒𝑧𝑣𝑙𝑎́𝑑𝑙𝑖 𝑎 𝑛𝑒𝑢𝑚𝑖́𝑚𝑒 𝑡𝑜. 𝑃𝑟̌𝑖𝑠̌𝑒𝑙 𝑗𝑠𝑒𝑚 𝑠𝑒 𝑣𝑎́𝑚 𝑡𝑖́𝑚𝑡𝑜 𝑧𝑎 𝑠𝑣𝑒́ 𝑢́𝑐̌𝑖𝑛𝑘𝑜𝑣𝑎́𝑛𝑖́ 𝑜𝑚𝑙𝑢𝑣𝑖𝑡.

𝑉 𝑝𝑜𝑛𝑑𝑒̌𝑙𝑖́ 𝑠𝑙𝑜𝑧̌𝑖́𝑚 𝑑𝑒𝑚𝑖𝑠𝑖.“

Možná bych se v takovém případě obtěžoval na podobné setkání přijít.

A možná bych mu poprvé v životě i upřímně zatleskal.

fb

sdílet na

74 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
JoFa
23. 1. 2024 21:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Nechcem nikoho uraziť, ale myslím si, že na kvalitný článok sa pracuje niekoľko dní ak nie týždňov a aj tie ruské preklady nie sú bohviečo. Nechceli by ste zvýšiť úroveň a skúsiť produkovať v zmysle: Radšej menej a kvalitne ako veľa a dúchodcúm to stačí!

JoFa
23. 1. 2024 22:31
Odpovědět  JoFa

Áno, som rebel a vaše mínusy mňa v tom utvrdzujú, ale nechceli by ste niečo kvalitnejšie? Ja áno.

JoFa
23. 1. 2024 22:58
Odpovědět  JoFa

Ak nechcete kvalitu od ľudí ktorých čítate, tak potom ste spokojní s kvalitou, ktorú vám ponúkajú vaši politici.

Autor
23. 1. 2024 23:41
Odpovědět  JoFa

No tak dobře:
Za prvé, zkuste psát sám nebo překládat.
Za druhé, na Slovensku to bylo – i když prozatím – o dost politicky tvrdší než to bylo zde a tehdy jsem radil Slovákům, co jsem znal, volte Fica a VŠICHNI stejně volili Čapnutou. V politických vraždách jasně vede Slovensko, pamatujete si to ještě? Takže nemáte žádný důvod k tomu, abyste byl “nad věcí”. A Ficovi se může – a vůbec mu to nepřeji naopak mu fandím – stát cokoliv, třeba i nějaká ta absolutně náhodná politická vražda … Pandořina skříňka na Slovensku byla otevřena již před dost dlouhou dobou … Ale chápu – “Jsem jen ledajaký oné ˇČehůn, který tomu absolutně nerozumí …
Za třetí svět je v pohybu a dost možná se rozhoduje o mnohém na dlouho. takže je dobré být informován. Velká média prostě až příliš lžou.
Za čtvrté. Nikoho nenutím číst ani moje překlady a ani jiných. To je volba. Každého.
Bohužel není doba na to si hrát na “pohodičku a klídek” někde u táboráčku, i když bych rád. A právě takový postoj za posledních 35 let nás stál skoro všechno …
A – bylo to tu řečeno několikrát – pokud vám něco chybí, nebo se nelíbí, jak je to uváděno – přiložte ruku k dílu. SÁM A OSOBNĚ.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
24. 1. 2024 00:14
Odpovědět  Peter 008

Von jen rozesírá.

Slovan
24. 1. 2024 09:36
Odpovědět  katango

Paní doktorko, já obyčejný prostý vesničan jsem toho kolemjdoucího nicka prokoukl okamžitě (mám čuch na nedobré lidi) a viděl jsem do něj jako do hubené kozy. Vidíte a to nemám žádné tituly,to je có? Také jsem ho hned požádal o NO Coment. Musím ale džentlmensky uznat, že respektuje moji žádost, což se o určitých vtíračů říci nedá. Lze zpětně dohledat. Ale váš soukmenovec se bude za vaše podsouvání zlobit. Možná né. 😊 😊

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
24. 1. 2024 12:12
Odpovědět  Slovan

Jéžiši, já to nenapsala jako objev měsíce, ale jako drobné uchlácholení. Už jsem se tu s tím pánem střetla a možná ne jednou. Většinou mi za reakci nestojí, ale občas se neudržím.

Slovan
24. 1. 2024 18:04
Odpovědět  katango

Nooo jen aby?!! 😋😊😊

katango
24. 1. 2024 22:38
Odpovědět  Slovan

To víte, profese se nezapře, měla jsem pocit, že potřebuje podpořit.

jan
24. 1. 2024 11:23
Odpovědět  Peter 008

A to zde lze, zveřejňovat překlady? Ruských článků? Nebo je to jen takové plácání?
Hmm, místo odpovědi mínus. No, to je taky odpověď,
Aha, kdo se nehrbí, nekýve hlavou jako osel a nedělá ze sebe hlupáka, je mimo mísu asi. Typická česká připosranost. Proto mám daleko raději Slováky. Ti takoví nejsou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel
24. 1. 2024 07:47
Odpovědět  JoFa

Vypadáte na takového bych řekl ,,40,, letého děda vševěda. O životě celkom nič neviem ale ,,poradit vám musím,,. A ještě něco, když se Vám nelíbí komentáře pana Martínka tak nám doporučte nějakou vaší zvezdu, mimo Vaší vlastní osoby. Hej!

katango
24. 1. 2024 12:13
Odpovědět  Pavel

Ne. Vypadá na puberťáka, co si ráno prohlídne v zrcadle beďary a pak to jde starejm nandat, aby se aspoň chvilku cejtil jako vítěz.

katango
24. 1. 2024 00:13
Odpovědět  JoFa

Rebel nejste. Pro to, co jste, existují jiné výrazy.

24. 1. 2024 01:40
Odpovědět  katango

Jo.Moc vošklivý. Ale von se měl kadet Biegler třeba taky za rebela. Ale to, jak tenhle sr-áč každou svou další nasíra-čku uvádí tím, že nechce nikoho urazit, je ve své prostoduchosti až dojemný.

24. 1. 2024 01:46
Odpovědět  JoFa

Nič nie je jednoduchšie. Čítaj si koldoka svoje vlastné výblitky a budeš s kvalitou spokojný.

Administrátor
P.A.Semi
24. 1. 2024 02:22
Odpovědět  JoFa

Tenhle David Martínek píše velmi kvalitní články…
Je mi líto, že to nepoznáte, že na to nemáte kapacitu…?

πα½

Pavel
24. 1. 2024 07:42
Odpovědět  JoFa

Pane kolego nevím k jakému článku je váš komentár ale za mě mohu říci, že pan Martínek je jeden z mála lidí, který situaci v místní kolonii popisuje a glosuje velmi přesně. A Vám mohu doporučit, když nejste spokojen, jděte ke konkurenci, od ČRo, ČTV, Hosp.nov na sračkoviny Seznam, Forum apod. Tam je asi ta Vámi požadovaná vysoká kvalita.

Tupý hulvát
24. 1. 2024 09:45
Odpovědět  Pavel

Já myslím,že psal obecně,ne o panu Martínkovi.

janle57
24. 1. 2024 09:50
Odpovědět  JoFa

Asi Vám to,co je teď na Slovensku moc nevoní,nevadí,můžete požádat
o politický azyl v ČR a vstoupit do STAN nebo TOP 09,abyste se mohl
podílet na zdejším blahobytu.

pedro
23. 1. 2024 22:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Výroky našich politiků z poslední doby Petr Fiala: Nezajímá mě, že ostatní státy ukončují podporu Ukrajiny a uprchlíků. My, třeba jako poslední stát na této planetě, budeme bránit Ukrajinu před ruským agresorem a dál ji finančně a vojensky podporovat. Petr Pavel: Rusko páchá genocidu na mírumilovném národu Ukrajinců. Je mi ctí být prezidentem republiky, která dostojí svým závazkům a bude třeba i do posledního haléře Ukrajinu podporovat. Markéta Pekarová Adamová: Putin je ztělesněné zlo. Už jen fakt, že nechal uzákonit, že existují jen dvě pohlaví – tedy muž a žena – je důvodem ke stíhání. Pokud se někdo cítí jinak, má svaté právo jím být. Ať je pohlaví třeba tisíc. A stížnosti rodičů na společné záchody pro všechny nebo sprchy na školách jsou jen zoufalým pokusem k návratu do minulosti. TOP 09 je jednoznačně pro zbourání hranic – vše společné pro všechny. Ať se to rodičům líbí, nebo ne. To nejlepší nakonec. V Kremlu a v Pekingu z toho teď neusnou. Miloš Vystrčil: Jakmile zlikvidujeme Rusko, je na řadě Čína. Stejný problém – jdou proti světovému řádu. Jen západní svět má právo rozhodovat o tom, co je správné a co ne. Diktatury typu Ruska a Číny nemají na tomto světě co dělat.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
stan
24. 1. 2024 09:24
Odpovědět  pedro

Ahoj Pedro, fakt řekl ten trpaslík Zastrčil………Jakmile zlikvidujeme Rusko, je na řadě Čína. Stejný problém – jdou proti světovému řádu. Jen západní svět má právo rozhodovat o tom, co je správné a co ne. Diktatury typu Ruska a Číny nemají na tomto světě co dělat………….Jen západní svět má právo rozhodovat…………………..ty,vole to je fakt silná káva.

23. 1. 2024 23:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Abych byl upřímnej, tak nechápu, proč tam Karvináci vůbec lezli. Mohli jít posedět o harendu dál a pustit do světa, že mu na takový kejkle se-rou. To se na tom nemohli domluvit? Ale to nééé, to mu to chtěli nandat a výsledek? Zmetek je za geroje a navíc se mu ani nedokázali navrtat pod kůži a dávat mu – až na dvě výjimky – ty správný otázky.

katango
24. 1. 2024 00:14

Von si jistě s sebou přivez vlastní Karviňáky z Prahy nebo vodkaď.

sergej
24. 1. 2024 03:42
Odpovědět  katango

Ale natáčel tam prý tv raptor a kousek jsem viděl s hodnocením třetina fízlů, třetina straníků na zavolanou a třetinu nechali na “itálii hrdinové? ale kdyby tam nebyli tak by z toho byla “sladkobolná fraška kterou by možný naivové a mladí bez zkušeností ze života a politiků což jim starší tají protože z vlastních nechtějí dělat terče vykutálených by se zvrhlo v naprostou blbinu scénáře že by zírali i značně zdebilizovaní a možná přiznejme si to výchova nekritických kývačů by je utvrdila prostě v blbosti divadla sebeadorantů a že se statisticky prostě nemohou zařadit mezi pozitivnější část lidí je jisté. A nebudu se rozepisovat protože asociály což je většina komorníků mne pění krev a mohl bych sklouznout na napálení je bez servítků jejich možných sebeiluzí kdy volové opravdu nemají vlastní zpětnou vazbu na falše a přetvářky vychytralých vydupávačů s okolím což 5-6. demolice snad nemá konkurenci v dějinách našich nynějších pseudostátníků, hotovo dvacet – lůzršlechta. 🙂 kašparů typu otce zakladatele abolicéra skořápkáře instituta, no fuj.
https://www.svobodny-vysilac.cz/2024-01-23-pokrivena-zrcadla-tohoto-sveta-s-petrem-vaclavem-300-dil-123-min/

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 11:44
Odpovědět  sergej

Sergeji, celá tahle poje.baná křižovatka, co se z toho dá vykouzlit? Ještě poje.banější.

Markýza
24. 1. 2024 09:15

Proč nedokázali píše moc pěkně tenhle kluk. https://1url.cz/cuI6w A přidává i řešení! Jak moc by fungovalo nevím, ale zkusit by se mělo.

25. 1. 2024 14:30
Odpovědět  Markýza

🙂

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 11:41

Vždyť to říkám pořád, nespolupracovat s těmi škůdci, to je jediná možnost jak na ně. A přátelé, já znám Karvinou dobře, za dob mého mládí tam žili Karviňáci jako řemen. Jestli už i oni vyměkli, tak je to potom obměnou generací, jejich tátové by takové týpky poslali do prd.ele.

Autor
23. 1. 2024 23:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Všimněte si – poradce ne na to, aby se něco napravilo, dělalo něco pro stát či lidi, ale pro to, aby se mu zlepšil “rejting”.

Je to asi jako by to bylo u nemocnice – skvělý “rejting”, ale každý kdo tam vstoupí do týdne zemře, ale ta skvělá pověst! Blbci skočí na reklamu, ale chytří a uvažující se jí vyhnou obloukem …

sergej
24. 1. 2024 00:33
Odpovědět  Peter 008

Jo, autore.
A kde jsem to jen chytil že 30% déle hospitalizovaných tam “exne? Na druhotné nemocniční patálie místo s tím s čím tam vlezli? To bude asi pomluva, kdo ví. Ale prý není ani dobré sedat na křesle po dědečkovi sešlého věkem. Docela dám s veterináři na homeopatii – informace k léčení nemoci pokud tak “legendou principu, no a kteří tvrdí že u jejich klienti placebo efekt neznají a jim to zabírá. 🙂
Jednou jsem na vleklé chřipkové potíže sežral Oscillococcinum už s úporné bolesti palice celé balení ožralý naráz a není to prý toxické a fakt dobrý, zabralo to jediné snad po třech týdnech.

zdendulka
24. 1. 2024 13:40
Odpovědět  sergej

Oscilococcinum je PREVENCE, ne léčba.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
24. 1. 2024 18:38
Odpovědět  zdendulka

Je to prevence, jak se říká, vemte si 1 tubičku, když se vám zdá, že na vás něco leze. Když už nemoc propukla, potom Paragripe, také homeopatikum. Skvělá léčba a na kašel pokud je úporný mohou být dle různých příznaků také různá homeopatika anebo specialita Stodal. A vše funguje perfektně. A máte roky klid.

katango
24. 1. 2024 22:39
Odpovědět  zdendulka

Je to předraženej cukr, nic víc.

Pavel z Moravy
25. 1. 2024 10:03
Odpovědět  katango

Hádat se s vámi nebudu. Mně homeopatika vždy pomohla. Co jsou klasické léky a antibiotika nevím. A když po několikaletých problémech s úporným ekzémem, který se jen a jen zhoršoval po dvouměsíční léčbě 4 druhy homeopatik odešel do pryč, pochopil jsem vše. Já pročetl několik knížek těch nejlepších homeopatiků britské a francouzské školy a já osobně na homeopatii nedám dopustit.

Markýza
24. 1. 2024 09:17
Odpovědět  Peter 008

Nojo. Mlamojové a mlamojky na to skočej, spálej se a vrátí se ke starému dobrému “Bláža tam byla a říkala že strašný” A když takhle slyšíte třetí Blážu, už si to rozmyslíte. Pokud nejste mlamoj na druhou, samozřejmě.

ModrýKlokan
24. 1. 2024 01:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Myslím, že toho bastarda PreVíta Ropušana Sličné Voko pořád dost podceňujem. Můj osobní tip je, že se ještě budem divit, čeho všeho je schopnej.

Pokud mám správné informace, jeho partnerka/manželka je Ukrajinka, takže tchán je Ukrajinec. Byly nějaký náznaky, že vlivnej Ukrajinec, nepůsobící na veřejnosti. Takže řada věcí, například Dozimetr a vůbec fungování Stanu a kloakice, má asi dost extrémní skrytý kontext. Tady přestává sranda.

Nikdo neví kdo a proč Ropušana vytáhl z bažiny na světlo. A čím bude muset partě zaplatit. Nebo spíš čím budeme muset za kariéru toho jelita zaplatit my všichni. Toho nejspíš ženou pudový impulsy, sexuální frustrace, strach o uměle vytvořenou VIP existenci, fatální povinnosti k jeho majitelům. Jeden velkej průšvih.

krůtí brko
24. 1. 2024 01:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Pozitivní by bylo, kdyby na tu Rakušanovu akci nikdo nepřišel. To se bohužel nestalo. Lidi přišli a mnozí mu závěrem i zatleskali. To hovoří za vše. 🙂 Příště nechť si tedy stěžují sami na sebe.

Markýza
24. 1. 2024 09:20
Odpovědět  krůtí brko

To je pravda. Ale mně osobně velice a mile překvapilo, kolik lidí z různých stran to vůbec napadlo, takže třeba příště……akorát zmeteček by si to vyložil tak, že se ho lekli. Výš jsem posílala Milanovi odkaz na jednoho ajťáka, který měl návrh a ten návrh se mi jevil velice funkční.

Administrátor
P.A.Semi
24. 1. 2024 02:20
Ohodnotit příspěvek :
     

To když zavřou na Ostravsku železárny, tak se tam aspoň trochu zlepší kvalita ovzduší, protože tam je takový dost “vřed na ovzduší”, zvýšené koncentrace kde-čeho škodlivého… Možná proto pro ně nikdo nechce hnout prstem a nechají nám železárny přesunout do Španělska, kde budou elektrické, tedy s čistším vzduchem? Ale spíš měli investovat i do upgrade těch našich…

http://www.infokuryr.cz/n/2024/01/20/michael-svatos-brusel-1-2-bilionem-czk-z-ukrajinskeho-fondu-financuje-presun-vyroby-oceli-z-ostravska/

Myslím, že za situace, kdy Ostravákům de-facto ukradli Hutnictví, tam jezdit je spíš provokace…

πα½

sergej
24. 1. 2024 03:51
Odpovědět  P.A.Semi

Někde k tomu pan Svatoš – má víc titulů a nechce aby mu je uváděli dal víc jak nechali poblitici zase s průmyslem a vámi vydupat, nejde jen o ostravu.
https://www.michalapetr.com

Administrátor
P.A.Semi
24. 1. 2024 04:17
Odpovědět  sergej

“Někde” je příliš široký pojem…

Hm, někde na internetu to psali… No hlavně že to neříkali do větru…

πα½

Tupý hulvát
24. 1. 2024 09:54
Odpovědět  P.A.Semi

Vy neumíte číst,je tam odkaz?!

Administrátor
P.A.Semi
24. 1. 2024 18:41
Odpovědět  Tupý hulvát

Není tam odkaz na článek… Je tam odkaz na jejich hlavní stránku, kde se ty články střídají… Mají nyní MaP analýzy skoro už 2000 … Pokud jste měl něco konkrétního na mysli, tak je lepší dávat odkaz na konkrétní článek…

πα½

Markýza
24. 1. 2024 09:24
Odpovědět  P.A.Semi

A udusí se! To se asi moc neví, ale lidi v těchto znečištěných oblastech už byli adaptovaní – prý si dokonce zapli nějaký gen, který jim k tomu pomohl.
Ostravští a Děčínští (o těch vím bezpečně) nemohli jet do Krkonoš jen tak – pak je přepadaly záchvaty kašle a závratě a různé jiné. Museli si dávat adaptační den.
Nevím jestli všichni, samozřejmě, nedělala jsem výzkum, ale že to bylo to vím.

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 12:12
Odpovědět  Markýza

Ale kujwa, vždyť jsem tam žil až do svých 18 roků. Nebyly to Jeseníky a Beskydy, samozřejmě. Proto také postavili havířům a huťákům Havířov. Ale taková hrůza jak se tady kecá to nebyla. A jak to asi vypadalo v Porúří v Německu, kolem Metz ve Francie nebo v Belgii? Asi to tam vonělo po fialkách. Dnes je to samý študýrovaný mladý chytrolín, kam se podíváš. Ale makat by nešli, pouze hodnotit co by a jak by.

Markýza
24. 1. 2024 14:35
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle. Ještě jednou a pomalu: nepíšu ani o hrůze, ani o fialkách. Píšu o zapnutém genu a nutnosti adaptace.

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 18:46
Odpovědět  Markýza

Ale já se neobouval do vás, neměl jsem důvod. Já tam žil, tak to snad mohu posoudit lépe než někdo kdo tam přijel.jednou za uherský rok. Všechny tyto aglomerace na všech místech planety byly vystaveny většímu náporu smogu. To je samozřejmé, já pouze argumentoval tím, aby se z bývalého Ostravska nedělal takový hrůzostrašný tábor neschopnosti k přežítí. Jak by dopadly ty jiné aglomerace?

Markýza
25. 1. 2024 09:31
Odpovědět  Pavel z Moravy

Nevím, kdo vám z toho dělá hrůzostrašný tábor – já – zcela naopak – tvrdím, že se tam lidi naučili přežívat velice dobře. Neboli se adaptovali.

Boomer
24. 1. 2024 14:55
Odpovědět  Markýza

.. budoucí mašinfírové chodili na zkrácenou 5 měsíční vojnu do těch končin, kupříkladu do Ústí a tam se bral tzv. pralesní příplatek za ovzduší.
No, mě tohle štěstí minulo, já si musel odkroutit dva roky a “můj čas” přišel až v devadesátém roce…
No a když přijeli nádražáci z Ústí a okolí na rekondičky do Luhačovic, ten místní luft jim fakt bral dech. A Pepík Náhlovský si zde léčil astma často a rád…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
PMMartin
24. 1. 2024 09:47
Odpovědět  P.A.Semi

Chodil som a chodím do Ostravy za kamarátmi zo sci-fi klubu (žiaľ, už bývalého) a musím povedať, že na začiatku, v deväťdesiatkach, som cítil Ostravu už asi 10-15 kilákov predtým. Ale už dávnejšie, po uzavretí časti prevádzok, som toto návestie stratil :). Pravda je, že veľa ľudí stratilo prácu, ale zachránilo to mnoho ľudí napr, z Fyfejdy. Všetko má svoje plusy a mínusy, ale ťažký priemysel v centre osídlenia je fakt zverstvo. Vy si poradíte, ste dosť podnikaví a premýšľaví. Len tie “jednoduchšie” pracovné sily ako časť baníkov, sa s tým vyrovnávajú zložitejšie. Nie som odborník, ale na investície do modernizácie asi bubáky tak ľahko nenájdeš, investori sa tiež nepredviedli a Green Death to “zazdil”. Niekedy je lepšie než opravovať starý dom zbúrať ho a postaviť nový. Ale v dnešnej EÚ pod vedením Uši z Lajna je to nereálne. Inak tá baba ma fascinuje. Takmer odfajčila Bundeswehr, teraz likviduje EÚ, a už sa objavilo, že s ňou rátajú na likvidáciu NATO. Ten Putin je líška, keď to takto rafinovane vedie :)))

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 12:17
Odpovědět  PMMartin

Už to tady píši po několikáté. Žil jsem tam, ano Beskydy to nebyly, ale že by tam lidé umírali jak na běžícím pásu, to asi ne. Asi to zdraví těch lidí odskákalo později, ale stát se o ně po zdravotní stránce výjimečně staral. Zkuste to zkonfrontovat se stejnými oblastmi na západě a potom žvatlejte.

PMMartin
25. 1. 2024 10:39
Odpovědět  Pavel z Moravy

No…, keď som sa v 85 alebo 86, ešte za komančov, rozprával s o špinavej a zasadzenej Ostrave, dozvedel som sa, že Fifejdy boli vtedy katastrofa. Pracovníčka z komunálnej hygieny mi povedala doslova: ” Nejdřív to lidem sežralo kytky, pak balkony. Tolik nemocných děcek a dospělých jako tam sme neměli hlášeno odnikud. Byla tady japonská parlamentní delegace, a když jsme o tom s nimi mluvili, zeptal se jeden japonský host bezelstně: A co na to jejich poslanec? Měli sme co dělat, abychom se nerozřehtali.” Nebolo treba chodiť do Porúria, bolo čo na riešenie aj doma. Ostravu si pamätám ešte ušpinenú od popolčeka a prachu. Keď som sa tam po rokoch vrátil, bolo to iné mesto, a bol som tomu veľmi rád, lebo k Ostrave cez svojich kamarátov a kolegov mám veľmi dobrý vzťah. Viem, že je tam neveľmi potešujúca sociálna situácia, ale je to mesto, kde sa už dá dýchať a sliznicu v nose nespaľujú splodiny síry, prach a popolček z vysokých pecí. Za komančov sa len udržiavalo, o nejakom šetrnom vzťahu k ľuďom, ktorí tam žili, sa hovoriť nedá. To isté bolo v ústeckom kraji. Posledných 7 rokov som žil u svojej priateľky v Lounech, tiež to tam teraz vyzerá inak.

Markýza
25. 1. 2024 17:11
Odpovědět  PMMartin

Co popolček…..můj nezapomenutelný zážitek byly bohumínské fabriky, když jsme jeli kolem. Respektive dým z jejich komínů. Oranžová, zelená a třetí taková šedomodrá 😀

Markýza
25. 1. 2024 17:14
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle. Až vám bude někdo vykládat, jak se žije dejme tomu ve Vestfálsku, co mu řeknete? Předpokládám, že něco ve smyslu “Vestfálsko si strč někam, mně zajímá, jak se žije tady.”

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 11:59
Odpovědět  P.A.Semi

Běžte někam se svými bláboly. Žil jsem tam do svých 18 roků, přežil a přežili i ostatní a všechno jelo. A jaképak asi bylo prostředí ve stejných průmyslových aglomeracích západu. Asi tam i lej.na voněla, ne. Myslím tím francouzské a německé hutnické a havířské oblasti. Když už o něčem kecáte, tak si vše ověřte. Nejenom Ostrava byla živa z dolů a hutí. Oblasti stejného průmyslu na západě byly ještě postiženější a rád bych věděl jak se tam o havíře a huťaře starali. Tady se snažili, seč to šlo, vždyť na nich stála ekonomika.

PMMartin
25. 1. 2024 10:41
Odpovědět  Pavel z Moravy

A vy zase bijete černochov… Klasický úhybný manéver od podstaty veci. Ste majster eristiky. 🙂

Jan
24. 1. 2024 08:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Byl nám byl vnucen systém politických stran, kde do čela státu jsou voleny malé stranické skupiny. To, způsobuje, že do vedení státu se dostávají lidé nekvalitní, nemorální a bez příslušné odbornosti. Navíc blokují kontrolní demokratický mechanismus referenda a zaštiťují se sebouschválenou imunitou. NIKOMU TO NEPŘIJDE DIVNÉ? Představme si že by na místo řidiče autobusu nebyl vybírán člověk který umí řídit autobus, zná dopravní předpisy řídí střízlivý, ale byla by volena stranická skupina která by ve svých řadách vybrala “řidiče” který neumí řídit, nezná značky a je permanentně opilý. Navíc by měl “imunitu” proti kontrole policií. Jak bezpeční by asi pasažéři autobusu byli? Do čela státu by měly být voleny individuální osobnosti, které by byly bez imunity a kontrolovatelné referendem. Senát by byl zrušen.

Dokud ale budou lidé hrát ruskou ruletu na politické strany s imunitou, se senátem a s absencí možností referenda, dokud budou lidé věřit hloupé představě že “přijde nějaká lepší spasitelská strana” než ty dosavadní, dotud se bude situace stále jen zhoršovat.

Tupý hulvát
24. 1. 2024 09:58
Odpovědět  Jan

Jak se tam někam ti kvalitní,vzdělaní,morální,chytří dostanou?Kdo je navrhne,média nebo snad vy?

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 12:31
Odpovědět  Tupý hulvát

Přesně tak, jak se tam dostanou? Kdysi na místa vrchních mistrů, dílovedoucích a ještě těch výše postavených se lidé dostávali postupně z nižších postů, prošli si třeba celou výrobou v daném oboru než mohli být vedoucím nebo náměstkem či ředitelem. Prostě museli tomu danému oboru rozumět. Jo, možná, že pak přišli časy podvodů, ale kdo v tom oboru nepracoval se potom jako vedoucí rychle odhalil, neb o tom prostě neměl páru. Tato banda tady zničila všechno, jedním šmahem, teď už z toho nic nevykouzlí. Kouzelný dědeček hříbeček už pošel.

Jan
24. 1. 2024 13:00
Odpovědět  Tupý hulvát

Možná vás to překvapí, ale už dávno existují zpracované systémy výběru vhodných kandidátů. Minimálně patnáct let, jen co já vím….ale v hnojovizi a prorežimním mainstreamu se o tom nedovíte….je třeba hledat kvalitní informace jinde…..

Jan
24. 1. 2024 13:04
Odpovědět  Jan

Pro začátek by ovšem stačilo zrušit imunitu (s výjimkou výroků na půdě sněmovny) a zavést trestní a hmotnou odpovědnost politiků, zrušit senát a schválit prováděcí zákon k Obecnému referendu. Už tohle minimum by radikálně pročistilo kalné vody.

Markýza
25. 1. 2024 17:19
Odpovědět  Jan

Se zrušením imunity ( s danou výjimkou) naprosto souhlasím a stačilo by to. Kdybyste zavedl trestní a hmotnou odpovědnost, nešel by to nakonec dělat nikdo – protože někdy fakt stačí málo a vezl byste se.

skeptik
24. 1. 2024 10:27
Odpovědět  Jan

To je postupný vývoj od “deseti k pěti” od r. 1989. On někdo nutil lidi aby “uvědoměle” a “zodpovědně” stále dokola volili mafiánskou ODS nebo TOP09??
V té době byly položeny základy toho v čem dnes žijeme.

Markýza
25. 1. 2024 17:18
Odpovědět  Jan

Jene Jene…..politik nemá co být morální a “slušný”. To je jako byste žádal nažehlené popeláře. Politik má být trochu mrcha (aby dokázal něco prosadit) ale hlavně! Politik má být kontrolován!! Ve dne v noci.
Pravda….pokud se nezadaří taková Národní fronta, jako je momentálně. To je pak těžký.

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 11:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Možná, že zapaloval nefunkční pece, ale já narozený v době jeho vládnutí o tom nemám povědomí. A kde jste ty informace sebral vy, když jste byl ještě v té době na houbách mi je záhadou. Ona Blažková často povídala. Ale i kdyby to byla skutečnost, já se v Ostravě učil a za to, jak tam ty doly a hutě fachčily, tak se také rozvíjelo naše hospodářství. A havíři, parádní chlapi, znal jsem dost otců mých kámošů, kteří pracovali jako havíři. Správňáci jak má být. Je vždy dobré se obracet na ty, kteří v té době žili a ty lidi znali. I když jsem se v Ostravě nenarodil, Ostravě patří celé mé srdce. Tam jsem se málokdy setkal s lumpy, kteří by vás oje- bali. To k havířům nesedělo.

skeptik
24. 1. 2024 13:26
Odpovědět  Pavel z Moravy

Úsměvné na tom je, že vysoká pec funguje tak, že se směs železné rudy a koksu zapálí a už to jede samo. Bylo by zajímavé vědět, čím ta pec nebyla funkční.

Boomer
24. 1. 2024 15:23
Odpovědět  skeptik

..nebyly dokončené některé části vyzdívky, chyběla část vsázkového uzávěru a připojení do odvodu vysokopecního plynu.
No a samo to po zapálení nejde, práce kolem habaděj…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jiří
24. 1. 2024 13:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Poznámka na Gottwalda je trapná ,kdyby to totiž byla pravda ,tak se za socialismu nic nevybudovalo ,ale to je úlohou úchylů .

Boomer
24. 1. 2024 15:16
Odpovědět  Jiří

.. jo, Gottwald v tom fakt nejel, první vysoká pec v NHKG byla zapálena 1.ledna 1952 na počest zahájení 19.sjezdu KSSS, a to rukama Zápotockého a vybraného dělníka. Hotová opravdu nebyla, po odchodu soudruha předsedy vlády to museli uhasit, vyčistit a potom ještě nějaký měsíc makali na nedodělcích, teprve potom byla pec znovu naložena několika vagony pražců(údajně 700-800ks) a nakládka zapálena k vysušení tělesa pece. Při ostré tavbě hned napoprvé by jim totiž popraskala…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
unor 2022
24. 1. 2024 17:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Proc by si komuniste nemohli zapalit nefunkcni vysokou pec, kdyz amici pristavaji na mesici neMesici. Co je takove male ceske zapaleni netaveni proti celosvetovemu humbuku pristati nepristati.

Jan
24. 1. 2024 17:39
Odpovědět  unor 2022

S tím Měsícem je to trochu jinak. Američané tam opravdu byli, tedy pokud vím z různých pramenů. Ovšem viděli tam něco, konkrétně stopy mimozemské přítomnosti o čemž nechtěli mluvit. Takže pro naivní veřejnost věřící mainstreamové propagandě mají verzi, že tam byli, zapíchli vlaječku, posvačili hamburgr a pak, protože tam byla nuda odletěli. Pro pochybovače sami stvořili verzi, že prý tam nebyli aby pochybovače zesměšnili. A tak se dva tábory hádají mezi sebou o těchto dvou krajních tvrzeních a uniká jim Pravda, že na Měsíci byli, ovšem dostali od tamních “obyvatel padáka”.

Jan
24. 1. 2024 17:41
Odpovědět  Jan

Té metodě se říká ODVÁDĚNÍ POZORNOSTI.

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 18:51
Odpovědět  Jan

Nu, těch pravd je tolik, že i jedna lež to vynahradí.

Evžen
25. 1. 2024 15:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Jel krajem divný kníže, a chrpy povadly
když z prstů koval mříže a z paží zábradlí
on z vlasů pletl dráty, měl kasematy z dlaní
a hadry za brokáty, zlá slova místo zbraní
on z vlasů pletl dráty, měl kasematy z dlaní
a hadry za brokáty, zlá slova místo zbraní.
Kam šlápl, vyrůstaly jen ocúny a blín
když slzy nezůstaly, tak pomohl jim plyn
hnal vítr plevy z polí a Kristus křičel z kříže
když rány léčil solí ten prapodivný kníže
hnal vítr plevy z polí a Kristus křičel z kříže
když rány léčil solí ten prapodivný kníže.

On pánem byl i sluhou, a svazek ortelů
si svázal černou stuhou, již smáčel v chanelu
a hluchá píseň slábla, když havran značil cestu
již pro potěchu ďábla vyhlásil v manifestu
a hluchá píseň slábla, když havran značil cestu
již pro potěchu ďábla vyhlásil v manifestu.