blog

Nová data Mezinárodního měnového fondu:

Nová data Mezinárodního měnového fondu: Ekonomika roste v Číně, USA, Rusku

MUDr. Ivan David

Mezinárodní měnový fond (MMF) nyní představil svou ekonomickou prognózu pro rok 2023. Dobrou zprávou je, že globální ekonomika se zotavuje. Špatná zpráva: Neplatí to pro Německo. Čtvrtá největší ekonomika se dostává do pozadí. (A s ní všechny navázané ekonomiky střední a východní Evropy – pozn. předkladatele)

Biden, Putin a Si Tin Ping si mohou vydechnout: jejich ekonomiky opět rostou. Německo je naproti tomu problémové dítě.

Německá ekonomika se v současnosti vyvíjí pouze jedním směrem, a to z kopce. Jinými slovy: německá ekonomika se scvrkává – zatímco na mnoha jiných místech světa roste. Kontrast s ostatními zeměmi je obzvláště působivý, jak zdůrazňuje nová prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF). Budoucnost německé ekonomiky vidí ještě hůře než v již tak nepříjemné předchozí zprávě z dubna 2023.

Reálný hrubý domácí produkt (HDP) Německa se letos sníží o 0,3%. V dubnu se ještě očekával pokles výkonu ekonomiky o 0,1%. Německo tak negativně „vyniká“ v několika ohledech: Mezi nejsilnějšími ekonomikami světa je jedinou zemí, pro kterou MMF předpovídá záporný růst. To není vše: U všech ostatních dominantních ekonomik se prognóza oproti dubnu zlepšila, jen v případě Německa je horší.

Pro srovnání: americká ekonomika má letos růst o 1,8 %, ruská o 1,5% a čínská o 5,2%. Téměř rok a půl po přijetí ekonomických sankcí je německá ekonomika ve větších problémech než ruská.

Na rozdíl od jiných národních ekonomik je německé národní hospodářství obzvláště silně založeno na průmyslu. Země se proto potýká s vysokými cenami energií. Německo je také exportní zemí. Proto také těžilo ze silného ekonomického růstu například v Číně. Nyní slábnoucí ekonomika v Čínské lidové republice a slabý světový obchod činí situaci obzvláště složitou.

I přes mírně zlepšenou prognózu globální ekonomika stále celkově trpí zvýšením klíčových úrokových sazeb centrálními bankami v boji proti inflaci. Experti MMF očekávají, že celosvětová celková inflace klesne z 8,7% v roce 2022 na 6,8%v roce 2023 a 5,2% v roce 2024. Očekává se, že základní jádrová inflace bude klesat pomaleji a prognózy inflace na rok 2024 byly proto revidovány směrem nahoru.“

Potud zpráva MMF.

Jakožto montovna pro Německo máme i my prognózu více než špatnou, navzdory tomu, že premiér Fiala se neustále chválí za neexistující úspěchy. Pokles nás dožene později a osudověji. Tato vláda nemá nejmenší snahu ani schopnosti s tím cokoli dělat. Pouze oškubat nízkopříjmové skupiny, aniž by to jakkoli pomohlo klesající ekonomice.

Možná (spekulace) se čeká na zahájení války NATO proti Rusku, když Ukrajinská ofenzíva vázne. Pak by nás stav naší ekonomiky už vůbec nemusel trápit vzhledem k tomu, že, řečeno s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, budeme ve válce od první minuty.

sítě fb

sdílet na

48 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Teuton
29. 7. 2023 12:28
Ohodnotit příspěvek :
     

A jak je to u nás ? Náš státní rozpočet se stal i rozpočtem ukrajinským, resp. fialoví pětizmrdi Ukrošvábům převedli desítky a desítky miliard, které se snaží vyrazit z nás,Čechů. Ostatně Fiala řekl, že ” Ukrajina je naší prioritou.” A priorita může být pouze jedna. Tohle řekl český premiér !

Zmatený
29. 7. 2023 12:51
Odpovědět  Teuton

Naštěstí všichni scípnou jednou….

tupý hulvát
29. 7. 2023 13:22
Odpovědět  Zmatený

To je nám platné jak mrtvému zimník.

Jura S
29. 7. 2023 14:49
Odpovědět  Zmatený

Ovšem něco jiného je chcípnout v 95 v posteli , nebo vyletět z okna že, či být postaven před popravčí četu…. Za rozkradení sta miliard se přikláním k té četě, právně se to zdůvodnit dá…

Skeletor
29. 7. 2023 16:41
Odpovědět  Jura S

Nejste sám, je to mé zbožné přání už od jejich dosazení na nejvyšší posty ČR. Bohužel nevidím to zrovna růžově, když stále čtu jak beztrestně devastují ČR a lidi jim k tomu v předklonu děkují.

Pavel K
29. 7. 2023 13:12
Odpovědět  Teuton

On toho říká více, třeba zde mrkněte na to, je tam i vykulenec a já musím dodat má recht.

Jak se baví internet: Jedině drsní Češi jezdí na Rhodos | Pravý prostor

Albi
29. 7. 2023 13:25
Odpovědět  Pavel K

Nevím jaký vtip jsi myslel, protože odkaz je na celý článek.
Možná tenhle, ale i kdyby ne, je dostatečně vypovídající. 🙂
comment image

Pavel K
29. 7. 2023 13:36
Odpovědět  Albi

Děkuji paní vřele……
Ano ano tenhle, děkuji za supl, tovíš zedník co bys chtěla, já se zaplétám do té klávesnice. Vůbec bych se nedivil, že o nás takhle mluví doopravdy, ať to lidi vidí za co nás mají. 👍🍀🌹🙋‍♂️

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 14:14
Odpovědět  Pavel K

To víš, že si to asi o nás myslí. Nu, co ale nařveme, tak to národ chtěl, tak to má.

Albi
29. 7. 2023 14:45
Odpovědět  Pavel K

Nech toho, zedníku! 🙂
Mně trvalo hezky dlouho, než jsem metodou pokus-omyl přišla na to, jak vkládat obrázky a všechny stejně neumím.

A že by o nás tak mluvili, na to vezmi jed – ovšem kdybychom jim stáli za slovo. Ale co! Stojíme snad o to? Nedopadlo by to jako diskuse s Noobodym? Ztracený čas. 🙂

Pavel K
29. 7. 2023 15:29
Odpovědět  Albi

No mě něco dcera v loni naučila protože jsem měl k mému ID na půl ouvazku takový kšeftík a musel jsem i vyplnovat takové tabulky jako exentrické nebo tak nějak, já už nevím jak to už rok nedělám tak jsem to samozřejmě zapomněl. Albi co se týče včerejší debaty, tak byla sranda, mšak víš co jsme se na PP zasmáli se sádrovým trpaslíkem, jelínken v mokřinách atd. Jsem názoru, že tihle “moudří” nicky je jedno hnízdo sršňů. Jsou všichni stejní i když se to snaží maskovat. Dříve či později napíše něco čím se provalí. Stačí sledovat spojení vět, či jaké používá slova, výrazy. A taky mě fascinuje a to je také vzláštní né? že rozumí každému tématu, od sázení brambor po chod, nebo stavbu jaderné elektrárny. Nevím mě to připadá divné a mám z toho tuna u mě doma prču. Samej Ferda Mravenec. 😊😊🤣🙄🤦‍♂️🙋‍♂️

29. 7. 2023 21:55
Odpovědět  Pavel K

Mě to nepřipadá divné. Už roky (před tím na NR) tvrdím, že při Kavárně funguje trollí serešfarma: Trollí farmy jsou ne zcela jasně vymezené označení pro skupiny státem či jinými entitami placených nebo podporovaných internetových trollů. Tato taktika je typicky spojována s Ruskou federací a její taktikou vedení hybridní války. Vyskytují se však i v jiných státech a jejich využívání může být přisuzováno i nestátním aktérům.
https://1url.cz/EuQBa
v součinnosti s BISkou, ale každěj to máte za konspirační cancy. Jen se Se-mim co jsem se kvůli tomu nahádal. Dokonce i v majlech. Jo, proč jsem ho vypomlčkoval? Protože jsem zjistil, že má nějakou vychytávku – nakonec je progra-mátor, žejo -, a když někdo zmíní jeho nick, vyráží na plac.
Ale co. Nakonec si věřte čemu kdo chcete. Trollbot ale tenhle ejlent zřejmě není. Jen prodejná děv-ka. Ač-li to, že má v některých znalostech (např. financování Lenina a VŘSR, Hitlera a NSDAP, ze stejného zdroje jako deep state, čili KoZa) sakra mezery, by zase po trollbota celkem svědčilo. Ale nemyslím si, že je bot – spíš jednosměrný idi-ot. Jéééé, hele, rým! 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel K
30. 7. 2023 07:30

😊 😊 😊 🙋‍♂️

ModrýKlokan
30. 7. 2023 14:03

@ Milan

Nechceš doufám, abychom tě oslovovali Mistře Poeto? :-D))

31. 7. 2023 01:22
Odpovědět  ModrýKlokan

To by moje tlustý ego neuneslo
a vysíleno, k zemi kleslo.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
29. 7. 2023 21:34
Odpovědět  Albi

Nojo, ale my ho ztráceli na střídačku, takže rozpočteno na kusy ne zas až tolik, ale on byl na ty své příserky sám. Takže toho času proj-ebal… jéje.

Albi
30. 7. 2023 01:20

Možná ani ne. Jestli to píše často, píše už automaticky a to jde mnohem rychkeji, než rozebrat “nový” názor, aby byl srozumitelný i pro tabula rasa (nepopsaný list)..

30. 7. 2023 01:55
Odpovědět  Albi

No já doufám, že něco toho jeho času jsme mu učazli. A to je dobře. Aspoň nemohl opruzovat někde, kde jsou diskutéři s méně zkušenostmi a znalostmi, a tedy více manipulativní. Čiže (nejen) pro mě inventura znalostí a promazání mozkových závitů, pro něj proj-ebaný čas.

Pavel K
30. 7. 2023 07:44

Milane to jsem třeba já. Ano mě utáhnou na vařené nudly, já ty vědomosti nemám a vzhleden mému věku proč je mít, k životu to nepotřebuji. Taky ten můj pravopis je bídný a na tom se tam ukájeli ty specialisti. Jeden přešel za mnou sem a tady je vcelku na mě hodnej, ale muším být já taky, jinak se chce prát. 🤣 A mýlíš se v tom že jdou jen po slabších. Na PP je třeba vytáčí p.Vylíčil ataky to byl Kadel a jiní, ti co znali. Oni nemají rády ty co vědí a vytrubují to na net. 🙋‍♂️

Pavel K
30. 7. 2023 07:36
Odpovědět  Albi

Tak si vytáhni archiv PP ještě za bojů trpaslíka, septika, langra a máš ho tam jako na prknech Národního divadla, plně osvíceného. Což si to nepamatuješ? Kdykoliv tam byl pověšen článek o RF, Stalin a bolševici, nebo naše 50 ůéta, 68, tak tato skvadra naběhla jako jeden muž. Však nejednou jsem jim odepsal že je to jedno hnízdo sršňů. Stejný kecy. 🤣🤣

Pavel z Moravy
30. 7. 2023 10:21
Odpovědět  Albi

Nu, je jasné, že tyto naučené formulky používá automaticky. Dle mne to má někde před sebou a píše. Já byl obeznámen pouze s jedním člověkem, který dokázal ocitovat cokoli co přečetl a co mu jeho mozek zachytil. Je to nesmírně složité zapamatovat si vše, co člověk zaregistroval. Ransdorf toho byl schopen. A dokázal z placu o té záležitosti hovořit. Nemuseli jste ho mít rádi, ale v tomto ohledu byl vyjímečný i když možná nebyl praktický. Ale kdo je, že? Kdybychom byli praktičtí, tak to co se zde děje by bylo již dávno minulostí. Věřte mi nebo ne, ale já si myslím, že troll tento člověk není, já ho považuji za osamoceného člověka, člověka, který hledá potvrzení svých pravd a nenachází je ani v táboře pravičáků, protože ti již vymřeli ani levičáků, kteří nedospěli. Otázkou je, proč hovoří tak jednostranně. Když budu posuzovat záležitosti z hlediska pro a proti, tak musím vždy konstatovat, že nějaký systém má svoje klady a také zápory a teď je důležité dostat je do nějaké středové rovnováhy. Přemýšleli jste o tom, že třeba chce být s námi, ale neví jak to udělat? V životě jsem viděl spoustu případů, kdy byl někdo vyloučen ze společnosti a třeba neprávem a hledal cestu.

Pavel z Moravy
30. 7. 2023 10:36
Odpovědět  Pavel z Moravy

Co když je to případ i tohoto člověka, který je dnes zaměřen jednostranně a potřebuje pomoci. Možná se kure.vsky mýlím, ale já se snažím vždy zvažovat všechny alternativy lidského chování. Třeba je to prosté, třeba je nenávistný vůči všemu levicovému, vůči plebejcům, neboť on se považuje za tu kastu, která má řídit tento svět. Třeba nenávidí skutečně lumpenproletariát, neboť se cítí býti povýšen nad něj a cítí se býti výjimečným, toto nevím. Tyto znalosti, které zde předvádí se dají předčítat, ty v hlavě nenosí, to je jisté. Možná je to vzdělaný troll, možná je to agent, který z nás má vycucat naše postoje a náhledy pro pana rakouského. Jestli to je pro pana rakouského, tak mu sděluji sám za sebe, že já se řídím pouze kvalitou svého myšlení či nemyšlení. Cizí zhovadilé myšlenky nepřijímám.

katango
30. 7. 2023 11:08
Odpovědět  Pavel z Moravy

Polož lejno na polici a bude si myslet, že je dort.

Takové osoby bývají příslušníky lumpenproletariátu, ale rády by se cítily nad něj povzneseny. I opakují fráze tzv lepších lidí a myslí si, že je tito vezmou mezi sebe. Dělají za ně špinavou práci, ale jsou toliko hadry, které budou použity a zahozeny.

Aneb též Vladimír Páral, Milenci a vrazi: Čím níž, tím svobodněji se žije.

Pavel z Moravy
30. 7. 2023 12:51
Odpovědět  katango

Paní Katango, asi jste se musela ve své praxi setkat s ledasčím. Každý asi nosíme ve své duši nějaké pochybnosti, vysvětlila jste to pěkně, třeba jste na to i kápla. Já tím chtěl jenom říci, že někteří lidé se cítí býti osamoceni a to osamocení nahrazují dalším osamocením ve skupině, která jak říkáte je nakonec vycucne a odhodí. A ta vaše poslední věta vyjadřuje skutečně vše.

katango
30. 7. 2023 13:55
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ano, setkala jsem se s lecčím a leckým.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
30. 7. 2023 09:28
Odpovědět  Pavel K

Za péči vám děkujeme vřele,seberte se a táhněte do pr*dele.

Pavel K
30. 7. 2023 09:38
Odpovědět  Gales

To není ale zase demokratický přístup.

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 14:10
Odpovědět  Teuton

Pokud škůdci zemští preferují jiné etnikum před svým vlastním a to vlastní jim ve značném počtu k tomu freneticky tleská do taktu, nu tak to nezměníme.

tupý hulvát
29. 7. 2023 13:20
Ohodnotit příspěvek :
     

MMF to je ta skvadra,která nás tady po 89.donutila částečně rozkrást a částečně rozdat zadarmo včechno to,co tady ti proklatí komunisti za těch 44 let vybudovali?To jsou ti praví,měli bychom je postřílet za to ,že z nás tu kolonii NAŠI SOUDRUZI POLITICI pod jejich vedením,s nadšením udělali.

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 14:15
Odpovědět  tupý hulvát

Jen 41 let.

zuza
29. 7. 2023 16:38
Odpovědět  Pavel z Moravy

ale po handráku sa z toho kvalitne nažral celý západ a my ešte stále z toho už 33 rokov žijeme

Pavel K
29. 7. 2023 16:52
Odpovědět  zuza

TAK TO JE SAMO SEBOU ŽE JO, O TO TU ŠLO, VYŽRAT ZDROJE. JSOU JAKO KOBYLKY.

Pavel K
29. 7. 2023 15:32
Odpovědět  tupý hulvát

Je to smutné kam jsme to dopracovali, ale těm mladejm je to jedno, ti jsou zvyklí všechno sdílet. Na blití ze všeho.

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 17:18
Odpovědět  Pavel K

Já fakt nevím, do jaké kategorie tahle mladá děcka zařadit. I ten nejtupější tvoreček pozná okamžik ohrožení a něco proti tomu činí. Někdo tu již psal, že už se někde houfují ke skenování očiček. Jim nedochází fakt vůbec nic. Asi jsou opravdu tak tupí a vypatlaní, jinak to není možné. Ale těch faktorů je tady hodně proč se tak děje, od rozežranosti přes oblbování hlavním proudem, neochotu přemýšlet, možná už globalistickým pokusem o změnu vědomí – vakcinace, léky, potraviny, mobily atd. Já kdysi viděl film, jak rozdali populaci mobily, dali jim zdarma data a potom je přes ně ovlivňovali, zabíjeli a zneschopňovali. Já myslím, že mají takové technologie k ovlivňování populace, že se nám o tom ani nesní. Covidem si ověřili jak stádo ovládat. Na nás nepodrobné se určitě nějak chystají až jim vše odmítneme, to vím určitě. Tito nás v klidu žít nenechají, ti potřebují všechny ovládat. Buď to změní Rusko a východ a naše společná síla staroušků jim do toho hodí vidle a oni by se potom museli projevit. Nezapomeňme, že oni budou chtít naoko zachovat zdání demokracie, přece tě nikdo nemůže jen tak zlikvidovat i když vím, že může. Udělají z tebe třeba nakaženého a je to. Já rozvíjím všechny

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 17:22
Odpovědět  Pavel z Moravy

možné i možná fantasmagorické scénáře. Ale těmto služebníkům globálu nevěřím ani pšouk z jejich zádele. Ti pro svoji moc se nebudou štítit žádné prasárny. Albi to řekla dobře a myslím, že i ty – většina by řekla, toto by nám přece nemohli udělat. Syn mi vždy říká a proč by nemohli, vždyť už to bez ostychu mnohokrát udělali. Tak se měj a pěkný večer.

Pavel K
29. 7. 2023 18:30
Odpovědět  Pavel z Moravy

Taky hezký večer, mám tu malou čtyřletou čertici, to je grázlíček. Ta bude celej děda. Ještě ji budu mušet doladit, než jí stačí tatínek vštípit ODEs móresy. Máme stejné vidění situace a jsem rád že v tom nejedu sám.

unor 2022
29. 7. 2023 13:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Jestlize za konjukturu povazujeme narust vyroby zbrani a do rustu HDP zahrnujeme peniz z rostouci vyroby delostrelecke munice, pak je s pojmem HDP neco spatne.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Velitel
29. 7. 2023 17:05
Odpovědět  unor 2022

Je to mnohem horší v RF stoji litr PHM 16 Kč, prodejem jednoho litru tak vytvoří HDP 15Kč. V ČR 32 Kč a tak prodejem stejného litru nafty vytvoříme HDP 32Kč a jsem 2x lepší než zastalí Rusové.

ModrýKlokan
30. 7. 2023 14:19
Odpovědět  Velitel

@ Velitel

Tohle mě taky vždy fascinovalo. Kejkle s ekonomickými ukazateli, jako je HDP. A ovce na to vždy skočí, nic nechápou.

I požár a úplné shoření třeba fabriky, zvýší HDP. Bo naskočí výdaje za hasiče, pojišťovna sanuje škodu, vyplácí odměny atd. … a HDP krásně roste. Pakárna.

Nebo ukazetele produktivity. Nikdo nechápe, že soustružník, co vyrobí u nás 100 obrobků za směnu, nemá stejnou produktivitu, jako soustružník rakouský, co vyrobí také 100 obrobků za směnu. Když dostanou výplatu – náš soustružník tisícovku za směnu a rakouský čtyři tisícovky za směnu, tak dle ekonomických ukazatelů a statistik má ten rakouský čtyřikrát vyšší produktivitu, i když vyrobil stejný počet za stejnou dobu.

Hasta la vista baby.

Gales
29. 7. 2023 13:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Hlavně že ten jejich fírertrpaslík vykřikuje na náměstích že Putin je nebezpečnej.

zuzana
29. 7. 2023 13:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Hegemonie vs. Harmonie: Srovnání přístupu USA a Číny k Blízkému východu

https://aktax.cz/hegemonie-vs-harmonie-srovnani-pristupu-usa-a-ciny-k-blizkemu-vychodu/

Jura S
29. 7. 2023 17:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Smradlavé kobylky KOZA už sežraly za 30 let skoro vše státní, mají ale hlad dál, je třeba se kouknout po úsporách důchodců, soukromých barácích, bytech…tam by se dalo ještě něco SEŽRAT…. dejme jim”DDT ČOČKU” , urazit jim chtivé pařáty…

Pavel z Moravy
29. 7. 2023 18:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko odpouští africkým zemím dluh ve výši 23 miliard dolarů. Dá jim 90 milionů dolarů na rozvoj a 6 zemím zdarma 25- 50 tisíc tun zrna. Nevím proč to je v dolarech, ale to neřeším. Když si člověk uvědomí jaký dluh smázli i Kubě, tak na tom musí být fakt dobře. Teď nedávno jsem četl, že Rusové moc dobře vědí jak bylo v devadesátkách a jsou poučení. A představte si přátelé, že prý proto, že lidé v Rusku zlepšili svoji pracovní produktivitu a kázeň je na stole 4 denní pracovní týden, zvedají se důchody. Bratři Rusové jste opravdu internacionalisté a nezapomeňte, že i u nás jsou lidé, kteří vás mají rádi. Nemáme možnost vám to dát nějak najevo, ale jsou tu. Za chvíli se bude říkat, vidět Moskvu a zemřít. A ještě takové 2 perličky. Jedna matka několika dětí předala Putinovi anděla, který ho má chránit, jejíž každé dítě mu tam namalovalo srdce a podepsalo se. A jeden absolvent vojenské školy se ho zeptal, zda li od něho přijme hodinky, asi potápěčské. Takže k Putinovi klidně přijdou lidé jako na návštěvu. Určitě jsou zkontrolováni, ale ta láska ke svému prezidentovi musí být obrovská. Kam jsme dokráčeli my s vyvolanou nenávistí našich grázlů je ostudné.

Jura S
29. 7. 2023 18:53
Odpovědět  Pavel z Moravy

Já bych nemoh k filajákovi a pávkovi na blízko, jako starej antikomouš bych je musel začít škrtit páskem vod kalhot…

katango
29. 7. 2023 19:27
Odpovědět  Jura S

Vobula bych si martensky a Fialovi bych prošlápla hrudníček a bříško až k páteři. A kdyby mi někdo podržel stosedmáka, udělám mu to samý.

Pavel K
29. 7. 2023 20:20
Odpovědět  Pavel z Moravy

👍 🙋‍♂️ 👍 👍 👍 👍

Staník
30. 7. 2023 10:00
Odpovědět  Pavel z Moravy

Já se také hlásím k lásce k Rusku a doufám, že ještě stihnu se do něj podívat, až to VVP s eurosojuzem jaksepatří vyřeší…😊

Autor
29. 7. 2023 21:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Ekonomika se staví na REÁLNÉ výrobě a REÁLNÉM zemědělství. A musí být rovněž reálně dostupná, i cenově, energie. A ani v jednom směru Německo, Francie a další země EU nejsou na výši. Jestliže jsem před nedávnem četl o srovnání výkonnosti ekonomik Ruska a Německa, je třeba si uvědomit, že mnohem reálnější výroba je v Rusku, které má dnes velmi solidní zemědělství, dostatek energie a nemít u sebe liberální ruskou svoloč, bylo by mnohem výše.
Troufám si říci, že jako porovnání by mělo sloužit to, jak si která země dokáže zajistit svoje potřeby. Když to bude na pozadí konfliktu na Ukrajině, tak Rusko si dokáže zajistit dostečnou výrobu pro armádu u sebe a svými silami, ale Německo není schopné ani vyrobit dostatek nábojů k tankům, které poslalo na Ukrajinu, ani jakékoliv další potřeby pro svou armádu nedokáže v nejbližší době vyrábět v dostatečném množství.
Inu, Německo je stále okupovaná země, která se již před časem, nejpozději za Merkelové, stalo navíc kolonií Ameriky. A my? My jsme kolonií jak EU, tak Německa samého a také směřujemne ke kolonii americké …