blog

Nejlepší tanky NATO jedou na Ukrajinu, co to bude znamenat na bojišti?

Kyjev dostane to, co požadoval od Západu, ale bude to stačit?

Hlavní zprávou tohoto týdne jsou dodávky tanků na Ukrajinu od členů NATO. Kyjev po těchto zbraních od svých západních sponzorů volá od začátku ruské ofenzívy a zdá se, že nyní, po jedenácti měsících bojů, jsou tyto požadavky plněny.

Spojené státy oznámily, že pošlou 31 hlavních bojových tanků Abrams. Ve středečním narychlo naplánovaném projevu prezident Joe Biden poznamenal, že jejich provoz a údržba jsou složité, takže USA poskytnou Kyjevu “díly a vybavení nezbytné k efektivní údržbě těchto tanků na bojišti”.


Téhož dne bylo také potvrzeno, že německá vláda pošle na Ukrajinu tanky Leopard 2A6 ze svých vlastních zásob a umožní jiným státům, například Polsku, převést stroje německé výroby. Dne 14. ledna Londýn oznámil plány na dodání svých tanků Challenger 2 do Kyjeva, zatímco nyní se zdá nevyhnutelné, že Paříž dodá vozidla AMX-56 Leclerc.

Ruští odborníci a novináři se pustili do vášnivé debaty o rozdílech mezi těmito západními hlavními bojovými tanky a ruskými T-90. Porovnávali jejich pancéřování, zbraně, přesnost, systémy aktivní a pasivní ochrany, manévrovací schopnosti, systémy řízení palby, munici a mnoho dalších vlastností.  

Nakonec však tyto diskuse postrádají jakoukoli praktickou hodnotu. Jediným lakmusovým papírkem, na němž se dají ověřit výhody a nevýhody jakéhokoli typu zbraně nebo vojenské techniky, je bojiště. Spolehlivé statistické údaje o bojovém nasazení jsou vše, co je pro srovnávací analýzu moderních hlavních bojových tanků zapotřebí, má-li být věrohodná.

Další věcí, kterou je třeba mít na paměti, je, že všechny tanky jsou zranitelné moderními protitankovými systémy, takže je otázkou, kolik tanků NATO se dostane na Ukrajinu.

SOUBOR FOTOGRAFIE. Hlavní bitevní tank Leopard 2A6 projíždí výcvikovým prostorem během příprav na informační cvičení „Pozemní operace 2017“ v německém Munsteru. ©  Philipp Schulze/dpa prostřednictvím AP

Kolik tanků Kyjev potřebuje?
Pro zjednodušení výpočtů budeme jako měřítko používat obrněnou divizi, hlavní strukturální a taktickou jednotku obrněných sil v bývalých sovětských republikách. Podle sovětských příruček musí mít obrněná divize 296 tanků, 230 bojových vozidel pěchoty, 54 samohybných dělostřeleckých systémů, přes 2 000 běžných vozidel a téměř 12 000 vojáků a důstojníků.

Kolik divizí potřebuje Kyjev? Nejméně jednu na každou ze tří hlavních front – v Lugansku, Doněcku a Záporoží. Linie dotyku v zóně speciální vojenské operace je právě teď dlouhá 815 km, takže tři divize jsou příliš skromné na to, aby něco změnily, ale to zatím neberme v úvahu.

Německo schválilo dodávky tanků Leopard na Ukrajinu: Vysvětleno: počty, dodavatelé a časový rámec
Přečtěte si více Německo schválilo dodávky tanků Leopard na Ukrajinu: Počet, dodavatelé a časový rámec vysvětleny
Tři obrněné divize by dohromady měly mít celkem asi 900 tanků. Kromě toho může být další obrněná divize nezbytná na běloruské frontě, kde by mohlo dojít k velmi těžkým bojům. V případě eskalace tamní situace je obrněná divize nebo podobná jednotka v záloze nutností, což zvyšuje počet potřebných tanků o 300 až 1 200.

A konečně, žádný vrchní velitel se neobejde bez vlastní zálohy, tzv. zálohy vrchního velení. Bez alespoň jedné obrněné divize se tato záloha jako taková skutečně nedá počítat, což znamená dalších 300 tanků na požadovaných celkem 1 500.

Další věcí, kterou je třeba vzít v úvahu, jsou pravděpodobné ukrajinské ztráty během útočných operací. Průměrné denní ztráty obrněné jednotky v tomto případě činí 10 až 15 %. Přibližně 15 až 20 % neschopných tanků jsou obvykle nenávratné ztráty, zatímco zbytek vyžaduje opravy (generální údržbu 30 až 50 %, střední opravy 15 až 30 % a generální opravu 10 až 20 %).

Zjednodušeně řečeno, k vyrovnání ztrát během bojových operací je zapotřebí nejméně dalších 300 tanků. To nám dává číslo 1 800 tanků, které je třeba považovat za absolutní minimum.

Jedná se o velmi přibližné a poněkud zjednodušené výpočty, přesto nám poskytují orientační čísla.


SOUBOR FOTOGRAFIE. Tank Challenger 2 ve výcvikovém prostoru poblíž Tapa v Estonsku, jako 1. prapor The Royal Welsh se účastní ‚Cvičení Winter Camp‘. ©  Joe Giddens/PA Images přes Getty Images

Kolik tanků dostane Kyjev?
Země NATO zatím vyčlenily pro Ukrajinu tanky v řádu desítek kusů. To je jen zlomek hypotetického minima.

Velká Británie a Polsko oficiálně přislíbily po jedné obrněné rotě, respektive čítající až 14 tanků. Německo dodá podobné množství, zatímco USA připravují dodávku 31 těžkých zbraní Abrams.


Na nedávném zasedání kontaktní skupiny pro obranu pod vedením USA na letecké základně Ramstein v Německu jednali představitelé 12 zemí o vyslání celkem asi 100 tanků do Kyjeva, pokud k tomu dá Berlín zelenou, což podle zprávy ABC učinil.

Rheinmetall by mohl Ukrajině dodatečně dodat celkem 139 tanků, včetně 88 tanků Leopard 1 a 51 tanků Leopard 2A4, nicméně německý výrobce připouští, že do léta 2023 by jich mohlo být odesláno pouze 29.

Jaký dopad budou mít tanky NATO?
Dočkají se všechny tyto tanky v dohledné době bojových akcí? Vezměme si příklad tanku M1 Abrams, který je považován za jeden ze symbolů americké vojenské síly.

Malý počet těchto tanků obsazených špatně vycvičenými posádkami a bez plnohodnotné podpory údržby a zásobovací infrastruktury by s největší pravděpodobností přinesl negativní výsledky. Nepodaří se jim změnit osud Ukrajiny na bojišti, zatímco obrázky hořících amerických tanků pravděpodobně poškodí veřejné mínění USA.

Jedna z nejlepších amerických zbraní, pýcha a radost amerického obranného průmyslu, tak bude na bojišti dlouho ponižována. To je něco, co Pentagon nemůže za žádných okolností dopustit.

Proto dříve, než dojde ke skutečným bojům, musí být k dispozici evakuační týmy, jednotky na opravu tanků a zásoby náhradních dílů, zatímco posádky musí projít špičkovým výcvikem pro zacházení s americkými tanky.

SOUBOR FOTOGRAFIE. Američtí mariňáci řídí M1 Abrams, aby se zúčastnili cvičení k dobytí letiště v rámci Trident Juncture 2018, vojenského cvičení pod vedením NATO poblíž města Oppdal v Norsku. ©  Jonathan NACKSTRAND / AFP

V neposlední řadě musí být první nasazení amerických hlavních bojových tanků na Ukrajině doprovázeno výrazným úspěchem ukrajinské armády, přinejmenším na taktické úrovni, což by vyžadovalo ne méně než 200-300 (možná dokonce 400-500) tanků.

V opačném případě nemají dodávky tanků M1 Abrams na Ukrajinu ani vojenský, ani politický smysl. Jejich přesun po jedné rotě (10 až 15 tanků) by znamenal pouze to, že tato technika shoří na bojišti, aniž by měla nějaký výraznější dopad nebo dokonce upoutala něčí pozornost.


Podle známých údajů zatím Rusko nemělo s nepřátelskou technikou žádné výrazné potíže. Na tom se zřejmě shoduje jak ruské ministerstvo obrany, tak většina západních analytiků.

Podle generálporučíka Igora Konašenkova, mluvčího ruského ministerstva obrany, zničily ruské síly od zahájení vojenské operace 376 letadel, 203 vrtulníků, 2 944 bezpilotních letounů, 402 protiletadlových raketových systémů, 988 MLRV a 3 898 polních děl a minometů.

Stejně jako 7 614 tanků a dalších obrněných vozidel.

Žádný prostor pro sebeuspokojení
Je velmi pravděpodobné, že první tankové roty NATO budou sloužit jako výcvikové jednotky pro ukrajinské posádky, zatímco Polsko bude zpočátku poskytovat údržbářské a opravárenské kapacity pro servis německých nebo amerických tanků.

Neměli bychom si však myslet, že se výcvik protáhne na velmi dlouhou dobu. Provedení kompletního výcvikového programu může trvat jen několik týdnů, zatímco výuka posádek tanků T-64/84 pro boj v tancích M1 Abrams nebo Leopard 2A5 by mohla být dokončena během několika dnů.

Ve zprávách o tom, že Západ uvažuje o dodávkách tanků na Ukrajinu, nejsou důležité ani tak samotné tanky, jako prolomení tabu, které donedávna bránilo transferu těžké obrněné techniky západní výroby na Ukrajinu.

Jakmile bude toto tabu prolomeno, existují všechny důvody předpokládat, že dříve či později Kyjev obdrží nejen 1 800 západních hlavních bojových tanků, které nutně potřebuje, ale i mnohem více.

V té době a možná ještě dříve bude Ukrajina schopna vytvořit úderné síly například na Záporožské frontě. Pokud se takové síle podaří prolomit ruskou obranu, mohla by překonat 82 km k Melitopolu za méně než tři dny, což by rozčíslo celou hloubku ruské obrany v této oblasti.

Vzhledem k tomu musí ruské ozbrojené síly dosáhnout hmatatelných vojenských a politických výsledků dlouho předtím, než západní dodávky zbraní dosáhnou svého plného potenciálu.

Michail Chodaryonok, vojenský pozorovatel, plukovník ve výslužbě a specialista na protivzdušnou obranu

sdílet na

55 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
janle57
29. 1. 2023 10:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Helmutovské a ostatní tankové kraksny nemůžou na bojišti v Donbase cokoliv změnit
už jen proto,že je negramotní banderovští mužici nebudou schopni ovládat,Rusům jen
dobře poslouží,aby si na nich otestovali své nové protitankové zbraně,pokud je nasadí
zelené tričko ještě letos,budou mít polské nebo německé posádky a možnost použití
špinavé jaderné munice,to bude vyhlášením války NATO Rusku a začátkem rychlého
konce světa,jedinou nadějí v téhle situaci je,že si do si do nich Helmuti nebo Poláci
nevlezou,ušišlaní Pšontkové to již ,k velké radosti Dudy,Kaczynského a dalších
polských válečných štváčů, udělali,takže si asi moc dobře uvědomili,co je v sázce.

Albi
29. 1. 2023 12:35
Odpovědět  janle57

Především by se ale nikdy neměl podceňovat protivník – tentokrát jím myšlena Ukrajina. Lehkomyslnost a výsměch “rezavému šrotu” Ruska se, jak je dnes už i dostatečně vidět nevyplatil, nemusí se vyplatit ani “západnímu”.

Na takových analýzách mně osobně ale vadí jiná věc – stále se uvažují jen počty zbraní – tanků, děl, letadel …. a kde zůstali lidé?
Za každým tankem, za každým dělem, kulometem, minometem zůstiává nepočítaně mrtvých a zmrzačených lidí (vojáci nejsou “smrtící stroje”, jsou taky lidé, ač to málokdo přiznává) a to na obou stranách. A politikům v luxusních, vyhřívaných kancelářích je to pořád málo.
A kde jsou JEJICH děti? Taky v těch tancích? Taky mezi těmi mrtvými?

Boomer
29. 1. 2023 14:14
Odpovědět  Albi

.. obě strany tlačí čas, rozhodujícím faktorem však zůstává schopnost doplňování ztrát, dalším faktorem bude i poměr vynaložených nákladů. Kdo, co, a kolik za kolik..

zdena
29. 1. 2023 17:25
Odpovědět  Albi

proto se nepíše “vojáci”, ale “živá síla”…. ono to tak hrozně potom nezní, že….. i když skutečnost samotnou to nemění… jen si jí připustit…. chtít si jí připustit….

jiří
29. 1. 2023 17:43
Odpovědět  Albi

Děti politiků a j-elit v tancích a ani mezi mrtvými určitě nebudou, to mají zařízený. Umírat bude jen “plebs”.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel
30. 1. 2023 03:36
Odpovědět  Albi

Prvni co zarazi kazdeho je strizlivost Putina, rozvaha, rozhodovani ,umeni jednat ,vybudovat co je treba a treba hospodarskou zakladnu..
V kontrastu se zapadem pouze otrocky ,zensky ,reagujicim, na iniciativu rusu a co se vyskytne.
Treba v hlave,spise v hube Zeli. Vyskakuje jako kasparek z krabicky a vykrikuje ,bez rozmyslu ,co ho prave napadne.
Reakce na cinnost nepritele /na vic nemaji, Bida na prikaz Zeli doda tanky/ , je zacatek nejen tankovyho konce..
Kdyz mi nepritel dava levne plyn ,tak urvu co nejvic jeho plynu i s rukama../Treba na kseft, kdyz mam plynu dost, beru co nemam a tak potrebuju/.
Snaha politiku a medii je ukecat neco jinyho…
Prvni co zarazi je neustupnost zabarikadovany baziny /v jejich kancelarich a kuloarech , vsecko pohlti starecka pasivita a ocekavani/, v dane situaci ,misto aby predali vedeni mladym a energickym v politice ,aby jako rusove jednali..
Kdo zaseva provokace ,mel by aspon pocitat s aktivnim vedenim a ovladnutim situace,kdyz prijde cas sklizet..

josef
29. 1. 2023 21:25
Odpovědět  janle57

Podcenění nepřítele je to nejhorší, čeho se voják, především velitel, dopustí. Válka nedává moc příležitostí se učit za pochodu. 400 tanků, to jsou necelé dvě divite nejsou žádný zázrak. A prostředky proti tankům? Hrůza! Jestliže nebudou mít tankové jednotky potřebnou podporu pěchoty a letectva budou to jatka. O technické a týlové podpoře nemluvě. Že tam nevlezli oláci se nedivím. Měli rozum.
A jak dopadne tohle ? Jak pro Rusko a jak pro Ukrajinu nevím. Čím jsem si však jistý, že to špatně dopadne pro lidi.

ijn
29. 1. 2023 11:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Války v 21.století, plánované šou pro média a statisíce obětí, miliardové škody na infrastruktuře a konference o obnově těmi, kdo války způsobují,…..schizofrenní + šílení vůdci, jeden z nás si sedne na Hrad, když jako velitel NATO způsobil tisíce obětí, a dnes slibuje řád a pořádek + demokracii,…..voják slíbí demokracii == pacient Bohnic!!!!!!

Pavel z Moravy
29. 1. 2023 11:15
Odpovědět  ijn

Spíše se ptám, co si zaslouží národ, který si zvolí do čela celé země lidi, kteří zaprodávají svoji vlast. My jsme ale bezvýznamná kolonie západu, nad kterou každý mávne rukou. Když tu zítra nebudeme, planeta ani nic nepozná. Proto mohou s našimi životy tak hazardovat. Pro západní tzv. spojence jsme nicky a také nickami zůstaneme. A nefanděme si, mají nás totálně na háku, jsme jim pouze dobří k rozdmýchávání protiruských nálad.

Pekos
29. 1. 2023 11:25
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jo, jo, taky jsem sám sebe snažil uklidnit tím, že jsou volby zmanipulované. Možná ano, ale počet idiotů s vypláchnutými mozky bohužel rapidně převládá a lepší to v budoucnu rozhodně nebude, právě naopak. Pozbývá zcela význam chodit k nějakým volbám. Tito kamoši už to mají jištěný do smrti. O to se stoprocentně postarají.

Pavel K
29. 1. 2023 12:28
Odpovědět  Pekos

30% nebylo volit a dám za to krk, že jsou to převážně ti jako JÁ, co se jim tato šaškárna znusila. Takže kdyby šli všichni mohlo to dopadnout jinak.

Pekos
29. 1. 2023 13:48
Odpovědět  Pavel K

Jenže to, aby šli všichni volit se tady nikdy nestane.

Pavel K
29. 1. 2023 14:12
Odpovědět  Pekos

Čistě jen hypotetická myšlenka. Já rád sním. 😊🙋‍♂️

katango
29. 1. 2023 14:13
Odpovědět  Pekos

Ale stane, jako za komoušů. Formálně volby nepovinné, fakticky povinné, s jednotnou kandidátkou a bez plenty.

Petr
29. 1. 2023 16:16
Odpovědět  katango

První volby jsem absolvoval kolem roku 1971-2 na VŠ, plenta byla a také jsem ji využil.
Poslední předpřevratové kolem roku 1986 jako člen volební komise a plenta byla a byla využívána.
Takže alespoň část vzpomínek si zrevidujte.

katango
29. 1. 2023 17:39
Odpovědět  Petr

Plenta byla, ale jít za ni znamenalo riziko. Mimoto třeba u nás byla, ale až za urnou.

Boomer
30. 1. 2023 10:03
Odpovědět  katango

..no jak tak koukám, přišel jsem o spoustu legrace, když jsem k volbám za socialismu nechodil.

zdena
29. 1. 2023 17:27
Odpovědět  katango

S plentou ! I za komoušů !

Boomer
29. 1. 2023 14:18
Odpovědět  Pekos

.. joó, tak za to poděkujte komunistům, že zrušili volební povinnost ze zákona a zavedli volební povinnost na základě z vstřícné předpos*anosti.
A lidi se tím pádem naučili bát jen toho, co hrozí bezprostředně, aniž by se zajímali, co může hrozit za druhým nebo třetím rohem..

René
29. 1. 2023 16:42
Odpovědět  Boomer

bacon
Parlament v liberálním pojetí vznikl přeměnou tradičního sněmu. Na první pohled rozdíl zřejmý není. Jde hrubě řečeno o platformu, kde se tvoří a odhlasovávají zákony. Jenomže přerod sně- mu na parlament je fakticky velkou revolucí. Nejde totiž o nic jiného, než o prosazení vulgárních koncepcí politické filozofie kapitalizmu, podle kterých jediným mezilidským vztahem je obchod. Parlamentarizmus znamená proměnu sněmu jako platformy realizace společenských programů na trh. Parlamentarizmus také definuje nadvládu práva (nejbohatších vrstev společnosti) nad spravedlností i nad celou společností.
Na sněm vstupují lidé s cílem cosi prosadit, nebo zastupovat nějakou komunitu. Oni již tedy mají nějaké společenské postavení, z něhož jsou do sněmu delegováni. Jednacím řádem je kopné právo a cílem soulad zájmů společnosti.

René
29. 1. 2023 16:43
Odpovědět  Boomer

bacon
Na druhé straně parlament je trhem, na němž se ve volbách prodávají profesionální politici, kteří do voleb vstupují s programem a na něj lákají voliče. Jejich zvolení do parlamentu potom před- stavuje jejich mzdu z výkonu funkce poslance. Profesionální politici nejsou nijak zavázáni vůči společnosti, nejsou zaangažováni na splnění svých slibů a samozřejmě ani na hospodárném využití prostředků společnosti. Pokud peníze chybí, obrátí se na banky a vůbec je nezajímají splátky – protože oni jsou ‚jen‘ jacísi námezdní pracovníci bez jakékoliv odpovědnosti. Poslanci v rámci své profesní (elitářské) morálky nemají žádný závazek vůči voličům. Kromě toho moc drží právo a nikoliv tito lidé – málokdo si uvědomuje, že řadu předvolebních slibů z tohoto důvodu splnit ani nelze. Neštěstím je i ona profesní ne-morálka a z ní vyplývající politické handly.

René
29. 1. 2023 16:43
Odpovědět  Boomer

bacon Parlamentarizmus tak, jak jej dnes známe, vznikl v Anglii v 17. století a o něco později expandoval za oceán do nově vznikajících Spojených států amerických. Z pohledu, který mi odkrylo toto studium, se jasně jedná o nejbohatší končiny tohoto světa a samozřejmě společenské zřízení se místním podmínkám přizpůsobilo. Již jen z tohoto hlediska je nehorázností nutit další společenství, aby přijaly stejný model. Jaké to může mít výsledky? Jedině takové, že lidé zjistí, že doma takto žít nelze, a proto je nutné se odstěhovat tam, kde tak žít lze. Konečným důsledkem šíření ideologie bohaté společnosti je migrační vlna z končin chudých. To tady máme jako memento.

René
29. 1. 2023 16:45
Odpovědět  Boomer

bacon I v naší minulosti byla doba socializmu a i ta koncepčně měla představovat pospolnou společnost. Tehdejší Národní shromáždění (i Federální shromáždění) bylo jasně koncipováno jako tradiční zemský sněm. Poslanci neměli žádné královské platy, účelem jednání byla všeobecná dohoda stvrzovaná hlasováním.

Podobně vypadaly i orgány místní správy – národní výbory. I samotné volby měly povahu potvrzení dohody. Stejně, jako Sovětský svaz, i Československo, ač bylo ateistickým státem, bylo silně ideokratické a jeho zřízení bylo vlastně náboženské.
Tragédií se, stejně jako v Sovětském svazu, stalo to, že inteligence, tedy vlastně úřednický aparát, nikdy nepochopila a ani nechtěla pochopit, politický koncept tradiční moci. Jakmile pominulo nadšení ze záchrany před německými krematorii, inteligence zaujala k tomuto zřízení nepřátelský postoj. V důsledku toho zcela blokovala informace o tradiční společnosti a jakékoliv rozumné vzdělání v tomto směru. Podobné to zřejmě bylo i se samotnou KSČ.

Boomer
29. 1. 2023 18:53
Odpovědět  René

.. možným východiskem z této pasti je demarchie, navíc díky informačním technologiím v naší době poměrně snadno realizovatelná. Pokud ovšem někdo dokáže uhlídat ajťáky.. :-))

Per
29. 1. 2023 14:39
Odpovědět  Pekos

Jen zde na PL bylo hodně lidí, kteří nešli volit a někteří odrazovali od účasti na volbách prezidenta ČR

Per
29. 1. 2023 14:45
Odpovědět  Per

Protože Bašta se nedostal do druhého kola, tak raději nevolili vůbec.
Okamura, teď už spíše okamůra se chce jen držet za každou cenu u koryta. Běžte už do párků. Tam, kde sami nemůžete.
Okamůra, který se za vzletnými slovy schovává za svou neschopnost dostat lidi k volbám.
No, je to poněkud dementní člověk, aspoň v politice.
SPD= Spolek Plný Dementů.

Boomer
29. 1. 2023 18:55
Odpovědět  Per

..čas možná ukáže, jaký smysl měla Baštova nominace. Já ho při vší snaze nenacházím..

Velitel
29. 1. 2023 18:49
Odpovědět  Pavel K

Jako jak at volit jak volíte, když máte na výběr z dvou bezpáteřních komušu , StBáků a zrádců, mate dvěmožnosti volit StBáka nebo nevolit.

Pavel K
29. 1. 2023 12:26
Odpovědět  Pavel z Moravy

👍 👍 👍 👍 👍 🙋‍♂️

29. 1. 2023 11:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Vůbec nic to nebude znamenat na bojišti…leda že v tom bude sedět posádka NATO..a tím víc to bude pro Rusy lákavá trofej…jinak stále platí že životnost posádky tanku v boji se počítá na minuty…a v těch západních možná i na méně…ty šunky dostali na zadek už na pískovišti…od týpků v pantoflích…

Pijack
29. 1. 2023 11:38
Ohodnotit příspěvek :
     

No já bych si troufl říct, že si tu techniku vyzkoušejí obě strany, což je pro západ velké minus. Rusové zjistí jejich chyby a zlikvidují je. Většina z toho se dostane do rukou Rusů, protože jsou Ukrajinci nespolehliví. Rusové nejsou ořezávátka, tak toho využijí ve svůj prospěch.

Albi
29. 1. 2023 12:41
Odpovědět  Pijack

Není vyloučené, že ty tanky dostanou i s osádkami. Jak tady v minulých dnech psali ti, kteří ještě absolvovali zákl. voj. službu, takže vojnu neznají jen a výhradně z filmů a počítačových her a zbraně případně z nějaké LEGO stavebnice, ovládat tank není totéž jako řídit luxusní auto a nenabourat se.

Boomer
29. 1. 2023 13:47
Odpovědět  Pijack

..pro obě strany je to zkušební polygon.. jedna se bude snažit ověřit, zda to co má pro tento případ přichystáno, je tím pravým ořechovým.
Druhá zase potřebuje zjistit, co na ně protivník vykoumal.. a navíc bez nutnosti nasazení vlastních pokusných králíků!

Gales
29. 1. 2023 11:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen na Ukrajinu dodávejte zbraně.Nebude to dlouho trvat a Ukrajinci zaútočí na Polsko.A na to se jim ty tanky budou hodit.

Pijack
29. 1. 2023 12:16
Odpovědět  Gales

Tak tak. Konflikt Ukrajina – Polsko trvá už stovky let. Nic se nezměnilo. Poláci si už brousí zuby na obsazení území, které jim bylo po 2 válce odejmuto. Ještě bude veselo 🙂 Rusové se budou smíchy za břicho popadat 🙂

milan h
29. 1. 2023 12:57
Odpovědět  Pijack

a meli by vratit to co po druhe ziskali na Nemecku

Albi
29. 1. 2023 14:25
Odpovědět  Pijack

To pochybuju. Do smíchu jim určitě nebude, protože za vítězství opravdu tvrdě zaplatili.

Ale podobně i Ukrajinci. Ti “nositelé” banderovské ideologie včas “obohatili” střední a západní Evropu, těm obyč., kteří neměli na úplatky a tím na cestu ven zbyde taky jen počítání jejich obětí.
V takových chvílích bude oběma stranám celé Polsko ukradené.

Autor
29. 1. 2023 20:18
Odpovědět  Pijack

Ta část Ukrajiny jim nepatřila okupovali ji a chovali se tam naprosto stejně jako dnes Ukrajincci k ruskojazyčným občanům. Naprosto stejně. Stejně to bylo i s územím dnešní západního Běloruska.

Albi
29. 1. 2023 12:49
Odpovědět  Gales

Těch Ukrajinců, myslím, už moc nezbývá. Ale USA/NATO jistě rády dodají “své lidské zdroje”. Poskytnout lidi jim dělá daleko menší až žádné potíže, na rozdíl od poskytování drahých zbraní.

Tak daleko naše “civilizace” dospěla, že lidé mají nějakou hodnotu jen jako “zdroje”.

katango
29. 1. 2023 17:40
Odpovědět  Albi

Bohužel v tomto kontextu jsme my jejich lidské zdroje.

jiří
29. 1. 2023 17:58
Odpovědět  katango

Orgány státní správy na Slovensku začaly dostávat směrnice k zajištění provedení mobilizačních vyhlášek pro případ vypuknutí přímé válečné konfrontace mezi NATO a Ruskou federací.
comment image

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frank
29. 1. 2023 12:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdejaký idiot si myslí, že nějakých pár tanků něco rozhodne.

Rapa
29. 1. 2023 12:44
Ohodnotit příspěvek :
     

A kdo ten železný šrot potom bude uklízet,no hádám že ho roztaví čína na poválečný kšeft pro obnovu ůzemí,které budou ještě vhodné pro život.

zuzana
29. 1. 2023 13:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer v rozhovoru pro portugalskou televizi RTP uvedl, že blok vedený USA je připraven na „přímou konfrontaci s Ruskem.“

https://aktax.cz/nato-je-pripraveno-na-primou-konfrontaci-s-ruskem/

janle57
29. 1. 2023 14:00
Odpovědět  zuzana

Vidíte,před ním byl v téhle trafice náš nový reichsführer Pavel a tvrdil to samé,
no a kam to až s takovými kecy dotáhl?

Pavel K
29. 1. 2023 14:15
Odpovědět  janle57

Do*pr*de**le!! Jen aby se v Gosudarovi nešlehli mamánci.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Martin23
29. 1. 2023 13:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Starat se logisticky o sběraniko z celého světa, je pro Ukrajinu neřešitelný problém.
Zbraně sovětského typu jsou na její straně a na straně států NATO vyčerpány.

Západ dodá staré a ořezané verze tanků, aby si vyzkoušel, jak se popasují s ruskými tanky.
Jen pokračování cvičného polygonu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Unter
29. 1. 2023 16:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Tento velký spotřebitelský test tanků Abrams, Challenger a Leopard, budou se zájmem sledovat především arabské státy.

jiří
29. 1. 2023 17:37
Ohodnotit příspěvek :
     

To bude železa, Rusové budou muset znovu rozjet Azovstal, aby všechen ten šrot byli schopni zpracovat. Jak se říká, za chvíli pro samý tank, nebude ani kam plivnout.

zuzana
29. 1. 2023 19:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Skupina amerických vojenských představitelů v tichosti lobbuje za vyslání stíhaček F-16 na Ukrajinu, informovala americká média s odvoláním na tři anonymní zdroje obeznámené s touto záležitostí.

https://aktax.cz/skupina-predstavitelu-pentagonu-tajne-lobbuje-za-vyslani-letounu-f-16-na-ukrajinu/

Pavel
30. 1. 2023 02:10
Odpovědět  zuzana

Ucitel doda latku k diskusi..A nasleduje poslusna diskuse na tema.Tanky.
Cisla a statistiky pozorovatele,plukovnika a experta , dominuji v clanku.
A spekulace co bude a co ne.Vojak samozrejme nemysli.
Konkretne.
Uz nekolik tydnu jsou rusove aktivni ,coz znamena, ze prevzali iniciativu na fronte..
Konkretne, co to znamena..
Ze banderove potrebuji nejdriv, nejdriv ,zbrane obranne ,aby zastavili aktivity a postup rusu.
Vyrovnali frontu.Potom jen potom muze zacit priprava na utoky koncentrovanych tankovych jednotek se vsim v soucinnosti ,co je treba.
Tanky az potom..Aby mohli zase ziskat ztracenou iniciativu..
Tank na fronte v takove situaci muze padnout do rukou rusu , ktery sou a pobihaji vsude. Mimo zajemce obchodu s tanky..
Turci si koupili Leopardu pres 300 a dalsich a zautocili v Syrii na teroristy. Vysledek z 20, L.10 vybouchlo a 5 mensich tanku..v 2016.
S tankama utocili a utekli z Afganistanu ,vlastne bez nich..

Pavel
30. 1. 2023 02:45
Odpovědět  Pavel

Ctenar muze namitnout ,ze protiutok je nejlepsi obrana a prave tankem..Ale ten neni mozne provest behem ustupu ,kdy vse se podrizuje nutnosti se aktivite se ubranit..Stabilizovat.
Zorganizovat akci a zkoncentrovat sily nezbytne k utoku ,ten naplanovat neni mozne, kdyz je fronta v pohybu..
Clanek se mnozi spekulacemi o verejnem mineni a co analytici pomysli atd.Kolik % tanku ubyde atd..
Zminka ,ze nepritel ma neco protitankovych a jednoduchych zbrani doknce hodne Javelin ,ukradenych..Chybi.
Udrzba.Znamena zkusenost ,ze tanky jsou poruchove.
Vice druhu tanku znamena vice zmatku ,nejdrive behem boju ,zjistit,/nepritel beda strili vsude/, kde je kterej druh tanku a potom teprve vyber na zasobovani..
Expert chce testovat ,lakmusovym papirkem ,uz testovane.
Deset nejmin cviceni za rok nestaci.V Iraku,v Syrii , v Afganistanu..V Jemenu ? nebylo a neni bojiste , nebo tam expert nedohlidne?? Konstrukce tanku pocitaji s obrovskou prevahou na mensi a chudsi armady..

Pavel
30. 1. 2023 03:04
Odpovědět  Pavel

Pocet tanku /aby se vlk nazral a NATO koza zustala necela/, je vysledek rusophobniho nadseni kancelarskych byrokratickych, podlezavych nadsencu, vykazat cinnost.
Co je valka netusi.Nemohou..
Vzit takovou jejich cinnost bezradnych ,ale premnozenych vazne, bych nedoporucoval..
Jasave nadsenych, umyslne zaslepenych a ochotne premozenych rusophobii.
Mimo jejich hlucnou ,ohlusujici hysterii ,hojne presentovanou i v mediich ,aby si jejich porucnici si povsimli.
Vetsi koryto laka vic.
A agresivni kecy jsou zadarmo..Jsou ve valce ,ale tisice km daleko od valky ,hlidani tezkoodenci..
Pres jednu noc a tanky uz nebavi, Zeli chce od nadsencu ponorky, lode, letadla vseho druhu, rakety , jako smrt ,chce a bere vsechno.
Ochota bez konce a bez hranic,davat vse ,se kombinuje uspesne s pozadavky ,s naroky a diktatem bez konce a bez hranic..
Chce vsecko a potom uz nic.
Ale co kdyz nepritel neprohraje..
A priveze aspon bez hmyzovej chleba pro lidi..Do EU.

Janka
30. 1. 2023 12:47
Odpovědět  zuzana

jedna vec mi nejde do hlavy. Slovensko uz vyse roka caka na objednane stihacky F-16 a mam pocit, ze este minimalne rok cakat bude a tu sa niekto tvari, ze ma nejake na dodavku? ci to ma znamenat este viac krajin bez lietadiel a s objednavkami na nove?Ved ked to bude takto pokracovat, tak sa Rusi v tom lepsom pripade zastavia pro Atlantiku ako noz maslom……krajiny bez tankov, bez municie, bez lietadiel, bez vojnyschopnej armady (kedze vacsina nedobrovolne pojde na UA)…….prip. staci aby sa dohodli s muslimami v Zapadnej Europe a podelia si ju na to tata. Amici sa stiahnu, predsa nebudu riskovat jadrovu vojnu na svojom uzemi, Anglani to je otazka. Ale zvysok Europy?