politika

Ruské ministerstvo zahraničí považuje za důležité zbavit se “toxického” dolaru

Ministerstvo zahraničí navrhlo snížit závislost Ruska na „toxickém“ dolaru.

Rusko naléhavě potřebuje omezit používání dolaru na minimum kvůli hrozbě sankcí ze strany administrativy nového prezidenta Spojených států Joe Bidena, uvedl náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Rjabkov navrhl “zabarikádovat se” před americkým finančním systémem.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov označil dolar za „toxický zdroj neustálých nepřátelských akcí“ a vyjádřil potřebu snížit na minimum závislost Ruska na americké měně. 

Diplomat zdůraznil, že Moskva se „musí zabarikádovat před finančním a ekonomickým systémem USA“, aby snížila dopad protiruských sankcí.

“Musíme se izolovat od amerického finančního a ekonomického systému, abychom odstranili naši závislost na tomto toxickém zdroji neustálého nepřátelství. Musíme snížit roli dolaru v jakýchkoli transakcích,“ řekl Rjabkov. Vysvětlil, že Moskva to musí udělat protože nová administrativa Joe Bidena signalizuje, že zvýší protiruské sankce.

V prosinci 2020 ruský ministr financí Anton Siluanov oznámil potřebu přejít na rubl při provádění zahraničních ekonomických transakcí a zbavit se politických rizik, která nesou „zpolitizovaný“ dolar a euro.

Poznamenal, že od roku 2017 se podíl v dolarech snížil někde z 52% na 47% a v rublech se zvýšil o 4-5% na 23%, což podle jeho názoru „nestačí“.

Dnes ministerstvo financí Ruské federace oznámilo, že Národní fond blahobytu mění svou strukturu:
15% jeho fondů bude nadále v čínských jüanech a 5% v japonských jenech. Současně poklesnou akcie dolaru a eura ze 45% na 35% pro každou měnu, zatímco podíl libry šterlinků zůstane na 10%.

Oddělení vysvětlilo, že investice zdrojů fondu do největších asijských měn jsou zaměřeny na „zvýšení ziskovosti a diverzifikaci investičních rizik umisťování zdrojů Fondu národního blahobytu“.

https://bit.ly/3bCS3LT

sdílet na