politika

Rogozin vysvětlil, co Litvě hrozí „sebevražedným rozhodnutím“ o Kaliningradu

Pokud Brusel a Vilnius poruší balíček jimi podepsaných dohod o kaliningradském tranzitu, pak EU musí pochopit důsledky takového rozhodnutí. Uvedl to bývalý zvláštní zástupce prezidenta Ruské federace pro Kaliningradskou oblast, šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin ve svém kanálu Telegram.

„Chtěl bych připomenout, že nedílnou součástí balíčku společných rozhodnutí EU-RF-Litva v letech 2002-2003 o garantovaném tranzitu ruského zboží a samozřejmě občanů Ruské federace do/z Kaliningradské oblasti byl protizávazek Federálního shromáždění Ruské federace ratifikovat Smlouvu o státní hranici s Litevskou republikou,“ řekl Rogozin.

Připomněl, že v té době vedl výbor Státní dumy pro mezinárodní záležitosti a byl zvláštním zástupcem prezidenta Ruska na těchto jednáních.

„Pokud Brusel a Vilnius proaktivně a zrádně zničí balíček smluv, které podepsaly o kaliningradském tranzitu a které vstoupily v platnost 1. července 2003, pak EU musí pochopit důsledky jejich sebevražedného rozhodnutí pro legitimitu jejich vlastní východní hranice,“ shrnul Rogozin.

Připomeňme, že litevské železnice oznámily, že od 18. června uzavřou železniční tranzit do Kaliningradské oblasti pro zboží, na které se vztahují sankce EU.

Kroky Litvy k omezení tranzitu do Kaliningradu jsou nezákonné a mohly by mít dalekosáhlé důsledky pro Evropskou unii, řekl guvernér Kaliningradu Anton Alichanov.

Podle šéfa regionu se nyní diskutuje o reakci Ruska na rozhodnutí Litvy. Není vyloučeno, že mohou ovlivnit i dopravní komplex celého Pobaltí. Jedna věc je jasná – Rusko nebude takové hrubé porušení ignorovat.

Publicista a bloger Egor Cholmogorov ve svém kanálu Telegram jasně naznačil, jak by litevský zákaz mohl dopadnout nejen pro EU, ale pro celý svět.

Dobrý den, třetí světová válko, která, jak víte, začne blokádou Kaliningradu, – řekl publicista.

Cholmogorov také upozornil na skutečnost, že „američané nyní zjevně nevypadají, že by byli schopni zapojit se do jaderné války o Litvu“. 

“A proto není vyloučeno, že „možná – sbohem, Litvo, zdravíme koridor Suwalki“, uzavírá bloger.

„Suwalki koridor“ je možný pozemní koridor o délce asi 100 kilometrů, schopný propojit území Běloruska s Kaliningradskou oblastí. Nyní tímto územím prochází hranice mezi Polskem a Litvou.

Pro Pokec přeložila Janinna.

https://bit.ly/3Qr8wGV
https://bit.ly/3y1ngop

sdílet na

5 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ladislav
19. 6. 2022 02:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten západ tu třetí světovou válku zjevně chce .Už ani vlastní smlouvy nechtějí dodržovat a to už je je na pováženou.

Gales
19. 6. 2022 10:01
Odpovědět  ladislav

Ať chcípnou. I s našimi politiky.

Pavel
19. 6. 2022 10:51
Odpovědět  ladislav

Tady se totiž dostala k moci dlouhá desetiletí připravovaná Sorosovsko- Schvábsko- Rotshilldovská partaj. Tito lidé jsou absolutně zfanatizovaní a duševně nevyzrálí. Jejich ego je ale tak velké, že klidně obětují lid svých zemí pro svoje cíle. Skutečně horší typy lidí se již nemohli narodit. Co ale s tím, když lidem odešel pud sebezáchovy a šestý smysl. Značná část našich spoluobčanů je skutečně přeformátovaná, možná i díky těm sajrajtům co do nich vrazili a vlastní myšlení je již na mrtvém bodě, jsou to pouze loutky, řízené tou Sorosovskou ekipou.

Pozor
19. 6. 2022 08:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Litva si skutočne takýmto rozhodnutím podpiľuje pod sebou konár, pretože ako to začne Litva skončí ako prvá a nie len Litva ale všetky pobaltské mini štátiky.

janle57
19. 6. 2022 11:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Nikdo normální na západ od Ruska opravdu nemůže pochopit jak může světově proslulý
ekonomický gigant,který produkuje pouze rybí konzervy s materiálem z Baltu,ještě
Rusku za takové situace vyhrožovat,když je ve všem 100% závislý právě na tom strašném
Rusku,můžou to zkusit a pak jim místní za to poděkují takovým způsobem,že si to
jejich nacističtí hlavouni nadosmrti budou pamatovat.