politika

Podle sebe soudím tebe?

Spojené státy a Evropa stále častěji obviňují Rusko z toho, co samy dělají celé roky a bez uzardění.

V publikaci The New York Times informovali, že ruská vojenská rozvědka tajně nabídla bojovníkům Talibanu odměny za zabití vojáků USA a NATO. Je jasné, že se jedná o lež. Nebyly předloženy žádné důkazy, pouze odkaz na anonymní zdroj.

“Washington (Reuters) americké zpravodajské služby dospěly k závěru, že ruská armáda nabídla velkorysé odměny militantům spojených s Talibanem v Afghánistánu za zabití amerických sil a dalších koaličních sil,” informoval v pátek New York Times.

“Americký prezident Donald Trump byl informován o závěrech zpravodajských služeb,” uvádí The Times.

Trump komentoval článek NYT o údajné tajné dohodě Ruska s Talibanem

Americký prezident Donald Trump označil článek New York Times za článek “na objednávku”.

“Nikdo nic nehlásil ani mi neřekl, nebyl informován viceprezident Mike Pence nebo náčelník štábu Mark Meadows, o takzvaných ruských útocích na naše jednotky v Afghánistánu, jak uvedl “anonymní zdroj”
ve Fake The New York Times.“ napsal Trump na Twitteru .

Podle něj se „nikdo nechoval vůči Rusku tvrději než Trumpova administrativa“.

“Pravděpodobně jen další falešná objednávka New York Times, stejně jako jejich neúspěšná falšování o Rusku. Kdo je jejich “zdroj”? ” – řekl americký prezident.

Jak bylo uvedeno na ruském velvyslanectví, ruským diplomatům ve Washingtonu a Londýně po této publikaci začali vyhrožovat.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že tato publikace  je „nenáročným vhozem“, což jasně ilustruje „nízkou intelektuální schopnost propagandistů z amerických tajných služeb“.

Hnutí Taliban navíc oficiálně prohlásilo, že vyvrací tvrzení, že údajně obdrželi finanční prostředky od vojenské zpravodajské služby Ruské federace. 

Taliban odpověděl na americký mediální příspěvek o vazbách s Ruskem

Radikální hnutí Taliban popřelo obvinění, že údajně obdrželo prostředky od ruské vojenské zpravodajské služby na provedení útoků v Afghánistánu, uvedla organizace ve svém prohlášení.

“Některá západní média zveřejňovala obvinění, že bojovníci Islámského Emirátu dostávali platby od Ruska za zabíjení amerických sil, a další zvěsti tohoto druhu. Toto tvrzení důrazně odmítáme. Džihád trvající 19 let … nedluží nic zpravodajským agenturám ani cizím státům, Emirát nepotřebuje, aby mu někdo stanovil cíle,“
uvádí se v prohlášení oficiálního představitele hnutí Zabiulla Mujahida.

“Tyto zvěsti se šíří, aby se vytvářely překážky pro stažení amerických vojsk, oslabily a zaváděly příznivce míru v Americe a připsaly velké hrdinství a úspěchy Afghánců cizím kruhům.”

Ujišťujeme naše lidi a celý svět, že Islámský Emirát není zbraní někoho jiného a není používán k plnění zahraničních cílů,“ říká se v textu.

Taliban rovněž uvedl, že provádění dohody uzavřené se Spojenými státy povede k míru v zemi.

https://bit.ly/2BQ63UE

Ale podívejme se do minulosti.

Operace Cyklon byl krycí název pro tajný program Ústřední zpravodajské služby Spojených států (CIA), který od roku 1979 do roku 1989 financoval vyzbrojení mudžáhedínů v Afghánistánu pro boj proti jednotkám Sovětského svazu. 

Cyklon je jednou z nejdelších a nejdražších tajných operací CIA, financování programu začalo částkou od 20 do 30 milionů amerických dolarů ročně a do roku 1987 dosáhlo úrovně 630 milionů dolarů ročně. V rámci programu bylo vyzbrojeno a vyškoleno více než 100 000 bojovníků nelegálních ozbrojených skupin. Kromě toho byli najímáni dobrovolníci z arabských států, aby bojovali proti sovětským jednotkám.

Nutno podotknout, že bojovníci financovaní a vycvičení Spojenými státy nezabíjeli pouze sovětské vojáky, ale také sovětské lékaře, učitele, inženýry,…

Ale? Ukazuje se, že to byly Spojené státy a v žádném případě Rusko, které financovaly, vycvičily a ozbrojily militanty. A nejednalo se o soukromou iniciativu žádné ze zvláštních služeb, prezident USA Jimmy Carter podepsal dekret povolující financování protisovětských sil v Afghánistánu. 

Myslíte, že je to jediný příklad? 

Můžeme si vzpomenout na čečenskou válku, když ty též The New York Times a CNN udělaly maximum pro démonizaci Putina a Ruska, namísto toho, aby věnovaly pozornost vazbám Šamila Basajeva, který se dopouštěl jednoho teroristického útoku za druhým, s Al Kajdou a saúdskou rozvědkou (za kterou trčí hvězdně-pruhované uši). 

Roky plynou, ale aréna je stále stejná, včetně médií.

https://bit.ly/3dG8oOY

sdílet na