politika

Oliver Stone: Putin nedovolil, aby se Rusko stalo „vazalem“ USA

Oliver Stone: nebýt Putina, Rusko by bylo zničeno.

Oscarový režisér v rozhovoru hodnotil vztah mezi Moskvou a Washingtonem.

Dnes (15.9.) má americký režisér 75 let. Při tomto výročí Olivera Stone požádali ruští novináři o rozhovor, se kterým režisér souhlasil. Stone je známý svou kritikou americké vládní moci a nebojí se diskutovat o vztahu mezi USA a Ruskem. Uvádíme pár citátů z rozhovoru.

Ruský prezident Vladimir Putin nedovolil transformaci Ruska na „vazala“ USA, uvedl americký režisér Oliver Stone. Poznamenal, že Washington by se mohl stát partnerem Moskvy.

“Ale kvůli penězům se to nestalo. Na Wall Street rozhodli, že by se měli zmocnit Ruska, převzít byznys. Všichni tito oligarchové se objevili, Putin tomu začal vzdorovat, bránit zemi. Nebýt jeho, Rusko by bylo zničeno, stalo by se vazalem Ameriky. To by bylo pro svět špatné, protože Spojené státy by byly silnější a silnější, změnily by se v tyranii. Nikdo by neměl mít příliš velkou moc. To je přírodní zákon – musí existovat rovnováha.“ řekl režisér. 

Dnes bychom mohli souhlasit s Husajnem. Pro válku v Iráku nebyly žádné důvody, mimo jiné řekl Stone.

Stone věří, že Rusko a Spojené státy mohou spolupracovat v boji proti koronaviru a při výrobě „čisté energie“, zejména s využitím atomové energie Ruské federace.

Je škoda, že “Sputnik V” není uznáván Spojenými státy. Boj proti covid by se mohl stát jednotící silou pro naše (Rusko a Amerika – pozn. red.) země.

“Jaderná technologie v Rusku je mnohem vyspělejší než ve Spojených státech. Je škoda, že na Západě je mírumilovný atom stále spojován s jadernými zbraněmi”.

Obrana práv LGBT je součástí svobody, součástí amerického snu. Ale to není hlavní problém. Mýlíme se, když klademe do popředí práva LGBT; pro mě jsou v popředí válka a mír.

Nemohu říci, že bych Rusko dobře znal. Ale vím, že Rusové prošli druhou světovou válkou a mnoho z nich bylo v této válce zabito. Zachránili tolik amerických a evropských životů. Nebýt Rusů, utrpěli by obrovské ztráty. Byli to Rusové, kteří zničili nacistickou armádu, která byla hlavní příšerou 20. století. A to se stalo klíčovou událostí 20. století. A Putin správně uvádí, že to byli Rusové, kdo si poradil s nepřítelem. Právě oni zabili většinu nepřátelských vojsk, která se nacházela ve východní Evropě. A na to se nesmí zapomínat. A pak se k nim spojenci nezachovali správně.

Oliver Stone není typickým režisérem Hollywoodu. Před několika lety udělal obrovský a sympatický rozhovor s Vladimirem Putinem. Řeči o ruském zasahování do amerických voleb v roce 2016 označil za absurdní a dodal, že idol demokratů Hillary Clintonová by mohla snadno rozpoutat třetí světovou válku, kdyby se dostala k moci.

Režisér nebyl líný odletět do Murmansku, aby se nechal očkovat proti koronaviru “Sputnikem V”!

https://bit.ly/3lsTDF9

sdílet na