politika

OilPrice bije na poplach: Expanze BRICS by mohla přetvořit globální trhy s energií

Lídři BRICS se sešli v Jižní Africe, aby diskutovali o budoucnosti bloku, píše OilPrice. 

OilPrice uvádí, že BRICS si klade za cíl nejen posílit spolupráci, ale také vytvořit silnou mezinárodní alianci navrženou tak, aby čelila západnímu vlivu. Uprostřed tohoto strategického tlaku se BRICS snaží rozšířit svůj dosah a zahrnout velké množství zemí z „globálního jihu“, přičemž jádrem je Afrika, Latinská Amerika a Střední východ.

Hlavy států jako ruský prezident Putin, čínský prezident Si Ťin-pching a jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa dali jasně najevo své záměry: zpochybnit zakořeněnou geopolitickou dominanci Západu.

Dále OilPrice upozorňuje na to, že pozornost médií se obrátila směrem k probíhajícím iniciativám „de-dolarizace“ vedeným Čínou, Ruskem a dalšími mimo rámec BRICS. I když je znepokojení Západu hmatatelné, jeho zaměření může být nesprávné.

Pod povrchem se formuje impozantní energeticky orientovaný blok, který spojuje BRICS s klíčovými exportéry energie, jako je Saúdská Arábie, Egypt a potenciálně Alžírsko a Spojené arabské emiráty. 

Ačkoli to není oficiálně vázáno na členství v BRICS-OPEC+, sbližování zájmů v seznamu zúčastněných nebo pozvaných zemí by mohlo způsobit revoluci na energetických a komoditních trzích. 

Integrovaná aliance energetických gigantů by přetvořila globální bezpečnost dodávek energie a možná by upřednostnila trasy BRICS. 

Potenciální integrace OPEC a zemí vyvážejících plyn do BRICS ohrožuje západní energetické zájmy.

PŮVODNÍ ČLÁNEK

Všechny země zahrnuté v asociaci (Rusko, Jižní Afrika, Indie, Čína a Brazílie) přijaly konečnou Johannesburgskou deklaraci konsensem. 

Místo původně plánované „pětky“ bude organizace doplněna o šest nových členů z různých částí světa – jde o Argentinu, Egypt, Írán, Spojené arabské emiráty, Saúdskou Arábii a Etiopii.

Přední světová média považují expanzi BRICS za výzvu dominanci Spojených států a G7 na světové scéně, rozhodnutí o nových členech rovněž označují za vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Redaktor arabských novin dokonce na pozadí summitu napsal, že unipolární svět přestal být realitou a BRICS označil za záchranné lano.

Americké noviny The New York Times o expanzi BRICS píší, že tato skupina zemí se nyní snaží „zpochybnit“ dominanci západem vedených platforem, jako jsou G7 a Světová banka.

Švédský list Dagens Industri poznamenává, že země BRICS „se chtějí stát protiváhou západní dominance ve světě“. Publikace zdůrazňuje, že jedním z cílů BRICS je vytvoření „další světové měny, která může konkurovat dolaru“.

Euractiv zase uvádí, že plány BRICS na rozšíření a propagaci Nové rozvojové banky jako alternativy ke stávajícím finančním institucím vyvolávají na Západě obavy.

The Wall Street Journal se domnívá, že expanze BRICS je vítězstvím prezidenta Číny a prezidenta Ruské federace.  Podle deníku to byli tito vůdci, kdo se snažil o růst bloku tváří v tvář rostoucí geopolitické a ekonomické konkurenci se Západem.

Podle amerického vydání Newsweek Moskva a Peking využily výroční setkání jako příležitost k úderu na Spojené státy a představily USA jako hegemonní mocnost, která nechce konkurenci nových sil na světové scéně.

Autor článku podotýká, že použití sankcí ze strany Washingtonu nepřinutilo ty země, proti kterým byly zavedeny, změnit svá rozhodnutí. Zároveň mohou sankce přispět k vytvoření nové globální finanční architektury, která je imunní vůči restriktivním opatřením, dodává publikace.

Newsweek poznamenává, že potenciál pro vážné strategické důsledky pro Washington je zjevně přítomen.

Za „militantní“ označilo projev vůdců Ruské federace a Číny i australské vydání Sydney Morning Herald. Podle deníku prezidenti v prohlášení naráželi na konkrétní zemi, která se snaží ublížit rozvojovým zemím kvůli posedlosti udržováním své hegemonie.

Jamal al-Kashki, šéfredaktor egyptského časopisu Al-Ahram Al-Arabi, napsal v článku pro celoarabské noviny Ash-Sharq Al-Awsat, že unipolární svět již není realitou. 

Rusko se podle jeho slov vrátilo na mezinárodní scénu, Čína je v nové fázi, Indie, Brazílie a Jihoafrická republika za nimi nejsou daleko.

Jamal al-Kashki podotýká, že tyto země vytvořily nový pól, který je na hony vzdálen představám politologa  Francise Fukuyamy nebo bývalého poradce amerického prezidenta Zbigniewa Brzezinského o unipolárním světě a dominanci Washingtonu.

Píše, že země jihu si již nemohou dovolit luxus rozjímání a vyřizování účtů a že washingtonský „deštník“ má mnoho děr a nemůže ukrýt ty, kdo jej používají.

Podle redaktora arabské publikace je BRICS záchranným lanem pro ty, kteří se drželi myšlenky připojení.  Samotný článek se jmenuje „BRICS píše konec dějin Fukuyamy“.

https://ria.ru/20230824/briks-1892045508.html

Nové složení BRICS bude kontrolovat 80 % světové produkce ropy!

Po přidání Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Íránu k BRICS bude blog kontrolovat lví podíl na produkci „černého zlata“ ve světě .

Totéž platí pro prudký růst HDP nových zemí BRICS. Bude činit 30 % světového HDP a přesáhne 30 bilionů dolarů.

sdílet na

13 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaris
25. 8. 2023 05:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Joj to bude narku a lomeni rukama v zapadnich zemich! Tohle preskupeni bude mit dalekosahle dusledky. BRICS budou udavat ceny. Podvodny petrodolar chcipa na ubyte.

Mike
25. 8. 2023 08:30
Odpovědět  Jaris

BRICS je vzpoura proti uzurpátorskému státu, který vojensky, či ekonomicky vyhrožuje celému světu. Tak jak už mnohokrát v minulosti zde platí ono známé pýcha – tady bych raději uvedl nadutost, předchází pád. Konec příběhu.

Pavel z Moravy
25. 8. 2023 13:54
Odpovědět  Jaris

Jaris, já už pouze nad touto populací evropských občanů kroutím hlavou. Oni si nechávají na krk nasazovat oprátku od dacanů, kteří nikdy nic kloudného neudělali a ničím se nevyznamenali a zdejší ovce drží až je ostříhají a podrobí. Je vůbec možné, aby se jedinec choval tak nedůstojně vůči sám sobě. Je to přesně jako v tom filmu 12 let v řetězech, když ten jeden černoch říká tomu právě zotročenému ukazujíc na zbytek těch otroků, kteří jsou již v otroctví dlouho. S těmi do rebelie nepočítej, ti jsou již zotročeni.

Pavel z Moravy
25. 8. 2023 09:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Někdo pravil- nemůžeš zotročit člověka a chtít aby s tebou žil v míru. Toto celou dobu prováděli amíci a západ. Teď přichází medicína od jiných a nic jiného si tito lumpové, kteří si mysleli, že jim patří celý svět ani nezaslouží. Chtěli jste zápaďáci druhé zotročovat, dostanete to co vám náleží. To,že naši zemi do této žumpy zatáhli je už bohužel daný fakt. Prostě kdo nemyslí, zaplatí.

Pavel K
25. 8. 2023 09:49
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ale ti co to chtěli a paktovali si myslím že těch se to moc nedotkne, jedině že by jim praskla cévka že nemají hlavní úlohu v řízení světa.

25. 8. 2023 15:45
Odpovědět  Pavel z Moravy

“Votroctví není ten karabáč v rukách votrokáře, ale smíření se s karabáčem. Dokonce dopředu! … Votroci můžou plodit zas leda votroky…

Řeknou snad votroci svejm synům a cérám, že se narodili votrokama skrze jejich zbabělost? Ne! Řeknou jim, že takovej je řád světa s kerým nutno se smířit a budou je vodrazuvat aby na tom něco měnili, poněvač by při tom mohli přijít vo život a eště by přivedli svý rodiny do neštěstí. Vychovaj tak votroky, kerý budou plodit další votroky.

Ze života ve lži – kerou lež budou předávat svejm dětem jako praudu života – a z dovednosti přežít za každou cenu, se stane ta nejvěčí hodnota. Z Čechů se stane prolhanej votrockej národ kerej bude lhát sám sobě, poněvač právě tuhle hodnotu, kerou bude stavět nade všecko, si nikdy nepřizná. Votrocký myšlení votrockýho národa…”

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
25. 8. 2023 15:58

Potud můj guru, sprostý strejda Jozef, někdy na počátku sedmdesátek, k otroctví.

Přes půl století uplynulo, “votroci plodili další votroky” a dospěli jsme k dnešku. Ale že se Češi stanou až tak dokonalými otroky… Jak mi jednou, když byl ovíněný, řekl (sprostý strejda Jozef), když jsem se ho optal čemu vlastně věří, že mi ta jeho víra v Boha přijde nějak divná: “Není Boha kromě Kauzality a já sem její prorok vole.”

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
26. 8. 2023 02:40

Milane, to nejsou jen Cesi. Otroky dnesni doby najdes v kterekoliv zemi. Otrokem je ten, ktery ma dluhy u zidackych bank.
Tento dabelsky system je nastaven jako past v podobe dluhu. Jediny ‘uzitecny’ dluh je obstarat si vlastni bydleni a snazit se vyplatit ho co nejdrive. Ostatni pujcky na prilepseni zivota jako jsou nova auta, dovolene, darky, atd. jsou zbytecne.
https://www.youtube.com/watch?v=e9dZQelULDk

Gales
25. 8. 2023 09:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Proč máme za politiky takové idioty kteří se drží západu jako hov*no košile.Proč?

zuza
25. 8. 2023 09:39
Odpovědět  Gales

pretože sme si ich zvolili…. A pretože národ ani politické strany neprotestovali, keď niekto svojvoľne zmanipuloval volebný zákon, tak ako sa mu to hodilo, pretože sme neprotestovali, aby nám vládu a smerovanie štátu spoluurčovali emigranti s volebným právom, ktorí v našich štátoch už roky nežijú ani žiť neplánujú.

Pavel z Moravy
25. 8. 2023 10:47
Odpovědět  Gales

Budu se opakovat, ale proto jak to řekl Platón- nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás, to je trestem za neochotu podílet se na politice. Prostě my sami jsme jim dovolili to co nyní dělají. Tak nebulme a něco s tím dělejme. Hledejme vůdce, nové Husy a Žižky, podpořme ty co se nebojí. Naše děcka se tomu možná usmívají, ale jednou by potom poděkovali.

Markýza
25. 8. 2023 14:43
Odpovědět  Gales

No………..a co když proto, abychom se odnaučili důvěřovat jako blbci? Abychom se stali konečně realisty a vášně nahradili rozumnou skepsí? Rozumnou, podotýkám. Ne že planu svatým ohněm a následně pak stejně svatým zklamáním.

Frank1
25. 8. 2023 19:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Je na case zacit uvalovat sankce na G7.
BRICS bude vracet co jim zapadni kolonialismus po staleti zpusobil za skody a drancovanim surovin za babku.

Radegast
25. 8. 2023 21:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Projekt globalistů Čína už trhy s energií přetvořil. Česko má nejdražší elektřinu a plyn na světě.
Žena s dětmi skočila do Macochy, místo aby čeští muži naházeli do Macochy všechny členy ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN, PIRÁTi, ANO.