blogKrize UKRAJINApolitika

Nizozemský novinář: „Jsme zde, v Donbasu, abychom probudili obyvatele Západu oklamané propagandou“

Na Donbasu je jen hrstka západních novinářů, zatímco západní mainstreamový tisk razí falešné zprávy o ukrajinské krizi pomocí stejných šablon, jaké dříve využíval v Iráku, Libyi a Sýrii, říká nizozemská nezávislá novinářka Sonja van den Ende.

Sonja van den Ende , nezávislá novinářka z nizozemského Rotterdamu, se jako reportérka ruské armády vydala do Doněcké a Luganské lidové republiky, aby na vlastní oči viděla, jak probíhá speciální operace.

Zvuk ostřelování a výbuchu ji neděsí: zvykla si na to. Před sedmi lety van den Ende pracoval v Sýrii, měsíce předtím, než tam na žádost syrského prezidenta Bašára al-Asada vstoupili Rusové a změnili vývoj. Paralely mezi zpravodajstvím západního mainstreamového tisku o syrském a ukrajinském konfliktu jsou podle ní nápadné.

“Neustále lžou o všem, jen aby realizovali svůj vlastní program,” van den Ende. „Stejně jako v Sýrii byl prezident Asad ‚vrahem‘ a nyní je ‚řezníkem‘ prezident Putin. Tento scénář používali mnoho let v Iráku, Venezuele a [dalších] zemích, které nedodržují jejich agendu; potřebují špatného „chlapa“. Ale oni (média) nejsou ani tam na zemi, nemohou to posoudit. Je tu jen hrstka novinářů ze Západu: Graham Philips, Patrick Lancaster, Anne-Laure Bonnel a já.“

To však není podle nizozemského novináře jediná paralela. Upozornila na kyjevské falešné zprávy a operace pod „falešnou vlajkou“, včetně podvodu na Hadím ostrově, humbuk kolem údajného ruského „útoku“ na Záporožskou jadernou elektrárnu (JE), nyní odhalený příběh ruské „stávky“ na Mariupol. nemocnice a nejnovější provokace Bucha, abychom jmenovali alespoň některé. Van den Ende říká, že to nepřipomíná nic tak moc jako falešné vlajky džihádistů a zinscenované „plynové útoky“ Bílé přilby. Konkrétně připomíná chemickou provokaci ze 4. dubna 2017 v Khan Sheikhun v Idlibu, kterou odhalili investigativní reportéři včetně novináře Seymoura Hershe, který získal Pulitzerovu cenu.“Stažení z Kyjeva je ruská eskalace.” Je to… transformace z psychologické operace na učebnicovou válku“

„Totéž se stalo v Buchu,“ říká nizozemský novinář. „Mnoho svědků říká, že ruská armáda odešla 30. března. Dokonce ani ukrajinská armáda, která přišla 1. dubna, nehlásila o mrtvolách na ulicích. Podle západních médií se tak stalo 3. dubna. Důkazy také říkají, že těla měla bílé pásky, znak ruské armády, vojáci je nosí. Takže vojáci zabíjejí ruské Ukrajince? V žádném případě.”

Ukrajinský neonacismus není mýtus

Van den Ende mluvil s mnoha ukrajinskými civilisty na cestách přes Donbas. Téměř každý podle ní odsoudil kyjevskou vládu za to, že zakázala ruský jazyk a zbavila je mnoha kulturních a domácích lidských práv.

„Většina lidí, se kterými jsem mluvil, byla velmi šťastná, že [ruská speciální] operace začala,“ říká nizozemský novinář. „Nikdo samozřejmě nechce násilí a válku, ale už osm let trpí válkou, masakry a ničením ukrajinskými silami. Nejhorší byly nacistické prapory, které bojovaly spolu s pravidelnou armádou.

Ukrajinský neonacismus není mýtus, zdůrazňuje van den Ende. Když v letech 2016 a 2017 navštívila ukrajinské přístavní město Oděsa, všimla si fašistického cítění, které se po celé zemi šíří již delší dobu. Ukrajinský nacismus je tam vlastně už od druhé světové války, říká nizozemský novinář.

Ideologičtí nástupci Stepana Bandery, Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN), 14. SS-dobrovolnická divize „Galicia“ a prapor Nachtigall během sovětského období odešli do ilegality. Po mnoha letech však tyto síly opět ožívají, když je USA, Spojené království a EU využívají k destabilizaci Ukrajiny, říká. Dříve tito západní geopolitičtí aktéři v podstatě ve stejném duchu používali islamisty k sesazení Asada, dodává novinář.

Podle van den Endeho se po provedení státního převratu na Ukrajině v roce 2014 menšina neonacistů chopila moci a už osm let terorizuje především východní část země velmi krutými a krutými metodami v nacistickém stylu.

Pocit dlouhodobé ochrany

Západ se neustále snaží obvinit Rusko ze všech škod způsobených ukrajinským vesnicím a městům. Očití svědci z východní Ukrajiny však podle nizozemského novináře říkají, že většinu ničení v civilních oblastech způsobila ustupující ukrajinská armáda a neonacistické formace, včetně nechvalně známých batalionů Azov. Kromě použití civilních zařízení jako štítů ukrajinská armáda údajně bez rozdílu ostřelovala pozice, které opustila, a postoupila je ruským silám.

Pro ilustraci svého názoru van den Ende popisuje ostřelování nemocnice ve Volnovacha v Doněcké lidové republice. Budova nebyla bombardována ze vzduchu, ale napadena granáty a raketami, říká s odkazem na obyvatele Volnovakhy.

„Západ tvrdí, že to bombardovali Rusové, ale jak mi jedna paní řekla, že tam celý život pracovala a že Ukrajinci [vojáci] – kteří byli ubytováni v nemocnici – ostřelovali a zničili zařízení a její dům. která byla vedle nemocnice.“
Podle nizozemského novináře se s východními Ukrajinci zachází ruská armáda velmi dobře a na většině lokalit pravidelně dostávají humanitární pomoc. A co víc, místní říkají, že se konečně cítí chráněni, dodává.

Zuřivý boj mezi ukrajinskými ozbrojenými silami a neonacistickými prapory na jedné straně a Ruskem podporovanými milicemi DLR a LPR na straně druhé zanechal mnoho domů zničených. Obyvatelé Donbasu se však nevzdali, zdůrazňuje novinář.

„Jak jedna žena řekla: ‚Jsme silní, dokážeme to znovu vybudovat, abychom měli mír pro naše děti a vnoučata,‘“ poznamenává van den Ende.

Prohrává Rusko informační válku?

Někteří pozorovatelé naznačují, že Rusko prohrává informační válku se Západem. Západní stroj Big Media pracuje dnem i nocí s podporou Big Tech, zatímco většina ruských zpravodajských kanálů byla v západních zemích buď cenzurována, nebo zcela umlčena.

„Ne, Rusko neprohrává informační válku úplně,“ tvrdí van den Ende. “Myslím, že je na nás, hrstce obyvatel Západu, abychom probudili většinu obyvatel Západu, kteří stále spí a jsou den za dnem bombardováni falešnými zprávami a vymyšlenými příběhy.”

Je třeba mít na paměti, že tento konflikt rozdmýchávají především západní politici, říká nizozemský novinář. Podle ní Západ udělal úplně totéž v Sýrii, ale tuto válku z velké části prohrál.

Svět se mění a západní establishment se podle van den Endeho ještě musí smířit s nastupujícím multipolárním světovým řádem. Poznamenává, že ruský prezident Vladimir Putin nastínil začátek této změny ve svém projevu v Mnichově v roce 2007.

Přestože se tehdy rozhodli jeho slova zanedbat, začíná být zřejmé, že unipolární svět je nadobro pryč, uzavírá novinář.

*

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka sdílení nahoře nebo dole. Sledujte nás na Instagramu, Twitteru a Facebooku. Neváhejte znovu zveřejňovat a sdílet články o globálním výzkumu.

Vybraný obrázek: Ruské jednotky v Heničesku. [Foto s laskavým svolením Sonja Vandenende]

Původní zdroj tohoto článku je Internationalist 360Copyright © Ekaterina Blinova , Internationalist 360 , 2022

sdílet na

19 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
All
15. 4. 2022 02:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Evropská unie se proměnila ve ,,vojenskou organizaci”,už je to velmi patrné a průkazné. Co to ale taky znamená ? Znamená to rozkradání,drancování ,očividné ničení Evropy. Začal rozklad a rozpad EU a Evropy.

Ladislav
15. 4. 2022 06:13
Odpovědět  All

Ano a barví se do hněda!

Burák
15. 4. 2022 07:26
Odpovědět  All

Tak oni v tom jeli i s Hitlerem a chtěli si parcelovat Rusko. V severských zemích probíhala eugenika ještě mnoho let po válce, někde i do 80tých let. Všechny státy Evropy jsou předlužené, za což nemůže Putin ale jejich politika a rozkrádání na všech úrovních států. Obrovská korupce, kterou maskují média hlavního proudu a to nemluvím ani o nesplatitelných dluzích USA. Válkou by je rádi smazali.

Milan
15. 4. 2022 14:46
Odpovědět  Burák

Nejen v Evropě, ale také v Kanadě.

15. 4. 2022 02:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Velice nepohodlná novinářka. Jsem zvědav co na ni vyhrabou. Na Lancastera náš vrchní hov-nom-etař, nějakej Ješek Cemperů, vyhrabal, že si vzal Ukrajinku. No řeknu vám, takovej argument ve mě zanechal fakt mohutnej dojem! Jinej argument tam sice neměl, ale zato dokázal toto úžasné zjištění natáhnout na celou stránku! No a když tak zabruslil do těch národoveckejch detailů, tak mě napadlo, kde on, zajisté Čech jako poleno, přišel ke svému jménu. Tak si natukám “cemper význam”, načež mi de-bil nabídne “camper význam”. Tak šup s tím na slovník. No a on to táborník. Asiže si to některý předešlý camper počeštil, že jsme huby utrhačné a říkali mu camprlík. Tož jsem žádostiv, jakým argumentem nás ted camprlík oslní.

15. 4. 2022 03:05

dopl. Ukrajinku z Donbasu, to jest etnickou Rusku narozenou v konstruktu Ukrajina.

Pav-el
15. 4. 2022 11:30

Taky tam hodně pomáhá lidem, co nikam utíkat nechtějí. Teď se jeho kanálu na Youtube chytil šikovnej, mladej, muslimskej kluk. Velmi Patricka chválí za jeho pomoc. My tady živíme vychcánky, kteří tu pomoc možná ani nepotřebují, a tam žijí lidi pomalu v kanálech. Mají smůlu, jsou sice Ukrajinci, leč mluví po rusky!

Milan
15. 4. 2022 15:30
Odpovědět  Pav-el

Oni neutíkají, ale o svou vlast bojují. Zato Banderstán od začátku specoperace opustilo, co vím dle posledních info, 4,2 mil. chocholů. Tedy násobně víc, než uvádí hovínka, seznam a další fekálie.
A kolik z těchto chocholů prchá před válkou? Mizivé procento, řekl bych.
Vždyt vetšina z nich pochází z míst, vzdálených stovky km. od fronty! Před rozpadem SSSR Ukrajina cca 52 mil. obyv., nyní cca 38 mil. obyv. To jest v podstatě komplet ČSSR blahé paměti. A bude jich čím dál víc, protože si uvědomují, že ty horentní dluhy za zbraně bude muset v budoucnosti někdo zacvakat. A právě této otrocké budoucností danových poplatníků na pokraji existence se většina z nich chce vyhnout. VAL

Petr D.
15. 4. 2022 12:54

Patrick tu info o jeho manzelce sam na jednom videu rekl. Nema co skryvat ani se za to nemusi pred nekym obhajovat.

Milan
15. 4. 2022 15:00
Odpovědět  Petr D.

Rozhodně nemá co skrývat a tím méně se obhajovat. Naopak. VAL (píšu to na druhém PC).

Jan Vok
15. 4. 2022 19:07

Honzík Cemperů je legální blázen a patří do klecového lůžka. Jeho absolutní majstrštyk je blokace zprávy, ve které pisatel sděloval, že obsazené nemocniční covidové lůžko stojí 60 tisíc denně. Honzík toto zablokoval jako hoax, protože lůžko stálo 59 tisíc a tuším 700 Kč. Říkám, je to nemocný člověk, ale bohužel takoví nám tu dnes vládnou.

15. 4. 2022 23:11
Odpovědět  Jan Vok

Jste na něj příliš laskavý. Dle mého je camprlík vych-ca-ná, prodejná, sv-ině.

Sid
18. 4. 2022 16:36

Nechápu, jak Cemper, který svého času patřil oficiálně k trollům, kteří měli zabanované jakékoliv diskuze na všech serverech, z důvodu neléčitelného kreténismu, se mohl stát hlídačem objektivity našich médií.
🙂

ladik
15. 4. 2022 09:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Kapitalismus se ocitá v těžké krizi a jako odumírající organismus vidí svou záchranu v nastolení své osvědčené despotické formy – fašismu. Ale vývoj nezastaví, a když, tak likvidací celého světa.

Vaska
15. 4. 2022 10:40
Ohodnotit příspěvek :
     

to běsnění co se děje v msm – to je matrix nebo virtuální realita – s pravdou to nema společného nic

miro
15. 4. 2022 15:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Co se divíte,podívejte se kdo řídí USA nebo EU je to jeden větší blbec než druhý a to kromě Orbana je obdobné i jednotlivých státech EU.Podívejte se na dementní,impotentní naši vládu,pro své občany neděla nic naopak co Babiš dal tak oni to vzali,prvořadá je pomoc Ukrajině-fašistům kteří vyvraždili za osm let 14 000 občanů a teras je u nás vítáme jako bratři, přitom konkrétně s nimi máme velice špatné zkušenosti. Ještě že to nic neděláni vlády mají na co svést. Ani nevíte s jakou chuti bych chodil bos kdyby má bota zůstala v jejich řiti.

Capry
15. 4. 2022 20:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Že nám naši přátelé a kamarádi ze západu lžou,není pro většinu nic nového.Ať chcípnou.

next7
19. 4. 2022 22:32
Ohodnotit příspěvek :
     

genocida USA je již dávno ověřena a pověstná,vojáci genocidy v prvé linii Soros,Rotzchild,Rockefeler,Fauci a mnho dalších ,včetně královny UK,jejich barevné revoluce,předzvěst převratů a následné války pod maskou humanity a boje za svobodu,USA ma na svědomí celosvětový terorismus prezentovaný,11 zářím na svém vlastním území,pod falešnou vlajkou ,lako přes kopírák následuje 24 zemí světa ,koupená média ,politici,prezidenti,soudci,nastrčené politické neziskovky a humanitární organizace,trollové,zmanipulované volby a td …a to vše,pro petrodolar ,dolar jež se tiskne jako peníze do hry monopoly ,bezcené v množství,které dnes nepočítaně převyšuje rozpočet USA ,zatížený dluhem,který má tolik nul,že se cifra ,asi bude muse pojmenovat zcela novým jménem a východisko ? válka s RF,války Evropy proti RF,Evropy co by užitečného idiota,jež lze objetovat,bez spitování svědomí,mně je to jasné už dávno a další důkazy se brzy jen pohrnou a to,hlavně ,paradoxně z USA,jak vidno,zatím ovcím nedochází,že největší ageresor světa,už jaderné zbraně použil a hned dvakrát za sebou na jednu a tu samou zemi i přes to,že bylo jasné její poražení a bezvýchodná situace,ten koho je třeba se bát a to především,je USA

ella
22. 4. 2022 01:59
Ohodnotit příspěvek :
     

tak je to novinar, ci novinarka?? to miesanie ci striedanie – ze ona a potom on, atd… je tak dost velmi confusing a na doveryhodnosti to veru nepridava …