politika

Nemuseli jsme čekat dlouho

Americké síly v sobotu zasáhly přes 85 cílů při úderech proti proíránským ozbrojeným skupinám v Iráku a Sýrii.

Spojené státy zahájily údery v odvetě za útok dronem, který v neděli zabil tři americké vojáky na základně na severovýchodě Jordánska. 

Irák obvinil USA ze lži a útoky na zemi označil za agresi

Tvrzení USA, že koordinují údery s Irákem, je lež a americké nálety představují holou agresi, uvedla irácká vláda v prohlášení.

Již dříve irácká agentura Shafaq uvedla, že obětí amerického bombardování v provincii Anbár na západě Iráku se stalo 16 lidí. Mluvčí Bílého domu John Kirby tvrdil, že Spojené státy varovaly irácké úřady před hrozícími útoky.

“Americká strana zfalšovala fakta když tvrdí o předchozí koordinaci k provedení této agrese. Jsou to nepravdivá prohlášení, jejichž cílem je uvést v omyl mezinárodní veřejné mínění,” řekl mluvčí irácké vlády Bassem al-Awadi.

Al-Awadi zdůraznil, že akce USA představují neskrývanou agresi a řekl, že přítomnost mezinárodních koaličních sil v Iráku „se stala hrozbou pro bezpečnost a stabilitu země“.

https://ria.ru/20240203/irak-1925193492.html

Nemuseli jsme čekat dlouho

Proiránské síly v reakci na nálety včera obnovily ostřelování amerických základen v provincii Deir ez-Zor v Sýrii. To znamená, že schéma je stejné jako u Hútíů.

Z hlediska strategie Qassema Soleimaniho se děje přesně to, co bylo zapotřebí – Spojené státy jsou zataženy do války s íránskými proxy silami na území třetích zemí – v Iráku, Sýrii, Jemenu, Libanonu, kde vězí v této válce jako v tekutém písku, zatímco Írán sám se válce vyhýbá a zaměřuje se na zdrojovou podporu své početné klientely v další zemi, kterou Spojené státy napadly.

Momentálně tato strategie plně funguje – Soleimani zemřel, ale jeho dílo žije dál.

Odtud pocházejí výzvy radikálů k úderu na Írán, protože je zřejmé, že Spojené státy a Izrael nyní hrají na íránské platformě způsobem, který je prospěšný Íránu, nikoli jim.

t.me/boris_rozhin/111582

Dnes proiránské síly opět zaútočily na americkou základnu v Iráku. Tentokrát v iráckém Kurdistánu. V noci, během amerických úderů a o něco později, byly prováděny útoky i na americké základny v Sýrii. 

Jak již bylo zmíněno dříve, americké údery ve snaze zachránit si tvář na Blízkém východě již nikoho neuchvátí a nevedou k dosažení žádných významných cílů. Dobře to chápou i ve Spojených státech, kde kromě čilé bilance Pentagonu, jsou ostatní struktury k samotnému útoku a přípravám dost skeptické.

P.S. Podle iráckých médií bylo při amerických úderech v Iráku zabito 16 iráckých občanů. To jistě pomůže udržet přítomnost amerických jednotek v Iráku (ironie).

Boris Rožin
plukovník cassad

Irácké úřady vyhlásily celostátní smutek na památku obětí nočních útoků amerického letectva na pohraniční oblasti, uvedl irácký premiér Mohammed al-Sudani

Ve všech vládních institucích a ministerstvech země byl vyhlášen národní smutek na památku vojáků a civilistů, kteří zemřeli v důsledku útoků amerického letectva, uvádí TASS.

Vláda oznámila, že 16 lidí bylo zabito a 25 bylo zraněno.

sdílet na

9 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Administrátor
P.A.Semi
4. 2. 2024 00:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Počet civilních obětí v Sýrii neuvádí, ale také tam nějaké byly:

https://www.rt.com/news/591767-us-strikes-across-middle-east/
»The Syrian military, as quoted by SANA news agency, denounced the raid as “the aggression of the American occupation forces.” It insisted that the attack resulted in a number of deaths among civilians and soldiers, and came in an area where Damascus was fighting IS (Islamic State, formerly ISIS) terrorists.«

A to prý Američané zkoušeli (lživě) tvrdit, že se tam prý vyhnuli civilním obětem…

πα½

Ladislav 💤
4. 2. 2024 07:30
Odpovědět  P.A.Semi

A po tomto útoku amíckých okupantů měli “naše” zrádné proamické tv vánoce! A jak se radovali, pitomci!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
4. 2. 2024 07:36
Odpovědět  P.A.Semi

Zde je naprosto jasné, kdo vybudoval ISIS ! Je to naprosto jasné , že RF ozbrojené síly by měly zasáhnout !Je naprosto jasné, že by se měla eliminovat Černochová, Řehta , Fiala,Pekarová ,P.P. ( demokratickým spůsobem , jako používají naši přátelé). Všicni víme , kdo vybudoval Al – Qaudá a její pevnosti od Tora-Bora po podporu vražedných Černý vdov.
Smrt Americe.
Standa.

Ladislav 💤
4. 2. 2024 08:10
Odpovědět  Standa

👍

Kelly
4. 2. 2024 08:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Zločinné USA doplněné o zločinné země Izrael, Ukrajinu a Velkou Británii, tady čtyřúhelník zla. Přijděte ve středu 7.2.2024 si zařvat před Úřad vlády v 15,00 hod. “sundejte ten ukrajinský hadr” a “zločinná vláda a zbabělý lid” a to druhé již neplatí jen pro Ukrajinu.

Frank1
4. 2. 2024 09:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Zbabeli hulibrkove vsude kde nemaji co delat zabijeji poustni syny v jejich domovech, kteri odmitaji okradani hulibrky. Doted maji silnejsi a ucinnejsi zbrane a tak delaji ramena.

Ladislav 💤
4. 2. 2024 10:29
Odpovědět  Frank1

Zatím! Brzo se budeme divit!

Frank
4. 2. 2024 12:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Je třeba vypráskat tu americkou zločineckou bandu. Všude jen zabíjejí a kradou suroviny.

Gales
4. 2. 2024 14:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Pomalu ale jistě se to tam hrotí.Uvidíme jak,kdo a čím je na konflikt připravenej.