politika

Oleg Makarenko: Rok 2023 byl pro Západ katastrofou

V BBC si stěžují – teoreticky je Vladimir Putin vyvrhel a zločinec, ale v praxi se pro ruského prezidenta všude pokládají červené koberce. Západní politika podle novinářů selhává ve všech oblastech. Ukrajinská fronta se hroutí kvůli nedostatku peněz, zbraní a rekrutů, takže ruské vítězství se zdá být téměř nevyhnutelné. 

V březnu 2023 byl Putin Mezinárodním trestním soudem v Haagu obžalován z válečných zločinů spáchaných na ukrajinských dětech. Západ doufal, že to z něj udělá mezinárodního vyvrhele a uvězní ho v jeho vlastní zemi, protože nebude moci cestovat ze strachu ze zatčení a deportace do Haagu. To se nestalo. Rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu nikoho nezajímají. 

Sankce měly srazit ruskou ekonomiku na kolena a donutit Putina stáhnout vojáky. Přesto se ukázalo, že Rusko je vůči těmto sankcím pozoruhodně odolné. Sankce ruskou ekonomiku vážně nepoškodily. 

A co je nejhorší, píše BBC, mimo Západ úžasným historkám o zvěrstvech ruské armády nikdo nevěří a vina za konflikt je připisována NATO, které se agresivně rozšířilo na východ.

I na Blízkém východě to pro Západ nevypadá dobře – izraelská represivní operace v Gaze postavila všechny muslimské a mnoho nemuslimských zemí proti Spojeným státům a Británii a také definitivně vymazala dva roky západního úsilí o diskreditaci Ruska. 

Cituji (odkaz):

Nedávno mi na summitu v Rijádu arabští ministři řekli, že Západ má dvojí metr. “Vaše vlády jsou pokrytci,” bylo mi řečeno. Zeptali se mě – Proč očekáváte, že odsoudíme Rusko za zabíjení civilistů na Ukrajině, když odmítáte příměří v Gaze, kde umírají tisíce civilistů?

Írán, který měl být také vyvrhelem, není ani vzdáleně izolovaný: provádí aktivní zahraniční politiku a úzce spolupracuje s Moskvou, a to i ve zbrojním sektoru. Pozice Íránu na Blízkém východě výrazně posílila, a to i prostřednictvím vojenských zástupných sil v sousedních zemích, se kterými Západ nemůže nic dělat.

Pás Sahelu v Africe – Mali, Burkina Faso, Středoafrická republika a tak dále – se osvobozuje od kontroly evropských zemí a ani s tím Evropa nemůže absolutně nic dělat. Shrbení Francouzi zavírají své vojenské základny a jejich místo s plným souhlasem místních úřadů zaujímají „ruští žoldáci“. 

Věci jsou špatné také v Jihoafrické republice – nedávný spojenec Západu postoupil tak daleko, že již provádí společná námořní cvičení s Ruskem a Čínou.

Severní Koreu by Západ také rád viděl jako vyvrhele, ale i zde slaví neúspěch – KLDR má být pod přísnými mezinárodními sankcemi, přesto si vede dobře a vylepšuje své balistické střely. Kim Čong-un nedávno navštívil kosmodrom v Rusku a také dodává obrovské množství dělostřeleckých granátů ruské armádě. Severní Korea otestovala několik mezikontinentálních balistických střel, o kterých se nyní předpokládá, že jsou schopny zasáhnout většinu částí kontinentálních USA.

Nakonec BBC melancholicky konstatuje, že Čína ignoruje všechny výzvy Spojených států a pokračuje v provádění nezávislé politiky v mořích sousedících s Čínou. A Čína se samozřejmě nehodlá vzdát ani Tchaj-wanu.

Aby článek nebyl zcela pochmurný, novináři poukázali na dva pozitivní faktory pro Západ. 

Za prvé, Rusko povzbudilo NATO a ukázalo, že aliance není úplně zbytečná, protože její členové se mají čeho bát. 

Za druhé, události kolem Izraele se změnily v takovou hrůzu, že motivovaly světové společenství, aby konečně vyřešilo dlouholetý úkol vytvoření plnohodnotného palestinského státu.

Věřím, že nemá smysl komentovat teze BBC; vše je jasné i bez mých komentářů. Jen poznamenám, že kdyby bylo v minulých letech publikováno více článků jako tento, Británie by se dnes nenacházela v nejžalostnější situaci za posledních několik století.

Ovšem jednoho důležitého “slona” si britští novináři nevšimli – možná kvůli jejich charakteristické aroganci.  Západ prohrává nejen ve vojensko-politických oblastech, ale i v kultuře.

Americká kinematografie, kdysi velká továrna na sny, zcela sklouzla do úpadku, a pokud se nedávno novým filmům jen spílalo, nyní se na ně dokonce přestalo dívat. Naděje na zlepšení situace není v dohlednu, rok od roku se zhoršuje. Režisérka nových Hvězdných válek, specialistka na genderovou nerovnost Sharmeen Obaid-Chinoyová, nedávno řekla: Baví mě stavět muže do situace, kdy se cítí nepříjemně“ (odkaz). Vypadá to, že i nad Star Wars můžeme udělat kříž.

Mezitím ruská animace dobývá svět. Miliardy zhlédnutí na YouTube jsou jen špičkou ledovce. Země globálního jihu pozorně sledují naši animaci a dokonce zvou ruská studia jako učitele. Pokud se na Západě ještě najdou kvalitní kresby, tak ve všech ostatních ohledech Západ na Rusko již značně ztrácí – („Jsou nejlepší“: Jak ruští animátoři dobývají globální jihodkaz).

Obecně, kolegové, čas je na naší straně. Novináři BBC se domnívají, že rok 2023 byl pro Západ špatný? No, ať počkají až skončí rok 2024. Možná budou muset napsat, že rok 2023 nebyl pro Západ až tak špatný.

https://1url.cz/8uUKn

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Autor
4. 2. 2024 00:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Ano. Není vůbec možné hodnotit někoho jeho slovy, ale pouze a výlučně jeho činy.
Když si uvědomíme tohle, pak si dáte spooustu věcí dohromadya souvislosti zapadnou do sebe jako velké puzzle.
Teprve pak vyniká zrada takopvých lidí jako Gorbačov, Havel a spousta dalších nejen u nás.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Administrátor
P.A.Semi
4. 2. 2024 01:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Velmi pěkná ruská animace byla SERAPHIMA’S EXTRAORDINARY ADVENTURES with English subtitles (animovaný film hodinu a čtvrt, a ovšem rusky bez titulků)
bohužel už to z youtube smazali, najít se to asi nedá, a kam bych to znovu nahrál, nevím…

πα½

Administrátor
P.A.Semi
4. 2. 2024 09:29
Odpovědět  CJ1981

To je ono… A tohle je dokonce i s těmi (anglickými) titulky…
πα½

Bai
4. 2. 2024 16:38
Odpovědět  P.A.Semi

Animace pěkná, ale náboženská propaganda jak prase.

Pijack
4. 2. 2024 09:51
Ohodnotit příspěvek :
     

A co teprve rok 2024? Naši politici chtějí zahájit jadernou válku s Ruskem. Prý je to jediná možnost, jak ubránit demokracii 🙂 Ministr Dvořák za STAN, Černochová, Řehka, Langšádlová, Pekarová, zděšená Mirka… ti všichni zešíleli. Tolik tuposti – když vypustím jaderné bomby, tak si tu demokracii fakt zachráníme. No nedali byste jim po držce, aby už ten jejich mozek šel do klinické smrti?

ijn
4. 2. 2024 10:03
Odpovědět  Pijack

jaderná válka bude pro civilizaci bez uhlíkové stopy,…. a o to jde především,….. jinak výrobce v EU klasické munice zatíží emisními povolenkami a budou neprodejné,…..Kimové jsou levnější…..!!!!!

Pavel z Moravy
4. 2. 2024 10:49
Odpovědět  Pijack

Sakra, vždyť degenerace zdejší evropské populace dostoupila vrcholu. Má vůbec smysl tyto tvory komentovat? Jenže, jak je vidí tyto sebestředné týpky národ? Kolik je těch, co vidí co jsou zač. 10% z 10 milionů bude možná moc.

Gales
4. 2. 2024 11:58
Odpovědět  Pijack

Válka musí bejt,víc vám neřeknu. ?????? Protože blázni místo v Bohnicích jsou ve vládě.

Bai
5. 2. 2024 08:43
Odpovědět  Gales

Bohužel se nedá reagovat na váš příspěvek s odkazem. Ten materiál působí nedůvěryhodně jako směs pravdy, polopravd a lží. S hodnocením je třeba být velmi opatrný.

stan
4. 2. 2024 12:19
Odpovědět  Pijack

Jo přesně, a ještě bych k týhle sestavě přihodil Foltýna a Řehku. Ty maj ty mozky totálně vygumovaný. Voni si fakt imbecilové myslej, že taková jaderná bomba rozlišuje podle ksichu nebo postavení. Oni si fakt myslej, že právě oni budou ti, co přežijí a hlavně zvítězí ????? nad Ruskem.

Gales
4. 2. 2024 11:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Já už jsem z toho celej Trumpachovej.- https://inner-light.ning.com/profiles/blogs/trump-putin-a-mafie-jsou-kamosi-kteri-spolu-drzeli-drzi-a-drzet

Bai
5. 2. 2024 08:45
Odpovědět  Gales

Vida, už jde reagovat. Vnímám to jako mix faktu, polopravd a lží.

4. 2. 2024 15:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Já bych trochu parafrázoval slova Churchilla. Byl nenáviděný i obdivovaný, já ho rád nemám, protože představuje tu aristokratickou aroganci západu. Přesto má pár dobrých citátů jako když Polsko označil jako hyenu Evropy.
Parafrází jeho slov by se dalo říct, že “ROK 2023 NENÍ KONCEM ZÁPADU, ALE JE TO ZAČÁTEK KONCE ZÁPADU”. Euroatlantická civilizace se nechala zotročit kastou Rockefellerů, Rothschildů, Loebů, JP Morgan – či jak se všechny ty bankovní domy jmenují. Ti pak přes poskoky jako Bezos, Soros, Gates a další přináší zkázu na celém světě s cílem ho ovládat. Nemám iluze o Číně ani Rusku, přesto právě oni přinášejí jinou filosofii a odlišný pohled na svět. Zdali je tento pohled v něčem lepší, to si musí každý zodpovědět sám. Málokterý politik je státníkem. A málokterý státník nepodlehne iluzi o vlastní neomylnosti. Za poslední století mě napadají dva – Stalin a Putin. Čínský prezident je bohužel jen technologem moci. Tomu odpovídá i snaha mít pod naprostou kontrolou celou čínskou populaci a řídit její životy. Na druhou stranu, ať si každý národ žije po svém a v rámci svých zvyků. Je to jeho svaté právo.

Miro 2
6. 2. 2024 14:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud jde o ruské kreslené animované filmy byly už od 50. let nádherné a dalšími generacemi dětí požadované. Mají velmi dobrou tradici a nápady (jen několik pro příklad “Kostěj nesmrtelný”, Jen počkej zajíci”…).