politika

Náhorní Karabach: Arménie obviňuje Ázerbájdžán z používání fosforových bomb

Arménie obvinila Ázerbájdžán z používání zápalných zbraní, zejména bílého fosforu, během konfliktu v Náhorním Karabachu – obvinění, které Baku popřelo. Podle našich reportérů, kteří se v Jerevanu setkali se zraněnými i nemocničními zaměstnanci, však existují silné důkazy, že tomu tak mohlo být. Zpráva FRANCIE 24 Luke Shrago, Roméo Langlois a Mohammed Farhat.

V jednotce popálenin v nemocnici v Jerevanu se zdravotnický personál snaží vyrovnat s přílivem zraněných vojáků.

Vzhledem k brutální povaze jejich ran se předpokládá, že mohli přijít do styku s bílým fosforem, vysoce zápalnou látkou, která se vznítí při kontaktu se vzduchem.

„Měli jsme hodně pacientů s popáleninami, ale nikdy s takovými zraněními,“ řekla anesteziologka na JIP Ana Cazalgazyanová.

Její kolega, francouzsko-arménský lékař Ardsiv Papazyan říká, že rány jsou typické pro chemickou nebo fosforovou zbraň.

„Vdechují dotyčnou látku a pálí to plíce, takže to, co vidíte na povrchu, se děje také na plicní úrovni,“ vysvětlil doktor Papazyan.

Léčba těchto popálenin představuje vážné výzvy. Rány, které se mohou zdát hojivé, mohou nabrat kritické obrátky k horšímu stavu, zatímco ostatní pacienti se mohou setkat s problémy s metabolizmem a dokonce s nevysvětlitelnými infarkty.

Fosfor není podle mezinárodního práva zakázán, ale jeho použití je přísně regulováno mezinárodní dohodou, kterou Ázerbájdžán ani Arménie nepodepsaly.
https://bit.ly/3kI3Pr7


sdílet na