politika

Náhoda? V Káhiře se minulý týden konalo zasedání Fóra zemí vyvážejících plyn a dnes Katar hrozí, že kvůli Rusku nebude posílat plyn do EU

„Pokrytecká“ Evropa možná zůstane bez plynu.

SPIEGEL: Německo a další země EU chtějí nahradit ruskou energii dodávkami z Kataru. Ministr emirátu ale otevřeně říká, že jeho plyn může skončit někde jinde. Informoval o tom také »t-online«.

Katar pohrozil Evropě, že dodávky plynu mohou být přesměrovány, pokud Evropská komise uvalí na trh jakýkoli umělý cenový strop. Ministr energetiky Kataru označil kroky Evropy za pokrytecké.

„Zásahy na trzích by porušily pravidla hospodářské soutěže a ohrozily investice do produkce plynu. Volný trh je vždy nejlepším řešením,“ řekl.

Je třeba poznamenat, že ačkoli Katar souhlasil s tím, že se zdrží přesměrování dodávek zkapalněného plynu, smlouva to nezakazuje. 

„Německo a další země EU chtějí nahradit ruské dodávky energie dodávkami z Kataru. Ministr emirátu ale otevřeně říká, že jeho plyn může skončit někde jinde,“ podotýká Spiegel.

V Káhiře se minulý týden konalo zasedání Fóra zemí vyvážejících plyn (GECF). 

Zúčastnili se ho ministři energetiky z Alžírska, Bolívie, Egypta, Rovníkové Guineje, Íránu, Kataru, Ruska, Trinidadu a Tobaga a Venezuely a také pozorovatelé z Angoly, Ázerbájdžánu, Iráku, Malajsie, Mosambiku a Spojených arabských emirátů.

Rusko zastupoval šéf ministerstva energetiky Nikolaj Šulginov.

Ohledně výhledu pro globální plynárenský průmysl bylo konstatováno, že zemní plyn bude i nadále hrát klíčovou roli v budoucím globálním energetickém mixu a jeho podíl se zvýší z dnešních 23 % na 26 % v roce 2050.

Podle účastníků GECF byla současná evropská energetická krize způsobena především kritickým nedostatečným investováním v důsledku scestných výzev k jejímu ukončení.

Ministři rovněž vyjádřili vážné znepokojení nad pokusy změnit funkci trhů při stanovování cen a řízení rizik a také o stanovení politicky motivovaných cenových stropů:

“Umělé zasahování do fungování trhu může pouze zhoršit napětí na trhu, odrazovat od investic a poškodit jak výrobce, tak spotřebitele.”

A konečně – Dmitrij Semenov, vedoucí odboru mezinárodní spolupráce ruského ministerstva energetiky, byl jmenován předsedou výkonné rady GECF pro rok 2023.

Obecně platí, že plná solidarita s Ruskem není jen v oblasti ropy, ale také plynu.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3DTzcfb

sdílet na

18 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sizok
1. 11. 2022 22:06
Ohodnotit příspěvek :
     

A ejhle, další hřebík do rakve jménem EU.
Ta nacistka si myslela, že je králem sluneční soustavy, kráva.

Pavel K
2. 11. 2022 08:41
Odpovědět  sizok

Však ho v té Praze taky pořádně nassraalyy!! 🤣🤣
Tak jim to takhle třeba vrací. Tumáte šmejdi, já vám ukážu. Jj, dvakrát měř a jednou řež.🤦‍♂️🤣🤣💩

Gales
2. 11. 2022 10:22
Odpovědět  sizok

Po odchodu Američanů z angažmá na Ukrajině zůstane Bruselu na bedrech financování Kyjeva se vším všudy, bude to na úkor obyvatel EU

Členské státy EU by se dohromady měly zaručit za 61 procent půjčky v celkové hodnotě pěti miliard eur (122,4 miliardy korun), kterou si EU vzala na poskytnutí pomoci. Jenže, tato půjčka pro Ukrajinu představuje ve skutečnosti pro Ukrajinu jen výdaje na válku, ne na rekonstrukci energetiky či infrastruktury! Chápete? Kyjev potřebuje 55 milionů dolarů denně, aby mohl pokračovat ve válce proti Ruské armádě, ale ztráty na infrastruktuře jdou ke 4 miliardám USD denně.

A víte, kdo to dosud platí? Americký státní rozpočet! Jakmile se americká kasička přeorientuje z Ukrajiny do Tichomoří, tak celá Ukrajina spadne do náruče EU jako hořící a žhnoucí válečný balvan, který potřebuje chladit 4 miliardami EUR každý den, jinak Ukrajina zkolabuje a s ní i celá Evropská zahraniční politika

Autor
1. 11. 2022 22:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Žádná náhoda. Prostě když se podíváte pozorněji na ekonomiky všech zemí, pak je to kromě jiného i boj proti neokolonialismu, boj o suverenitu o samostatné hospodářské rozvíjení.
A naději v takovém boji může dávat jen a pouze Rusko.
Jestliže takový přístup bude pokračovat bude “naší civilizaci” prostě konec a plně právem. Žádné velké zatím známé zdroje energie, které by se daly nejen rychle, ale i trvale využívat aspoň po 50 let “naše civilizace” prostě nemá. Břidlicový plyn je jen na krátko a devastuje prostředí.
Teď by měli ti v “pozadí” konečně vytáhnout na světlo Boží ty vynálezy, které tak urputně zatajovali a likvidovali jejich tvůrce.
Jestli ty “elity” si myslí že jsou chytří, pak nejsou. Oslabují se každým krokem a svět je evidentně nechce ani zásobovat čímkoli, ani je živit. Pak za co teda bojují ty “elity”, když si ničí všechny páky, které kdy měly? Asi bude pravda, že peníze kazí charakter. Možná by se mělo dodávat, že touha po moci a penězích je nevyléčitelná smrtelně nebezpečná choroba a nakažení by měli být izolováni. Nejlépe někde na nějaké kometě …

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Autor
2. 11. 2022 07:03

Ano, vím to, ale mám na mysli ještě revolučnější nápady. Doslova do každé rodiny. Takových je na desítky a kdyby právě aspoň jeden z takových … navíc zdaleka ne tak náročných na technické vybavení. A i třeba proto, aby lidstvo mělo alternativu i ve smyslu využití.

Helena
2. 11. 2022 09:43
Odpovědět  Peter

Ano, máte pravdu. Peníze a moc ničí charakter a zpřehází životní hodnoty tak, že ten člověk ztrácí pud sebezáchovy, má pocit jakéhosi božství, nesmrtelnosti, vytěsní myšlenku, že jsou také smrtelní a té smrti se velice bojí. Peníze a moc je DROGA. A pokud mají pocit, že by o tu drogu mohli přijít, dokážou jednat právě tak jak jednají.

František
2. 11. 2022 12:14
Odpovědět  Peter

Takový zdroj již existuje. Je to množivý reaktor v Ruské elektrárně. Spaluje odpad ze stávajících el. a jede na Uran 238, kterého je na světě hafo. Konečný produkt reaktoru je nejaderný. Reaktor už jede na 100% výkonu a zásobu paliva má na milion let. Je to nejlevnější zdroj energie na světě.

Gene
2. 11. 2022 12:36
Odpovědět  František

Jenze je to neco noveho, doufejme ze bude fungovat.

Pedro
1. 11. 2022 22:34
Ohodnotit příspěvek :
     

A co těm co to vše způsobili, anglosasům? Zastavte je, at zkusí bídu, kterou udělali jiným!

Pavel K
2. 11. 2022 08:44
Odpovědět  Pedro

Bylo by to zpravedlivé. 👍👍
Jednou provždy zahodit to heslo NEJSME JAKO ONI.
Tumáš hnoji, vyžer si to.😂👍

Gales
2. 11. 2022 10:23
Odpovědět  Pavel K

Ať chcípnou.

2. 11. 2022 00:04
Ohodnotit příspěvek :
     

HA! HA!! HA!!!

Evžen
2. 11. 2022 03:07

Opravdu jen hlupák se může smát tomu jak západ (USA) vede svět do záhuby…!

Autor
2. 11. 2022 07:16
Odpovědět  Evžen

Tohle není smích nad tím smutným, ale nad blbostí těch, kdo to vymýšlí. A smích nad tím, že ať dělají (USA) co udělají, všechno si vlastní vinou prohrávají. Ano, budou kolem sbe jak USA, tak “kočí” v podobě “Velké” Británie, pořádně ještě kopat a mlátit obuškem. Budou vést války, zemřou spousty lidí, možná i ze svého zoufalství shodí na svět atomové zbraně. Ale to je stejně nezachrání. Zaniknou stejně jako vzory celé té “naší civilizace” – Řecko, Řím.
Pochopil jsem jedno, že především Řím zhynul rovněž vlastní blbostí, krachnul právě zrovna tak jako USA a spol. pro “neuvěřitelnou debilitu elit”. Ta debilita – jak se to rýmuje se slovem “elita” (!) – není ve množství znalostí, vědomostí, ale v morálce, v hodnotách, ve spravedlnosti. Bez těchto předpokladů – všechny ve smyslu “lidství” – je i znalost všeho ve vesmíru k ničemu. Stejně jako nabiflované znalosti “současné elitě” světa. Proto (USA a spol) prohrají. De facto se porazí samy. “Barbaři” tomu jen pomohou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
2. 11. 2022 08:52
Odpovědět  Peter

Petře, souhlas.

Pavel z Moravy
2. 11. 2022 08:49
Odpovědět  Evžen

Evžene, on to Milan myslel, kdo by to jako z této západní smečky grázlů měl udělat. Víme, že tady žijí již v převaze tupé a vyprázdněné palice.

2. 11. 2022 13:28
Odpovědět  Evžen

Opravdu jen hlupák se může smát moudrosti západu?
A co vy, jak jste na tom vy? Vy ji chválíte? Nebo nad ní pláčete?
No a já se jí holt směju. Ale nemohu za to, jsem už takovej, že ve mě hloupost vzbuzuje smích. Pravda, někdy jen úsměv. Jako třeba teď.