politika

Moskva reagovala na západní prohlášení o neuznání voleb ve Venezuele

Volby do Národního shromáždění (parlamentu) Venezuely probíhaly v souladu se standardy transparentnosti a demokracie. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová oznámila,
že nedošlo k žádným závažným porušením.

“Mezinárodní pozorovatelé, včetně pozorovatelů z Ruské federace, kteří se účastnili dohledu volebního procesu, ocenili úsilí venezuelských úřadů o organizaci hlasování v souladu s nejvyššími standardy transparentnosti, demokracie a hygienické a epidemiologické bezpečnosti. Nebyla zjištěna žádná závažná porušení, “ uvedla Zacharová ve svém prohlášení na webu  ministerstva zahraničí.

„Prohlášení o neuznání výsledků venezuelských voleb jednotlivými vládami, které navzdory dostupným výzvám odmítly poslat pozorovatele do Venezuely, svědčí o jejich neschopnosti přijmout objektivní realitu, prokázat úctu k vůli milionů venezuelských občanů, kteří přišli do volebních místností a v souladu s ústavou využili svého práva hlasovat pro budoucnost své země,“ uvedlo ministerstvo.

Zacharova poznamenala, že ti, kteří volby bojkotovali, očividně „nejsou připraveni na otevřenou soutěž prostřednictvím účasti na demokratických postupech a upřednostňují neústavní režimy boje o moc“.

Připomeňme, že ve Venezuele se konají volby do jednokomorového parlamentu. Opozice, včetně jejich vůdce Juana Guaidóa, odmítla účast. Americký ministr zahraničí Michael Pompeo uvedl, že volby poslanců do venezuelského Národního shromáždění „neodráží  vůli lidu“, protože jsou „podvodné a falšované“. 

V reakci na to venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreas nazval Pompea zombie.

„Zombie promluvil! Jak uvedl jeho šéf (prezident Donald Trump), to v USA došlo k volebnímu podvodu. Ministře zahraničí Pompeo, přijměte pravdu klidně a pokorně: ve Venezuele jste utrpěli naprostou porážku. Doufáme, že se diplomacie brzy vrátí ministerstvu zahraničí a Bílému domu,“ cituje RIA Novosti Arrease .

Evropská unie rovněž neuznala výsledky parlamentních voleb ve Venezuele, protože nesplňovaly mezinárodní demokratické standardy.

Chávisté vyhráli volby ve Venezuele.


Chávisté při volební účasti přibližně 31–33% získali zhruba 67% hlasů. Opozice získala přibližně 31% hlasů. 

Bojkot proamerické opozice pravděpodobně umožní Chávistům získat plnou většinu v parlamentu. Nízká volební účast způsobená omezeními koronaviru a bojkotem proamerické opozice, stejně jako kampaň nátlaku a sankcí ze strany USA, hrála do rukou Chávistů, kteří zvítězili mobilizací tvrdého jádra svých voličů. 

To jim umožňuje obnovit plnou kontrolu nad Národním shromážděním, které během „diktatury“ 5 let nekontrolovali. Tak sbohem … Guaidó.

USA a Kanada uvedly, že neuznají výsledky voleb ve Venezuele, protože „nejsou demokratické“ (jedná se o stejné volby, které minule vyhrála opozice). 

Rovněž Brazílie neuznává volby ve Venezuele, což je ironické vzhledem k nedávné katastrofě Bolsonarovy strany v místních volbách, která prohrála téměř ve všech velkých městech.

Venezuelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že ve Venezuele vládnou lidé, nikoli kapitál nebo britská královna. 

Maduro uvedl, že USA a americkému imperialismu se opět nepodařilo zničit demokracii ve Venezuele.

https://bit.ly/3mTOFkd
https://bit.ly/2VQtwfa

sdílet na