historiepolitika

Minulost černochů je také důležitá

V poslední době se hodně hovoří – „Život černochů je důležitý!“.

Nebudeme se držet stranou od tohoto trendu a triků naší doby.

Černoši jsou také jenom lidé! Mohou si tedy hrdě vzpomenout, že kdysi byli nejen otroky, ale také otrokáři.

Svobodní černoši vlastnili černé otroky oficiálně zaznamenano v Bostonu v roce 1724, v Connecticutu – v roce 1783. V roce 1790, v Marylandu, vlastnilo 46 afrických Američanů 143 otroků.

V roce 1830 bylo v Americe 319 599 svobodných černochů (13,7 procenta z celkového počtu černochů v zemi). 

3 776 svobodných černochů bylo otrokáři. Vlastnili 12907 černých otroků.

V Jižní Karolíně 43 procent svobodných černochů vlastnilo otroky, v Louisianě – 40 procent, v Mississippi – 26,
v Alabamě – 25, v Georgii – 20 procent.

Černoši nebyli jen otrokáři, ale také se zabývali obchodem s otroky.

Černoch z Trimble County v Kentucky prodal svého syna a dceru do otroctví. 

Černoch z Marylandu prodal své děti do otroctví, aby si koupil manželku. 

Černoška Dilsey Pope, která žila v Columbusu (stát Georgie), si koupila manžela a když ji urazil, prodala ho. 

Fanny Kennedy z Louisville (Kentucky) hrozila manželovi, že pokud nepřestane pít, bude prodán. 

Černoch ze Severní Karolíny prodal svého otce za to, že ho kritizoval. 

“Ať stařec pracuje na kukuřičném poli u New Orleans. Tam ho naučí dobrým mravům,“ řekl syn.

Největším otrokářem v letech 1860 byl majitel „černé plantáže“ jménem William Ellison. 

William Ellison byl skutečně velmi bohatým vlastníkem „černé plantáže“ pro produkci bavlny, ale nežil v Severní, ale v Jižní Karolíně. 

Podle sčítání lidu v roce 1860, ve kterém bylo jeho příjmení uvedeno jako „Ellerson“. Vlastnil 63 černých otroků, díky čemuž byl jedním z největších otrokářů v Jižní Karolíně.

Bývalý otrok, mulat Anthony Johnson, se stal „svobodným černochem“ a v roce 1650 vlastnil ve Virginii farmu o 250 akrech s pěti najatými smluvními zaměstnanci. Jeden z nich, černoch jménem John Cazor, uvedl, že období jeho služby vypršelo před několika lety a Johnson ho drží nelegálně. V roce 1654 civilní soud rozhodl, že Johnson měl zákonné právo na celoživotní využívání Cazorových služeb. 

To byl jeden z prvních známých případů jurisdikce legalizace otroctví.

Sám Ellison se narodil v roce 1790 otci-otrokáři a matce-černé otrokyni v městečku Statburg v centrální Jižní Karolíně. Otec, který vlastnil bavlníkovou plantáž, pojmenoval syna „April“ a nechal ho ve stavu otroka (obvyklý osud těchto dětí na jihu). Otec dal Aprila do učení k McGrateovi. April pracoval na plantáži (také bavlníkové) a v dílnách Williama McGrateho jako opravář a úředník. Zadával práci a platil účty. A vydělával drobné a ušetřil peníze. Shromáždil jich dost na to, aby mohl zaplatit výkupné a stát se svobodným.

8. června 1816 se April Ellison objevil s vlastníkem-otcem před soudcem. Soudce měl rozhodnout, zda schválí žádost majitele otroka o propuštění otroka. A 26letý Ellison stal svobodným mužem. 

Ale to mu nestačilo. Chtěl se zbavit jména April, což ho jasně identifikovalo jako bývalého otroka. 
Otec mu dovolil vzít si jeho jméno – William.

Ale svolení otce nestačilo! April Ellison šel znovu k soudu. 

A 20. června 1820, 30letý svobodný černoch April Ellison se stal Williamem Ellisonem. Do této doby již postavil vlastní dílnu na výrobu a opravy odzrňovacích strojů a koupil si dva černé pomocníky – 26letého a 45letého.

Když začala válka, William Ellison dosáhl věku 71 let. Zemřel v prvním roce války mezi Severem a Jihem –
5. prosince 1861.

Mimochodem, po válce, kdy se všichni černoši stali svobodnými, ti z nich, kteří se rozhodli zapojit do politiky, se stali republikány – členy vítězné strany. 

Synové Williama Ellisona – Henry a William Jr. – se zapsali do místního klubu Demokratické strany, jehož členové, kromě nich, byli v té době jen bílí.

Proto musíme černochy považovat nejen za potomky otroků, ale také za potomky majitelů otroků – otrokářů.

Navíc, žádný černoch, bez ohledu na to, zda je „americký“, „evropský“ nebo „africký“, nemůže být v žádném případě zbaven práva být nazýván vandalem, pokud se zapojuje do ničení historických památek.

Kromě toho je zajímavé, že v době začátku druhé světové války se černoši ve Spojených státech utěšovali zvěstí, že „velký“ Hitler by měl přijít, osvobodit je a vrátit je do vlasti – do Afriky.

Je také známo, že hlavní filmová režisérka Třetí říše, Leni Riefenstahlová, měla velmi ráda „černý kontinent“ (kniha „Poslední z Núbijců“, dokumentární film „Dream of Africa“, který vyšel u příležitosti 101. výročí Leni Riefenstahlové).

Afrika a černoši byli považováni Führerem a jeho okolím téměř za hotový standard přirozeného stavu zdravého přirozeného „zvířete“, propagandy kultu těla a černé barvy, jako barvy nacistické formy.
To byl rasismus.

————————————————– ————————————————

Použité materiály jsou    https: //aftershock.news/? Q = nod … , http: //www.rusfact.ru/node/734 … , další materiály Runet a WIKI.
https://bit.ly/2BZrwu5

sdílet na