politika

„Měkká síla“ Ruska v akci

Konstantin Dvinskij

Rosatom se pevně usazuje v Africe.

V Soči právě nyní probíhá mezinárodní fórum “Atomexpo-2022”, v rámci kterého se také projednávají projekty výstavby jaderných elektráren, včetně plovoucích jaderných elektráren v Africe.

Segment jaderných elektráren střední a malé kapacity (pozemních a plovoucích) je pro Rosatom jednou z nejperspektivnějších oblastí rozvoje. Budoucnost malých jaderných elektráren Rosatom dokonce spojuje s plovoucími stanicemi. Protože umožňují dodávat energii do vzdálených regionů, kde je výstavba klasické jaderné elektrárny nerentabilní.

Skutečně fungující plovoucí jadernou elektrárnu – “Akademik Lomonosov”, která byla uvedena do provozu v roce 2019, má zatím jen Rusko. Směr je tedy mimořádně slibný. 

„Měkká síla“ Ruska v akci.

Nemáte elektřinu? Přijedeme k vám. Ruský „Rosatom“ se zapojí do sériové výroby plovoucích jaderných elektráren

https://www.pokec24.cz/nezarazene/nemate-elektrinu-prijedeme-k-vam-rosatom-se-zapoji-do-seriove-vyroby-plovoucich-jadernych-elektraren/

Pro Pokec24 přeložila Janinna

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
23. 11. 2022 03:50
Ohodnotit příspěvek :
     

A což teprve až rozjedou ve velkém to jaderný perpetuum mobile – myslím ty elektrárny s množivými reaktory! Hm… Neměli byste ten článek z outlocitu raději vymáznout? Tým Trol-1 by z toho ještě mohl hromadně trefit šlak.

josef
23. 11. 2022 09:55

Ona se i prý pohnula o pořádný kousek jaderná fůze. Ale zatím o tom toho moc není. Protože kdo tohle zvládne bude pánem světa.

23. 11. 2022 19:46
Odpovědět  josef

Sázím na množivé reaktory. Na fůzi, možná, až v druhém sledu. Možná proto, že se ukáže, že množáky vyjdou levněji a také proto, že nejdále jsou s fúzi v Británii, která je, jako i EU, před bankrotem. V každém případě první krok na “cestu ke hvězdám” byl již učiněn. A že ticho po pěšině není divu. Nadvláda petrodolarů, a tím anglosionistů, končí.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
23. 11. 2022 10:50

Čína už to také staví , bude to pálit Thorium….problém je jen že Thoriová sůl rozežere skorem všechno…ale prý už to mají vyřešené…tak uvidíme.

Pedro
23. 11. 2022 13:18
Odpovědět  Veny232

Pošlou ji pšonkům do žrádla, jako oni nám tu posypovou :-))))))

Pavel z Moravy
23. 11. 2022 18:01

To si piš Milane, že jim z toho je.bne a nejenom trolíkům, ale hlavounům v Bruselu. Chtěl bych to vidět, jak se budou závistivcům křivit šňupáky.

23. 11. 2022 20:07
Odpovědět  Pavel z Moravy

Hlavně z toho lezou tlustý do tenkejch ušákům a “těm vzadu”. Jaký sluneční a větrný grýndýl, když dostatek čisté energie, krom jiného i na výrobu vodíku ve velkém, je již zajištěn? Viz:
“Pro výrobu vodíku přímo z vody se jeví vhodné také některé vyvíjené jaderné reaktory čtvrté generace. Vysoká teplota chladiva na výstupu z reaktoru je ideální pro některé perspektivní termochemické cykly i vysokoteplotní elektrolýzu.”

https://www.idnes.cz/technet/technika/jak-se-vyrabi-palivo-budoucnosti-vodik-pro-auta-i-elektroniku.A080127_234744_tec_technika_vse

Místo elektromobilů na baterky a venkoncem k hownu, se mi vodíkomobily jeví jako daleko schůdnější cesta k bezemisnímu postrku. Západ je v pýči a já tančím. Sice na svém hrobě, protože jsem jeho součástí, ale neva. Tančím, že lidstvo má budoucnost!
Bohužel až poté, co bude hegemon rozdrcen. A to nebude zadarmo. Platit se bude krví. Už se jí ostatně platí.

Pavel z Moravy
24. 11. 2022 09:36

Sdílím přesně tvoje pocity. To všechno jsou úžasné věci, které člověk dokáže stvořit. Rusové mohou být na sebe opravdu pyšní. A tihle anglosaští ocasi ať se jdou bodnout, nikdo je nepotřebuje, leda tak vygumovanci u nás.

janle57
23. 11. 2022 09:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Současná ruská energetická světová a surovinová dominance se rok co rok bude
zvyšovat,na co by RF za takové situace chtěla vést ze chcípajícím Západem
světovou válku,až půjde skutečně do tuhého,lidi v EU i Americe si udělají sami
pořádek,veškeré úspěšné revoluce měly vždy stejný scénář,lidi už byli tak na dně,
že se nebáli,že ztratí v revoluci život,k tomu přesně situace v EU a prohnilém
anglosaském světě směřuje,možná,že se dnešní nejmladší čummobilové dožijí
i opakování roku 1948 v téhle Bohem zapomenuté zemi.

23. 11. 2022 10:58
Odpovědět  janle57

Pak se půjde po profilech těch Rakušanových Trolů, a všechno to bude bušit v kamenolomu do kamene, místo do klávesnice…páč mě už lezou na nervy…ty bezmozci na Seznamu,kteří ani nežijí v ČR ale mají fajvku “ověřený Čech”, asi nebo co. Píšou neuvěřitelné sprostosti ,vyloženě vlastizrádné odporné komentáře, na každého normálního hned utočí… Chci je vidět potit krev i s Fialkama.
Až sem to dospělo, že bych je utratil bez slzy. Málem už jsme byli ve válce, díky těm prodaným chcípáčkům co slouží režimu….zákon nefunguje,evidentně. Tak co. Rozhodují tu o nás Křetínký,Sehnal,Děděk….šmejdi co nacpali prachy do Ukrajiny, a teď to ždímou z nás…už není na co čekat , čeho se bát. Skoro nás obětovali….je čas jim to vrátit i s uroky.

Pavel K
23. 11. 2022 12:23
Odpovědět  Veny232

Naprostý souhlas, vidím to stejně. Na Seznam se nesmí jít kdo má slabší nervy. Tam je slet všech kreténů. Také bych se rád dožil a viděl všechny ty šmejdy pochodovat třeba Prahou, jako po II WW fašouni Moskvou. A pak tvrdě makat na obnově ČR.

Frankie
23. 11. 2022 12:40
Odpovědět  Veny232

Na seznam nemá smysl, pro zachování duševního zdraví, chodit.

23. 11. 2022 10:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Pecka :)) Ale stejně je to jen dočasné,nestačí to….

josef
23. 11. 2022 13:50
Odpovědět  Veny232

Hm, s dočasností máme své zkušenosti.

Gales
23. 11. 2022 16:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Sú pokrokoví.Pretože im to politicky myslí.Bohajeho,a ten zavšivený západ ich chce za to zlikvidovať.