politika

Lavrov řekl, že speciální operace Ruské federace na Ukrajině pomáhá osvobodit svět od útlaku Západu

Podle jeho slov nyní nehovoříme o studené válce, ale o přetrvávající touze Washingtonu vnutit ostatním zemím americko-centrický model světového řádu.

Rusko, které provádí speciální operaci na Ukrajině, přispívá k procesu osvobození světa od neokoloniálního útlaku Západu, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. 

V rozhovoru pro Xinhua také zdůraznil, že pokusy Západu bránit přirozenému běhu dějin, řešit své problémy na úkor druhých, jsou odsouzeny k záhubě, protože dnes má svět několik rozhodovacích center, je multipolární.

Lavrov poznamenal, že v poslední době se země Asie, Afriky a Latinské Ameriky aktivně rozvíjejí. Mají skutečnou svobodu volby, a to i ve věci způsobů rozvoje a účasti na integračních projektech. 

Podle ministra v současném světě nejde o studenou válku, ale o neustálou touhu Washingtonu a jeho satelitů, které si představují, že jsou arbitry osudu lidstva, prosadit americko-centrický model světového řádu. 

Ty, kteří v zahraniční i vnitřní politice vystupují samostatně, se Západ podle ministra snaží potlačit těmi nejbrutálnějšími metodami. A to se děje nejen s Ruskem.

“Dnes nehovoříme o nové „studené válce“, ale, jak jsem již poznamenal, o přetrvávající touze Washingtonu a jeho satelitů, kteří si sami sebe představují jako „arbitři osudu lidstva“, vnutit americký centrický model světového řádu. Dospělo to do bodu, kdy se západní menšina snaží nahradit architekturu orientovanou na OSN a mezinárodní právo vytvořené po druhé světové válce svým vlastním „řádem založeným na pravidlech“. Tato pravidla jsou sepsána samotným Washingtonem a jeho spojenci a poté vnucována mezinárodnímu společenství jako závazná.

Je třeba pochopit, že Spojené státy sledují tuto destruktivní linii již více než deset let. Stačí zmínit agresi NATO proti Jugoslávii, útok na Irák, Libyi, pokus o zničení Sýrie, „barevné revoluce“ organizované v řadě zemí včetně Ukrajiny. To vše stálo statisíce životů, což vedlo k chaosu v různých oblastech planety.

Zápaďané se snaží těmi nejbrutálnějšími metodami potlačit ty, kteří prosazují nezávislý kurz domácí a zahraniční politiky. A to nejen Rusko. Vidíme, jak se v asijsko-pacifickém regionu vnucuje „blokové myšlení“. Indo-pacifická strategie prosazovaná Spojenými státy, která má vysloveně protičínskou orientaci. V duchu archaické Monroeovy doktríny se USA snaží diktovat, jak a podle jakých standardů by měla Latinská Amerika žít. To vysvětluje dlouholeté nezákonné obchodní embargo Kuby, sankce vůči Venezuele, pokusy o „rozkolísání“ stability v Nikaragui a některých dalších zemích. V tomto duchu i pokračující tlak na Bělorusko. Tento seznam může pokračovat.

Je zřejmé, že pokusy „kolektivního Západu“ bránit přirozenému běhu dějin, řešit své problémy na úkor druhých, jsou odsouzeny k neúspěchu. Dnešní svět má několik rozhodovacích center, je multipolární.  Vidíme, jak se dynamicky rozvíjejí státy Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Každý má skutečnou svobodu volby, včetně způsobů rozvoje a účasti na integračních projektech. 

Naše speciální vojenská operace na Ukrajině také přispívá k procesu osvobozování světa od neokoloniálního útlaku Západu, který je silně smíšený s rasismem a komplexem exkluzivity.

Čím dříve se Západ vyrovná s novou geopolitickou realitou, tím lépe pro něj samotného i pro celé mezinárodní společenství.“

https://mid.ru/ru/foreign_policy/news/1811525/

sdílet na

8 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Gales
1. 5. 2022 09:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Nakonec má Zeman pravdu,že na ukrajině se bojuje i za nás. Akorát neřekl že z druhé strany.

Pavel
1. 5. 2022 09:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Pro nás je důležité, aby se s nastávajícím stavem vyrovnala i pražská, brněnská a plzeňská havlistická kavárna. Jim také jednou mejdan skončí. Možná se toho nedožiji, ale věřím, že jejich konec nadejde. Nemohou donekonečna oblbovat, ždímat, podvádět a posluhovat cizí moci. Pořád je nás dost lidí, kteří vidí, že císař je nahý. Až to pochopí i ti slepí a hluší, tak potom se opět navrátí vláda lidu do jeho rukou a nadnárodní plutokracie, jak je silná a má nevídanou moc, tak skončí. Nic netrvá věčně.

1. 5. 2022 09:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Z hesla "Sovětský svaz, imperialismu hráz" mě bral amok - a on to byl fakt. Hrozné poznání. Kálím na to, zda Putin byl či nebyl v KGB a že je v RF autoritářský režim. Co mi po tom, když to nevadí Rusům. A pak - díky zkušenostem z KGB Putin dokázal co dokázal a ze srdce si přeji, aby Rusko ten atak kolektivního záchodu ustálo. Nevěřím, že by Putin hodlal Ukrajinu schramstnout, není idiot, aby ožebračoval svůj lid na úkor znovuvybudování toho, co náckové pod patronátem Pentagramu rozvrátili. Jen chce Rusku zajistit bezpečnou budoucnost - a to bez denacifikace a dočasného (tak na dvě generace) umístění vojenského kontingentu na Ukrajině, nepůjde.

1. 5. 2022 09:57

Jednou - možná za padesát let, možná za sto, však nastane "zlatý věk" Ruska. To není vize, ale prostý kalkul podšprajcovaný jeho nerostným bohatstvím. A přesně tohle nedá západním oligarchům, kteří z větší části již své země vyrabovali, spát. Proto se Putinovi nedivím. Že "zabral" Krym? Problém je, že Krym - když už odhlédneme od historie - "zabral" sám sebe - a to 90ti procenty obyvatel. A Ukrajina? Ta se nechala zmanipulovat demokratickým záchodem a rozvrátila se sama. Proto tvrdím - zaplaťpánbůh za Putina.

Ladislav
1. 5. 2022 10:36

Naprostý souhlas a přeji dnes na 1.máje Ruskému lidu sílu, zdraví hrdost k své vlasti. Vybijte ten fašismus i v celé Evropě! Zničte i za pomocí Číny tu agresevní Ameriku a bude mír na zemi.

ladik
1. 5. 2022 14:23

Příteli, na tvém prozření není nic hrozného. Pravda je očistná. Za vinu dávám bývalým politrukům (kteří po převratu většinou přeběhli do druhého tábora), že tuto pravdu zdiskreditovali svým tlacháním do nekonečna, čímž otrávili spoustu lidí. Zcela totéž se stalo s vědeckou teorií pohybu a vývoje světa vypracovanou geniálním filozofem Marxem. A parta zburžoazněných gaunerů si odhlasovala v parlamentu, že je zločinecká. O pravdě se nehlasuje, ta musí být podložena teorií a praxí, což ti blbci nikdy nepochopí.

janle57
1. 5. 2022 11:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Kontrolní otázka pro Vás starší: zažil někdo z Vás v dobách minulého režimu takový
strach z 3.sv.války jako zažíváme dnes? karibská a berlínská krize v 60.letech se
vyřešily řádech dnů,protože tu existovala Varšavská smlouva jako účinná síla
proti útočnému spolku jménem NATO,po dobu 30 let byl v Evropě klid,bohužel
pan Gorbačov to chtěl jinak,takže dneska musí Rusko hasit to,co tenhle vlastizrádce
společně s dalším zmetkem jménem Jelcin,způsobili !!

Pavel
1. 5. 2022 18:04
Odpovědět  janle57

My, co jsme zažili více jako polovinu svého životy v té “pražskou kavárnou” nenáviděné totalitě můžeme srovnávat a bilancovat! Díky existenci WS Evropa nepoznala 50 roků co je to válka a prosperovala! Sotva ti naši šašci rozpustili WS napadlo NATO Jugoslávii.Dnes již dementní Zeman jim dal coby premiér souhlas k přeletu přes naše území ještě pár dní před naším zatažením do tohoto spolku “Kazisvětů”.Kam vstoupí noha žoldáka z NATO pod vedením USA, tam sedm roků ani tráva neroste!