politika

Írán vyzval Británii, aby vrátila dluh za vojenskou techniku

Íránský ministr zahraničí Hossein Amir Abdollahian vyzval Spojené království k zaplacení dluhu, dnes 15. září informovala tisková agentura Fars.

Hossein Amir Abdollahian na svém twitterovém účtu napsal:

Poté, co mi zavolal ministr zahraničí Dominic Raab, vyjádřil jsem připravenost k dialogu založenému na vzájemném respektu; odsoudil nečinnost EU v rámci JCPOA (společný komplexní akční plán, jaderná dohoda); odsoudil americkou katastrofu v Afghánistánu a znovu potvrdil potřebu vytvoření inkluzivní vlády; a zdůraznil jsem, že starý dluh Velké Británie vůči Íránu musí být splacen.

Dluh znamená 400 milionů liber za tanky “Chieftain”, které měl Írán dostat ještě před islámskou revolucí v letech 1978-1979. Smlouvu na dodávku tanků podepsala Velká Británie a režim Šáha Pahlaví v roce 1971. Podle podmínek smlouvy byla Velká Británie povinna dodat Íránu 1 500 tanků a obrněných vozidel. Írán zaplatil za smlouvu předem. Velká Británie nesplnila smlouvu kvůli islámské revoluci, po které Londýn odmítl splnit podmínky smlouvy.

https://bit.ly/3Ch2FMh

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Tartus
16. 9. 2021 07:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Otazka: vrátila alebo nevrátila iransku platbu?
Z článku nie je zrejmé, či sa jedná o pôvodnú sumu, sumu a úroky, alebo penále z odstúpenia od zmluvy.

Michal47
16. 9. 2021 14:19
Ohodnotit příspěvek :
     

To je typické, hnusné a zákeřné “chování” anglosasů, nedodržovat žádné smlouvy, podrazit každého, kdo je tak naivní a důvěřuje jim, podvádět, zpronevěřit cizí peníze, nebo je sprostě UKRÁST, (Venezuela by o tom mohla dlouze vyprávět!), ale i Československá republika v r. 1939, je to lidský odpad se zdegenerovanými geny už po staletí! Stačí se podívat na ten hnusný ksicht té staré škatule v Londýně, co si říká tzv. “královna” a nemusím už dále o tomto anglosaském odpadu diskutovat. Zákéřnost a podlost téhle čarodějnici čiší přímo z očí!!

Drak
16. 9. 2021 18:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Otázka je, jestli svržení Rézy Páhlaího, nebylo inspirováno neochotou GB, plnit závazky. Prachy už byly zaplaceny a tanky bylo třeba nedodat, Takže šach-mat. Ale nějak to brity doběhlo.