politika

Der Standard: Vypadá to dost ponuře. Na pozadí bojů na Ukrajině v Rakousku probíhá aktivní proces „orbanizace“

Západní demokracie zažívají ekonomický a politický úpadek, uvádí Der Standard. Na pozadí bojů na Ukrajině pravicové strany posilují své pozice, a to i v Rakousku. Lídr rakouské Strany svobody se chce stát kancléřem a jako příklad si vybral maďarského premiéra Viktora Orbána. Autor článku Hans Rauscher je ještě více znepokojen tím, že 40 % Rakušanů požaduje změnu stávajícího politického systému.

Věci vypadají ponuře, uvádí Der Standard. Dochází k hospodářskému a politickému úpadku, a to i v Rakousku.

Zdráhavě si mnozí postupně uvědomují, že v Evropě je válka; že tato válka má nejen ekonomické důsledky, ale ohrožuje i náš svobodný způsob života. Ruský imperialista Vladimir Putin nyní řekl, že chce „vybudovat nový svět“ – proti Západu. Rozvíjející se krajně pravicové strany v Evropě, včetně AfD a FPÖ, si myslí, že je to dobrá věc.  Největší západní demokracie, USA, se stále drží, ale i demokracie USA vykazuje trhliny, uvádí Hans Rauscher.

Rakousko je přesně uprostřed a vlastně neví, jak si pomoci. ÖVP, Zelení, SPÖ a Neos ztrácí půdu pod nohama. 

Silná je pouze FPÖ a Herbert Kickl je každým dnem odvážnější. 

Stále jasněji říká, co si pod pojmem „kancléř“ představuje: tvrdě pravicový, pseudodemokratický režim, zčásti založený na historickém a zčásti na současném (orbánovském) modelu. 

Alarmující je ale především nálada mezi voliči: podle průzkumu STANDARD si 40 procent přeje „něco jiného“, jiný politický systém. Pokud to není úplně demokratické, je to asi také správné, dá se předpokládat.

V zemi jsou síly, které by mohly vzdorovat procesu „orbanizace“ Rakouska, ale jsou příliš rozdělené a nevědí, jak mobilizovat občanskou společnost. Spolkový prezident nemůže Kicklovi oponovat, protože rakouská Strana svobody získala parlamentní většinu.

Země čelí státní krizi, varuje Rauscher. 

Kvůli reformám v mediálním sektoru hrozí, že poslední kritické hlasy utichnou. To platí pro televizní kanály a tisk. Autor vyzývá liberální síly, aby se spojily a postavily se proti „orbanizaci“. Samotný odpor však stačit nebude.  Politici a média také potřebují navázat dialog s nespokojenou částí společnosti, která se cítí podvedena a požaduje změnu.

Originál
https://russian.rt.com/inotv/2023-10-09/Der-Standard-na-fone-boevih

sdílet na

8 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
18. 10. 2023 09:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Jo, jo, ať už je to jak chce, tak jak vidno, váš liberální totalitní systém jediné pravdy se začíná lidem zajídat. Ono nikým nevolení pazouři v Bruselu, kteří si udělali z národů a jejich lidí služky, aby sami mohli vegetit na slunci a prožírat všechny prostředky, které tento lid zbudoval, budou lásku davů získávat těžce. Samozřejmě jedinec neví jakými morálními hodnotami případný nový rakouský kancléř oplývá, ale člověk u nás, komu ještě trochu slouží mozek vidí, čím jsou charakterističtí naši škůdci zemští a nejen ti poslední. Totální servilnost, zaprodanost a služba cizím zájmům je vyděluje od lidí, kteří hájí národní zájmy. A přes všechnu skepsi, snad by se tady nějací vlastenci s národnostním cítěním našli. Ti, co jsou u koryt nyní a většina těch předcházejících si chtěli pouze nahrabat pro sebe a své rody. Snad nejste tvorečkové z této sorty bývalých a současných vládců tak nevědomí, abyste nepochopili, že národ vás zná. On vás zná národ moc dobře a ví co jste provedli. Lidé vědí co jste hulákali, když jste mu slibovali prosperitu a co jste provedli. Já osobně jsem vám nevěřil již v 89, bylo mně to vše podezřelé, ale ty které jste podvedli, těm byste se měli zpovídat.

Pavel z Moravy
18. 10. 2023 09:14
Odpovědět  Pavel

Omlouvám se jmenovci Pavlovi, zase mi to tam hodilo pouze Pavel bez toho dodatku.

Putinovec
18. 10. 2023 12:26
Odpovědět  Pavel

Projekt Rakousko Uhersko 2 se rozjíždí . Jen ještě není úplně jisté , kdo převezme postupně jeho směřování . Zda Globalisté , či Ruská Pravověrná Koncepce .

Brunero
18. 10. 2023 15:40
Odpovědět  Putinovec

Ale v takomto formovaní stredu Európy v Poľsku vyhráva / zostaví vládu výrazný proEurópan.

Jura S
18. 10. 2023 10:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobré zprávy, že i rakušané se už probouzení z “KOZY”…. Jen česká vovce bude žrát furt fialovou trávu až do zdechnutí….

Gales
18. 10. 2023 10:53
Ohodnotit příspěvek :
     

I posranci pětikolky by měli pocítit že ne všechno co v parlamentu odhlasují je v zájmu lidu.Občané by jim měli připomenout, a teď při hlasování o nedůvěře obzvlášť,z čích peněz jsou placeni a čí zájmy mají hájit.Takovej lidovej proplesk – morální,jak jinak, by jim nezaškodil.

Jura S
18. 10. 2023 15:59
Odpovědět  Gales

No “proplesk” a morální…. pán je zas humanista, dobro.ser, nedej bůh havloid či dokonce bigótní lidovec… na proplesk už nereagují ani děcka na pískovišti… Nunčaky, mačety, sekery, meče, protitankové kanóny, Iskander, Armata :-))) to na ně platí

Trubkar
19. 10. 2023 21:37
Ohodnotit příspěvek :
     

pokial rakusania (nie chazar) nevyhodi: araba,turka,sikmaca,… tak vsetko co publikuju je divadlo pre spiace zajace