historiepolitika

Člověk, kterého vedl velký sen

Ernesto Che Guevara by dnes slavil 95. narozeniny. Comandante zasvětil svůj život boji za svobodu. Ve 23 letech, jako mladý lékař, se vydal na cestu po Latinské Americe. O pět let později spolu s Fidelem Castrem vedl kubánskou revoluci. V 37 letech rezignoval na všechny oficiální posty a pokračoval v boji.

Nepřátelé se s comandante vypořádali brutálně, ale jeho odkaz se jim nepodařilo zabít. Obraz Che se proměnil v pojem a stal se symbolem.

Avšak Che Guevara není symbolem abstraktního vzpurného ducha. Věděl, proti komu bojuje. A při projevu z tribuny OSN v roce 1964 promluvil velmi konkrétně:

„Krutost imperialismu je krutost, která nezná mezí a neuznává státní hranice. Zvěrstva Spojených států jsou ekvivalentní zvěrstvům nacistických armád…“

Che také zanechal svým dětem slova na rozloučenou: “… Buďte vždy schopni reagovat… na jakoukoli nespravedlnost, bez ohledu na to, v jakém koutě planety k ní dojde.”

Aktuální v každé době. Stejně jako příklad comandante – člověka, kterého vedl velký sen.

(с) Sergej Aksenov

https://1url.cz/EuKaM

sdílet na

4 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
14. 6. 2023 22:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Ježíííš, ten Fidelovej panchart (Trudeau) je mu podobnej! Ještě že se tatík jeho aktivit nedožil.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jmm
15. 6. 2023 05:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Cuba si yankee NO!

Pavel z Moravy
15. 6. 2023 08:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Nu CHE byl skutečná osobnost. Nádherně ho popisuje Fidel v knize Životopis ve dvou hlasech, kde je celá jedna kapitola věnována této osobnosti. To byl opravdu člověk s neuvěřitelně velkým srdcem. A je zajímavé, že měl velké výhrady k stylu řízení v SSSR. To měl ale Fidel také. CHE byl ten pravý komunista, který to nemusel hrát, on chtěl spravedlnost pro všechny a celý život boji za spravedlnost obětoval. On nezanechal své rodině žádné materiální statky, řekl, že věří, že pokud to bude nutné, přítel Fidel se o ně postará, neboť celá rodina byla stále v trvalém nebezpečí od argentinského režimu. Pouze otec v tom uměl lépe chodit. Zajímavě o něm píše jeho bratr Juan Martin Guevara ve své knize Můj bratr CHE.

Frank1
15. 6. 2023 08:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Mozna ze mnoho z nas drive interpretovalo tyhle dva rebely jako vrahy. Oni ale byli prvni, kteri ukazali na zrudnost kapitalistickeho systemu a postavili se mu se zbrani v ruce nedaleko uzemi zloducha a hegemona!