politika

Blázon zo severu – “Spišské hrady a povodie Popradu sú Poľské”

02 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Zdroj:Twitter Janusz Korwin-Mikke | portrét Janusz Korwin-Mikke

Janusz Ryszard Korwin-Mikke, často uvádzaný iba ako iniciály JKM, je poľský konzervatívne libertariánsky politik ( označenie skupiny politických ideológií, ktoré nadväzujúc na klasický liberalizmus zdôrazňujú individualizmus odrážajúci sa v osobnej i ekonomickej slobode)  a spisovateľ, zakladateľ poľskej libertariánskej a euroskeptickej politickej strany KORWiN a poslanec Európskeho parlamentu za Sliezske vojvodstvo. Najnovšie si robí na sociálnej sieti Twitter územné nároky na Slovensko.

Príkladov, čo všetko môže rozpútať Rusko – Ukrajinská vojna, je skutočne dosť. Vrátane územných akože nárokov niektorých politikov, ktorí sa nazdávajú, že teraz a iba teraz je ten ich najsprávnejší operačný čas. Jedným z nich je aj Janusz Ryszard Korwin-Mikke z Poľska. Na začiatku roka 2017 ho neslávne preslávil výrok na adresu žien počas debaty o nerovnosti v odmeňovaní žien a mužov. „Keďže sú slabšie, menšie a menej inteligentné, musia tiež menej zarábať”. Dodal, že nižšie platy žien pokladá za samozrejmé. Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani ho za tento výrok potrestal pokutou, desať dní bez účasti na rokovaní Európskeho parlamentu a rok ho tiež nesmie oficiálne reprezentovať.

“Spiš patrí Poliakom!”

“Som proti pokusom o Halič, Podolie, Volyň a Červenú Rus obývanú ľuďmi, ktorí nenávidia Poliakov – ale ak si Maďarsko robí nároky na Slovensko, potom Spišské hrady (v povodí našej rieky Poprad) patria Poľsku! Napísal tento cvok najnovšie na Twitteri, zjavne sa odvolávajúc na Orbánov šál s mapou Horného Uhorska, ktorý maďarský premiér ukázal vlani na jeseň.

Nedá v tejto súvislosti necitovať Platóna: “Múdri hovoria, aby niečo povedali, blázni rozprávajú, len aby vraveli.” 

sdílet na

22 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Markýza
3. 2. 2023 20:49
Odpovědět  scipio

Nejvyšší čas vytáhnout územní nároky z doby Karla IV

3. 2. 2023 21:27
Odpovědět  scipio

No, oni si páni velkomožní představují, že už jsou vládci Trojmoří.

Pavel
4. 2. 2023 11:48
Odpovědět  scipio

Nehrabe,jen oprášili svůj sen o Velkopolsku! Dokud nedostanou pořádně přes držku od Rusů nedají pokoj! Zpět je doba jako v letech 1933-1939 a jen Rusko je schopné udržet tyto “US pohúnky” na uzdě a zabránit plánu “ušáků” velké válce ve střední Evropě!!!A to nám ti naši “mamlasové” k “pětikolce” ještě navolili nažehleného panáka z NATO s vymytým mozkem “US sračkama”! Spolu s Čaputovou a jejich nohsledy řízenými z US ambasády nás nezadržitelně stahují do propasti války s Ruskem!

David
3. 2. 2023 21:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Asi je načase konstatovat, že vznik Polska se z dlouhodobého hlediska ukázal být chybou.

Dan
3. 2. 2023 22:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten pán měl patrně na mysli 13 měst zastavených ve středověku Uhrami Polsku. Města nebyla nikdy vyplacena a k navrácení Uhrám došlo až při Trojím dělení Polska. Dělat si na ně dnes nárok samozřejmě projevem bláznovství je. Středověkých nároků může každý mít plno (třeba Koruna svatováclavská [česká] by si mohla dělat nárok na Slezsko v celém rozsahu). Ta města navíc nebyla, z právního hlediska, nikdy součástí Polska, ale stále to bylo uherské území v zástavě čekající na vyplacení.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Spi%C5%A1sk%C3%A1_z%C3%A1stava

oldoo
4. 2. 2023 08:53
Odpovědět  Dan

Díval bych se také na polskou wiki.Uvědomují si lidé vůbec,že ta wikipedie je snůška různých názorů poplatných nějakému trendu a politickému systému?Hledat v ní politiku nebo historii může jen idiot.

Jaris
4. 2. 2023 00:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Polaci maji obrovske uzemi a porad je jim to malo. Ta jejich roztahovacnost jim nikdy neprinesla a neprinese nic dobreho. Vetsinou dostali vzdy pres klapacku a radeji se venovali smeline.

delnas
4. 2. 2023 00:37
Odpovědět  Jaris

Polaci tak jako cesi jsou dobre propr-cani””
kazdej treti ci patej ma zidovskou krev…

Jaris
4. 2. 2023 07:51
Odpovědět  delnas

Neco na tom bude. U Polaku je zidem smrncnuty kazdy druhy a u Cechu bych rekla, ze je to kazdy paty. Praha a Brno jsou zidovska centra.
https://cechycechum.wordpress.com/category/slavni-zide-mezi-nami/

Juraj
4. 2. 2023 14:30
Odpovědět  Jaris

…..Praha – bašta židov strednej Európy

Jaris
5. 2. 2023 01:08
Odpovědět  scipio

O jakem antisemitismu tady blabolite, generale Scipio?
ZAPRVE – ti, kteri nejvice rvou o antisemitismu, semite nejsou, nybrz jde o potomky chazaru turkickeho puvodu. V Izraeli udajne podle statistik zije 97% chazaru, kteri samozrejme na uzemi byvale Palestiny nemaji narok, protoze semite nejsou. Ze tam probiha genocida Palestincu od r.1948, kteri semite JSOU, je tragicka zalezitost o ktere se NESMI mluvit.
ZADRUHE – nikdy bych si nedovolila psat vymysly. Moje kritika zidochazaru je oprena fakty a svedectvim jinych osob.
Jeste musim dodat, ze kdybych videla, ze zidochazari skutecne prispivaji pro dobro spolecnosti, byla bych jedna z prvnich, ktera by je dosazovala do vysokych postu. Bohuzel, v kazde prasarne, valce, revoluci, prevratu, falesnem obchodu, podvodech atd. najdete na konci prave zidaka, ktery to zlo organizuje.

4. 2. 2023 13:27
Odpovědět  delnas

A co vy dva, jakou krví jste vy propr-caní?

Gales
4. 2. 2023 10:00
Odpovědět  Jaris

Ne nadarmo se říká Polskej žid.

Frank
4. 2. 2023 08:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Pšonci byli, jsou a budou vždy jen kurwy.

oldoo
4. 2. 2023 09:33
Ohodnotit příspěvek :
     

To není žádný blázen,jen nepokrytě vyjadřuje názory velké části Poláků.Podobné názory má i velká část Němců na tzv.Sudety.
Jediná země,která garantovala hranice Československa a dnes Česka a Slovenska byl Sovětský svaz,v nástupnictví Rusko.Blábolům o garanci USA věřit nelze,Západ nás už prodal jednou.
Rusové s námi skončili,já bych se o naše hranice bál.I když kdo chce kam…..

Drak
4. 2. 2023 11:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Když chce PánBůh někoho zničit, připraví ho nejdřív o rozum.