politika

„Bez ohledu na oběti“: USA se připravují na převzetí Venezuely. V zájmu vlastního přežití se Washington nezastaví před ničím

“Свободная Пресса”

“Yankeeové mají v úmyslu napadnout Venezuelu”. To bylo hlavní poselství projevu venezuelského prezidenta  Nicoláse Madura na nedávném protiimperialistickém shromáždění v centru Caracasu.

“V jednom rozhlasovém vysílání se hovořilo o vlně násilí ve Venezuele v nadcházejících dnech, o tom, že zemi nikdo nevládne a rozpadá se na pět nezávislých republik,” řekl Maduro.

A dodal, že Organizace amerických států se v tomto světle již připravuje na uplatnění Meziamerické smlouvy o vzájemné pomoci vůči Venezuele a síly rychlé reakce námořní pěchoty musí být připraveny na invazi.

Nicolás Maduro zároveň ostře zdůraznil, že jeho země říká silné a rozhodné „ne“ americké intervenci.

„Všechny vlády, které se staví proti imperialismu, jsou vždy napadány,“ řekl a slíbil, že se Venezuela „ubrání a vynutí si respekt“.

Je třeba poznamenat, že Venezuela již dlouho žije s hrozbou skutečné americké invaze, a pokud se oprostíme od vnějšího patosu Nicoláse Madura, pak se musí uznat, že ani v nejmenším nepřehání když dělá taková prohlášení.

— Stačí připomenout operaci “Gideon”, kdy v květnu 2020 na pláži Macuto, asi 8 kilometrů od letiště v Caracasu, přistála malá skupina sabotérů, která zahrnovala kromě dezertérů z venezuelské armády a národní gardy i bývalé spolupracovníky rozvědky USA, důstojníky a také agenty americké vojenské rozvědky DIA,“ připomněl politolog a specialista na informační válku Andrej Manojlo.

— Organizátorem operace byla jedna ze soukromých vojenských společností USA “Silvercorp”, která původně plánovala vylodit poblíž Caracasu několik takových skupin. Jejich hlavním úkolem bylo zajmout Nicoláse Madura a odvézt ho do Spojených států. Pravda, tato operace selhala hned na začátku.

Venezuelské zpravodajské služby byly předem varovány o datu a místě vylodění sabotérů a přirozeně se okamžitě setkaly s prvním výsadkem – někteří byli zastřeleni, někteří byli zajati a odpovídajícím způsobem vyslýcháni.

Nyní pravděpodobně venezuelské zpravodajské služby opět dostaly od svých informátorů údaje o přípravě jakési operace “Gideon-2” a Nicolás Maduro tuto informaci zveřejnil.

“Redakce”: Proč to udělal? Nebylo by lepší nechat to všechno v tajnosti, aby americké plány znovu zkrachovaly hned na začátku?

„Američané se očividně před čtyřmi lety poučili, dobře pochopili, že pro takové operace nestačí sabotérské oddíly několika desítek nebo dokonce stovek lidí.

Případný „Gideon-2“ se tedy dost možná rozpracovává v útrobách amerických zpravodajských služeb, s přihlédnutím zapojení jejich sil rychlé reakce a dalších jednotek.

A Nicolás Maduro, když zveřejnil pravděpodobnost takového vývoje událostí, udělal to, čemu se říká „informační očkování“. Touto vcelku běžnou technikou dal Spojeným státům jasně najevo, že Venezuela o jejich plánech ví, a pokud Bílý dům své záměry neopustí, za pokus o invazi velmi draze zaplatí.

“Redakce”: Jak draho by na to mohli Američané doplatit? Je venezuelská armáda tak dobrá? Nebo snad Maduro doufá, že se Moskva Caracasu zastane? Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno navštívil Venezuelu a Maduro by teoreticky mohl toto téma nastolit v rozhovoru.

„Připouštím, že tohle téma mohlo být nastoleno během Lavrovovy návštěvy Venezuely, protože Moskva a Caracas velmi úzce spolupracují. Dnes však nevidím smysl, abychom se čelně srazili s americkou armádou, a ještě na odlehlém dějišti vojenských operací.

Ale Venezuela je sama o sobě docela impozantní. Americká vojenská mašinérie je samozřejmě silnější.

Ale za prvé, v případě invaze budou Venezuelané operovat na vlastním území, které důkladně znají a mají solidní zkušenosti s bojem v džungli. Američtí vojáci, vzhledem k tomu, že vietnamská válka je dávnou historií, takové dovednosti nemají.

Za druhé, i když se Yankeeové dohodnou s drogovými kartely a ty jim poskytnou týlové základny, budou to mít i tak těžké.

Právě pro takový případ je na území Venezuely rozmístěn celý kubánský vojenský sbor, což je přibližně 20 tisíc bajonetů. A pokud se s kubánskými vojáky postaví do jedné řady i kubánský servisní personál, pak je to 40 tisíc.

To znamená, že Bílý dům bude muset do Venezuely přesunout jednotky, které budou minimálně třikrát větší než celková síla venezuelské armády a Kubánců. To je velmi obtížné a velmi riskantní.

„Redakce“: Pokud je cena za invazi tak vysoká, proč by se s tím měl Washington vůbec obtěžovat? A co na to řekne světové společenství? Nebo je v sázce něco, co Washingtonu nebrání hodit za hlavu svou zahraničněpolitickou reputaci, jen aby se zmocnil Venezuely?

— Musíme si uvědomit, že Venezuela je účastníkem poměrně citlivých politických procesů.

Například v roce 2019 ztroskotala tajná jednání mezi Caracasem a Washingtonem, kterých se účastnili i zástupci Ruska a Kuby. Není to tak dávno co Venezuela a Spojené státy obnovily jednání, nyní otevřeně, v Mexiku.

Venezuelská strana usiluje o zahájení zrušení ekonomických sankcí, které se na zemi vztahují, a o navrácení majetku zabaveného v zahraničí. Americká strana zase trvá na liberalizaci venezuelského režimu a připuštění opozičních kandidátů do prezidentských voleb se všemi důsledky, které z toho plynou.

Je zřejmé, že jednání neprobíhají tak hladce, jak by si Američané přáli. Proto s největší pravděpodobností začali „protahovat svaly“, čímž dali Venezuele jasně najevo – souhlaste s našimi podmínkami, jinak riskujete, že přijdete o všechno, pokud zahájíme vojenskou invazi.

Tohle je jejich oblíbená technika – jakoby náhodou, lstivě, mávat „pancéřovou pěstí“ na své protivníky za zády svých diplomatů.

Ale Spojené státy opravdu nemají co ztratit, pokud jde o jejich pověst. Za prvé, už i tak je značně pošramocená.

Například v březnu 2020 Washington vypsal odměnu 15 milionů dolarů za dopadení Nicoláse Madura, živého nebo mrtvého, a dalších 10 milionů na každého z 14 jeho nejbližších spolupracovníků. A Maduro, dovolte mi připomenout, je ve skutečnosti legitimním prezidentem členské země OSN.

Podle Andreje Manojla tato fakta jasně dokazují, že Yankeeové už dlouho kašlou na jakékoli morální nebo etické principy.

A to vše proto, že Amerika, ve snaze udržet si svůj vysoce kontroverzní status „světového hegemona“, musí znovu získat kontrolu nad globálním trhem s uhlovodíky, která se jim vymyká z rukou, a která jí dříve umožňovala dosahovat svých politických cílů spekulacemi, podvody a vydíráním.

Expert na globální ropný a plynárenský sektor, politolog Alexej Anpilogov, v rozhovoru se “ST” upozornil na skutečnost, že trh se v současnosti vrací do normální situace.

„Kdo má ropu, prodává ji, kdo má peníze, tak ji koupí. Žádné další futures, opce a další nástroje,“ poznamenal. — To platí zejména pro íránskou, venezuelskou a ruskou ropu, na kterou se vztahují různé druhy sankcí a nelze s ní obchodovat na burzách.

Někdo tomu bude říkat degradace trhu s ropou a přechod k jednodušším formám nákupu a prodeje „černého zlata“, ale já bych to nazval návratem do reality. Žádný spekulativní příplatek za významný objem fyzicky obchodované ropy dnes prostě neexistuje.

Trh s ropou je již deset let v deficitu, ale až dosud se to zastíralo spekulativními manipulacemi. Vyvíjení tlaku na trh vlastněný prodejci, kteří si diktují své podmínky, je zcela zbytečná činnost.

Spojené státy dnes nemají to hlavní – dodatečné objemy ropy, které mohou nabídnout trhu. Dovolte mi připomenout, že v roce 2022, Biden, aby uklidnil své vlastní daňové poplatníky, rozprodával americké rezervy ropy tempem milionu barelů denně. Prodali téměř polovinu této rezervy.

Pro Američany tedy otázka nezní tak, že mohou někomu něco diktovat, ale že oni sami nyní musí doplnit své zásoby ropy, pokud se chtějí vrátit na tento trh ve víceméně důstojné roli.

Pokud ne, pak je nepravděpodobné, že by Saúdská Arábie, a zejména Rusko a Írán, braly ohled na nějaké pokyny z Washingtonu.

Z pohledu Bílého domu je Venezuela se svými luxusními nalezišti ropy, ležícími vedle Spojených států, ideální pro roli „dárce pro hegemona“. A kvůli tomu se Yankeeové pravděpodobně nezastaví před ničím.

Materiál připravený redaktory “Свободная Пресса” 
https://1url.cz/uu7iz

sdílet na

41 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pravdomluvny
27. 4. 2024 06:40
Ohodnotit příspěvek :
     

uSSa zřejmě výprask v Banderonacistánu, Afganistánu, Sýrii nestačil,koleduje si o další výprask?!!!!!
Tuhle zpatchantělou,lidstvu nepotřebnou chátru je nutno hladit do úplného vy-hlazení…..a zemi vrátit Indiánům.

Ladislav 💤
27. 4. 2024 06:47
Odpovědět  Pravdomluvny

👍👍👍👍👍👍👍

Vaska
27. 4. 2024 09:11
Odpovědět  Pravdomluvny

pepa perlil ? – no jestli je tohle pravda –
https://t.me/to_je_nas_svet/25405

Pravdomluvny
27. 4. 2024 09:27
Odpovědět  Vaska

No to je nejen vlastizrádce,ale i zmrd non plus ultra!!!!

Gales
27. 4. 2024 09:31
Odpovědět  Vaska

Hnus velebnosti. Ať už mu to napsal jeho poradce anebo to vypotil ze své makovice. Měl by vstoupit do ukroarmády.Jako generál by tam byl,možná,prospěšnější než prezidentem v Čechách.

Pravdomluvny
27. 4. 2024 10:00
Odpovědět  Gales

Stoprocentně a do první řady nebo líp,do trestního oddílu na odminování……

Toncek
27. 4. 2024 10:28
Odpovědět  Vaska

Je nepřípustné,aby takto prezident vystupoval,toto je zároveň dokladem o vlastizradě..jinak je to na ověření duševní svěžesti..

Pravdomluvny
27. 4. 2024 11:21
Odpovědět  Toncek

Vrozená A52 dělá svoje….. Pávek je toho příkladem 😂

Toncek
27. 4. 2024 10:21
Odpovědět  Pravdomluvny

..stačí,když vrátí ukradené území Mexiku a Rusku..to by bylo po USA!..

stan
27. 4. 2024 11:00
Odpovědět  Pravdomluvny

USA je sviňskej stát, kterej si zaslouží , aby ochotnal stejnou medicínu, kterou dělá ostatním.Jestli fakt na Venezuelu zaútočej, tak jim přeju ať jim Maduro zakroutí krkem.Už mě fakt sere, jak se američani chovaj, je potřeba jim ukázat sílu a ne jim jen ustupovat, šmejdům zasranejm

Kelly
27. 4. 2024 07:20
Ohodnotit příspěvek :
     

1tato americká chamraď by si ráda ještě jednou zkusila Chile, ted´ už by to nebylo tak jednoduché, dostali by na budku.

Pavel z Moravy.
27. 4. 2024 09:04
Odpovědět  Kelly

Přátelé, buďte opatrní ve svých prognózách. Tato US banda má ještě dost podpindosníků, kteří se pro ně obětují. Podceňovat protivníka se nikdy nevyplácí i když se zdá, že je to již bezzubý tygřík. Rusko je silné a určitě mnohem kvalitněji vyzbrojené než celé NATO, ale prozatím stojí prakticky proti amíkům samotní. Je tu sice Írán a S.Korea a trpaslíci to nejsou, ale opatrnosti není nikdy nazbyt. A víme jak je to s některými trůny třeba v Cařihradu a i u některých arabských zemí, jak rádi přesedají ze stoličky na stoličku. A myslím si, že Vladimír si je toho dobře vědom, proto se zdá, že je zatím tak zdrženlivý. Ono zbrklost a hurá styl tady není to pravé ořechové. Trpělivost je v šachu více než cokoliv jiného. Buď absolutně rychlý a nečekaný útok nebo rozvážné tahy.

Pravdomluvny
27. 4. 2024 09:28
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Možná těch vládních, lidské zdroje nemá.

Kelly
27. 4. 2024 07:22
Ohodnotit příspěvek :
     

2.5.2024 bude v 17,00 hod. na Václavském náměstí vzpomínka na Oděsu, budeme tam sbírat podpisy pod petici proti zločinnému NATO.

Pijack
27. 4. 2024 07:40
Odpovědět  Kelly

Včera jsem sledoval telku a civěl jsem jak puk. Prahou projížděla “kolona svobody” – Americká technika z 2 světové války. Celé to vyznívalo jako kdyby USA Prahu osvobodily. NEUVĚŘITELNÉ. Zase nějaký kikot z Pražských politiků chce demonstrovat neochvějný názor, že přepisování historie je správná cesta. Džípy přejely Malou stranou, předvedli šaškárnu hrdinných Američanů a na závěr malá douška, že se vydávají osvobozovat ještě Plzeň 🙂 Tak tu máme další dezinformaci a mladí Pražané si do kebule zapíší další historický úspěch USA.

cool
27. 4. 2024 08:26
Odpovědět  Pijack
Pravdomluvny
27. 4. 2024 09:30
Odpovědět  Pijack

Celá havlolejnolahvárenská cloaca se sešla a vítala amiokupanta 🤮🤮🤮🤮

Pavel z Moravy.
27. 4. 2024 11:11
Odpovědět  Pijack

To není šaškárna, to je cílená propaganda. Škůdci moc dobře vědí, co dělají.

Miro 2
27. 4. 2024 13:46
Odpovědět  Pijack

Všechno tohle přepisování dějin mají na svědomí fašisté z USA a západních zemí za silné podpory českých kazišuků. Účelem je z českého omlazeného národa vytvořit hloupoučké důvěřivce a nesvéprávné vazaly. Furt jim to nedochází, ale je možné, že pak budou muset všude zdravit pozdravem HH, jinak zase budou vzduchem létat facky.

Pijack
27. 4. 2024 07:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak jsem zvědav na další vývoj. Jakmile USA napadnou Venezuelu, tak by se měl “náš svět” začít skládat na napadenou zemi agresorem a dodávat Venezuele granáty a jinou těžkou techniku, včetně vojenských poradců. Budeme zakazovat nošení Americké vlajky. Olympijský výbor vyloučí Američany ze všech soutěží, EU zavede desítky sankcí na Americké zboží a dovoz surovin. Nedovolíme, aby imperiální velmoc bombardovala a zabíjela děti, ženy a starce. Odvoláme z konzulátu všechny diplomaty a zabavíme Americkým společnostem jejich majetky na území celé Evropy. I jachty Amerických zbohatlíků kotvících v přístavech EU přijdou na řadu. Tož tak a to kvičení Českých liberálů a progresivních vylízanců si nenechám ujít 🙂

Frank1
27. 4. 2024 09:26
Odpovědět  Pijack

Zasnil jsi se. Tak to nebude, USA smeji vsechno. Zatim.

Pravdomluvny
27. 4. 2024 10:01
Odpovědět  Frank1

To směl Řím taky a taky věřil, že to bude napořád 😉

Aleš
27. 4. 2024 08:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Světový zloděj a vrah č.1 USA. Den kdy se tato země zhroutí bude co slavit.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy.
27. 4. 2024 11:08
Odpovědět  Aleš

Můj vzdělaný o 20 roků starší kamarád, který je již na onom světě mi před mnoha roky opakoval – Pavle, mám obavu, že oni to tady spálí. Ta jeho varovná slova stále slyším. Myslím, že jsme se k tomu spálení hodně přiblížili. Pochopme, že většinově vládnou na západě zdegenerovaní potomci lidských jedinců a že tito jsou schopni všeho. Aby se to nestalo, musí se probudit dvě třetiny světové populace, aby těm grázlům zabránili v konání likvidace naší populace. Více dodávat nemusím, všichni vidíme s kým máme tu čest.

jmm
27. 4. 2024 08:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Venezuela si yankee no!

Frank
27. 4. 2024 08:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Ty americké zločinecké kurwy se nezastaví před ničím stejně jako ti obřezanci.

RASputin
27. 4. 2024 14:52
Odpovědět  Frank

abych te opravil … americké zločinecké kurwy obřezanci.

Frank1
27. 4. 2024 09:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Potrebuji ropu z Venezuely zadarmo pote co ruska je prohlasena jako fuj a nesmi se kupovat.
Kdyby Venezuela nemela ropu, nikdo by se o Madura nestaral.
Ovsem lide ve Venezuele vedi o co jde a budou se branit a svou vlast nedaji US invazorum, kteri je chteji vykrast a zotrocit. Budou bojovat o svou existenci. Toho se US sracove nejvice obavaji. Pote co jejich povratne pokusy na Madura byly neuspesne sahnou k ozbrojene invazi silou, aby se zmocili surovin.
Uvidime…

Toncek
27. 4. 2024 10:39
Odpovědět  Frank1

..nějak se zapomíná na Čínu a Rusko,…Čína už ve Venezuele je a Rusko musí ochránit hranici Mexiko-USA..

Toncek
27. 4. 2024 10:45
Odpovědět  Toncek

..zřejmě se bude muset i urychlit vstup Venezuely a Mexika do Brix..

David
27. 4. 2024 15:37
Odpovědět  Frank1

Víte s kým sousedí USA? S každým, do má ropu…

Bety
27. 4. 2024 18:19
Odpovědět  David

Nejen ropu. Sousedí s každým, kdo něco má. V Chile to byla hlavně měď.

Miro 2
27. 4. 2024 13:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Spojené státy americké se rozprostírají v nádherné zemi, kterou si její nynější loupeživý lid přivlastnil a její původní obyvatele vyhubil. Vláda tohoto militaristického a loupeživého lidu povětšině rozpínavé anglosaské rasy je jeho zrcadlem, poněvadž z něho pochází. Touží po přivlastnění veškerých zásob důležitých surovin na světě a neohlíží se na to komu ve skutečnosti náleží, ani na žádné morální hodnoty a zásady slušnosti. Slušnost a pokoru přikazuje všem ostatním národům, přičemž se drze staví do role jakéhosi nadřazeného světového mravokárce. Ten si může nárokovat co se mu kde zlíbí a všichni ostatní mají právo pouze souhlasit a mlčet. Veškerá snaha po spolupráci s ostatními národy je založená na lžích, podvodech, neupřímnosti a falši. Tato země, ve zkratce USA ze svého pohledu neuznává žádné přátele, má pouze nepřátele a vazaly. Avšak přijde jednou doba, kdy za všechno zlo, které napáchali těžce zaplatí, přičemž by ani nemuselo dojít ke světové válce.

Miro 2
27. 4. 2024 13:23
Odpovědět  Miro 2

…stačilo by jen, aby Čína pustila do oběhu americké dluhopisy jako odměnu za Blinkenovy výhrůžky a dolar se stane rázem kusem toaletního papíru. Všichni už asi ví co mám na mysli.

Pravdomluvny
27. 4. 2024 14:38
Odpovědět  Miro 2

Proč to neudělali dávno….to je záhada.

Pijack
27. 4. 2024 14:49
Odpovědět  Pravdomluvny

Je několik možností. Buď drží Američany pod krkem, nebo si dělají odstup (což by odpovídalo Čínské tradiční diplomacii) a nebo jen ze slušnosti obchodníka, což je také pochopitelné k jejich tradicím. Číňané nejsou expanzivní národ, spíše osvícenecký,. protože rádi obchodují s celým světem… Ovšem pokud by amíci začali nějak ohrožovat jejich zájmy, tak jsou výprodeje jejich státních dluhopisů silně pravděpodobné. Z tohoto titulu se vůbec neobávám, že by USA Číně vyhlásili válku. Američtí židé si dobře spočítají o kolik by přišli a židovská lakota a nenažranost s chamtivostí je světu známa. Jsou průhlední.

RASputin
27. 4. 2024 14:54
Odpovědět  Pravdomluvny

… export?…

Miro 2
27. 4. 2024 13:33
Odpovědět  Miro 2

V případě, když dojde k napadení Venezuely od Američanů, přeji Venezuelanům, úspěšnou obranu a zároveň, aby získala podporu od co nejvíce zemí světa. Takovou podporu, kterou získala Ukrajina od celého Západu.

Pravdomluvny
27. 4. 2024 14:38
Odpovědět  Miro 2

Stačí RF, Čína a Indie…

David
27. 4. 2024 15:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Stačilo by, aby Rusko rozmístilo ve Venezuele své rakety…

Burák
27. 4. 2024 17:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Třeba si konečně vylamou zuby. Být Čínou, okamžitě využiji situace, která se nemusí opakovat a zaříznu americké prasátko na východě. To by jim zlomilo vaz. Sice by měli možná ropu ale jejich vliv na východě by byl minulostí. Oni stejně budou bojovat a kdo si myslí, že taková velmoc odejde bez boje, je čistý naivka. I Trump chce trestat země, které nepoužívají dolar.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$