politika

Bělorusko zavádí trest smrti pro úředníky a vojáky za velezradu

Běloruský parlament přijal v prvním čtení návrh zákona, kterým se zavádí trest smrti za zradu proti státu spáchanou úředníkem nebo vojákem, uvedla ve středu tisková služba Sněmovny reprezentantů Národního shromáždění republiky, píše Interfax.

„Účelem přípravy návrhu zákona je přijmout preventivní opatření proti páchání extremistických (teroristických) trestných činů úpravou trestního řádu Běloruské republiky,“ zdůraznilo Národní shromáždění republiky.

Dokument také přináší změny týkající se článků o šíření padělků o běloruské armádě, poškozování ekonomické či vojenské bezpečnosti země a některé další novely. Na jaře letošního roku byl v Bělorusku zaveden trest smrti za terorismus.

Bělorusko mění část 2 článku 356 trestního zákoníku – „Zrada státu“.

Výjimečnému trestu v podobě trestu smrti za vlastizradu proti státu může nově čelit i úředník zastávající veřejnou funkci nebo osoba, na kterou se vztahuje vojenský status.

Návrh zákona již v prvním čtení přijala Sněmovna reprezentantů Národního shromáždění Běloruské republiky. Iniciátorem změn je KGB Běloruska.

S přihlédnutím k počtu vysoce postavených přeběhlíků z Ruska na Západ od počátku SVO by bylo užitečné o tuto normu doplnit ruskou legislativu.

https://bit.ly/3BgRXau

sdílet na

17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Gene
7. 12. 2022 21:58
Ohodnotit příspěvek :
     

A dobre dela.

janle57
8. 12. 2022 16:32
Odpovědět  Gene

Jen,aby naše vláda nezavedla trest smrti pro tzv.dezinformátory jako
jsme tady my,soudruh Rychetský by to dozajista rád zakotvil do naší
Ústavy.

Pavel
8. 12. 2022 00:15
Ohodnotit příspěvek :
     

kdo zradí sebe svou rodinu i svůj stát nezasluhuje žít – kdysi byla mezi korunovanými hlavami taková tradice zrádce vždy popravovali at zrazení tak ti pro které zradili protože všichni věděli že kdo zradí jednou zradí pokaždé viz kandidát na presidenta nagelovaný vojáček mazáček ten zradí vždy

Pavel K
8. 12. 2022 09:57
Odpovědět  Pavel

🤣 🤣 🤣
Ten musí mít doma nabouchanou skříň.

Frank
8. 12. 2022 08:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Jedině tak se Bělorusko zbaví křiváků.

Aleš
8. 12. 2022 08:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Trest smrti je zvracenost.

ladik
8. 12. 2022 08:27
Odpovědět  Aleš

Obávám se, že se to může zvrátit opačným směrem. “Naše” hnědá vláda by se toho možná velice ráda zhostila.

Jaroslav
8. 12. 2022 09:24
Odpovědět  Aleš

No a když vojáci válčí a umírají za společnou věc a nějaký diverzant, včetně části věrchušky, úsilí sabotuje a v důsledku jeho/jejich činnosti dochází ke ztrátám životů vlastních lidí, to není zvrácenost? V Rusku je takových sabotérů hafo, těch, kteří se zhlídli v té naší démonkracii. Od Užhorodu až po teď Vladivostok dochází k vyjasňování kdo je kdo, k očistě národa. Bohužel, vzhledem ke skutečnosti, že člověk je schopen se učit jenom z vlastních chyb, je to pravidelná nutnost. Jak je vidět, zatím to pochopil jenom baťka. V Rusku stejně jako u mladšího bratra jsou tzv. oligarchové příliš vlyvní a prosazují své zájmy na úkor zájmů státu. Ostatně byli vybráni cíleně, počátkem 90. let, a hádejte kdo v té době radil Rusům i jejich bratrům, jak zavést tu naši demokracii a ten správný kapitalizmus? A, myslím že stejně jako na Ukr, snad všichni oligarchové nejsou etničtí Ukrajinci, ani nehlásají většinové náboženství (viz jejich občanství). Jim jsou zájmy státu ukradené, hlavně že kradou….

Boomer
8. 12. 2022 13:04
Odpovědět  Jaroslav

..holt Bělorusko preventivně řeší problém, který musí Rusko řešit ex post. Něco se bude dít..

Předem připraven, lépe vyzbrojen..

Jan
8. 12. 2022 10:24
Odpovědět  Aleš

Proc? Zduvodni!
Je treba zlikvidovat zradce drive, nez zemi uvali do podruci cizaku na desetileti. Je to efektivnejsi, nez smrt a utrpeni milionu lidi potom.
Soveti sve zradce strileli, dnesni Rusko to nedela a to je slabost.

Boomer
8. 12. 2022 12:59
Odpovědět  Aleš

..při šlechtění Stafordšírského bulteriéra byli z chovu nekompromisně vyřazováni jedinci s projevy agresivity vůči lidem.

“Stafordšírský bulteriér” je velmi statečný, nebojácný, dobře vyvážený, houževnatý a obětavý pes. Je velmi temperamentní, s velkým sebevědomím. Je spolehlivý a velice milý společník, velmi oddaný a dobrácký. Svou rodinu miluje, rád si hraje, zejména velice miluje děti – v zemi původu je přezdíván jako „Baby dog“.

Život je něco za něco..

Ferko
9. 12. 2022 18:08
Odpovědět  Boomer

To je váš názor. Já jsem názoru zcela opačného. Synovi se má narodit dítě a druhý syn má “bulíka”. Ten je velmi žárlivý a nikdy nevíme, jak se zachová, protože už několikrát bezdůvodně vrčel na jejich tříletého syna. Kdyby mě snacha nezadržela ruku, dávno jsem ho odpráskl. U čokla nikdy nevíte, co se mu motá v palici, zejména u bulteriéra nebo rotvajlera, čumí na vás bez výrazu a najednou bezdůvodně zaútočí. U vlčáka to poznáte podle ksichtu a postavení těla, u těchhle ras nikdy, jsou to zabijáci.

Jan
8. 12. 2022 10:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Vyjimecna doba, kdy Belorusko je zevne obkliceno a vnitrne destabilizovano 5 kolonou zapadu vyzaduje mimoradna opatreni. Jsou to realne hrozby, ktere trest smrti vyzaduji. I Rusove volaji po zavedeni trestu smrti pro zradce zeme, slouzici cizim zajmum za penize.

Jaroslav
9. 12. 2022 08:19
Odpovědět  Jan

Jestli my máme Lidice a Ležáky, v Bělorusku se takových vesnic počítá v řádu tisíců. A také mají svoji Chytyň (že to jméno něco připomíná). Citace z Wikipedie “Během druhé světové války 22. března 1943[1] obec přepadly oddíly zejména ukrajinských, ale i místních kolaborantů a jednotek Waffen-SS. Všichni obyvatelé byli upáleni zaživa ve stodole obložené slámou. Smrti ve stodole uniklo 7 dětí a jeden dospělý. Obec po skončení války nebyla obnovena”. Dnes je tam památník všem místům, které měli podobný osud. A, Bělorusové si pamatují kdo jim to udělal, stejné síly se dnes derou k moci. Byl jsem tam, místní povídali, že stejně krutě si počínali nejenom ukrajinci, ale často i poláci. Zkrátka, co se eklovalo Němcům, to rádi udělali zločinci jiných jmenovaných národů. Asi nechtějí opakování…

Gales
8. 12. 2022 10:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Škoda že takovej zákon neplatí u nás.Už mohlo bejt dávno po vládě.

Jaroslav
9. 12. 2022 08:20
Odpovědět  Gales

Galesi, oni by na základě toho zákona odsoudili???? No přece Vás!

8. 12. 2022 12:48
Ohodnotit příspěvek :
     

To budem taky potřebovat. Přeci jen máme asi nejvíc Vlastizrádců na metr čtvereční na celém světě. Podporovače Banderovských vrahů…s tou špínou žádné slitování,jako se Sudetákama,patník místo pomníku dostanou.