politika

Americký novinář Dugan předložil nové důkazy o zapojení USA do vyhození Nord Streamu do povětří

Cvičení NATO Baltops-2022, které se konalo loni v létě poblíž dánského ostrova Bornholm, se podle anonymního dopisu, který obdržel americký novinář John Dugan, zúčastnilo několik amerických potápěčů s hlubokomořským vybavením.

Text dopisu poskytl agentuře RIA Novosti. 

Dugan má všechny důvody věřit anonymnímu zdroji, jelikož předložil důkazy – fotografie z cvičení a dokumenty. Požádal však, aby je nezveřejňoval, protože se bál prozradit svou identitu. Dopis byl odeslán z jednorázové e-mailové schránky 2. října. Dugan se pokusil kontaktovat autora, ale neúspěšně.

“Naprosto tomu dopisu důvěřuji. Obsahuje podrobnosti, které by mohl poskytnout pouze člověk, který je dobře obeznámen s cvičeními Baltops-2022 a vybavením na hlubokém moři. Všechno bylo korektní,” řekl novinář RIA Novosti.

Autor dopisu tvrdí, že se loni v červnu zúčastnil cvičení Baltops. Podle jeho slov 15. června vrtulník dopravil skupinu Američanů.

“Moje první myšlenka: vypadali jako skupina teroristů,” píše se v dopise.

Autor vysvětluje, že jejich účesy, kníry a vousy, stejně jako absence označení, mu připadaly zvláštní.

Potápěče přivítal viceadmirál 6. flotily amerického námořnictva a skupina mužů v civilu. Autor dopisu jejich rozhovor neslyšel kvůli hluku vrtulníku.

Očitý svědek řekl, že si u Američanů všiml, že mají rebreathery MK-29, ve kterých se používá směs kyslíku a hélia pro hlubinné potápění. Kromě toho měli další vysoce profesionální a drahé vybavení, které běžné námořní jednotky nepoužívají. Kromě toho si přivezli nevelké krabice.

Sami potápěči řekli, že se zúčastní cvičení odminování: museli doplout na gumovém člunu do určité oblasti, najít a zneškodnit protilodní miny. Na to však neměli vybavení. 

A po rozhovoru s viceadmirálem, tvrdí autor dopisu, se nevypravili do prostoru cvičení a byli poměrně dlouho nepřítomní.

“Opustili loď ve svých rebreatherech a zmizeli pod vodou na více než šest hodin. Neexistuje žádné autonomní vybavení, které by umožnilo potápěči zůstat pod vodou šest hodin. S nejnovějšími vojenskými systémy maximálně tři nebo čtyři hodiny,” píše se v dopise.

Američtí vojáci se podle autora vrátili bez krabic, poté je odvezl vrtulník.

Na briefingu před začátkem Baltops-2022 velitel šesté flotily viceadmirál Eugene Black řekl, že program cvičení zahrnuje likvidaci podmořských min. Ale protože se nepodařilo kontaktovat autora dopisu, Dugan nebyl schopen potvrdit totožnost viceadmirála, na kterého se v dopise odkazuje.

Minulý týden publikoval americký novinář Seymour Hersh, držitel Pulitzerovy ceny, článek o vyšetřování nehody ruských exportních plynovodů položených na dně Baltského moře. Podle něj američtí potápěči nastražili výbušniny pod Nord Stream a Nord Stream 2 během Baltops-2022 a o tři měsíce později to Norové odpálili. 

Hersh: Biden ze strachu odložil sabotáž Nord Streamu z června na září 2022

Americký prezident Joe Biden ze strachu odložil sabotáž Nord Streamu z června na září 2022, řekl v rozhovoru pro Berliner Zeitung americký investigativní novinář a držitel Pulitzerovy ceny Seymour Hersh.

“Ano, oni (američtí potápěči) to udělali ke konci cvičení,” odpověděl na otázku, zda byly v červnu 2022 umístěny bomby v Baltském moři.

Podle Hershe Bílý dům na poslední chvíli znervózněl a Biden řekl, že se to „bojí udělat“.

Americký prezident pak změnil názor a vydal nové rozkazy, které daly možnost kdykoli na dálku odpálit bomby, dodal novinář.

Novinář tvrdí, že útok provedli potápěči amerického námořnictva, kteří při cvičení NATO nastražili výbušniny. Sabotáž byla podle něj provedena pod vedením CIA, v jejímž čele stojí Burns.

Ředitel CIA William Burns se chystá stát se ministrem zahraničí USA a jeho důležitá role v útoku na Nord Stream mu měla pomoci zajistit křeslo ve vládní administrativě. Prohlásil Seymour Hersh.

„Vím, že [Burns] chce být ministrem zahraničí, možná v nové administrativě. Může, ale nejsem si jistý, jestli to tomuto pánovi otevře dveře,“ řekl Hersh v rozhovoru pro Radio War Nerd.

Seymour Hersh, v rozhovoru pro Radio War Nerd řekl, že sabotáž Nord Streamu ukazuje úžasnou úroveň hlouposti ze strany Bílého domu a amerického prezidenta Joe Bidena.

Podle Hershe je to neuvěřitelně hloupé. Dodal také, že z ekonomického hlediska byla sabotáž plynovodů, které evropským zemím poskytovaly levný plyn, „výstřelem do nohy“.

“Ano, je to neuvěřitelně hloupé. To je trestné. A podle mého názoru je to nepochybně úžasná úroveň hlouposti ze strany Bílého domu a prezidenta,“ řekl Hersh.

Hersh navíc vyjádřil názor, že média, která ho kontaktovala, zejména německá, od něj chtěla znát jméno jeho zdroje, který mu řekl, že sabotáž organizovaly Spojené státy. Věří, že všichni by chtěli, aby se zdroj dostal do vězení, a sám Hersh ukončil svou kariéru. 

Hersh řekl, že nechce mluvit o svém zdroji, ale poukázal na to, že americké společnosti, které se zabývají pokládkou potrubní „ví, co se stalo“.

Prezident Joe Biden po více než devíti měsících tajných diskusí s národním bezpečnostním týmem rozhodl pro sabotáž, tvrdí novinář. Důvodem byly podle jeho názoru Bidenovy obavy, že Německo, které dostává plyn z Ruska přes Nord Stream, se nebude chtít podílet na vojenské pomoci Ukrajině. Washington tato obvinění kategoricky odmítá.

Hersh americkým úřadům: zveřejněné vyšetřování teroristického útoku na Nord Streams je teprve první fází

“Neuvolňujte se. Jsme teprve na první etapě,” napsal Hersh ve svém blogu. 

“Pravděpodobně se můžeme dozvědět více o rozhodnutí (amerického prezidenta) Joe Bidena nenechat německé vládě varianty přemýšlet o levném plynu tuto zimu,” dodal novinář.

Hersh poznamenal, že New York Times a Washington Post, které mu v minulosti mnohokrát poskytly prostor, tentokrát „nezveřejnily ani slovo o příběhu s plynovodem, dokonce ani necitovaly vyvrácení Bílého domu“. 

„Podobně americká média ignorovala výzvy k plnohodnotnému vyšetřování… od představitelů Ruska a Číny,“ dodal.

Článek amerického novináře Seymoura Hershe, ve kterém po provedení vlastního vyšetřování obvinil Spojené státy a Norsko ze sabotáží na plynovodech Nord Stream, se v západním tisku nedočkal širokého pokrytí. Pentagon to okamžitě popřel. Bílý dům učinil podobné prohlášení a ministerstvo zahraničí vyzvalo, aby se věřilo postoji Spojených států.

Největší publikace v USA a Spojeném království jednomyslně ignorovaly Hershovo vyšetřování. Zejména New York Times, Washington Post, Financial Times a Guardian.

K útokům na ruská exportní potrubí došlo 26. září, kdy byl na čtyřech místech najednou objeven únik plynu. Švédsko, Dánsko a Německo provádějí vyšetřování, které ale zatím nevedlo k žádným konkrétním výsledkům. Kreml nehodu označil za akt mezinárodního terorismu.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3XECF7T

sdílet na

19 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jan
16. 2. 2023 22:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko podava navrh na svolani Rady bezpecnosti OSN a na mezinarodni vysetreni zniceni NS.

Zmena ruske doktriny je vynucena eskalaci konfliktu na Ukrajine dodavkami stale nicivejsich zbrani.
https://aeronet.news/video-na-ruske-televizi-zaznela-vyzva-k-uderum-proti-letistim-a-logistickym-uzlum-na-slovensku-a-v-dalsich-7-zemich-nato-za-dodavky-tanku-a-stihacek-ukrajine-a-neslo-o-vtip/

All
16. 2. 2023 23:05
Odpovědět  Jan

Přitom šéf wagnerovců si opět ztěžoval na kolaborantské ruské ůředníky,kteří brzdí dodávky munice do předních linií,možná taky jeden z důvodů,proč ruské raketové oddíly zvýšili tlak a ůtočí i na CHarkov,Žitomir,Lvov. Raket mají ruské jednotky dost a činí se,molodci.

Jan
17. 2. 2023 07:54
Odpovědět  All

Ano, zasobovaci tyl jednotek na fronte stale nepracuje jak by mel. Rusove uz spoustu zradcu a saboteru tam vymenili. Ted propustili dva z vnitra v Moskve, kteri odmitli dat jednomu disidentovi z Baltu azyl.
Zradcovska zapadem uplacena pakaz byla v Rusku vzdy.

ladik
17. 2. 2023 16:02
Odpovědět  Jan

Pouze výměna nestačí. Budou škodit dál.

Jan
17. 2. 2023 07:46
Odpovědět  Jan

Prigozin informoval o zabiti skupiny US zoldaku Ukrajinci, kteri natocili i video. Jejich smrt hodili USaci na Wagnera a chteji je ted prohlasit za teroristickou organizaci. Nejvetsi svetovy terorista rozhoduje o tom, kdo terorista je a kdo neni! A to na zaklade false flagu operace, kterou sam naridil.
Muzikanti Wagnera jsou chazarum osinou v zadku, protoze jsou proti Ukrosum a zoldakum z cele Evropy velmi uspesni. Profesionalni jednotky, nejmoderneji vybavene jsou na spici boju.

Aleš
16. 2. 2023 22:34
Ohodnotit příspěvek :
     

USA světový vrah a zloděj přistižen při činu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pedro
16. 2. 2023 22:38
Ohodnotit příspěvek :
     

OSN je v překladu USA.

Pedro
16. 2. 2023 22:44
Odpovědět  Pedro

WHO to samé. Vše je mafiánské zlo.

Pedro
16. 2. 2023 22:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby Slované byli jako anglosasové, tak už by tento svět dávno neexistoval.

Mikelo
17. 2. 2023 10:37
Odpovědět  Pedro

Jenže dnešní slované jsou jako anglosasové. Jen trochu hloupější a hašteřivější.

All
17. 2. 2023 00:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten obrázek z vodní hladiny moře je sestřelené UFO emerickým letectvem,které hrdinně bojuje proti napadeni Země mimozemšťany,tak co pořád otravujete s tím plynovodem,když ůtočí mimoni a jedině amerika klade odpor proti invazi z vesmíru.

Jan
17. 2. 2023 07:51
Odpovědět  All

Je to US operace Blue Beam, ktera ma krmit medialni strachomety, kdyz uz COVID vysumel. Invaze mimozemstanu je dalsi fake USA ve valce proti lidstvu.

Pavel z Moravy
17. 2. 2023 09:51
Odpovědět  Jan

Jenže Jane, těch přeformátovanců co všemu věří, těch je fakt neúrekom.

František
18. 2. 2023 21:59
Odpovědět  Pavel z Moravy

https://bornova.pub/2022/lod-blaznu-bude-dobyvat-uz-i-vesmir/

Přeformátovanci to už mají za pár.

Jan
17. 2. 2023 07:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Zniceni NS Emericany a Nory da Nemecku padny duvod k vyhnani USaku z Nemecka a z Evropy. Musi se sami vzchopit, nikdo to za ne neudela.

Mikelo
17. 2. 2023 10:38
Odpovědět  Jan

Dal jste se na sci-fi?

oldoo
17. 2. 2023 14:01
Odpovědět  Jan

Už je vidím.

jiří
17. 2. 2023 21:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Zdá se zřejmé, že to, co se stalo s Nord Streamem, je v německých bezpečnostních a vládních kruzích veřejným tajemstvím, a že pravdu prostě nelze přiznat, protože nikdo v německé vládě nechce žít s politickými důsledky. 
https://necenzurovanapravda.cz/2023/02/v-dlouhem-rozhovoru-pro-berliner-zeitung-nabizi-seymour-hersh-dalsi-zajimave-podrobnosti-o-popisu-utoku/

jiří
17. 2. 2023 22:57
Ohodnotit příspěvek :
     

V německém originále Gabriele Kerner, známá pod pseudonymem Nena, zpívá o devadesáti devíti balóncích na obloze, které armáda považuje za UFO. Vyslané stíhačky rozpráší nebohé balony palbou a zbytečná agrese zalarmuje generály sousedních zemí, kteří v touze po moci spustí katastrofální konflikt. Na konci zpěvačka prochází ruinami světa a zpívá: “Po devadesáti devíti letech války nezbylo žádné místo pro vítěze.” Všechno je zničeno.
https://www.skrytapravda.cz/ze-zahranici/1083-99-balonku-99-generalu-99-roku-valky-vsechno-je-zniceno-jak-aktualni-kdyz-v-usa-uz-strili-po-vsem-jak-pominuti