politika

Alexandr Dugin: Koronavirová hysterie maskuje “Velkou hru”

Alexandr Dugin (1962) je významný ruský filozof, spisovatel, vydavatel, veřejný a politický činitel. Doktor politických věd. Profesor Moskevské státní univerzity. Vedoucí Mezinárodního euroasijského hnutí. Stálý člen Izborského klubu.

ALEXANDR DUGIN: KORONAVIROVÁ HYSTERIE MASKUJE VELKOU HRU

Komentář Alexandra Dugina (Tsargrad.tv)

Rusko a Čína jsou společně více než rovnocenným soupeřem USA a NATO. Na pozadí “covid hysterie” hrají mocnosti “Velkou hru”.

Amerika ztratila roli světového hegemona.

Proti ní stojí Rusko se svou armádou, nezávislou zahraniční politikou a kontrolou významného podílu světových energetických zdrojů. Druhým protivníkem USA je Čína se svými finančními a ekonomickými schopnostmi. Tato “opoziční dvojjedinosť” dnes znamená “třípólový svět”. 

Jsme svědky “Velké hry” dějin. Největší hra právě probíhá.

Od studené války ke světové “trojčlence”

Hlavním obsahem moderní mezinárodní politiky je složitý přechod od celosvětové vlády USA – od unipolárního světového řádu, který se formoval v 90. letech 20. století, po rozpadu SSSR – k řádu multipolárnímu. Proces trvá již více než 20 let. Počínaje útokem na Dvojčata v New Yorku, kdy samotná citadela jediného pólu byla vystavena teroristickému útoku.

Reformy Putina vrátily Rusku krok za krokem ztracenou sílu. A ruský, tedy “euroasijský světový pól” začal získávat viditelné rysy.

Ale pro dvoupólový model Rusku v současném stavu zjevně chybí potenciál. Katastrofa zhroucení SSSR, ztráta poloviny území a populace kdysi sjednoceného státu znemožnily návrat k bipolaritě. Muselo se to zákonitě projevit na síle “nového” Ruska.

Čína začala růst. 

S využitím svých výhod a zachováním politické vertikály vlády jedné strany se Čína aktivně podílela na ekonomické globalizaci, a striktně zajistila, aby toto zapojení bylo výlučně v jejím zájmu.

Kdykoli Západ požadoval politickou reformu, Čína reagovala mimořádně tvrdě. A tím si upevnila svou pozici. Čína se tedy také stala nezávislým pólem. 

Ruská armáda a čínské finance

Kromě toho jsou role Ruska a Číny ve vznikající multipolaritě jasně rozděleny: Rusko se etablovalo jako vojenská mocnost a dodavatel energetických zdrojů. A v tomto dokázala Moskva posílit a zachovat paritu s americkým vojensko-průmyslovým komplexem.

Proto je dnes Rusko pólem – kvůli armádě, nezávislé zahraniční politice a kontrole významného podílu světových energetických zdrojů. To je na Putinovi a jeho kurzu to nejlepší. Všechno ostatní je výrazně horší.

Na druhé straně Čína ve věcech vojenské strategie stále výrazně zaostává za Spojenými státy i Ruskem. Ale v ekonomice a v oblasti financí se naopak Čína s jistotou stala druhou ekonomikou na světě a s největší pravděpodobností se brzy stane první. To znamená, že status nezávislého pólu zde závisí na ekonomické paritě, na ekonomické síle.

V jednotě je síla

Jednotlivě jsou Rusko i Čína stále slabší než USA a země NATO dohromady. Ale spolu jim už dokáží konkurovat. A to znamená, že multipolarita se stala realitou. 

Odtud tedy pochází protiruská a protičínská hysterie ve Spojených státech a Evropské unii. “Pánům světa” se situace pomalu vymyká zpod kontroly. Hegemonie mizí před očima. A to je bolestivé a nikdo si to nechce připustit, těžko se s tím učí žít. To vysvětluje rostoucí napětí v mezinárodních vztazích.

A tuto novou situaci již neovlivní žádný prezident USA. Ať už realista Donald Trump nebo liberální globalista Joe Biden. Chod dějin a nezbytný přechod od jednoho světového policisty v podobě USA do nové “trojčlenky” to už těžko zastaví.

Zábava” začíná

Ale teprve tady začíná opravdová zábava. Zaprvé, neochota uznat objektivitu multipolárního světa – dnes, přesněji řečeno, třípolárního světa – činí světový konflikt, tedy světovou válku, docela pravděpodobným. 

Dokud budou Rusko a Čína silné, vše se bude omezovat na konflikty v příhraničních zónách. Jakmile však Čína nebo Rusko klopýtnou, oslabí a mírně ztratí paritu, riziko přímé kolize rychle vzroste.

Třeba opět “osvobodit Evropu”

Je v zájmu Ruska i Číny pokračovat v budování světa, kde je moc soustředěna na více místech. Tedy nejen se soustředit na novou “trojčlenku” zemí USA-Rusko-Čína.

Rusko a Čína musí i ve vlastním zájmu podporovat vznik nových pólů síly. To znamená, že musíme upřímně a čestně podporovat vznik nových pólů – v Indii, v islámském světě, v Latinské Americe, v Africe a dokonce, přiznejme si i v Evropě, které je třeba znovu pomoci osvobodit se od závislosti na “pánech světa” na druhé straně Atlantiku. 

“Hra o svět”

Dnes nejde o opakování někdejší “Velké hry” mezi Britským impériem a Ruskem v 19. a na počátku 20. století. Toto je mnohem větší hra. Toto je velmi velká hra – největší hra. Toto je hra o celý svět.

A nic na tom nemění skutečnost, že ji nevidíme, protože nás fascinují jen vnitřní a každodenní problémy. Zvláště covid. Zcela nás tyto problémy pohltily. 

Avšak současně právě teď probíhají tektonické posuny ve světovém řádu.

Alexandr Dugin
https://bit.ly/3imVLwA
https://bit.ly/3z6OCHI

sdílet na